Indische Soos # Herdenken en Vieren

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

62 reacties op Indische Soos # Herdenken en Vieren

 1. Elmi zegt:

  Gefeliciteerd Boeroeng, nog vele jaren I4e!

 2. Boeroeng zegt:

  Het is nog even wachten op de komst van Abraham en Sara en de AOW

 3. Robert zegt:

  OK. Good luck!

 4. Boeroeng zegt:

  Yippiiieee
  Nu hoor ik er echt bij.
  Bij de mensen die corona hebben gehad.
  Vrijdag voelde ik me niet goed, maar daar denk je niks van.
  Mijn laatste virus was griep…. ergens in de vorige eeuw.
  Zondagmiddag toch maar een covidtest gedaan.
  Eerst stap voor stap de handleiding doorworstelen.
  Je kent dat wel….hier staat dit en dat , maar er is geen dit en dat.
  En toen de test goed gedaan…. streepje T had ik.
  Ik denk dat mijn booster van juli nog steeds een beetje doorwerkt.
  In elk geval ben ik niet zo beroerd .. Ik heb het wel erger gehad met griep……in de vorige eeuw.

  • Bung Tolol zegt:

   Wees blij dat je Indisch4ever heet en 18 jaar bent ! Heel anders had het er voor je uitgezien ,als je Russisch4ever had geheten en ook 18 was geworden. Zat je nu in de blubber van een Oekrainse loopgraaf ,terwijl de vijand probeert je kepala eraf te schieten en DINGIN ! Bukanmain terlalu DINGIN ! Het kan daar zomaar min 30 worden met snijdende wind en nog meer snijdende kogels om je heen ! Nee zit je als Indisch4ever in de Parel van het Zuiden oftewel de meest gezellige stad van Nederland toch wel een stuk beter dan in zo,n vieze modderige ijskoude loopgraaf ! Selamat nog ! 😎🤡🥸

 5. Boeroeng zegt:

  Wat is er toch gebeurd met Indische bescheidenheid ?
  Verloren in de assimilatie ?

  Bron

  • Bung Tolol zegt:

   WAT ! Durf je dit zomaar af te drukken op Indisch4ever ? Heb je wel rekening gehouden met het auteursrecht ? Voor je het weet staat er weer een deurwaarder voor je deur ! Snelst groeiende Indische organisatie ? Ja klopt 3 jaar geleden hadden ze 3 leden en nu 4 toch 25% er bij in 3 jaar ! De enige echte Indische organisatie ! Klopt ook zij zijn de enige ,Tante Toet is er mee opgehouden met haar Indische organisatie ! Wordt vandaag nog lid van die Federatie Indische Nederlanders ! Vraagje ,mag het ook besok ? Indische bescheidenheid ? Apa itoe ? 🤡🎉😂🤡

 6. M.Lazar zegt:

  Boeroeng blijft hopelijk nog vele gezonde jaren bij het opgerichte Indisch4ever….😁🌺💖

 7. Boeroeng zegt:

  grrr zouden ze hier bedoelen Balinese weeskinderen?
  https://www.brummensnieuws.nl/nieuws/algemeen/25778/brummense-organiseert-financiele-steun-bilanese-weeskinderen
  check je te publiceren stukken, redacteuren!!! checken !!

  Bijv hier: https://weeskinderenbali.com/

  • Bernadette S. zegt:

   En misschien Singaraja?

   We hebben het hier al eerder over gehad en het is toen al aangekaart; de weeshuizen die vaak als yayasan zijn gesticht door buitenlanders, zijn voor het merendeel helemaal niet gevuld met weeskinderen. Straatkinderen? Misschien maar ook heel vaak -zoals ze zelf verklaren- “bieden ze ook huisvesting aan kinderen uit afgelegen gebieden die in de stad hoger onderwijs willen volgen.”

   Dit is een fenomeen dat ‘orphanage tourism’ wordt genoemd en men veel ziet in de derdewereldlanden. In Zuid Oost Azië, Afrika en Zuid Amerika. Het ondersteunen van ‘weeshuizen’ lijkt misschien heel nobel, maar het is vaak schadelijk voor de kinderen die men probeert te helpen.

   Op het eerste gezicht lijkt het helpen van weeshuizen door tijd of geld te geven een doordachte, liefdadige daad maar wat de meeste mensen niet beseffen, is dat ze in plaats van kwetsbare kinderen te helpen, in feite een praktijk in stand houden die uiteindelijk voorkomt dat kinderen krijgen wat ze nodig hebben om zich te ontwikkelen en hun welzijn op de lange termijn te verzekeren; namelijk een liefdevol gezin. (Zie ook wat de Verenigde Naties daarover zeggen.)

   De kinderen zien hun ouders, broertjes en zusjes en zelfs kampung niet in een belangrijke periode in hun leven, soms zien ze hen zelfs nooit meer terug. Tevens krijgt men een leegloop van de desa’s en oudere maar voor de regio belangrijke (vaak agrarische) beroepen gaan verloren. De trek naar de steden wordt gestimuleerd. wat per definitie al een slechte ontwikkeling is Een ‘weeshuis’ is ook geen structurele oplossing voor armoede. En last but not least; de ‘weeshuizen’ trekken nieuwe ‘wezen’ aan, het is een vicieuze cirkel.

   Wat te doen? Hulp bieden zodat ze de individuele steun krijgen die ze nodig hebben maar in de eigen en huiselijke omgeving van het kind. Er zijn veel organisaties (die u kunt steunen) aan het werk die niet via een ‘weeshuis’ concept werken maar ter plekke hulp bieden en de armoede structureel proberen aan te pakken.

   Excuses voor dit epistel maar ik vind het wel belangrijk dat dit ook eens gezegd wordt, een perspectief vanuit het ‘derdewereldland’ zo u wilt.

   Prettige avond.

   • A. Olive zegt:

    “Orphanage Tourism”
    Het schijnt dat dit ook vroeger in Indie bestond.
    Wijlen Ron Geenen, die op I4E actief was, schreef dat zijn vrouw een wees was in Indie en dat sommige kinderen werden bevoorrecht in het klooster.

    • Bung Tolol zegt:

     Sommige kinderen werden “” bevoorrecht “” in het klooster .Zijn vrouw werd misbruikt als kind ! Noem dat maar bevoorrecht !

 8. Boeroeng zegt:

  1920 Padang
  De relatie van mijn oma met mijn opa is over.
  Oma zet haar 2 kinderen van 4 en 2 jaar in een weeshuis met de bedoeling hen op te halen als ze een goed inkomen heeft.
  Dat is nooit gelukt en ze overleed in 1927 bij Palembang. De kinderen hebben haar nooit gekend na dat ze vertrok
  Opa keek ook nooit om naar de kinderen en in 1927 heeft een zus van oma de twee kinderen in huis genomen.

  • Bernadette S. zegt:

   Het is erg. Niet om iets goed te praten, maar ik denk dat vele moeders in Indonesië in de positie zitten dat ze denken dat de kinderen ergens anders een beter leven zullen hebben. Het positieve is dan wel weer dat er -zoals zo vaak hier- blijkbaar wel een vangnet was vanuit de familie, ook al kwam het (veel te) laat. Het is ongelofelijk hoeveel onofficiële ‘adopties’ ik hier wel gezien heb; zelfs mijn papa, die gewoon deel uitmaakte van een gezin, werd door een rijke familie in huis genomen. Maar dat is eigenlijk weer een ander fenomeen.

 9. Bernadette S. zegt:

  Deze mensen noemen we hier “manusia gerobak”. Het is wel duidelijk waarom. Ze leven er ook echt hé; de kar is hun ‘huis’.

  Ze leven meestal van wat ze vinden op straat, voornamelijk plastic. Die personen noemen we “pemulung”. We geven ze altijd lege blikjes en PET flessen e.d., statiegeld bestaat hier natuurlijk niet maar ze krijgen er wel geld voor.

  • Bung Tolol zegt:

   Toch is het erg ,heel erg dat Overheidsdiensten ( sociale zaken ,kinderbescherming ,Dienst Bouw en woning toezicht ( Die gerobak is niet goed gekeurd als woning ) het hier ernstig laten afweten ! In Nederland zou voor dit gezin al een forse T.V inzameling zijn gestart + crowdfunding + zo veel meer ! In Indonesia vinden ze zo,n tafereel normaal ,maar het is niet normaal ! Het is ten HEMELSCHRIJNEND ! 😱😱😱

   • A. Olive zegt:

    In Indonesia hebben ze de ‘manusia gerobak’, hier in Amerika lopen ze rond met gestolen grocery carts, Velen onder hun zijn veteranen met problemen, ze slapen overal en nergens.
    Degenen die hier wel goed verzorgd worden zijn de illegals. In New York worden ze ondergebracht in $500 per nacht hotels. Ze overnachten ook in luchthavens zoals Kennedy airport.

    • Bung Tolol zegt:

     Jaren geleden zag je het zelfde fenomeen in Amsterdam .Veel zwervers ,daklozen en ronddarrende junks .Als een stad problemen had met een individu ,kreeg die persoon wat geld en een enkeltje Amsterdam .Amsterdam werd het afvoerputje van Nederland ! Loop je nu rond ziet het er een stuk beter uit .Toen het erg koud was en vroor dat het kraakte ,gingen speciale eenheden de stad rond en haalden daklozen en zwervers van straat ,die kregen een slaapplaats en eten .Er wordt actief werk gemaakt van problematische figuren .Instanties als het Leger des Heils ,Makom ,de Regenboog groep etc etc zijn zeer actief .Die open grenzen betekenen wel dat Zigeuners ,Roemeense zakkenrollers en Poolse dronkaards vrij het land ( Vooral Amsterdam ) binnen kunnen komen .Er wordt actief jacht op ze gemaakt ! Die toeristen zijn te belangrijk voor Amsterdam omdat te verpesten door dat tuig uit Oost-Europa ..Wat een stad nodig heeft is een doortastend Gemeente Bestuur .Wat die Amerikaanse veteranen betreft, deze mensen hebben hun leven op het spel gezet voor hun land Mogen ze ook niet wat terugkrijgen van hun land ? Die politie in Amsterdam krijgt actief hulp van burgers die ,die zakkenrollers in de gaten houden en meteen die agenten in burger per telefoon op de hoogte houden .”” Ja dat mannetje met die rode pet en gele shirt ,jullie kunnen hem aanhouden ,hij heeft dat gestolen spul onder zijn shirt !”” 🥸😎🥸

    • A. Olive zegt:

     Die open grensen betekent dat men vrij Nederland binnen kunnen komen.
     Hier in Amerika is de grens ook open maar de grens met Mexico is onder het bewind van de Mexican cartels. Gelukzoekers komen uit 140 landen en betalen deze cartels duizenden dollars om niet de kans te lopen dat ze anders vermoord worden. Als ze het geld niet hebben dan is het op afbetaling want de cartels kunnen hun invloed uitoefenen in heel Amerika. Chinesen betalen het meeste, sommigen $30000 per persoon.

 10. Pierre de la Croix zegt:

  Tja ….. als ik bovenstaande verhalen over kommer en kwel van de have-no’s in Indonesia zo lees, dan denk ik wederom dat er nog niet zoveel is veranderd in het land, althans niet op Java waar de verhalen zich afspelen, sinds de Belanda Boesoek er op 27 dec 1949 formeel zijn hielen lichtte.

  De nieuwe heersers, i.c. de elite van doorgaans Javaanse huize, zijn gewoon in de sepatoes van hun voorgangers, de gehate Nederlandse kolonisatoren, gestapt en hebben nageaapt wat die grosso modo met en voor de “gewone Kromo en Sarina” deden. Ze hebben zich ten koste van arme sloebers als de manusia gerobak en menulung verrijkt en gedragen zich elders in het eilandenrijk (o.m. Papoea) als uitbuitende kolonisatoren die niets van zelfbeschikkingsrecht willen weten.

  Nu zijn er Die Hards die op deze site tot vervelens toe volhouden dat alle diepe sociale ellende van nu nog steeds het gevolg is van het inhalige wanbeleid van de Belanda Boesoek die 350 jaar lang de baas speelde in de HELE archipel, dus vanaf begin 17de eeuw, toen de eerste Hollandse en Zeeuwse matrozen er voet aan wal zetten.

  Die Die Hards interesseert het niet, of begrijpt het niet, dat hun kijk op oorzaak en gevolg in de geschiedenis van Indonesia volstrekt onzinnig is, want getuigend van zero historisch besef en even gering denkvermogen.

  • Bernadette S. zegt:

   Dat ziet men inderdaad bijna wel in elk land, Pak Pierre; in een vacuüm na een koloniale periode neemt een dictatoriaal (lokaal) corrupt en nepotistisch regime het over die de bevolking veel sterker onderdrukt en er nog meer van profiteert. Dit zet een land vele jaren op achterstand, het wordt gewoon leeggezogen.

   Maar ik geef de westerse wereld wel een beetje de schuld dat ze het zo ver hebben laten komen en uit eigen belang die regimes hun gang hebben laten gaan of zelfs aan de macht hebben geholpen. En na het wanbeleid en de overgang naar een democratie lijkt het kalf wel verdronken te zijn en kan men de corruptie en zelfverrijking niet meer wegkrijgen uit de maatschappij.

   Het is soms wel om moedeloos van te worden. Zelfs met een anti-corruptie organisatie als de KPK, die al veel gouverneurs, regenten en zelfs ministers heeft opgepakt, blijft het maar duren. Het lijkt wel of het de hele samenleving heeft geïnfiltreerd en op alle niveaus aanwezig is. Als men bijvoorbeeld een politieagent wil worden, dient men een hoog bedrag te betalen als onofficieel ‘inschrijfgeld’. Om dat ooit terug te verdienen en de schulden terug te betalen, móet de agent zich dus wel laten omkopen en mensen chanteren. Om een bouwvergunning of een rijbewijs of een zakenvisum te verkrijgen, móet men wel.… enzovoorts enzoverder.

   Ik kan gewoon niet geloven dat dit de schuld van de Nederlanders is. Maar volgens sommigen heb ik teveel Nederlandse appels gegeten dus daar zal het aan liggen. 🤦🏽‍♀️

   • A. Olive zegt:

    “Dit ziet men inderdaad bijna wel in elk land…….”.
    Amerika was een uitzondering na de revolutie oorlog met Engeland.

    • Bernadette S. zegt:

     In India en Maleisië werd er ook relatief snel een democratie ingesteld. Natuurlijk hadden ze daar wel andere katten te geselen; ongelofelijke religieuze conflicten en een opstandig en gewelddadig communistisch verzet.

   • Bung Tolol zegt:

    Hier in Amsterdam zou men zeggen “” Je kunt beter appels vreten dan de hele dag azijn zuipen !””

   • Pierre de la Croix zegt:

    Bernadette S. zegt 12 februari 2023 om 15:50: “Dat ziet men inderdaad bijna wel in elk land, Pak Pierre …….”.

    Dat weet ik ook wel, mevrouw S. Ik loop al een poosje in deze boze wereld rond. Het ging mij hier om zekere Die Hards die blijven ontkennen dat het Indonesia na 27 dec 1949 niet is gelukt voor de bevolking datgene te doen wat de Belanda Boesoek volgens die Die Hards heeft nagelaten en daarbij bovendien geschiedvervalsing niet schuwen.

    Pak Pierre

   • R.L. Mertens zegt:

    @PierredelaCroix; ‘heeft nagelaten etc.’- 350 jaar onderdrukking/ontwikkeling; stom houden van de massa(!) etc. en….. nu na 72 jaar na dato al volledige democratie verwachten? Onderwijs, onderwijs, volledig onderwijs openstellen voor alle lagen(!) van de bevolking; dat is waar naar toe moet worden gestreefd. en dat wordt natuurlijk door de elite geboycot; zoals indertijd bij ons! Onderwezen massa is in staat om tegen corruptie op te treden!- *In die3,5 eeuw werd ook door Nederland corruptie bedreven; met de stam hoofden, vorsten, sultans ea. Het toetoepen; een fenomeen in ons Indisch bestuur; zie de recente studies over de toenmalige regeringen!

    • Pierre de la Croix zegt:

     R.L. Mertens zegt 13 februari 2023 om 22:02: “@PierredelaCroix; ‘heeft nagelaten etc.’- ……”.

     Oeps …. aldus direct aangesproken moet ik een beroep doen op hoor en wederhoor en mijn grondrecht op vrije meningsuiting, om op deze site te reageren op wat de heer ing. R.L. Mertens schrijft:

     1. Ik schreef in mijn stukje van 12 februari 2023 om 22:32 over “Die Hards”, zeg maar de hardnekkigen, die blijven hameren op het wanbeleid van de Belanda’s als kolonialen jegens de inlanders en die het wanbeleid jegens eigen volk van de Indonesische regering, als opvolgster in rechten van de Belanda’s, blijven goed praten. De heer Mertens voelt zich aangesproken, zonder expliciete ontkenning dat hij Die Hard als door mij bedoeld is. Mooi zo. Dat schept duidelijkheid.

     2. Citaat Mertens: ” …. 350 jaar onderdrukking/ontwikkeling; stom houden van de massa(!) etc.” Hier manifesteert zich wederom het geringe historisch- en realiteitsbesef van de heer Mertens, alsmede de schaamteloze geschiedvervalsing waaraan hij zich pleegt schuldig te maken.
     350 jaar, dus vanaf het moment dat de eerste Hollander voet aan wal zette in een heel klein stukje van de immense archipel, meteen begonnen met onderdrukken en stom houden van de massa. Boekan main! Wie denkt de heer Mertens met deze beweringen te kunnen beduvelen?

     3. Citaat Mertens: “….. en….. nu na 72 jaar na dato al volledige democratie verwachten?”. Waarom zou er na 72 jaar geen goed functionerende democratie in het vrije Indonesia kunnen zijn? Met een beetje goede wil en focus op de belangen van het volk zou dat best wel kunnen. Juist na 350 jaar (sic!) onderdrukking door de Belanda Boesoek zou de goede wil om het beter te doen er toch horen te zijn. In plaats daarvan lagen de focus en dus de inspanningen op het gewelddadig onderdrukken van het vrijheidsstreven van bevolkingsgroepen (Zuid Molukkers, Papoea’s, Atjehers, etc.), het langdurig bezetten en het uitmoorden van de bevolking van Oost Timor en sinds 1963 de koloniale toean spelen over de Papoea’s in voormalig NNG. Om maar iets te noemen.

     Maar goed, ik had het in mijn door de heer Mertens gekritiseerde stukje niet over de democratie in Indonesia, maar over de sociale ongelijkheid en diepe armoede onder miljoenen in het land, e.e.a. naar aanleiding van het verhaal met illustraties van Bernadette S. over de “manusia gerobak” en de “pemulung”. Hopelijk wil de heer Mertens nog effe mijn stukje van eergisteren begrijpend teruglezen, ter wille van de zuivere discussie.

     Dan misschien het moeilijkste voor hem: Diep nadenken over de vraag WAAROM in 72 jaar zo niet alles, dan toch veel meer gedaan aan het welzijn van de eigen bevolking?”

     Na 350 jaar (sic!) “onderdrukking en uitbuiting” zou vanaf 27 dec 1949 toch de allerhoogste prioriteit moeten worden gegeven aan sociale rechtvaardigheid in het land, o.m. door keiharde, effectieve bestrijding van corruptie en zelfverrijking tot op het hoogste niveau. Met die miljarden US Dollars/Euro’s die in 72 jaar in de zakken van de nieuwe heersers zijn verdwenen zouden vele orang-orang gerobak en menulung aan een huisje kunnen zijn geholpen en een dagelijks kommetje rijst met gerèh en sajoer bajem.

     De heer Mertens zou aan bestrijding van die sociale misstanden in Indonesia al zijn krachten (hebben) kunnen wijden, in plaats van blijven hangen in het verleden om kritiek te kunnen blijven uitoefenen op de Belanda Boesoek, vanaf zijn luie stoel in het veilige, comfortabele Nederland. Dat helpt de orang gerobak en menulung geen steek vooruit.

    • R.L. Mertens zegt:

     @PierredelaCroix; ‘sociale ongelijkheid etc.’- Alsof sociale ongelijkheid er voordien niet was; tussen Europeanen en Inlanders. Zelfs raciaal; waarbij de Inlanders zelfs rechteloos waren in hun eigen vaderland. Om over welzijn bij de Inlanders maar te zwijgen- Wanneer is hier in Nederland pas sociale gerechtheid gekomen? Hier in Nederland geen corruptie?- ‘in de zakken van de nieuwe heersers etc.’- Toen in de nog grotere zakken van de vreemde heersers!

    • Pierre de la Croix zegt:

     R.L. Mertens zegt 14 februari 2023 om 21:38:

     1. “@PierredelaCroix; ‘sociale ongelijkheid etc.’- Alsof sociale ongelijkheid er voordien niet was; tussen Europeanen en Inlanders”.
     2. “Wanneer is hier in Nederland pas sociale gerechtheid gekomen? Hier in Nederland geen corruptie?”-

     Het is de heer Mertens kennelijk ontgaan dat ik schreef over de schrijnende armoede en sociale ongelijkheid in het Indonesia van nu, 72 jaar nadat het land onafhankelijk werd en meteen kon beginnen met datgene voor het volk te doen, wat de Belanda Boesoek als koloniaal heerser had nagelaten.

     De heer Mertens heeft óf weer niet goed begrijpend gelezen, óf hij maakt wederom bewust een omtrekkende beweging, c.q. afleidingsmanoeuvre, om zijn huid te redden. Want wat heeft het koloniale verleden (punt 1) en de vergelijking met de situatie in NL op enig moment (punt 2), met het feitelijke onderwerp te maken?

    • R.L. Mertens zegt:

     @PierredelaCroix; ‘begrijpend lezen etc.’- Toch opmerkelijk dat u nu plots om die armoede in Indonesië geeft. Ooit vroeger door een kampong gelopen; die armoede ter harte genomen? Die katjongs/bedelaars in onze tempo doeloe? En dat praat over sociale ongelijkheid van nu in Indonesië – In Amsterdam hebben we honderden daklozen; en dat in ons welvarend landtje. En wat zegt dat ……?

    • Pierre de la Croix zegt:

     R.L. Mertens zegt 15 februari 2023 om 22:55: “PierredelaCroix; ‘begrijpend lezen etc.’-“:

     1. Mertens: “Toch opmerkelijk dat u nu plots om die armoede in Indonesië geeft”.

     Hoe weet de heer ing. R.L. Mertens zo stellig dat het “nu plots” is? Ik hang mijn gevoelens en daden van compassie alleen niet aan de grote klok. Luidruchtig der keerlen god uithangen zoals de heer Mertens is niet mijn stijl.

     “Nu plots” had ik er behoefte aan te reageren op het verhaal over de “orang gerobak” en de “menulung” van mevrouw Bernadette S.

     2. Mertens: “Ooit vroeger door een kampong gelopen; die armoede ter harte genomen?”

     Meer dan eens, vaak genoeg. Wij kinderen waren niet zo gefocust op sociale ongelijkheid. De mangga’s die wij hadden gejat waren van iedereen en wij holden met z’n allen achter een vlieger die van zijn eigenaar was afgesneden. Geen verschil in rang en stand op straat. Mijn Javaanse vriendjes woonden in huisjes van gedèk met atapdak, sommigen zowaar in een stenen huisje. Honger hadden ze niet. In ieder geval woonde geen van mijn Javaanse vriendjes met zijn ouders, broertjes en zusjes op straat in een gerobak. Dat was wat ik hekelde en waarom ik mij afvroeg, waarom in het nieuwe Indonesia, na al 72 jaar te zijn verlost van die inhalige, uitbuitende Belanda Boesoek, dat soort schrijnende armoede niet de archipel uit was.

     3. Naschrift. De recente bijdrage van de heer Mertens bewijst andermaal dat hij óf de kunst van het begrijpend lezen (van vorige proza van mij) nog steeds niet machtig is, óf hij blijft liever draaien om wat werkelijk aan de orde is.

     Voor het gemak van de heer Ing. R.L. Mertens toch maar een herhaling van mijn kernvraag: Waarom is Indonesia vanaf dag nomor kesatoe van de bevrijding van de inhalige, zo niet roofzuchtige Belanda Boesoek niet VOORTVAREND begonnen met het slechten van de sociale ongelijkheid en armoede in de samenleving en dus ook met het slechten van de stelselmatige verrijking van de eigen elite, ten koste van de arme drommels in het land die nu met hun weinige hebben en houden langs de straat in een gerobak leven. Hij mag natuurlijk ook vertellen wat HIJ voor die arme sloebers heeft gedaan of van plan is te doen.

     Ik ben benieuwd naar wat het volgende antwoord zal zijn, maar ben niet optimistisch gestemd.

    • R.L. Mertens zegt:

     @PierredelaCroix; ‘waarom etc.’- Waarom zijn er in Nederland voedselbanken? En waarom zijn er kinderen die hier zonder ontbijt naar school gaan?

 11. waluparmo zegt:

  Pak Pierre.Kan jij mij misschien helpen met de email adres van de Redactie van MOESSON? Ik heb een artikel voor hun.Misschien willen ze het publieceren.Bijvoorhaat hartelijk bedank!. Wal Suparmo.

  • Pierre de la Croix zegt:

   info@moesson.com

   Succes. Ze zijn nogal kieskeurig. Odjo ngawoer.

   • Bung Tolol zegt:

    @Ze zijn nogal kieskeurig “” Nou hun lezers waarschijnlijk ook ,want ze hebben maar een oplage van 6000 ! Volgens Moesson hebben ze wel meer lezers want dat blad gaat van hand tot hand ! Ja klopt ! Mijn oom kocht het en daarna ging dat blad het hele rijtje af ! Daar schiet Moesson natuurlijk geen Nasi-Bal mee op ! De Telegraaf had vroeger een miljoen lezers en nu ? een kleine 300.000 ,vooral ouderen ,ja waarom zou een jongere zich abonneren ? Je hebt toch het Internet !

    • Pierre de la Croix zegt:

     Bung Tolol zegt 14 februari 2023 om 13:02: “…….”.

     Tja Boengkie …. ik ben ruim 20 abonnee van Moesson. Vind dat wel gepast als goed Indo. Daarvóór gontjèng als meelezertje bij mijn moeder (abonnee sinds de vijftiger jaren op voorganger Tong-Tong, misschien zelfs “De Brug”, maar toen zat ik nog op zee). Toen mijn moeder overleed ging het abonnement naar mijn zuster en toen die in 1998 overleed naar mijn tante, moeder’s zuster en toen die in 2002 richting haar Schepper ging, heb ik het abonnement van tante overgenomen en werd ik van gontjèngend meelezer rechtmatig lezer, tot dat Toean Allah mij ook komt halen.

     In die tijd, sinds de vijftiger jaren dus, heb ik het blad zien veranderen van een tijdschrift vol verhalen uit het oude Indië naar wat het nu is, Indië ver achter de horizon verdwenen, het leven daar zelfs verguisd zoals het hoort in deze tijd en volle aandacht voor de 3de en 4de en verdere generaties, tot een vaste rubriek waarin 6 jarigen mogen zeggen waarom ze zich “Indisch” voelen. De één zegt van tempé te houden, de ander omdat oma “half Indisch” is.

     Je begrijpt het al Boengkie, voor mijn generatie, de satoe setengahs die nog onder de klapperbomen zijn geboren, de tjemara’s hoorden ruisen, genoten van de geur van de katja piring in een koele nacht, de slagen van de tokèks in de nacht telden, die op de droge sawah hebben gevliegerd met glastouw en blekoks met de katapult belaagden, nauwelijks belangstelling meer van het enige “echte” Indische Tijdschrift.

     Vorig jaar op de Pasar Malem, sorry TTF, werd een goede vriendin en ooit familie van mij (tevens ook kontjo kentel van Boeroeng) aangeschoten door Riccci Scheldwacht van Moesson. Alarmfase rood. Hij zat te gillen om copij voor zijn rubriek “Mijn Poesaka”. De vriendin wist dat ik nog wat poesaka’s in huis had en een goed verhaal kon schrijven. Ik kreeg dus van haar een Amber Alert: “Schrijf Scheldwacht, je bent toch abonnee?”

     Tja ….. wat doe je dan als goed Indo? Mailtje naar Scheldwacht. Verhaaltje aangeboden, mét foto van de gedachte “Poesaka”. Na enige tijd (!) mailtje van Scheldwacht: “Je staat in de wacht, er zijn meerdere inzendingen”. Daarna radiostilte, sinds de laatste TTF nu dus al ….? Niet elegant van meneer Scheldwacht, geen reclame voor Moesson. Ze willen kennelijk alleen maar verder met beroemde schrijfsters, gitarenmeppers, critici van het koloniale beleid en kleuters van de 5de generatie. Voor wat betreft het laatste kennelijk vergeten dat er toch nog wat kreupele Indische oudjes zijn, die ook nostalgische aandacht verdienen en wat te vertellen hebben.

     Tja …. en over beleid gesproken. Het aanzicht van het blad is duidelijk verbeterd sinds het kleine Boontje als kepala is aangetreden. Compliment daarvoor. Maar waarom, als je abonneebestand door natuurlijk verloop dalende is en daarmee ook je inkomsten, toch verhuisd naar een hele dure locatie in Den Haag. Dat Moesson in Den Haag in de trasidampen thuis hoort begrijp ik, maar waarom per se naast de koning? Die eet geen trasi. Op de Beeklaan naast Toko Toet (als die er nog is) zou toch heel mooi zijn. Eerst ondé-ondé en wadjik halen bij oude Pa Lutter (leeft die nog?) en dan naar Moesson voor de boeken en een gezellig praatje. De Buurt van Toko Semarang zou ook passend zijn.

     Pak Pierre

   • waluparmo zegt:

    Matur nuwun Pak.Als ik ngawur ben moeten zij maar het tegendeel bewijzen.Wal

 12. Boeroeng zegt:

  Als alles klapt…

  Dan zijn er geen reclames van wordpress.com meer te zien.
  En ik kan audio-bestanden uploaden.
  https://indisch4ever.files.wordpress.com/2023/02/afraid.wav
  Kost me 120 euro per 3 jaar.
  Daar gaat mijn spaarpotje voor een ruimtereis met Jeff Bezos. en kapitein Kirk
  https://www.telegraaf.nl/entertainment/2098311668/star-trek-acteur-william-shatner-na-ruimtereis-ik-kreeg-het-gevoel-van-hoop-terug

 13. Boeroeng zegt:

  Wordt gezond smullen de komende dagen.
  Vitamientjes, weinig suiker, vet en cholestorol en dat tuig

  • Bernadette S. zegt:

   Broccoli en tomaat? 🙇🏽‍♀️ Ik mis kentang, labu siam en kacang panjang. (Sorry, geen tijd om op te zoeken hoe dat heet in het Nederlands.)
   Eet smakelijk!

   PS: Ik moest vandaag mee naar de Autobeurs en deed dat alleen omdat er een goed Chinees restaurant in de buurt van de expo hallen is. Nu ja, anders komt ie ook thuis met een wagen die ik niet wil. 🚗

   • Boeroeng zegt:

    Geen tomaat gezien.
    Maar gado gado is toch een gericht van groentenkliekjes of wat je zelf lekker vind.
    Ik ken het als met eieren een pindasausje of satesausje uit de winkel en kroepoek
    Als je wil… boontjes, bloemkool, witte kool.

    • Noordin zegt:

     Pindasausje of satesausje uit de winkel? Aah nee…… Het is zoals Bernadette zei, bepaalde manieren, kruiden,etc.
     Het enigste kant en klaar saus ( supermarkt)wat voor mij nog door kan gaan is van het merk kokkie djawa gado gado of zelfs kanten klaar Indonesische of Surinaamse pakjes zoals petjel,etc van de tropische winkels.
     Maar geen satesaus voor mij groentengerecht dat maakt voor mij nog geen gado gado. Ach u kunt eten hoe u het wilt zolang het maar geen ordinaire pinda of satesausje voor de stokbrood……….hihihi

  • Bernadette S. zegt:

   Een aantal jaar geleden heeft het Ministerie van Toerisme een lijst opgesteld met nationale gerechten. Behalve -natuurlijk- nasi goreng en saté staat gado2 er ook in. Vergis u niet, dit wordt wel degelijk op een bepaalde manier gemaakt afhankelijk van de regio. Dat geldt helemaal bij (de Javaanse) pecel en de (Sundanese) lotek.

   Het heeft hier net zo’n status als uw hutspot (Leiden). Wij leren op school dat het ontstaan zou zijn in de 17e eeuw, toen het Mataram Sultanaat onder leiding van Sultan Agung, raids uitvoerde op Batavia. Er was een hongersnood, helemaal. toen de VOC alle rijstdepots plat brandde. Soldaten uit Oost Java oogsten toen rauwe groeten en aten dat met een een saus van pinda’s. Maar er zijn blijkbaar ook versies dat het van Tugu, Portugezen kwam.

   En velen hier beweren dat het uit Jakarta (Betawi) komt, als een Chinese versie van pecel…

 14. Bernadette S. zegt:

  Vandaag is het Aswoensdag.

  Hier in de katholieke gemeenschap is dat zeer belangrijk. Niet zozeer door het einde van carnaval maar omdat Rabu Abu het begin van het vasten is.

  Daar doen niet veel mensen meer aan, behalve op de vrijdagen, maar bijna iedereen gaat wel naar de kerk om een ‘askruisje’ te halen. Het staat voor een teken van berouw.

  Het was ongelofelijk druk om 6 uur vanochtend.

  Omdat wat tantes niet meer goed ter been zijn en dus zelf niet naar de kerk kunnen gaan, geven ze ook as mee om het zelf aan te brengen. Vroeger kwamen ze daarvoor langs bij de mensen thuis maar dat gebeurt niet meer.

 15. Noordin zegt:

  Boeroeng, als u aan uw cholostorol wil denken, minder suiker en (ongezonde) vetten dan zou ik geen gado gado eten. Ik zou helemaal geen suikers eten of als het niet anders kan ongeraffineerde zoals gula kelappa.

 16. Noordin zegt:

  Ja, maar de pinda’s vooral waneer als saus en dan in combinatie met de kruiden, en dan nog toegevoegde suikers, vind ik dan ongezond.

  • Bernadette S. zegt:

   Alle suikers zijn slecht natuurlijk, zelfs die in fruit. Pinda’s op zichzelf zijn niet ongezond maar op het moment dat er zout en suiker tijdens de verwerking wordt toegevoegd. Tevens verwijderen producenten vaak de (duurdere) arachide olie en vervangen die door palmolie. Dat is niet duurzaam en daar moet ik niets van weten…

   Maar een gado2 zonder chayote en kousenband? Die geven nu net de typerende smaak.

  • Bernadette S. zegt:

   [en dan nog toegevoegde suikers, vind ik dan ongezond]

   Inderdaad. En er zit altijd redelijk veel suiker in, zelfs bij degene die ik hier bestel…

   • M.Lazar zegt:

    Blijven sporten, bewegen, lopen enz.enz. dát is de manier om gezond te blijven….. Ayo…….luitjes gewoon doen !! 😁🤗

 17. Boeroeng zegt:

  Voor Wim de Bie, deze week overleden

 18. Boeroeng zegt:

  Eva Jane Smeenk van Indische afkomst

 19. Boeroeng zegt:

  Niemand minder dan Eloise van Oranje maakte afgelopen woensdag haar opmars in het nieuwe seizoen van Het perfecte plaatje op reis. Het feit dat de gravin voor een opdracht in badpak poseerde, maakt heel wat tongen los. Begrijp jij de commotie?

  Eloise van Oranje is één van de deelnemers van Het perfecte plaatje op reis, dat dit seizoen gefilmd wordt in Zuid-Afrika. Samen met andere bekende Nederlanders, zoals Rick Brandsteder en Leonie ter Braak, tracht de gravin een plekje in de finale van het tv-programma te bemachtigen. Wanneer ze voor één van de foto-opdrachten in badpak moet poseren, is dat voor haar dan ook geen probleem. Telegraaf

  ————

  ( Eloise is van Indische komaf via haar opa Laurens Brinkhorst)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.