Indisch in Beeld

beingsick1..beingsick2

De fotograaf Henrij Beingsick (Semarang 1849 – Amboina 1889) –
Foto’s gezocht!

Het Bataviaasch handelsblad van 02-06-1874 berichtte dat De Rederijkerskamer Adeka een voorstelling had gegeven om geld in te zamelen ten behoeve van slachtoffers van de recente oorlog in Atjeh. Ook was er een acrobatisch optreden van de in Banda tijdelijk verblijfhoudenden fotograaf Henrij Beingsick.  Het Rijksmuseum voor Volkenkunde heeft elf door hem vervaardigde portret foto’s.  Deze zijn te zien via de website ‘Het Geheugen van Nederland’ [http://www.geheugenvannederland.nl; zoek: “H. Beingsick”].
Populair-gezegd zijn het kleine sepia-kleurige kartonnen kaartjes, met een goud-kleurige rand en de text ‘H. Beingsick, Phot. MOLUKKEN”.  Deze foto’s werden waarschijnlijk in de periode 1870-1885 gemaakt. Twee voorbeelden zijn hier bijgevoegd.

Henrij’s werk wordt gerekend tot dat der pioniers van de fotografie in Nederlands-Indie.  Tien van deze studio-foto’s betreffen leden van de oorspronkelijke bevolking, waarschijnlijk van het eiland Ceram.  Ook is er een elfde foto, namelijk van een oudere, zilver-harige westerling met snor en lange baard, gekleed in keurig grijs pak met zijden vest.  Er zijn veel afdrukken van deze foto’s gemaakt, maar daarop is meestal de naam van de maker, ‘H. Beingsick’ niet aangegeven.

Afdrukken van deze 10 foto’s en van een reeks andere foto’s die zo sterk op deze lijken dat ze vrijwel zeker ook door Henrij Beingsick werden gemaakt, zijn in een aantal verzamelingen terecht gekomen en scans van deze afdrukken zijn op websites van musea en veilingen te zien. Veel van die afdrukken hebben op de achterzijde de naam ‘Woodbury & Page’ staan.  De houders van deze verzamelingen weten in het algemeen niet wie deze foto’s heeft gemaakt.
Wij weten nu – en zijn waarschijnlijk de eersten – dat Henrij Beingsick de fotograaf was.  Voor meer informatie over Henrij en zijn gezin of voor het plaatsen van Uw informatie-bijdragen, zie de forumdiscussie op de website van de Indische Genealogische Vereniging (IGV; http://www.igv.nl/igv-forum/forum-direct/informatie/86-familie-beingsick?limitstart=0&start=88).

Henrij (Harrij) overleed, 39 jaar oud, te Amboina op 24-04-1889.  Zijn vrouw Sarah Theodora Walsen overleed nog geen vier maanden later, 37 jaar oud, te Menado.  Hun vijf kinderen, varierend in leeftijd van 13 tot 6 jaar oud waren wees geworden.  Het leven werd voor de tweede generatie Beingsick niet gemakkelijk.

Wij willen proberen een overzicht te maken van het werk van deze stam-vader van de Indische familie Beingsick. Gezien de kwaliteit van de foto’s, zou dat wel-verdiend zijn!
Wie van U heeft foto’s liggen zoals die van de bijgevoegde voorbeelden, met of zonder Henrij’s naam?
Rudi Kuiper     rudi@netnam.org.vn

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

2 reacties op Indisch in Beeld

 1. hansvschaik zegt:

  Toen ik nog niet gepensioneerd was, werkte ik op een groot algemeen laboratorium.
  Daar was een analist die van elke foto (kleur of zwart-wit) prachtige sepia kleurige foto’s wist te maken door onder te dompelen in chemische baden. Hoe hij dat deed weet ik niet. Ik ben hem helaas uit het oog verloren.
  Hiermee geef ik alleen aan dat er ook “nieuwe” sepia foto’s (kunstmatig) gemaakt kunnen worden/.

  • Jan A. Somers zegt:

   Jammer genoeg ben ik mijn boekje met recepten (die ikzelf ook gebruikte) kwiijtgeraakt. Maar op internet is een druk op de knop voldoende. Of je de kwaliteit goed vindt is een ander verhaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.