Indisch in Beeld

.
Richard Lammerts van Bueren (1911-2006) was de broer van Karel en de zoon van Louis LvB en Sara, Javaanse vrouw . Louis was werkzaam bij de staatsspoorwegen als machinist en later als werktuigkundige. Hij overleed in het jappenkamp Ambarawa 7.
Overgrootvader van Richard was de militare apotheker Hermanus LvB uit Geertruidenberg die huwde met Johanna Rovers,  Indisch meisje .
Richard was  bij de Koninklijke Marine in Nederland.
Hij begon in 1932 en was korporaal konstabel bij de internering in 1942
Een kleindochter van Richard schreef:

Tijdens 1 van zijn bezoekjes aan Den Helder  ontmoette hij mijn oma Bertha (Bep) de Wit, dochter van Cornelis de Wit en Grietje van Marle. Zij trouwden “met de handschoen” op 31 dec 1936. Omdat in Ned de spanningen hoog opliepen besloot mijn oma met haar 2 koters naar N.I te reizen.  Een hele onderneming destijds. Januari 1940 vertrok mijn oma met kleintjes naar NI. Zij trok daar tijdelijk in bij haar schoonouders Louis en Sara.

Mijn oma werd opgepakt en in de kampen gezet, mijn opa werd ook al snel ergens opgepakt anders vastgehouden. Oma is nog bevallen van haar 3e kind op 8-06-1942.
Uiteindelijk na de “bevrijding” keerden het gezin terug met de Tegelburg naar Den Helder. In Ned. breidde het gezin zich verder uit.  Zij verhuizen rond 1963 naar Schiedam,waar mijn opa ging werken bij de HAV Bank in Schiedam. Rond 1985 verhuisden mijn opa en oma terug naar Den Helder, waar zij uiteindelijk ook overleden zijn.

ca eind 1950 Den Helder

Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.