Indisch in Beeld

.

Mail:
—-4 foto’s waarop mijn moeder Clara Broeke en Christien Retèl:
= In de Tjibadak tuin, Bantan west Java, met 6 personen en tekst o.a. Ch Retel H en Cl Broeke
= Deze 2 personen in een auto(bus) waarop te lezen is “Saluterij & Eternal”
= Groepsfoto van 7 personen met vraagtekens bij de namen Christien Retel
= Studio foto van Ch. H Retel met Clara Broeke.
Thuis werd nooit gevraagd naar tante Tien, mijn wijlen ouders noemden wel ‘ns terloops haar naam en ze ontmoetten tante Tien voor het laatst ergens in de 1970er jaren in een verzorgingshuis te Den Haag.

Nog steeds vraag ik me af wie me meer over de contacten of de verhouding tussen mijn moeder en tante Tien Retèl H. kan vertellen, en iet wat over de persoon Christien Retèl. Mijn moeder Clara Broeke, dochter van Paulien (inlandse vrouw) en Willem Frederik van den Broeke, logeerde vaak bij de familie Retèl in Batavia en sprak Christien aan met tante.
Retèl, zo spraken mijn ouders de naam uit.

Jeffrey Pieroelie.

Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

6 reacties op Indisch in Beeld

 1. J. Pieroelie zegt:

  Mijn moeder (geen bloedverwant van Tien Retèl) had, zoals hierboven al vermeld, niet veel verteld over Tien Retèl, maar wij wisten thuis wel dat zij geen bloedverwant is. In haar laatste dagen sprak ze toch in enkele zinnen weer ‘ns met weemoed over Tien Retèl. Van mijn vader vervolgens kreeg ik slechts summier te horen “wie” tante Tien Retèl was, o.a. een vriendin van Batavia uit een gezin waarmee ze in die tijd nauw contact had maar geen bloedverwant is.
  Ik wist ook niet waar de ‘H’ in de naam Ch. Retel H voor stond bij de foto’s totdat Boeroeng van deze site mij de oorsprong van de samengestelde naam Retel Helmrich haarfijn had uitgelegd. Dat zoon Jan August zich Retel Helmrich ging noemen naar de familie namen van zijn ouders Jan Retel en Aletta Helmrich, gehuwd in 1849 te Patti.
  Ergo, ik kwam in bezit van enkele foto’s met mijn moeder en haar tante Tien Retèl en deze foto’s wilde ik een beetje uitgebreid omschrijven met o.a. hun vriendschap, plaats en datum toen op Java (Batavia ook misschien op Banda?).
  J. Pieroelie.

 2. Boeroeng zegt:

  18 maart 1903 werd te Semarang Felicia Ernestine Beatrice Retel Helmrich geboren en overleed te Rotterdam in 1972.
  Ze huwde te Soekaboemi in 1931 met Erich Jüttner
  Is zij de bedoelde Tien Retel ?

  • J. Pieroelie zegt:

   Omdat ik hierover niet eerder opzoek was weet ik ook niet wie Felica Retel Helmrich is. Maar ik ga zo mogelijk wel hiernaar zoeken en hoop dat anderen hier deze namen herkennen om daar meer over te melden.

 3. J. Pieroelie zegt:

  Na speurwerk en dankzij tips van Boeroeng en G.M. Zuur (Guido) weet ik nu meer van Tien Retel H. (van de foto’s), voldoende om de foto’s die mij zijn nagelaten te kunnen thuisbrengen. Tien Retel H. die ik zo steeds noemde blijkt nu Christina Helena Eklefina (Stien) Pattipilohy te zijn, uit de stamboom Zuur-Van Vuuren. Getrouwd op 27 jarige leeftijd met Ferdinand Marie Jean Retel Helmrich op Banda Neira (geboorteplaats van mijn moeder) op 26 april 1924, uit een familie bericht van 26–04–1924 in “Het nieuws van den dag uit Nederlandsch-Indië”.
  Ferdinand Marie Jean Retel Helmrich overleed al in 1932. Christina overleed op 24 augustus 1992 te Den Haag op 95 jarige leeftijd.

 4. Jeffrey Pieroelie zegt:

  Bij Indisch in Beeld van Indisch4Ever vond ik de foto “Petel en Broeke”. Hier zien we Christien Retèl en Clara Broeke. De ondertitel zou dus moeten zijn: Christien Retèl en Clara Broeke. Vriendelijk groet. J. Pieroelie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.