Indisch in Beeld

sikem_rosina

Bijgaande foto is van de oma van mijn vrouw. Wij kennen haar als Rosina maar in de documenten die wij hebben wordt gesproken over een inlandse vrouw genaamd Sikem. Zij is getrouwd geweest met Theo(dorus) de Wilde die waarschijnlijk gelegerd was in Semarang. Van hem weten we niets. Geen geboorte- of sterfdatum. Zijn naam staat in de gedeeltelijk onleesbare huwelijksakte maar dat is alles wat wij van hem weten. Weet iemand waarom Sikem Rosina werd? Heeft dat iets te maken met het huwelijk of religie? Haar man Theo is niet met haar naar Nederland gekomen (1950).
Met vriendelijke groet,   Ruud Kuiken

Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

15 reacties op Indisch in Beeld

 1. Mar zegt:

  ik ben geen expert, maar het was wel gebruikelijk dat “Inlandse” vrouwen een Meer Europese naam kregen ttv huwelijk of doop. heb je al eens gezocht in wieiswie.nl? Ook kan je eens speuren in delpher.nl kranten uit die tijd…

 2. Arthur zegt:

  Wanneer zijn ze getrouwd en in welke plaats? groet Arthur

  • Anoniem zegt:

   Dank ook voor uw reactue. Huwelijksdatum en plaats onbekend. Waarschijnlijk Magelang.
   Dat is de geboorteplaats van mijn schoonmoeder en het huwelijk werd voltrokken na haar geboorte. We hebben wel een document waarin zij erkent wordt.

   • Arthur zegt:

    Maar om een en ander in een tijd te plaatsten is het wel handig om te weten wanneer dit precies speelt. De oma van uw vrouw, wanneer is ze ongeveer geboren? Er zijn een aantal Theodorus de Wilde geregistreerd in Ned Indie. Misschien eentje die u zoekt, maar een geboorte, of een pensioen, of een opname in het adresboek in een jaar is lastig zonder een tijdsbeeld. Kunt u mij een email sturen? voorzitter@igv.nl dat is handiger Dan zal ik kijken of ik u verder kan helpen met behulp van genealogische bronnen te bekijken

    • Pike zegt:

     Dank. Ik ga u (in het nieuwe jaar een e-mail sturen. Mijn schoonmoeder was van 1914. De oma is dan waarschijnlijk van ergens rond 1880 -1890 zijn geweest.

 3. Bernard Berendsen zegt:

  In de Regeerings Almanak voor N.I jaargang 1919 blz 87 staat dat Theodorus de Wilde is geboren te Magelang op 27 februari 1918. De naam Sikem komt drie keer voor maar niet in relatie tot Theodorus. Kijk eens bij Delpher 400 jaar oude kranten. Daar zitten alle in Nederlands Indie verschijnende kranten in . Tik gewoon de Wilde of beter Wilde en dan krijg je 20 e eeuw en wellicht vind je onder familieadvertenties gegevens over de Wilde. Bij het CBG in Den Haag kun je kijken of er een persoonskaart van Rosina is van de gemeente waar ze is overleden. Op de web site CBG zijn aanvraagformulieren te vinden. Op de persoonskaart zijn gegevens te vinden over ouders , huwelijk , plaatsen waar gewoond. Veelal wanneer Nederlandsers trouwden met Indonesische meisjes/ vrouwen dan werden dezen vaak gedoopt en kregen een christelijke naam. Als Theodorus KNIL militair was dan zijn er de stamboeken van KNIL militairen maar ook stamboeken van Ambtenaren.

  • Arthur zegt:

   Het is inderdaad waarschijnlijk Theodorus uit 1918, afhankelijk van de tijd waar we het over hebben want in de RA 1886/257 staat ook een Theodorus Alfred de Wilde, Batavia 18-12-1984

  • Pike zegt:

   Dan voor de reactie. 1918 kan niet omdat mijn schoonmoeder van 1914 was. Zowel Rosina als Theodorus hebben we bij het CBG niet kunnen vinden. Ik moet zeggen dat wij daar ook een beetje aan ons lot werden overgelaten en niet handig waren/zijn met zoeken. Ik heb wel wat documenten waarin Sikem/Rosina wordt genoemd maar daar staat geen leeftijd bij. Wel “een inlandse vrouw genaamd Sikem, ongeveer 32 jaar oud……” Theodorus was waarschijnlijk wel een militair omdat hij uit Semarang kwam, naar het schijnt een garnizoensplaats.

 4. Piet Azijnpisser zegt:

  Semarang was niet direct een garnizoensplaats, alhoewel er voor de oorlog wel militairen gelegerd kunnen zijn geweest. Daar was bij voorbeeld de Württembergse Kazerne op Djoernatan, waar o.m. huurlingen uit het Duitse Württemberg en Zwitserland waren gelegerd. De naam “De Wilde” klinkt niet bepaald Duits of Zwitsers. In die hoek zult u dus niet moeten zoeken.

  Bekende vooroorlogse garnizoensplaatsen op Java waren Tjimahi (bij Bandoeng, West Java) en Malang (Oost Java).

  De toevoeging van “Christelijke” (Europese) voornamen aan de eigen (oorspronkelijke) namen van “inlandse” vrouwen wanneer zij huwden met een als Europeaan geregistreerde man kan ik uit eigen familiekring bevestigen. Mijn grootmoeder uit Banjoewangi/Singaradja, Phatima Ghazali, dochter van een Sumatraan en een Javaanse vrouw, kreeg de naam “Cornelia” er bij toen ze in 1896 met mijn opa trouwde, een totok, in die tijd havenmeester van Banjoewangi. Die christelijke naam staat ook in de trouwakte. Na haar huwelijk bleef zij voor haar man en vrienden overigens gewoon “Tiem” en niet “Corrie” of “Neeltje”.

 5. Pike zegt:

  Geweldig al die reacties. Hoewel er nog genoeg te onderzoeken overblijft zijn we de afgelopen dagen veel te weten gekomen over de man die wij zochten en zijn voorouders. Dank voor alle reacties en we zoeken rustig verder….

 6. L. de Schepper zegt:

  Beste Ruud, ik vind een stamboek van militaire pensioenen van KNILers bij het Nstionasl Archief waarin staat waar en wanneer Dorus de Wilde geboren is en wanneer in dienst gegaan.
  M.vr.gr. L de Schepper Nijmegen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.