Indisch in Beeld

omacrawford..moedercrawford
Oma en Moeder Crawfurd

Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

27 reacties op Indisch in Beeld

 1. Jos Crawfurd zegt:

  Boeroeng bedankt voor de moeite.Het zijn twee krachtige en moedige vrouwen,die het kamp Sumobito hebben overwonnen. Helaas mijn Oma is daarna na enige jaren overleden;mijn Moeder heeft de reis naar Holland mogen meemaken en is in 1986 door alle ellende en vermoeidheid eveneens overleden. Dit een heel kort verslag,van twee sterke vrouwen.
  Mvg Jos Crawfurd.

 2. Arthur Olive zegt:

  Heer Crawford, dat doet mij ook denken aan mijn eigen oma.
  Die is zelfs tekeer gegaan tegen de Jap commandant van haar buurt omdat ze op straat werdt gezet met haar kleinkinderen.
  De Jap heeft haar moedigheid beloont en haar een ander leeg huis aangewezen die niemand wilde omdat het een spookhuis was.
  Dat kon haar niets schelen, zelfs de spoken waren bang voor haar want er is nooit iets gebeurt. Het huis was in de voormalige Villa Laan.
  Mijn vrouw in ik zijn daar nog geweest in Jakarta maar mochten geen fotos maken van de wacht aan de overkant omdat president Suharto daar woonde.

  • Jos Crawfurd zegt:

   Leuk om zo iets te mogen vernemen.Weet U mijn rancunes zijn op dit moment wat weggeebd,maar kan het niet uitstaan dat deze regeringen nooit kleur willen bekennen en altijd terugkoppelt hoe erg het hier geweest is. Zij zaten in bekend gebied,maar wij moesten vechten tegen het onbekende en zitten nog steeds met de naweeën,omdat de leugens verdoezeld worden en geen oplossing wordt gevonden. Nu niet en nooit niet.
   Mvg Jos Crawfurd.

   • Arthur Olive zegt:

    Heer Jos Crawford, ik wilde er nog bij zeggen dat mijn oma, Christina Lucardie Lapre, een tante is van de bekende kol. Sjoerd Lapre.
    Dus aan die tak van de Lapre’s ontbrak het niet aan moedigheid.
    Als jongen in Den Haag heb ik wel eens meegemaakt dat ze een grote totok gewoon terug duwde toen we in de rij stonden te wachten op de tram.
    Ze zij dan: “Dat heb ik van jullie geleerd”.

    • Jos Crawfurd zegt:

     Ik ken de Lapré’s;Vroeger in Hollandia en hier in Dordrecht e.o. Trouwens heer Arthur een Indo is altijd moedig zowel onder die warme Tropenzon als hier met die strenge winters die nu aan het verstoppen zijn.Schijnbedrieg,dadelijk lopen we te klappertanden.Maar ja,vluchten kan niet meer. We hebben onze kansen verspeeld omdat we voortdurend tussen twee nachten leven en niet doelgericht hebben durven leven.
     Mvg Jos Crawfurd

    • bo keller zegt:

     Standbeeld moeders in de oorlog
     Geplaatst op 13 november 2013 door .Indisch4ever |

     Denken wij ook hieraan, als we het over onze moeders hebben.
     Het was dus niet alleen in Ned. Indië waar Moeder zich door het
     leven heen moest bewijzen.
     siBo

    • Jan A. Somers zegt:

     “We hebben onze kansen verspeeld”. Heeft u die nieuwe kansen uit Nederland niet met beide handen veroverd?

 3. Jos Crawfurd zegt:

  Sorry het moet Machten zijn i.p.v. Nachten.
  Mvg Jos Crawfurd.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Het waren de herdertjes die bij machten lagen, Pak Crawfurd. Zij lagen bij macht in het veld. Ik heb ook nooit begrepen waarom.

   Maar alle gekheid op een kajoe, wat mijn aandacht heeft getrokken is uw verzuchting dat “we”, c.q. als ik het goed uit de context begrijp alle Indo’s, “kansen hebben verspeeld”, “voortdurend tussen twee machten leven” en dat “niet doelgericht” hebben durven doen.

   Als ik iets ben, dan ben ik een Indo. Ik voel me dus een beetje aangesproken. Vandaar mijn vraag: Apa itoe, wat bedoelt u nu precies?

   Ik ben een redelijk gelukkig mens. Heb van mijn leven gemaakt wat er van te maken viel. Hard gewerkt, weinig gemopperd, kansen gegrepen, niets cadeau gehad. Maar toch … een gelukkig, vooral tevreden mens, niet belast door gevoelens van wrok en frustratie.

   Moet ik mij nu als Indo toch ergens ongerust over maken?

   Pak Pierre
   Pak Pierre

   • Jos Crawfurd zegt:

    Pak Pierre de Indo is van origine een gevoelsmens.Op dat moment liet ik ook mijn gedachten spelen en wist bij voorbaat dat er gereageerd zal worden. U liet evenzo Uw gevoelens draaien gezien Uw reactie:Ik ben een Indo….en redelijk gelukkig……
    Ik ben trots dat U laat weten een Indo te zijn;menigeen wil of schaamt zich ervoor om dit te erkennen.
    Doelgericht heeft hier legio betekenissen,tenminste voor mij n.l..:corrupt,schijnheilig,naar boven klimmen en naar beneden trappen,geen notitie nemen van je medemens etcetera.
    Weet U,U kan mij beslist volgen,maar een Gevoel kan je vaak niet duidelijk maken naar een andere toe.
    In het Voormalig Indië ben je als #Mengelmoes#geen Indonesiër en ook geen Europeaan.
    Doelgericht:eerder naar Europa gaan en vandaar uit door naar Amerika om carrière te maken of in Indonesia blijven met alle gevolgen van dien.
    Ik weet dat de indo in Indonesia zijn doel miste gezien hoe het gros daar moet leven…..echter in mijn familie die er nog steeds wonen,heeft geen reden tot klagen,op een enkele na.
    Nogmaals dit is mijn interpretatie van het woord waar ik U vele antwoorden verschuldigd ben en U weet ik ben een Indo en geen Neerlandicus met hoogdravende woorden en zinnen…en sorry dat ik U hier mede in het ongewisse laat.
    Selamat Hari Natal dan Tahun Baru dengan banyak rezeki.
    Mvg Jos Crawfurd.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ach Pak Crawfurd,

     Er zijn Indo’s en Indo’s, waarmee ik bedoel dat – volgens mij – niet alle Indo’s van origine gevoelsmensen zijn, zoals u zegt.

     Maar u bent het wel geloof ik. Mooi toch. En als u er trots op bent dat ik er eerlijk vooruit kom een Indo te zijn, dan ben ik daar blij om. Waarom zou ik ook ontkennen? Het tjap ligt er duimendik bovenop en mooier kan ik het niet maken.

     Voor het overige ….. bedankt voor uw uitleg over doelgericht zijn en zo. U laat mij daarmee inderdaad nog een beetje in het ongewisse, maar ik probeer toch een passend antwoord te geven.

     Ik heb mensen gekend die met alle geweld doelen nastreefden en nooit gelukkig werden en mensen, die alles maar op zich lieten afkomen en happy waren. Kies je voor het een of voor het ander, hoofdzaak is dat je niet (te lang) moet klagen als het misgaat. Geef vooral niet anderen eeuwig de schuld van misère.

     Dat was het dan geloof ik. Ik heb mijn siderhana kerstmaal alweer op. Wis warek, soedah kenjang. Dadelijk een boertje, kopi toebroek en een stukje kerststaaf. Lekker tengak-tengoek op de krosi males in een warm huis, kat op schoot. Wat wil een Indo nog meer.

     Pak Pierre

   • Jan A. Somers zegt:

    Die herders, dat waren toch metaalbewerkers? Zij freesden met grote frezen!

    • Pierre de la Croix zegt:

     Slechts tijdelijk, want een engel (eigenlijk een “dengel”, want het oude lied zegt: “daar hoorden zij dengelen zingen”) gebood hun dat ze onmiddellijk met frezen moesten ophouden, want hij had een tweet ontvangen met groot nieuws.

     Mogelijk was het freeswerk aan China uitbesteed.

     Pak Pierre

    • Jan A. Somers zegt:

     Lekker melig als er geen nieuws is. Sorry heren Boeroeng en Jos voor al dit off topic. 31 december maak ik goede voornemens.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Paks Boeroeng en Jos: Pak Somers is begonnen hoor, ik niet.

     Bovendien geloof ik wel degelijk in het bestaan van dengelen. Geleerd op de “School met den Bijbel” in Semarang: “Daar hoorden zij (die toekang angon domba)dengelen zingen”.

     Net zoals wij een paar weken eerder met Sinterklaas leerden zingen: “Makkers staakt u wild graaaasss”. Geen idee wat dat betekende, tot een slim Chinees jongetje opperde: “Misschien alang-alang”.

     Tja, maar waarom die makkers – die net ook nog de maan hadden zien schijnen door de bomen – hun alang-alang moesten staken …. daarvan hadden wij geen flauw idee.

     Ook dat is een beetje “Indisch in beeld”. Dus niet “off topic”.

     Pak Pierre

 4. Jos Crawfurd zegt:

  Heer Bo Keller we zijn verplicht onze Moeders te eren en te appreciëren,ook onze Vaders.Eer Uw Vader en Uw Moeder zodat Uw dagen goed gaat.
  Zo ongeveer is de strekking en het werd niet vermeld waar ze zich bevinden. Helaas schieten we te kort hierin en hebben we er later spijt van. Verder commentaar en uitleg geef ik niet.Zie om U heen en volg de media in welke erbarmelijke toestand die mensen verkeren.Vaak wordt er gedacht:Berouw komt na de zonde. Voorkomt dit a.u.b.beste lezers;zonder dat men weet verkeerd men hierin.
  Mvg Jos Crawfurd.

 5. Jos Crawfurd zegt:

  Heer Somers van huis uit en Indische opvoeding ben ik geleerd om eerbied te tonen aan de Ouderen en omdat ik mijn Ouders bemind ondanks ZE er niet meer zijn doe ik het met veel plezier.
  God bless You ALL en een Goed Begin.
  Mvg Jos Crawfurd

 6. Jos Crawfurd zegt:

  Pak Pierre er moet altijd iemand de eerste zijn….anders gaat het gezegde niet op:Haantje de Voorste.
  Ook voor U moet ik eerbied hebben vanwege Uw leeftijd.
  God bless You top en een Goed Begin.
  Mvg Jos Crawfurd.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Leeftijd is niet de enige maatstaf voor het betuigen van hormat, Pak Crawfurd.

   Er zijn genoeg stokoude binatangs op de wereld.

   God bless you too (maar Hij heeft het druk vanavond, op de verjaardag van Zijn zoon).

   Pak Pierre

   • Jos Crawfurd zegt:

    Hij doet het vol liefde en kan overal gelijk zijn voor hen die Hem accepteren. Hoe dat is voor mij ook een wonder,maar ik geloof het…..en bij geloven hangt geen prijskaart.
    Mvg Jos Crawfurd.

    • Arthur Olive zegt:

     Heer Crawford, u schrijft over het accepteren van Hem (Jesus).
     Het is echter niet een kwestie van accepteren maar van ontvangen zoals het in de bijbel staat.
     Accepteren is doel bewust, men kan het aannemen of niet.
     Ontvangen is passief, de ontvanger hoeft er niets voor te doen.
     Salvation is not of works but of grace, if it is of works and grace then it is no longer grace.

    • Jos Crawfurd zegt:

     You have right brother Olive,but Dutch is not my lunggage.
     Greetings Jos Crawfurd.

 7. jos h crawfurd zegt:

  28 augustus geboortedag van mijn lieve Oma Albertine Samson-Abels
  Mvg Jos H Crawfurd.

 8. Jos H Crawfurd zegt:

  Mijn Oma’s geboortedag 28 Augustus.
  Heel lief en zorgzaam was ze.
  Mvg Jos H Crawfurd.

 9. Boeroeng zegt:

  Een van de partners van de firma Deans, Scott & Co. was James Crawfurd. Hij was gedoopt te Eallabus (parish of Killarow, Isle of Islay, Argyll, Schotland) op 29 mei 1791, als zoon van Samuel Crawfurd en Margaret Campbell. Hij overleed te Semarang op 22 juli 1820 en kwam vermoedelijk in het kielzog van zijn oudere broer John (1783-1868) naar Nederlandsch-Indië, die daar al in september 1811 – direct na de verovering van Java – aanwezig was. De nazaten van James Crawfurd leefden tot aan de soevereiniteitsoverdracht in Nederlandsch-Indië. Ook Crafwfurds medefirmant Robert Scott, geboren te Penang en te Semarang overleden op 3 febr. 1846, vestigde zich definitief op Java en kreeg daar nageslacht.

  http://asaloesoel.igv.nl/engelsen-en-schotten-op-java-familie-cookson/

 10. Wal Suparmo zegt:

  Vele Indische Oma’s hebben een NONMALIGNENT gezwel bikj de hals dat GONDONGEN genoemd word.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.