Brief staatssecretaris van Rijn ic backpay

briefrijn16feb17cit

vanrijnZie de hele brief  briefrijnbackpay16feb17full
van  deze welingelichte kringen.

backpaybuttonlogo

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen, Indisch Platform en andere perkara's. Bookmark de permalink .

27 reacties op Brief staatssecretaris van Rijn ic backpay

 1. wal suparmo zegt:

  De mijne is door de SVB afgezen met een onozele uitdaging om er een rechtzaak van temaken.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Heer Suparmo,

   Als ik het goed heb begrepen uit uw ontboezemingen onder een ander topic, bent u rond het jaar Onzes Heeren 1938 geboren. De backpay kwestie gaat over compensatie van loonderving van militaire en burgerambtenaren in dienst van de BV Nederlands Oost Indië, gedurende de bezetting van NOI door Japan.

   In die jaren was u – net als ik overigens – tussen de 3 en 7 jaar oud en hebt u daarvoor niet op de loonlijst kunnen staan van welke ambtelijke instelling dan ook. Een claim op de backpay van uw erflaters (if any) heeft geen zin, aangezien het recht op back pay niet erfelijk is verklaard.

   Right or wrong, like it or not, dit is de harde boze werkelijkheid, ook voor u. De SVB voert slechts atoerans uit van de overheid. Ze kan dus niet anders dan uw claim afwijzen en er netjes, niet onnozel, ex gratia aan toe te voegen dat u naar de rechter zou kunnen stappen als u uw recht zou willen halen.

   Terzijde, maar nu we het toch over rechtvaardigheid hebben: Ik had gisteravond een lang telefoongesprek met een vriendje van de Pandean Lamper en later Gergadjischool in Semarang, Jan Kepala Matjan D. Hij is nu 80, woont sinds 1966 in Canada en is Canadees geworden. Hij had net als zijn broers en zusters geleden door de oorlog en had in diverse bersiapkampen gezeten. Zijn aanvraag WUBO werd afgewezen omdat hij ……. Canadees was. Zijn broer en zusters die Nederlander waren gebleven kregen de uitkering zonder omhaal.

   Tja …… geef die jongens en meisjes met een dubbel paspoort maar eens ongelijk.

   Pak Pierre

   • j.h.Crawfurd zegt:

    Pak Pierre; een vraag mijn Oma kreeg wel de Backpay van haar overleden man uitgekeerd.
    Ik was toen inderdaad nog een jochie, maar wist het nog: Xe reden hiervan is dat wij kinderen allemaal een papieren 5 gulden kregen van onze Oma.
    M.a.w.een erfgename heeft wel recht op de Backpay.
    In afwachting op Uw reactie; Mvg Jos H Crawfurd

    • Pierre de la Croix zegt:

     Meneer Crawfurd, nu u mij als “deskundige” raadpleegt zou ik naast mijn schoenen kunnen gaan lopen van trots. Maar helaas, ik ben geen Pak Somers.

     Mijn enige VERMOEDEN op dit moment is, dat uw overleden grootvader GEEN Indisch ambtenaar was, dus NIET in dienst van de BV Nederlands Indië, maar van het moederbedrijf de NV Nederland. Als hij voor de oorlog periodiek recht had op betaald Europees Verlof, dan zou dat zeker zo zijn.

     Ik denk ook aan het personeel van de Koninklijke Marine. Dat werd geacht in dienst te zijn van Nederland en kreeg in die hoedanigheid na de oorlog “back pay”. Hun wapenbroeders van het KNIL konden er naar fluiten. Die moesten hun hand ophouden bij de voormalige vijand die ze hadden bestreden, de RI. Hoe dankbaar kunnen vorst en vaderland zijn!

     De onderhavige regeling van Van Rijn is een ex gratia affaire, een “gunst”, geen recht, met allerlei beperkende maatregelen omkleed. Anders wordt het allemaal natuurlijk te duur! Ik ben bang dat bij komende verkiezingen geen enkele politieke partij een traan zal laten om de gedupeerden, c.q. de rechthebbenden die te vroeg zijn overleden en hun nabestaanden.

     Pak Pierre

    • j.h.Crawfurd zegt:

     Deskundigen zijn ze wel, op mij dan na.
     Geef er een kort antwoord op: Mijn Opa is een Samson; dus geen blanda toch en mijn Oma van een van de Abonnese eilanden: Een Abels; dus ook geen Hollands bloed.
     Waar hij precies gewerkt heeft???
     Mvg.Jos H Crawfurd.

    • j.h.Crawfurd zegt:

     Ook nooit naar Europa geweest voor verlof en niet bij de Marine gewerkt.
     Ik denk zo bij de SS staatsspoorwegen.
     Jammer ik ben de jongste 74jaar en kan dit niemand vragen.
     Mvg.Jos H Crawfurd.

    • Pierre de la Croix zegt:

     In dienst van de Staatsspoorwegen? De naam van de werkgever (SS) suggereert dat zijn werknemers de status van “ambtenaar” hadden. Of had de SS toch een private status en waren de werknemers dus geen ambtenaar?

     Indien uw opa nooit in NL was geweest, dan lijkt het mij uitgesloten dat hij in Nederland was aangenomen en uitgezonden naar Indië op een Nederlands (dus geen Indisch) arbeidscontract.

     Een andere mogelijkheid die het overdenken waard is: Was uw opa voor de oorlog al gepensioneerd? Dan zou hij, of zijn weduwe, pensioen hebben ontvangen van het pensioenfonds van de SS en zou de “back pay” compensatie kunnen zijn van de pensioenderving tijdens de bezettingsjaren.

     Zo maar wat denkrichtingen uit de blote kepala, niet van een terzake deskundige!

     Pak Pierre

   • wal suparmo zegt:

    Misschien ben ik ooit door Uw hond gebeten.Dat was in de Japanse tijd. Ens voor ee huis met eenpaar lieve meisjes.Miscchien Uw zusters?

   • wimwp zegt:

    Het klopt dat je de NL nationaliteit moet bezitten voor de WUBO
    Helaas kon deze Canadese Nederlander GEEN dubbele nationaliteit behouden volgens de NL wetten. Vele EU landen kunnen dat wel! Hij krijgt dubbel straf!
    De Amerikaanse, Canadese, Australische, New Zealandse, Zwitserse etc. regeringen mag je meerdere nationaliteiten bezitten. Ik ken een Nederlander die buiten zijn NL paspoort ook een zwitsers en Amerikaans paspoort heeft. Dat hij zijn NL paspoort kan houden komt doordat hij ook Zwitser is.
    Dit is een van de vele redenen waarom Eelco Keijj, D66, plaats 39 voor alle buitenlandse Nederlanders opkomt om dubbele nationaliteit ook voor ALLE Nederlanders mogelijk te maken als hij gekozen wordt! Nu kunnen alleen Marokkaanse, Turkse, Zwitserse, Britse
    Nederlanders hun NL paspoort behouden en Nederlanders die met een buitenlandse getrouwd zijn. Enkele Nederlanders en Nederlandse echtparen verliezen automatisch hun Nederlandse nationaliteit.
    Gelukkig geld het nog niet voor de AOW. Maar dat zou ook nog kunnen.

    • Arthur Olive zegt:

     Het behouden van een dubbele nationaliteit kan ook zijn keerzijde hebben als er oorlog komt.
     De Japanse Amerikanen met een dubbele nationaliteit moesten in concentratie kampen na Pearl Harbor.

    • Ron zegt:

     Die concentratie kampen vielen reuze mee. Geen honger en voldoende medicijnen en jaren later ook nog goed gecompenseerd.

    • wal suparmo zegt:

     Als erfgenaam van mijn ONGETROUWDE OOM die begraven ligt op het eereveld in Ambon en gesneuveld als KNIL soldaat. Heeft NOOIT wat van de Holl.regering gekregen ..Dit is gewijgert door de SVB op basis dat hij in Agustus 2015 niet meer in leven is.

    • Ron zegt:

     De AOW wet zegt dat een persoon in Nederland voor ieder jaar dat hij/zij daar woont recht heeft op 2%. Het is niet zo als b.v. in America, waar je minsten 10 jaren moet hebben gewerkt om in aanmerking voor de Social Security te komen. Of liever gezegd bijgedragen heb. Daarbij is het aantal jaren bepalend hoeveel men later maandelijks krijgt.

    • wimwp zegt:

     Terzijde van de discussie:
     sinds wanneer gaat Nederland een Pearl Harbor aanval doen of een oorlog beginnen?
     We hebben het over NEDERLANDSE dubbele nationaliteit.

     Ik ga er van uit dat ieder wel 10 jaren werkt. En als je dat niet kan in de USA, en je bent wel AOW gerechtigd dan kan je AOW met Social Security koppelen en wordt toch de SS
     in de totale vergoeding opgenomen al heb je maar een paar kwartalen gewekt!.

    • Ron zegt:

     Ha, ha, leuk gevonden.
     Mijn echtgenote heeft 8 jaren in Ca gewerkt en krijgt dus geen Soc. Security. Ik krijg het wel als getrouwd persoon (over 27 jaar). Maar niet volledig. Daarnaast krijgen mijn vrouw en ik wel AOW uit Nederland (over 34 jaar).
     Daarom heb ik altijd het maximum in mijn spaarregeling tijdens mijn engineering periode geïnvesteerd. Al met al hebben wij beiden een goede oude dag, waarbij wij geen cent hoeven om te draaien.

    • Arthur Olive zegt:

     @WIMWP
     Nederland kan worden aangevallen door een land van een Nederlander met een dubbele nationaliteit. Daarom hebben we NATO.

     Legale immigranten die al drie jaar in Amerika zitten en niet genoeg hebben verdiend kunnen SSS (Supplemental Social Security) aanvragen na hun 62ste jaar. Vaak is het zo dat die SSS meer is dan wat ze kunnen verdienen als ze minder dan 40 uur werken, het is dus een incentive om niet te werken.

 2. bokeller zegt:

  Pak Crawfurd
  Ik doe effe een gooi ,nl. was ’t in Indie of Nw.Guinea
  Daarbij vermoed ik ,in Indie na de oorlog een
  pensioen erfenis, die meen ik in 1948/1949
  werden uitgekeerd.
  Nmi. het jaar ,dat Uw Oma 5gulden uitdeelde.
  siBo

  • j.h.Crawfurd zegt:

   Heer Bo Keller het is in Surabaya: Inderdaad 48/49
   Waarom wordt er nu onderscheidt gemaakt op het recht van mogelijk mijn Vader.
   BB ja blanda busuk.
   M.v.g. Jos H Crawfurd.

 3. rob beckman lapre zegt:

  Mag ik uit vorenstaande reaktie(s) opmaken dat zij die naar de VS emigreerden, VS staatsburger werden, geen recht op de uitkering hebben?

  • Loekie zegt:

   Ik denk
   ik vermoed
   ik dacht
   misschien
   wellicht
   kan zijn dat
   vermoedelijk
   waarschijnlijk
   kan het niet dat
   wie weet
   ik heb gehoord
   ik weet zeker
   ongetwijfeld
   zou best kunnen dat
   als ik mij goed herinner
   ik meen te weten
   heb ooit gelezen
   was het niet zo dat
   …….eigenlijk weet ik het niet, ik zeg maar wat.

  • Pierre de la Croix zegt:

   rob beckman lapre zegt 17 februari 2017 om 11:03 “Mag ik uit vorenstaande reaktie(s) opmaken dat zij die naar de VS emigreerden, VS staatsburger werden, geen recht op de uitkering hebben?”

   Als op I4E vragen worden gesteld die ik meen te kunnen beantwoorden dan doe ik dat, ook al zouden mijn antwoorden niet direct leiden tot algehele oplossing van het onderliggende probleem. Ik geef aan wat feit is en wat veronderstelling op grond van “circumstantial evidence” en in het verleden vergaarde kennis en ervaring, onder het motto “beter iets dan niets”. Vindt iemand mijn handreikingen maar niets, dan staat het haar of hem vrij om direct de dielietknop te activeren of de “F” van “Flauwekul”, indien de software daarin voorziet.

   Tot zover de disclaimer, “to whom it may concern”.

   Nu uw vraag meneer Beckman Lapré: Ik hoorde dus zeer onlangs van mijn oude lagere schoolvriendje uit Semarang, in 1966 naar Canada geëmigreerd en ergens op de tijdlijn Canadees geworden, dat hij niet in aanmerking was gekomen voor een WUBO uitkering OMDAT hij Canadees was geworden (en dus geen Nederlander meer was). Zijn 2 oudere zusters en jongere broer die onder dezelfde omstandigheden hadden geleden kregen die wel, omdat zij Nederlander waren gebleven. Tot zover het verhaal van mijn oude vriendje, ik heb geen reden om daaraan te twijfelen.

   Wijlen mijn zwager Stefan Mollinger, ex geïnterneerde jongenskamp Bangkong in Smg, emigreerde in 1970 met vrouw en kinderen naar Australië en kreeg wel een WUBO-uitkering. Ik weet van hem dat hij zijn Nederlands paspoort nooit had ingeruild voor een Australische pas.

   Welnu, mijn conclusie uit deze gegevens is, dat de WUBO uitsluitend van toepassing is op personen met de Nederlandse nationaliteit, ongeacht hun woonland. Deze conclusie geeft voor belangstellenden een denkrichting aan, waarmee ze verder kunnen als ze dat willen ……

   Ik heb indertijd mijn zwager geholpen met zijn WUBO aanvraag. Die werd toen behandeld door de Stichting Pelita. Daar zou ik dus in eerste aanleg aankloppen met uw vraag.

   Pak Pierre

  • Ron zegt:

   Ja Rob.
   Dat is nu het grote verschil tussen de WUV en de WUBO.
   Zie mijn artikel op mijn web: http://myindoworld.com/wuvwubo/
   en ook: http://wetten.overheid.nl/BWBR0003664/2017-01-01

 4. ellen zegt:

  Was dat niet de Rehabilitatieregeling? De Rehabilitatieregeling (Indisch, 1947-1949) was gericht op het op de been brengen van de door de oorlog getroffen huishoudens. Indisch gouvernement gaat niet over tot uitbetaling van het salaris van ambtenaren gedurende de Japanse bezetting. In plaats daarvan wordt er een beperkt aantal maanden salaris betaald (afhankelijk van gezinsgrootte). Geen vergoeding voor oorlogsschade.

  Op internet is onder het item Rehabilitatieregeling een en ander te vinden, waaronder overzichten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s