Indisch in Beeld

hartman3a
Mail:
Misschien heb je nog wat aan deze foto van de hele familie Ort. Mijn opa en oma, Arend en Anna (Johanna Charlotte) Ort en 6 kinderen Joop (Johannes), Harry, Zus (Suzanne Louise), Arend, Fred (Alfred) en Doortje (Dora).
In een ander bericht zijn de andere jeugdfoto’s en van hun militaire dienstplicht . . . . . Ik weet dat het teveel is, zelf heb ik ze niet eens gekend(!), alleen m’n opa en oma en oom Joop (dokter Ort, gynaecoloog) staan gegrift in m’n geheugen en moeder Suzanne Louise (tante Zus genoemd) die als allerlaatste in 2001(!) op 95-jarige leeftijd is overleden.
Wij woonden toen -1937-1940- in Pekalongan en gingen weleens naar Djerakah, naar opa en oma, de melkerij Op Hoop van Zegen (je ziet de naam op de foto rechts achter de jongens op de brugleuning). Daar hadden we achter de melkerij een mooie bungalow. Buiten Pekalongan had m’n vader ook een buitenhuis midden tussen de sawah’s en melativelden. Ik kan me dat goed herinneren omdat we daar als jongens snoep kochten in een warongkje en heerlijke melati/jasmijn thee te drinken kregen. Achter het huis was een ananasveld, waar we wel eens de oude huid van een slang vonden, als die dieren gingen vervellen, konden ze dat doen door langs de getande bladeren van de ananasplanten te schuren . . . . Ook hadden we melindjobomen op het erf, waar we vaak in klommen voor de nootjes of jonge blaadjes die m’n moeder in de sajor lodeh verwerkte.
Vanaf 1940 – 1941 was m’n pa overgeplaatst naar Koepang op Timor, waar onze onbezorgde jeugd doorging. We reisden via Soerabaya, waar we nog bij m’n oom Joop, de dokter, logeerden. Hij had daar een kliniek en behandelde soms patienten voor noppes. Negatieve bijnaam was dokter abortus. Had daar ook proefdieren voor zijn studie naar oorzaken van kanker. Op een KPM boot (kapal poetih) voeren we onder andere langs hagelwitte stranden van de Soendah eilanden naar Timor. Daar werd onze onbezorgde jeugd wreed beëindigd door de inval van de Jap in februari 1942.

hartman6 . hartman5.hartman4
Dit zijn een paar extra fotos van tempo doeloe betoel. Ik denk omstreeks 1917 – 1926. Heerlijk in de djamboetuinen, op de schoot van m’n moeder tante Zus leunt m’n oom Joop, onbezorgd buiten aan het picnicken(?), djongos of kebon erbij om lemper en jonge klappers te brengen? En de militie van toen.

hartman2.hartman7
Omstreeks 1925 bij de melkerij van Arend Ort, mijn opa: “Op Hoop van Zegen”. De djamboetuinen. Op de foto met de panter zijn mijn ooms, de jongens Ort. Djerakah ligt buiten Semarang op de weg naar Kendal. Wij gingen als kind vaak naar onze grootouders, vanuit Pekalongan, via de Plèlen, een djatibos. De jongens waren allemaal vroeg overleden (ongelukken en diphterie of typhus, toen niet te genezen). Alleen Joop heeft het overleefd, die is gynaecoloog geworden
Ons buurjongetje Adje van Agtmaal, was m’n vriendje, hierbij een foto met zijn ouders.

Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

52 reacties op Indisch in Beeld

 1. Jan A. Somers zegt:

  Ik ben zelf na de logeerpartij bij de Kenpeitai tewerk gesteld op een melkerij in Soerabaja. Wat mij in Nederland opvalt is dat die benaming, melkerij, niet direct geplaatst kan worden. Het is hier altijd boerderij.

 2. Ted Hartman zegt:

  Inderdaad, melkerij of boerderij. Ik dacht gelezen te hebben dat koeien ook wel los liepen, maar bij m’n grootouders waren ze permanent onderdak in (open) stallen en er werd gras voor ze gesneden. Het waren 10(?) volbloed Fries-stamboekvee koeien. De melkerij was opgebouwd met de opbrengst van de klappers waarvan ettelijke bomen op het land stonden evenals diverse vruchtbomen. Een keihard leven geweest. Helaas zijn m’n grootouders in het Jappenkamp Halmaheira in Semarang overleden (hongerdood, geen eten, geen medicijnen èn ouderdom). Na de oorlog heeft m’n moeder hun graf nog bezocht. Van de melkerij was niets over, koeien afgeslacht en een hele kampong op het land. Vergoeding in 1954 van Nederland zegge en schrijve achthonderd gulden, voor zover ik me herinner te verdelen tussen m’n oom en moeder. M’n oom gaf zijn deel aan moeder.
  Ben benieuwd of deze jongen Atje v.Agtmaal dit stuk nog leest, of iemand uit Pekalongan uit die tijd 1937 . . . Met hartelijke dank aan Boeroeng en Nelly voor het plaatsen van deze nostalgie.

  • Jan A. Somers zegt:

   Klopt helemaal. De koeien werden ’s ochtends na het melken (met de hand) gewassen en mochten dan even buiten onder de bomen staan. Maar al gauw weer naar binnen in de open stal. De melkerij (van Ab Croin) waar ik werkte had ongeveer 20 koeien en een stier.

   • Pierre de la Croix zegt:

    De vader van mijn kort geleden overleden Semarangse vriendje Henk pan Hek had een melkerij achter het huis in de zelfde straat waar ik woonde. Inderdaad, het zelfde systeem als boven beschreven: Koeien in een open stal die gras werden gevoerd, waarschijnlijk gewoon door een paar hulpen ergens met de arit gesneden. Ik was er graag als ik niet werd weggejaagd, de koeien vond ik lekker ruiken – of was het hun telètong?

    Ik kan mij voorstellen dat die inrichtingen in Indië gewoon melkerij werden genoemd en niet naar Nederlands voorbeeld “boerderij”. Zeker een vooroorlogse Nederlandse boerderij was toch vaak een gemengd bedoeninkje met koeien, varkens, geiten, kippen, een behoorlijke lap weidegrond plus een akkertje waarop nog iets eetbaars voor mensen werd geteelt. In Indië helaas geen grazige weiden voor de sapi’s.

    Pak Pierre

    • Martijn Kaal zegt:

     Beste Pierre, ik las op deze site dat je halfbroer bent van Max en Billy. In de jaren 50 kwam ik bijna dagelijks in het huis aan de Sportlaan, daar aten we onze lunch. Max, Billy, mijn broertje Erik en ik zaten allen op de Montessorischool (lagere school) aan de Laan van Poot. Ik herinner me de niet zo brave hond boefje en natuurlijk de ouders van Max en Billy. De muziek van Pat Boone die er werd gedraaid. En de gebroeders Frans en Jan Juch die er in de kost waren. In 1958 verhuisden wij vanuit de Fultonstraat naar Amsterdam, nog later naar Afrika. In 1965 ben ik nog een keer naar de Sportlaan geweest, Max en Billy waren toen pubers. Nog veel later heb ik met Max muziek gemaakt, hij speelt verdienstelijk guitaar. Voor mij was de Sportlaan een mooie herinnering, voor Max en Billy was dat (zo bleek later) veel minder het geval.
     Met vriendelijke groet, Martijn Kaal

  • Anoniem zegt:

   Mooi om zo mijn familie roots te lezen

   • Pierre de la Croix zegt:

    Tja …. en nu zijn wij natuurlijk allemaal wel nieuwsgierig geworden naar uw naam.

    Want u weet wel, misschien mischien maar bent u ook geparenteerd aan een van ons …………..

    Pak Pierre

 3. Boeroeng zegt:

  barosmelkerij2

  Boerderij Baros in het plaatsje Baros dichtbij Sukabumi, het was een melkerij.
  De eigenaars waren Fred Olive en zijn vrouw Johanna Olive Mijer, kleindochter van Gouverneur Generaal Pieter Mijer.
  Op deze foto van 1938 waren de Olives, Leeflangs en Lucardies.
  De kleine jongen uiterst links is Welo Leeflang, goede vriend van Pak Pierre.
  ——
  Foto en tekst zijn van Arthur Olive

  • Pierre de la Croix zegt:

   Oeps ….. ik lees mijn naam. Dan moet ik ook maar iets schrijven over Welo.

   Welo Leeflang is helaas alweer een paar jaartjes dood. Begraven op een mooi klein kerkhofje in een landelijke omgeving in het Brabantse (of is het nog Gelderland?) bij zijn vrouw Edith (Schweigler) alias “Muis” en jongste dochter Sandra.

   Het jongetje Welo kwam na de oorlog op een schoen en een slof in Nederland aan, doorliep de overbruggings HBS in Den Haag, ging naar Delft en werd geoloog. In die hoedanigheid bracht hij zijn werkzame leven door in dienst van Shell en amerikaanse oliebedrijven als “expatriate”, ook wel genoemd “global gipsy” in o.m. Indonesië en Lybië.

   Hij werd wereldburger en amateur filosoof, iets wat geloof ik alle geologen zijn of worden in de eenzaamheid van de “oedik” of “up stream”, later op booreilanden in zee, waar zij hun werk deden.

   Zijn beste filosofische momenten had Welo tijdens wat hij noemde “de tijgerjacht”, de uurtjes dat hij genoot van een glas excellente whisky. Whisky, waarvan een fles mee in zijn kist is gegaan en die op de bijeenkomst na zijn begrafenis met gulle hand werd uitgeschonken.

   Vóór alles bleef Welo tot zijn laatste snik een Indische jongen, vol herinneringen en verhalen over toen froeherrr.

   Ik prijs mij gelukkig dat ik nog steeds bevriend mag zijn met Welo’s jongere broertje Tommy, nu Pak Kolonel b.d., toen bovenstaande foto werd gemaakt naar eigen zeggen nog “in de verrekijker”.

   Twee Indische jongetjes, zoontjes van een Indische treinmachinist van de NIS, die heel goed terecht kwamen, “against many odds”.

   Pak Pierre

   • Arthur Olive zegt:

    Pak Pierre, dat was een goede beschrijving van Welo Leeflang, hij bleef altijd eenvoudig ondanks het feit dat hij vice president van Arco werdt. Ik heb dat pas later van anderen in de familie gehoord.
    Als jongen in Indie liep hij altijd op blote voeten rond en at het liefst met ze’n hand, dan proef je het beter zij hij dan.
    Met zijn eind examen in Delft was hij zo verdiept in zijn gedachten dat hij met de vuilnisbak naar de bushalte liep.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Arthur Olive, op 27 november 2013 om 02:03 zei (onder meer):

     “Met zijn eind examen in Delft was hij zo verdiept in zijn gedachten dat hij met de vuilnisbak naar de bushalte liep”.

     Ik denk dat hij toen al met de intensieve tijgerjacht was begonnen.

     Pak Pierre

    • Jan A. Somers zegt:

     Ik had in Delft prof Van Os voor algebra. Hij was praktisch blind. Lopend(!) naar huis in Rijswijk, stak een sigaar op waarvoor hij zich even moest omdraaien voor de wind, en liep weer door. Even later mompelde hij, dat komt me toch bekend voor? Later werd hij steeds begeleid door zijn vrouw. Tijdens college zat zij dan vooraan te breien.

 4. Pinsen (Vincent) van Bommel zegt:

  Telegraaf 01-06-2007

  Overleden

  Welo A.W. Leeflang
  76 jaar
  wed./wednr. van Edith Schweichler

  06-02-1931
  Cheribon 29-05-2007
  Nijmegen

 5. Debby Feldmann zegt:

  Nav bovenstaand artikel zijn we er deze week achtergekomen dat onze overgrootouders ook in Djerakah, Kendal een eigen Melkerij hadden in het jaar 1906, hun namen zijn JM Feldmann getrouwd met AJC Neumann, is iemand deze namen ooit tegengekomen in zijn/haar archieven? AJC Neumann is op een ereveld begraven in Semarang. Ik ben benieuwd of dit bij iemand bekend voorkomt.

  • Henk zegt:

   Neumann zegt mij niets maar een Google zoekactie naar de naam Feldmann bracht mij hier. Van mijn oma, Ignatia Louise Bernadette Feldmann, geboren 31-10-1903 te Semarang probeer ik nog meer te weten te komen qua voorouders enz. Dus mocht u dit bekend voorkomen zie ik uit naar uw reactie.

   • Debby Feldmann zegt:

    Beste Henk, Mijn opa’s ouders (F Feldmann) waren Mevr. AJE Neumann en JM Feldmann. Ik weet helaas niets van mijn opa’s ouders noch van zijn nichten of neven. Wel had hij nog een zus, Reina Feldmann. Mijn opa is in Kendal geboren.

    • Boeroeng zegt:

     Charles Louis Heijligers, geb. Klaten (Soerakarta) 28 juli 1902, ambtenaar douanedienst, overl. Buitenzorg 15 maart 1939, tr. Semarang 7 mei 1927 Reina Feldmann, geb. Bodja (Kendal, Semarang) 4 dec. 1907, overl. Zaandam 31 dec. 1981, dr. van Johan Martin Feldmann en Johanna Elisabeth Neumann
     Bron is de Indische Navorscher 2006

    • Debby Feldmann zegt:

     weet u trouwens wie de ouders zijn van uw oma?

    • Boeroeng zegt:

     Ouders van Ignatia? :

     Johan Wilhelm Feldmann en Johanna Josephine Christina Bras huwden 27 febr 1892 te Semarang en bleven toen daar wonen
     Johan was pakhuismeester bij de Nederlandsch Indische Spoorwegen.

   • Boeroeng zegt:

    https://www.genealogieonline.nl/stamboom-voorhaar/I8517.php
    Ignatia was eerder gehuwd met Johan Willem van Bodengraven te Semarang15-07-1921

   • Debby Feldmann zegt:

    Beste Henk, ik vind net op delpher.nl nog een ILB Feldmann verloofd met John W. van Bodegraven, Semarang, 4 september 1920, wellicht een zus van uw oma?

   • Debby Feldmann zegt:

    Beste Henk, ik heb wel een zus van uw oma gevonden vandaag Vera Feldmann was deze bij u bekend?

 6. Debby Feldmann zegt:

  Dank u wel Boeroeng, deze informatie is voor mij bekend.

 7. Debby Feldmann zegt:

  Beste Boeroeng, ja ik bedoel idd de ouders van Ignatia als deze bekend zijn dan kan ik kijken of ik iets kan vinden?

 8. Debby Feldmann zegt:

  Oh u bent snel, dan zijn ze gerelateerd aan mijn opa, ik heb nl 2 onbekende dochters staan bij deze ouders en hun voorouders zijn Michel en August Feldmann, dus nu is er nicht bekend van mijn opa.

  • Indisch4ever zegt:

   Johan Wilhelm is een zoon van August Feldmann en Katharina Victorina Michel ?

   • Debby Feldmann zegt:

    Volgens mijn informatie wat ik gevonden heb wel, maar ik kom niet verder dan August Feldmann en bij (Katharina) of Catharina Victoria Michel ook niet.

    • Indisch4ever zegt:

     August Feldmann geboren 22-09-1822 te Wieslach-Baden(D) was Officier van Gezondheid
     Zoon van Lorenz F. Juliana Saenger ( bron is een uittreksel van zijn stamboek )
     Hij huwde 3 nov 1854 te Rembang met Katharina Victorina Michel.

 9. Debby Feldmann zegt:

  He dat is een bijzondere naam van zijn vader Saenger? Dus Feldmann start bij August?
  De huwelijksdatum had ik. Zijn geboortedatum is compleet nieuwe informatie, heel veel dank daarvoor!!!

 10. Debby Feldmann zegt:

  Wauw heel interessant!!! Wat goed gevonden, we zijn er al maanden mee bezig om zijn ouders te vinden! Heel veel dank hiervoor

  • Indisch4ever zegt:

   In 1870 overleed Johan Martin Feldman echtgenoot van Johanna Margaretha Wilhelmina Michel ( bron is regeringsalmanak)
   Dus August en Johan Martin waren broers of neven
   In 1859 huwde Jacobus Wilhelm Feldman met Wilhelmina Augustine Josephine Kriesfeld

   —-
   Als ouders van Johanna Michel heb ik ooit genoteerd: Johan Diederik Michel en Johanna Mittman

   Johan was geboren in 1796 in Chinsura. Johan is overleden op 29-04-1862 in Rembang, 65 of 66 jaar oud. Johan is weduwnaar van Maria Elisabeth Rijser (1806-1822).
   Hij trouwde (2), 31 of 32 jaar oud, op 03-02-1828 in Rembang met de 18-jarige
   3 Johanna Wilhelmina von Mittman

 11. Indisch4ever zegt:

  Vraag hulp hier:
  http://www.indischfamiliearchief.nl/
  https://www.stamboomforum.nl/subfora/127/0/
  http://www.igv.nl/over-het-forum/forum-openen
  Er moeten militaire stamboeken zijn van de broers (?) Feldmann in het nationaal archief:
  http://www.nationaalarchief.nl/

 12. Debby Feldmann zegt:

  Beste Henk, als het goed is heeft uw oma ook een zus gehad, is dat correct? Ik heb in mijn overzicht staan dat haar ouders 2 kinderen hebben gekregen. Naam is ook bij mij onbekend.

 13. Debby Feldmann zegt:

  Bedankt voor alle extra tips!!!

  • koos isarin zegt:

   Beste Debbie, is er een overzicht waarin nu alle gegevens staan die U bij elkaar gezocht hebt mbt Ignatia Louise Bernadette Feldmann die met een Isarin getrouwd was.

   • Debby Feldmann zegt:

    Geachte heer Isarin,
    Tot nu toe heb ik ontdekt dat ze twee zusjes heeft, Theodora Veneranda Regina, maar de naam van haar andere zus is bij mij totaal onbekend.
    Tevens is ze een volle nicht van mijn opa Frits Feldmann, want hun vaders waren broers.
    Verdere gegevens over haar heb ik niet ontdekt, mbt kinderen etc. maar heb ik ook nog niet naar gezocht. Het overzicht waar ik het in plaats is niet toegankelijk voor derden op dit moment, omdat onze zoektocht nog niet af is. Maar het bovenstaande staat er in. Wellicht heeft u nog informatie welke u met mij wilt delen? Met vriendelijke groet, Debby Feldmann

    • koos isarin zegt:

     Wat ik graag zou willen weten wie haar ouders waren, datum en plaats van geboorte als dat mogelijk is. Ook heb ik begrepen dat ze al eerder getrouwd was geweest en een kind had uit die relatie? De nakomelingen uit de verbintenis met Wilhelmus Jacobus Isarin kan ik wel met U delen. Maar hoe? Dit kan denk ik niet via deze site.

    • Debby Feldmann zegt:

     Beste heer Isarin,

     U mag mij mailen op debbyej@hotmail.com

 14. koos isarin zegt:

  groet, Koos (J.P.) Isarin

 15. Stefanie zegt:

  Beste allemaal,

  Omdat ik volop voor mijn partner bezig ben zijn Indische roots uit te zoeken, kwam ik bij deze post uit. De foto bij de start van deze post bezorgde mij een frons in het voorhoofd, want op zeker dat ik het echtpaar op de eerste foto eerder had gezien. En dat klopte, want bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen liggen een aantal “eigenaarloze” foto-albums op de rechtmatige eigenaar/familie te wachten. Eén van die albums bevat foto’s van hetzelfde echtpaar en is mogelijk voor diegenen die hier gereageerd hebben van belang. Ik geef jullie hierbij de link en hoop natuurlijk dat iemand een feestje der herkenning heeft! Via deze link is het album in te zien of te downloaden: http://www.fotozoektfamilie.nl/nl/gallery/album/?iv=ALB-0896

  Hartelijke groet,
  Stefanie

 16. Boeroeng zegt:

  Dag Stefanie,

  Op welke pagina van het album herkende je onderstaand echtpaar Ort-Zwager ?

 17. Stefanie zegt:

  Beste Boeroeng,

  Volgens mij staan ze op pagina 3, foto links boven en foto links onder. Ook op pagina 15, foto rechts midden en pagina 18 lijken zij te staan. Ik kan me natuurlijk vergissen, maar zij lijken er zeer sterk op. Zit ik er naast, dan mijn excuses, maar mocht ik het bij het rechte eind hebben, wil ik familie deze foto’s niet onthouden natuurlijk! 🙂

  Hartelijke groet,
  Stefanie

 18. Debby Feldmann zegt:

  Goedemiddag heeft iemand nog een idee hoe ik verder kan komen met Lorenz Feldmann? Na al die tijd niet verder gekomen om gegevens over hem te vinden? Alle tips zijn welkom. Met dank, Debby Feldmann

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.