Indisch in Beeld

1926: Het gezin van Ngadijem en Walter von Gabain.

Ngadijem was geboren in Kedoe in 1882 en overleed 1960 in  Nederland. Dochter van Sotroeno en Bok Ragli.
Ze had al kinderen met von Gabain toen ze huwde in 1913 te Bandoeng
Zoals meer gebeurde liet de Indonesische vrouw zich dopen om een religieus en burgerlijk huwelijk te kunnen sluiten met haar Europese bruidegom. Haar christelijke doopnamen waren Anna Marie Louise. Hoewel, in 1913 was een christelijke doop niet meer nodig voor een burgerlijk huwelijk.
Haar man was  ‘Walther Richard Heinrich Waldemar Victor von Gabain, geb. Graudenz (Pruissen) 8 febr. 1866 (zoon van Gustav Adolf Gottlieb Eduard Adalbert von Gabain en Hildegard Freiin Treusch von Buttlar-Brandenfels), vermeld 1 mei 1882 bij het Haupt-Kadetten-Anstalt te Berlijn, luitenant ostpreussisches Infanterie-Regiment Nr. 45 te Metz, vertrekt 21 dec. 1889 als soldaat naar Indië, sergeant-instructeur gewapende politie te Koepang (Timor), gegageerd GB 6 febr. 1902, hoofcommies Staatsspoorwegen op Java, overl. Bandoeng 2 april 1946’ (bron is Indische Navorscher 2006, pagina 135, artikel von Gabain van A.A. Lutter)  Hij zou van hugenootse afkomst zijn en zijn broer Arthur werd een hoge officier in het Duitse keizerrijk
De dochter is Willy (1907-1991) die in 1926 haar onderwijsacte haalde op de kweekschool te Bandoeng .

Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

9 reacties op Indisch in Beeld

 1. Charlotte von Gabain zegt:

  Op de foto rechts naast mijn grootvader staat mijn vader, Walter von Gabain.
  Zie ook het filmpje op YouTube van mijn familie.

  • Boeroeng zegt:

   Mooi filmpje…. stabiel camerawerk, uit goede invalshoeken, muziekje en editting prima gedaan.

   • Loekie zegt:

    Jawel, mooi filmpje over de rustplaats van Arthur.
    Als hoge Pruisische militair heeft hij zijn land gediend en zijn plicht gedaan, ook tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op verschillende slagvelden is hij actief en erg dapper geweest. Na de oorlog ging hij met pensioen. Zijn graf wordt nog bezocht door familieleden.

    Was erg gruwelijk, die Eerste Wereldoorlog, meer dan 8 miljoen doden. In Ieper luiden nog elke avond de klokken en Britten dragen in november nog altijd poppy’s.
    Tijdens de oorlog deed het neutrale Nederland goede zaken met Duitsland en na de oorlog kreeg de aanstichter, Kaiser Wilhelm, hier asiel.

    Ofwel: lang geleden allemaal. Wat rest zijn graven in Verdun, Vlaanderen, Duitsland, Engeland….
    Zo hebben ook Indo’s, totoks, Jappen, Indonesiërs hun graven….

    • Jan A. Somers zegt:

     Nou en? Goed verhaal over de carrière van een Duitser in Indië! Gewoon geschiedenis! Indië stikte toch van de vreemdelingen? Heeft u er last van gehad?

    • Loekie zegt:

     Je zit er weer naast. Goed lezen waar het over gaat.

    • Jan A. Somers zegt:

     Gewoon familieverhaal toch? En doordat in Indië heel veel vreemde mensen kwamen zijn er ook heel veel ‘vreemde’ familieverhalen. Elk met eigen ervaringen. Indo kwam niet alleen ui ‘Hollander’ en ‘inlander’! Waren vaak ook geen brave burgers.

    • Loekie zegt:

     Ik heb het niet over Ons Indië. Ik heb het over Arthur, de Eerste Wereldoorlog e.d.

 2. Jan A. Somers. zegt:

  Op uw aanraden heb ik nu ook de beschrijving van Arthur gelezen Een militair die op vele plaatsen die oorlog heeft meegemaakt. Nou en? Ik was officier in het Nederlandse leger, maar wel in vredestijd. Wachtend op oorlog zoals we aan de bar onze avonturen uitwisselden. Ben niet op zoveel plaatsen geweest, eventjes Duitsland, eventjes Frankrijk. Ik zie u denken, nou en? Mijn enige veschil met Arthur was dat het geen oorlog was. Hoe waren uw dienstjaren? Wist u dat militaire dienst een recht is? En dat oorlog niet goed is? Zeeuws meisje en ik hebben elk jaar drie herdenkingen: 4 mei, 15 augustus en 11 november.. En u?.

  • R Geenen zegt:

   @Wist u dat militaire dienst een recht is? @
   Waarom dan ook niet het recht van weigeren? En waarom ook dienstplichtigen naar Indie sturen en in een oorlog sturen? Wiens recht is het eigenlijk? Is het ook een recht om gemarteld te worden en te sterven? Ook een recht om nabestaanden in de steek te laten? Over welk en wiens recht heeft U het eigenlijk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.