Indisch in Beeld

otto_moes_popHierbij stuur ik de beloofde foto van mijn moeder Moesje, ze heet eigenlijk Jenny Georgine Winsser, met haar vriendin/nicht tante Pop? (de zittende persoon). Of het tante Pop is weet ik niet heel zeker, omdat ik haar natuurlijk pas na de oorlog wel eens heb gezien, toen ze dus ouder was geworden.
Kan ook een vriendin van de kweekschool geweest zijn waarop ze zat, want er waren een aantal vriendinnen  die we later ook tante noemden. In ieder geval is zeker dat het niet één van haar twee zusters was.
met vriendelijke groet,   Huib

Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

21 reacties op Indisch in Beeld

 1. R Geenen zegt:

  Prachtige foto Huub met een hele mooie achtergrond.
  Achtergrond is zeer waarschijnlijk ook een foto of schilderij. Met de tegenwoordige softwares kan men met wat minder contrast het nog helderder te maken.
  Maar op zichzelf is de opname heel mooi.

  Dank je wel,

  Ronny

  • Pierre de la Croix zegt:

   De fotografen in Indië, althans die ik ken uit Semarang, allemaal Chinezen, hadden prachtige achtergrondjes, voor elk wat wils.

   Ik heb van mijzelf nog een foto als stoere welp in full uniform, vuistjes op een soort reling, op de achtergrond een volle boelan, een sleepy lagoon en klapperbomen. Alles in zwart wit natuurlijk.

   Wat mij betreft niets aan die authentieke achtergrondjes doen en aan de dames op de voorgrond al helemaal niet natuurlijk. Natural beauties from the Dutch East Indies, Nomoreland.

   Pak Pierre

  • Huib zegt:

   Bedankt Ronny, mijn moeder was echt fanatiek om op regelmatige tijden de familie naar de fotograaf te slepen en dan moesten we inderdaad opzitten op zijn paasbest voor een mooie achtergrond.
   Nu ik dit neerzet, bedenk ik me dat ze een vriendin had die getrouwd was met een fotograaf, in Batavia. Hij heette Ripassa en ze hadden geen kinderen in de oorlog. Ze hebben een tijdje mijn jongste zusje Sjouke opgevangen die nog een baby was en erg ondervoed door gebrek aan babymelk en zo.
   Misschien heeft hij die foto gemaakt en is zij de zittende vriendin.
   Beiden heb ik na de oorlog niet meer gezien.

   • TOMOKI IMAI zegt:

    Hallo, meneer/mevrouw Huib,
    Ik heet Imai, een Japanse onderzoeker.
    Nu ben ik bezig met het onderzoek over de Indonesische /Indische fotograaf Ripassa, en bij toeval kwam ik tegen Uw commentaar over hem.
    Bij het commentaar over de fotograaf Ripassa in Batavia, bedoeld U Henk Ripassa misschien?
    Ik zoek info over hem bij het Archief in Amsterdam, waar en waneer hij geboren was en wat voor een fotograaf en zo.
    Het zul heel fijn zijn als U nog wat over Ripassa voor mij vertellen.
    Ik hoor graag van U.
    Met vriendelijke groeten,
    T. Imai

    • Indisch4ever zegt:

     Hendrik Christiaan Ripassa was fotograaf. Geboren 11 augustus 1907 te Kema, zoon van Nicolaas Charles Ripassa en Margaretha Thomas
     Hij huwde 7 oktober 1937 met Nelly Christien Wülf, geboren 19 augustus 1911 in Tegal
     In 1949 kregen ze een zoon Henk te Leiden.
     In 1941 stond hij in het adresboek als tekenaar bij drukkerij ‘de Unie” .

     Zoon Henk woont te Zwolle.
     http://www.ripassa-fam.com/Waringin/Waringin%2031%20%202010.pdf pagina 31

    • Huib Otto zegt:

     Goedenmorgen Heer Tomoki Imai,

     De fotograaf waar ik het over had heette inderdaad Henk Ripassa.
     Hij was getrouwd met een jeugdvriendin van mijn moeder Jenny Otto-Winsser.

     Tijdens de Japanse bezetting woonden wij in Tjimahi en Bandoeng en mijn vader was in Japanse krijgsgevangenschap. Mijn moeder was alleen met vier kinderen en de jongste was een baby van enkele maanden toen de oorlog uitbrak.

     Zij bleef net als enkele vriendinnen en nichten met hun kinderen buiten het kamp en waren dus zgn. Butenkampers. Maar er was geen inkomenen eventuele spaarcentjes raakten snel op. Kan me nog heel goed herinneren dat de vrouwen elkaar hielpen met het delen van etenswaren e.d. om hun gezinnen levend door de oorlog te loodsen.
     Zo had mijn moeder een vriendin in Batavia die getrouwd was met Henk Ripassa die blijkbaar in staat was nog aan babyvoeding te komen. Helaas jankte de baby veel en dat werkte kennelijk op de zenuwen van Henk Ripassa. Ik hoorde dat hij haar dan tikken verkocht.

     Zelf ben ik in die tijd samen met een zusje bij een andere vriendin in Batavia ondergebracht die met een Chinese heer, die kennelijk een goed inkomen had, bevriend was. Wij kwamen daar dan ook niets te kort. Wij noemden haar tante Carly. Ik weet nit of dit haar voor-of achternaam was.

     Na enkel weken of maanden gingen we weer naar mijn moeder terug in Bandoeng. Van de familie Ripassa heb in toen niets meer vernomen. Bovendien na de Japanse bezetting brak de Bersiap (de Indonesische Vrijheidsoorlog) uit waardoor de Buitenkampers werden geconfronteerd werden met moord en doodslag.

     Het spijt me dat ik U niets byzonders over Henk Ripassa kan vertellen. Maar ik zie dat
     tot mijn verbazing dat Boeroeng de doopceel heeft kunnen lichten.Al ben ik natuurlijk wel benieuwd naar de reden van Uw onderzoek naar deze meneer Ripassa.

     Mvgr.
     Huib Otto (meneer)

    • TOMOKI IMAI zegt:

     menner Huib Otto

     Heel erg bedankt voor je reactie.
     Mag ik U in het engels terugschrijven?

     Thank you very much for your prompt reply.
     First of all, I feel so sorry to hear your family’s story during Japanese occupation.

     Mr. Henk Ripassa took some photographs in Tjideng and Kampong Makassar Internment Camps just after capitulation of Japanse military.
     I saw those photos at the archive in Amsterdam and I would like to research about his personal history.
     Your information is very much helpful for me.
     Because I didn’t get any information about his life before September 1945.

     May I ask you one thing?
     Do you know when your mother’s friend and Mr. Ripassa got married?
     I mean, was it during Japanese occupation or before the invasion?
     I will be glad if you let me know.

     Met vriendelijke groeten,
     Tomoki

    • Boeroeng zegt:

     This information is from a document “persoonskaart” in the archive of Amsterdam.
     https://archief.amsterdam/indexen/index.nl.html

     Hendrik Christiaan Ripassa, photographer was born 11 augustus 1907 in Kema Kema, son of Nicolaas Charles Ripassa and Margaretha Thomas.
     He married 7 oktober 1937 Nelly Christien Wülf, born 19 augustus 1911 in Tegal.

 2. Mooie foto Huib. Leuk om je familie zo te zien. Je bent een neef van mijn moeder Grace Winsser.

  • Huib zegt:

   Hallo Wanda,

   Toevallig je vriendschapsaanbod op FB vanochtend gezien. Vermoede al een familie relatie via nicht Grace die een dochter was van het broertje van mijn moeder.

   • Goede avond Huib, ik had al één ander gehoord van mijn nichtje Daniëlle. Ik weet niet of u een foto heeft van het broertje van uw moeder. Die staat volgens mij op de site van onze stamboom. Het is wel leuk dat je nu pas er achter komt dat je nog familie hier hebt wonen. Groetjes Wanda

  • Huib Otto zegt:

   Mr.TOMOKI IMAI,

   Thanks for your reply. Though I am not 100% sure I believe that Henk Ripassa and his partner, my mothers youth friend, were married before the occupation.
   But it seem possible that they married during the occupation.
   I believe at the time they took care of my baby sister was around the year 1943. So far as I know they had no children of their own at the time.

   Unfortunately I do not seem to remember if I have seen Mr. Ripassa and his wife after the war.
   They lived in Batavia and we in Bandoeng.
   I can not ask my mother because she passed away very short time when she arrived in the Netherlands in 1958..
   I have an one year older sister who lives in S.California.
   I will mail her and ask if she remember more details about the Ripassa family.

   With best regards,
   Huib Otto

   • TOMOKI IMAI zegt:

    Mr.Huib Otto

    Thank you very much for your kind reply again.
    If your elder sister remember something about Mr.Ripassa and his wife, that will be great for me.

    I found some advertisements which Mr. Henk Ripassa put on Newspaper “Nederlandsche dagbladpers te Batavia” for recluiting photo-studio assistants in 1947. So I think he managed photo-studio after Japanese capitulation.

    Thanks for your information, I can feel Mr.Henk Ripassa as ‘real person’ who had survived during very hard time.
    I deeply deeply appreciate your reply.

    I hope you have a nice sunny weekend.

    Met vriendelijke groeten,
    Tomoki

 3. Jos Crawfurd zegt:

  Heer Huib,prachtig die schone brunettes,maar zonder U te willen krenken.Aku orang bodoh lho,maar beiden zitten toch,alhoewel ik wel een vermoeden heb,zou ik graag zekerheid willen hebben,waarvoor mijn oprechte dank,Jos Crawfurd.

  • Huib zegt:

   @Pak Jos Crawfurd

   Natuurlijk krenkt u mij niet. Degene die bodoh was is dit persoontje.
   Kennelijk door de spannende techniek om tot dit resultaat te komen niet goed opgelet. Maar inderdaad mijn moeder zit ook en wel op de leuning van de stoel.
   Leuk dat de foto in de smaak valt bij u. Op de site van Nusantara is zij
   ook te zien, wandelend met mijn oudste zus Sonja op de Dam in Amsterdam in 1960. Trouwens er komt ook een foto van mijn vader in KNIL uniform op voor met mij als baby in zijn arm en mijn zus aan zijn voet, als ik het mij goed herinner.

   • Jos Crawfurd zegt:

    Trouwens alle Indische meisjes zijn mooi,helaas wij komen op een verkeerde tijd of plaats waardoor deze deernen ons niet zien of willen zien. Altijd zijn er andere smaken voor de dames en vissen die petjoh’s achter het net,wel wat jammer.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ach …. veel van die “petjoh’s” zaten weer achter de blonde meiden aan.

     “Les extrèmes se couchent” en dat is heel goed tegen de inteelt.

     Pak Pierre

 4. Sandra zegt:

  Hallo oom Huib,
  Wat bijzonder deze foto’s van oma! Ik kende haar gezicht niet terwijl ik elk jaar haar graf bezoek en er planten op zet als ik het graf van mijn eigen oma bezoek, de begraafplaats er naast. Blijft bijzonder hoe dat mogelijk is. Dat de paden decennia later weer kruizen.
  Hartelijke groet Sandra (van Nano)

  • Huib zegt:

   Dag Sandra. Leuk dat je me via deze site hebt gevonden. Dat is eigenlijk ook de reden dat ik die oude familiefoto’s aan publieke media heb toevertrouwd. Ook fantastisch dat je jaarlijks haar graf bezoekt.
   Helaas hebben we dat al weer een poosje niet meer kunnen doen en het doet me genoegen dat jullie er nu naar omkijken.
   Wist je dat op het protestantse gedeelte een familiegraf van de fam Winsser staat, met daar begraven o.m. de vader van mijn moeder?
   nl. Francois Marie Winsser en zijn moeder Clara Winsser-Dettingmeyer. Groetjes

   • Sandra zegt:

    Dat wist ik niet, ik zal het zoeken volgende keer! Op de protestantse ligt mijn oma. Het graf van Jenny is altijd netjes bijgehouden door de begraafplaats. Er staan groenblijvende heesters op, die ik dit jaar moet snoeien.
    Groet Sandra

    • Huib zegt:

     Ach Sandra dat is helaas het minste wat ik nog voor mijn moeder kan betekenen nl. er voor te zorgen dat haar graf keurig onderhouden blijft al wonen we er uren rijden vandaan

     Als je informeert in het begraafplaats kantoortje kunnen ze je het precies vertellen. Dat familiegraaf is vrij monumentaal en natuurlijk erg oud. De laatste keer werd het onderhoud door een vrouwelijke Winsser uit Londen betaald. Helaas nooit uitgevist wie dat precies is.
     Groetjes .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.