Indisch in Beeld

omandessmith
Zij is mijn overgroot oma Eugenie Henriette Smith met twee zoons ,
Wie kan mijn info’s geven over de Familie Smith –Andes ? Groeten uit Zuid Belgie

Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

21 reacties op Indisch in Beeld

 1. Frans zegt:

  Hallo, Ik weet niet jouw leeftijd. Ik ben ook een Smith (55). Mijn vader is Johannes (Johan) Smith (81), zijn vader is Dominicus Hercules Smith (1908-1943- Bangil / Djapanan) hij stierf aan een acute darmontsteking in een Japans werkkamp in Japan (hij was van het 10e bataljon infanterie KNIL). Zijn vader vader (dus mijn over grootvader) was Henricus Marcus Stephanus Smith en diens vrouw was Christine smith (geboren als Simon). Ik en een neef Rob Smith zijn bezig met stamboom onderzoek. Je kan mij bereiken via: Franssmith@telfort.nl. Op myheritage (google) vindt je onze stamboom, die nog niet compleet is. Na overgroot vader en grootvader, komt mijn vader Johannes Smith en enkele broer. Vanaf mijn vader komen 7 kinderen met de naam Smith.
  Tamara Alexandra, Johan alfonso, Fran jozeph (ik), Paul Jose, Anne jose, Margareth en Colinda Smith. Mijn opa was een Indo (halfbloed) uit het voormalige Nederlands Indie, mijn ouders en ooms zijn ook nog daar geboren. Alleen mijn zus Tamara Alexandra is in soerabaja geboren. de rest in Nederland. Misschien heb je hier wat aan ? mvg Frans J. Smith.

  • Indorein zegt:

   Beste Frans,
   Indo’s zijn ook gewoon van het menselijke ras, net zoals Hollanders, Duitsers, Italianen etc., etc. De term halfbloed is behoorlijk denigrerend en kwetsend; alsof een zogenaamde volbloed (Hollander, Indonesiër, Duitser etc.) hoger in de pikorde zou staan! Ik zou het prettig vinden als je voortaan ons Indo’s niet meer zo betitelt. We krijgen al zoveel andere niet-prettige termen over ons heen hier in dit kikkerlandje.

   • P.Lemon zegt:

    @Indorein ” We krijgen al zoveel andere niet-prettige termen over ons heen”
    Men is er zich kennelijk van bewust geraakt en heeft er het volgende op gevonden, als mensensoorten(etniciteiten) uit het menselijk ras zich vermengen komen er gemengde kinderen uit voort en zijn we dus ‘gemengden’ of mengelingen.

    Cit : “Het woord ‘halfbloed’ stamt uit de koloniale tijd. Het is een term die ook gebruikt wordt in de dierenfokkerij. De term suggereert dat iemand ‘half’ is en dus niet ‘heel’. De later bedachte term ‘dubbelbloed’ is weliswaar iets beter, maar verdient ook niet de voorkeur omdat het toch refereert aan ‘bloedvermenging’.
    In dit stuk wordt bewust afgezien van het gebruik van gehanteerde benamingen als “biraciaal”, “multiraciaal”, “mulatten”, “halfbloedjes” en “dubbelbloedjes”; in plaats daarvan wordt er gekozen voor het begrip “gemengde kinderen”.

    Het is niet bekend hoeveel kinderen van gemengde afkomst er in Nederland wonen, omdat deze informatie hier – in tegenstelling tot de Verenigde Staten – niet wordt bijgehouden. Het CBS telt mensen van gemengde etnische afstamming niet als zodanig. Als één van de ouders in het buitenland is geboren wordt deze geregistreerd als (westerse of niet westerse) ‘allochtoon’. Het grootste deel van de gemengde mensen is jong en in de Randstad woonachtig.

    Het bekendste kind van gemengde afkomst is natuurlijk Barack Obama, de 44e president van de Verenigde Staten. Zijn vader is afkomstig uit Kenia, zijn moeder is een blanke vrouw uit Kansas.
    http://mens-en-samenleving.infonu.nl/ouder-en-gezin/126796-opvoeding-van-etnisch-gemengde-kinderen.html

    • Arthur Olive zegt:

     Men neemt algemeen aan dat Barack Husein Obama de eerste black president van Amerika is.
     In feite is hij de eerste Arabische president van Amerika.
     Op Obama’s vader’s geboorte bewijs staat dat hij een Arabier was.
     Er waren 4 Amerikanse presidenten die meer black waren dan Obama.
     Andrew Jacksen, Abraham Lincoln, Warren Harding en Calvin Coolidge.

     http://www.cf-cia.org/obama_lineage.htm

   • Jan A. Somers zegt:

    “Indo’s zijn ook gewoon van het menselijke ras” Leuk gezegd. Mijn variant: Indo’s zijn net mensen.

 2. bokeller zegt:

  .Frans zegt:
  20 november 2014 om 00:58
  % Mijn opa was een Indo (halfbloed) uit het voormalige …%

  Wel ben ik benieuwd naar het aantal witte bloedlichaampjes
  en bestond de mogelijkheid voor bloedtransfusie toen nog niet.
  Volbloeds genoeg aanwezig op de renbanen.
  siBo

  • Jan A. Somers zegt:

   Bij de bloedtransfusiedienst wisten ze waarschijnlijk niets van vol/half/geenbloed. Ik ben in de loop der jaren behoorlijk beurs geprikt. En in militaire dienst mocht ik als officier door de dokter himself worden geprikt. Mijn reactie: geef mij dat meisje maar, die prikt beter.
   Het verschil van de renbaan bestaat nog steeds. Alleen spreken die mensen daar over ons als: niet ons soort volk. Vind ik niet erg, ze hebben inderdaad gelijk: het is niet ons soort volk.

 3. Peter van den Broek zegt:

  Zeer geachte Heer Keller.

  Ik heb er heel smakelijk om gelachen. Het is ontegenzeggelijk briljant hoe U zo kort en bondig en in alle eenvoud de problematiek omschrijft, die vergelijking tussen Indo’s (halfbloed) en de volbloeds op de renbaan.

  Als ik U goed interpreteer dan heb ik als ik over halfbloed spreek, het eigenlijk over dieren. Dan praat ik mezelf een minderwaardigheidscomplex aan of dat laat ik me dat aanpraten. Ik dien me er eigenlijk van bewust te zijn waarover ik spreek.

  Ik heb Uw onvergetelijke vergelijking opgeschreven en zal bij gebruik U als bronvermelding vermelden, ere wie ere toekomt.

  Zeer geachte Heer Keller, mijn dag die met een lach begint, kan niet meer stuk.

  • bokeller zegt:

   **de volbloeds op de renbaan**
   Een kleine aanvulling hierop,niet alleen dieren hoor!
   Ik ben wel’ns ingezet op de renbaan te Tjimahi in m’n
   Knil-jaren. ( Goeie ouwe tijd )
   Je kreeg niet alleen sajoer lopas naar binnen te werken
   maar ook een toen geijkte commando ”looppas”..
   Niet wat wij er nu onder verstaan , voorheen was ‘t
   met een vaart van nul komma nul de opdracht uitvoeren.
   Door dommigheid of luiheid ging het regelmatig fout en
   volgens de Baas was het huppelen dat we deden, op de
   renbaan vlug vt. voor deze 100 % soldadoe Knil.
   siBo

 4. Huib zegt:

  Ik lees hierboven : …..”Ik dien me er eigenlijk van bewust te zijn waaroevr ik spreek.”

  Zonder deze woorden op een schaaltje te wegen vraag ik me toch af of er een sprankje van zelfkennis begint door te breken.
  Huib

 5. Frans zegt:

  Tjonge jonge, wat een reakties. Hoe het ook zij, we kunnen ons zelf wel Indo noemen of Indische Nederlander, maar dan moet je ook verklaren wat dat dan is, en dan moet je toch uitleggen dat wij dus een mengeling zijn. Wat ik wel aardig vindt is dat ik ineens zelf op de proppen kom met dit:
  Halfbloed. Maar, halfbloed wat ?..halfbloed Hollander of Halbloed Javaan, Sumatraan etc. Want het is toch zo dat je met halfbloed wijst op iets wat inderdaad niet volbloed is. Maar wat volbloed ? volbloed Hollander of Javaan etc. Sommigen van ons zouden dat inderdaad niet leuk vinden, als je zegt halfbloed Hollander dan is het net alsof die Hollander een volbloed ren-paard is, en dus de halfbloed niet meer dan een af aftreksel. Ik zelf heb meer moeite met het begrip – gemengden want ook dat is een soort discriminatie. Aan de andere kant, het hele menselijke ras is na een miljoen jaar niets anders dan het resultaat van mengen van rassen en culturen. Liever had ik wat informatie over de naam Smith gehad..

  • Jan A. Somers zegt:

   Zou mijn Zeeuws meisje wel volbloed zijn? Een boek van mijn geschiedenisleraar: Walcheren onder vreemde heersers. De laatste vier keren. Mijn meisje is een depressie nabij. De laatste keer bij bloed prikken nog eens goed gekeken! Voor mij ook een complicatie, ben ik wel halfbloed, en wat te doen met al die andere bloeddonors? En wat moeten al die ontvangers van mijn bloed als donor wel denken?

  • P.Lemon zegt:

   @Frans. Dat neerkijken op mengelingen was te doen gebruikelijk aan het eind vd 19e eeuw (het fin de siècle) en bv in de Couperus romans te lezen.

   citaat: Louis Couperus en rasvermenging: “Uit de Indische romans van Louis Couperus spreekt een overwegend negatieve visie op rasvermenging. Raszuivere personages worden veelal als gezond en vermengde personages als gedegenereerd gerepresenteerd. In de romans komen veel elementen terug uit de maatschappelijke beeldvorming over rasvermenging uit het fin de siècle, zoals de angst voor degeneratie en de vermeende rol van erfelijke factoren hierin.” aldus Petra Boudewijn in Spiegel der Letteren.

 6. Frans zegt:

  Hoi, Ik kijk nu wat anders tegen Indo’s aan, na meer dan 300 jaar is er een groep mensen ontstaan die net zo veel bestaansrecht hebben als andere “vermeende”rassen. denk eens aan de Duitsers of Nederlanders. Feitelijk zijn de huidige mensen een mengeling van verschillende stam-men. Je kan ons zien als een succesvolle groep mensen met een eigen cultuur. Het is echter wel waar dat men nogal uit ging van “half blank”. Dat was dan een halfbloed, denk maar aan een Indiaan uit Amerika, een halfbloed was een megeling tussen een blanke en een inheemse Indiaan. Een laatste Nederlands ras zijn de Friezen, maar zelfs die zijn al niet meer puur, hoe blank ze ook mogen wezen. Maar goed, Nederlanders zijn eigenlijk stammen die leefde in de “Neder-landen”de lage landen dus. Men spreekt wel eens onterecht van Hollanders, maar dat zijn dacht ik nu juist bepaalde stammen uit bv noord Holland. Ik zal dat weer eens uitzoeken. Een Brabander ziet zich zelf ook niet als Nederlander. En Belgie is weer een afscheiding van Nederland. Britten zijn ook stammen uit Europese landen. Maar he tis waar, ik gebruikte de term halfbloed zonder na te denken.

 7. Huib zegt:

  Wat te denken van Neanderthalers.
  Huib

  • Pierre de la Croix zegt:

   Bij mij op de sportschool zie ik ze nog regelmatig tegen de bokszak trappen.

   Pak Pierre

   • Frans zegt:

    tja daar zeg je zo iets..

    • karinpire zegt:

     Hallo Frans,

     Sorry voor het zo late reactie op je message op Indisch4ever.
     Intussen is mijn moeder Reina Meliezer gestorven 19 januari (ze was lang ziek)
     Ik ben 57 jaar en woon in Zuid Belgie , ik spreek en schrijf dus better in het Frans , maar het lukt wel hoor.
     Mijn overgroot oma Eugenie Henriette Smith trouwde met Leonard Andes , maar over haar weet ik eigenlijk niet meer , misschien was je over grootvader Henricus Marcus Smith wel een broer van mijn over groot oma Eugenie ……

     Misschien kan jij meer over haar vertellen ,
     Ik kijk ook nog even door of ik nog foto’s heb en andere inlichtingen

 8. Karin zegt:

  Hallo Frans,

  Sorry voor het zo late reactie op je message op Indisch4ever.
  Intussen is mijn moeder Reina Meliezer gestorven 19 januari (ze was lang ziek)
  Ik ben 57 jaar en woon in Zuid Belgie , ik spreek en schrijf dus better in het Frans , maar het lukt wel hoor.
  Mijn overgroot oma Eugenie Henriette Smith trouwde met Leonard Andes , maar over haar weet ik eigenlijk niet meer , misschien was je over grootvader Henricus Marcus Smith wel een broer van mijn over groot oma Eugenie ……

  Misschien kan jij meer over haar vertellen ,
  Ik kijk ook nog even door of ik nog foto’s heb en andere inlichtingen

  MVG van Karin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.