Indisch in Beeld

oerteldamwijk1
Mail inzender:
De eerste foto is de trouwfoto van mijn oma Marie Damwijk (1891-1955) en
haar eerste man Friedrich Wilhelm Robert Oertel(1890-1919). Zij trouwden 11
juni 1912 in Kediri. De andere is een etentje in de tuin. Links mijn moeder
Edy Oertel (1913-2004), dan mijn oma Marie Damwijk en rechts Guus (Augusta)
Damwijk (1910-) Ik heb jammer genoeg weinig Damwijk-foto’s. Ondanks het
feit dat ik de albums van mijn oma heb gekregen.

oerteldamwijk2

Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

48 reacties op Indisch in Beeld

 1. Boeroeng zegt:

  Marie hertrouwde Charles Stok in 1930.
  Haar ouders waren Cornelis Hendrikus Damwijk en Louise Augusta Wijnands.
  Wie is er met de stamboom Damwijk bezig en kan dit aanvullen ?

  • Angrek zegt:

   Jammer dat ik deze mailwisseling heb gemist.

   Samen met een neef onderzoek ik de stamboom Stok. Charles en Bruno zijn volgens de overgeleverde gegevens broers maar juist daar is de vertakking onzeker (niet gedocumenteerd).

   Wie heeft meer informatie over Charles Stok (de mecenas van Pulchri), zijn 10 (?) kinderen, waaronder Bruno en de Charles die met Marie Damwijk is gehuwd ?

   • Anoniem zegt:

    Hallo Angrek,

    Als de vader van Charles en Bruno, Charles Stok (27 april 1850 – 14 juli 1900) is, dan was zijn zoon Charles Stok de 2e echtgenoot van Marie Damwijk, mijn oma. Als kind heb ik hem goed gekend in de jaren vijftig. Van de Damwijks, Bodoux’s en Oertel’s (met aanhang) heb ik veel familiegegevens die goed gedocumenteerd en aardig compleet zijn. Van de Stok familie zijn deze fragmentarisch, maar wel doorlopend tot de oorspronkelijk Nederlandse tak. Mijn moeder Edy (dochter van Marie Damwijk) heeft hier veel van gereconstrueerd uit haar geheugen. Ik weet niet wat je zelf al gevonden hebt, maar misschien kan je dat aangeven. Over Charles heb ik ook een aantal persoonlijke gegevens en verhalen. Bruno is mij ook bekend als een van de vijf mij bekende kinderen Albert, Jacqueline, Bruno, Frits en Charles. Je kan me ook mailen op toraja@upcmail.nl.

 2. Jos Crawfurd zegt:

  Oma Stok maakte in Hollandia de lekkerste onde-onde,haar zoon een goede voetballer van HBS. Verder is het voor mij een grijze massa.

 3. Marina Janssen zegt:

  Dit is erg interessant. Ik heb ook familie die Damwijk heet. Ik vraag me af of dit familie van elkaar is. Voor zover ik weet wonen ze allemaal in Amsterdam en/of omgeving.

  Met vriendelijke groet,
  Marina Janssen

  • Boeroeng zegt:

   Dag Marina,
   Indische familie Damwijk ?
   Noem maar een naam van de oudste Damwijk die je kent

   • Anoniem zegt:

    Hallo,
    Ik heb een oudoom die Ferry Damwijk heet. Zijn vrouw heet Jeanne, maar is inmiddels overleden. Ze hebben 3 kinderen: Roel, Sally en Ed. De laatste is ook al overleden.

    • Ik ken 2 broers en een zusje Damwijk uit Kediri, De jongste broer heette Richard, een geinmaker! Ze kwamen regelmatig op de onderneming Djengkol, oost java, tussen Kediri en Paree. Dit gebeurde in 1943/44. Allemaal bij fam.Den Dekker (tante Reen voor iedereen.) Ik was ook van de partij! Ik ben Bert van Aalst. Wie kent mij nog? Reageer dan op acvanaalst@upcmail.nl
     Tot mails! Bert.

  • R.L>janssen zegt:

   Yes,Marina,
   Dat is onze oom Ferry en tante Jean uit Amsterdam,helaas houden hun kinderen geen contact meer met ons.
   Groetjes
   Daddy O

 4. Jos Crawfurd zegt:

  Dit zijn nou de naweeën van vier eeuwen onderdrukking en nooit erkend volk van verschillende samenstelling.Een deel ervan zocht zijn heil in Amerika,Canada of Australië;een andere deel verpaupert in het Moederland met alle gevolgen van dien.Deze regering maakt zich druk over een groep Bulgaren die dreigen een armoedig bestaan te moeten Leiden;ze hebben toch miljarden getild met de Zorg en Huurtoeslagen.Ze proberen zeker een inhaal slag te bereiken met hun lafhartige VOC mentaliteit. Het is maar goed dat Mister Boeroeng ons vaak ter hulp wil zijn,als er families niet weten waar een gezinslid woont of verblijf. Mijn credo:spoor deze Derde generatie aan om het Indo vraagstuk warm te houden,wij waren toen timide of verlegen om een Indo te zijn. Als je een medelander uit Turkije of Marokko vraagt of hij weet wat een Indo is,geheid dat hij zijn/haar schouders optrekt,ze weten wel dat de vraagsteller een Indonesiër is. Het is toch mensonterend dat een Super volk zo’n behandeling krijgt en blijft krijgen.

  • Jan A. Somers zegt:

   Ik denk dat het grootste deel van die bevolking in Nederland is gebleven. En ik denk ook dat het grootste deel daarvan niet verpauperd is. In mijn werk, maar ook nu ik al lang ben gepensioneerd, ben ik velen tegengekomen die gewoon met werken hun dagelijks brood verdienen. (pas nog een Indische liftmonteur, en een Zuid-Molukse ING-adviseur) Tijdens mijn studie had ik nog een Zuid-Molukse studiegenoot. En ik ben nog nooit iemand tegengekomen die heeft geleden van vier eeuwen onderdrukking. Dat wil niet zeggen dat ik Boeroeng (en Buitenzorg) niet bewonder voor de knapheid hoe of ze familieleden weten op te sporen.

 5. Boeroeng zegt:

  Ik kreeg net dit gemaild

  Ferry Damwijk en Jeanne Stok. Ze huwden in Hollandia in 1951
  Ferry was geboren in 1922 te Kediri, zoon van Johannes Damwijk en Josephine Maghijn.
  Marie Oertel-Damwijk, zie foto, was een zus van Johannes

 6. Anoniem zegt:

  Geef mij je mail (post) adres en ik kan een foto sturen van een zekere Damwijk – nu maar gauw vinden.
  Cap – Ver. Staten.

 7. Boeroeng zegt:

  Jos stuurde me deze foto
  Klik op het plaatje voor een goed en groot overzicht

 8. Ron Damwijk zegt:

  Hoi alle,

  Mijn man en dus familie heet ook Damwijk.. zijn vader is geboren op Jakarta.. Zijn oma Christine (Stien) Damwijk is nog in leven en woont nu in Amsterdam als me niet vergis wordt zij nu aanstaande 10 okt 2013 95 jaar.. Zijn overgrootoma is ook best oud geworden en is overleden in Bladel.. Haar naam was Roza Damwijk geboren 10 nov 1885 en geboren in Surabaya..

 9. René Bodoux zegt:

  Hallo vrouw van Ron,
  Ik ben momenteel bezig een overzicht van de Indische Familie Damwijk te maken. Dat is een grote klus omdat de familie uitgebreid is. De namen van de oma en de grootoma van je man kende ik niet, zodat maar weer bewezen is dat er nog veel te doen is. Is het mogelijk dat we contact hebben om de gegevens over te nemen? Mail maar naar Indischestamboom@gmail.com

  Met groet,
  rené

 10. Soffner zegt:

  Ik ben opzoek naar mijn stamboom. Mijn opa heet Theodorus Petrus Soffner en mijn oma heet Gerada Kamphuizen.
  Moeder van mijn opa heet Eugenie Cornelie Damwijk getrouwd met Piet Soffner.
  Misschien is er een foto van mijn betovergrootoma Eugenie Damwijk geboren in Soerabaja op 17 /03/1878?
  Zij is de oudste zus van Marie Damwijk. en Ken iemand mijn oma’s familie Kamphuizen ?

  • Boeroeng zegt:

   Kan het ook Geertruida Camphuisen zijn ? Geboren 4 aug 1921 te Modjokerto

   • Soffner zegt:

    Mijn oma heette Gerada of Gerrada Kamphuizen (misschien Kamphuisen) , bijnaam voor bekende was daatje, geboren op ?-12-1907 te Modjokerto en zij had 5 zussen (Karla, Bettsy,Sien, melanie ,Ellie). Zij overleed in 1945.
    Kom dit bekend voor? en heeft u eventueel meer infomatie over hun?

   • Boeroeng zegt:

    Soffner,
    Ik zie in het adresboek van 1938 je oma staan bij de Soffners als G.Camphuisen

    Rond 1907 woonde er een familiegroep Camphuisen ( met C) in Modjokerto. Ik denk oorspronkelijk een gezin met 4 zoons of meer en die waren volwassen in 1907
    Meerdere kinderen werden geboren….maar ook aardig wat buitenechtelijk.
    O.a. deze groep kinderen uit een adresboek van 1907:

    Let op de doopnamen . Dit moeten zusters zijn van je oma, maar Gerada, Gerrada, Kamphuizen, Camphuisen kon ik niet vinden.

  • g.m.ros-soffner zegt:

   ik leest dat je opzoek bent naar jouw stamboom.jouw opa Theodorus petrus is een volle oom van mij.oom theo is een oudere broer van mijn vader luuk soffner. mijn oma is dus oma eus en mijn opa heet piet.verder hebben zij nog kinderen.oom eli—oom willy –oom joop en tante non. dus neven en nichten heb je in overvloed.hhop dat je dit leest. heb je nog een foto van je opa theo en oma gerada groeten grace ros-soffner

 11. René Boudoux zegt:

  Hallo … Soffner,

  Petrus (ook Piet genoemd) Sofnner is geboren op 31 januari 1879 te Kediri op Java. Op 18 september 1907 is hij getrouwd in Soerabaja met Eugenie Cornelie Augusta DAMWIJK. Zij is inderdaad geboren op 17 maart 1878 te Soerabaja en vlak voor het einde van de oorlog op 8 juni 1945 aldaar overleden. Van Petrus is mij geen overlijdensdatum of –plaats bekend. Zij was de oudste dochter van Cornelis Hendrikus DAMWIJK, die op 6 januari 1849 te Soerabaja is geboren en overleed op 7 augustus 1925 te Kediri. Hij was werkzaam als klerk bij de Raad van Justitie in Soerabaja en later als deurwaarder. Met haar jongste zuster Marie Damwijk, scheelde Eugenie (haar roepnaam was Eus) 13 jaar. Het leuke dat mijn moeder Edy Oertel een dochter is van Marie Damwijk en haar goed gekend heeft. In haar familiealbum vond ik een foto van haar en haar man Petrus Soffner. Er zijn meerdere foto’s van haar en ik geloof zelfs een foto van haar grafsteen. Ik zal deze opzoeken. Bijgevoegd is in ieder geval een foto van haar met Piet uit 1937. Daarop twee kinderen die niet van de familie zijn. Volgens bijschrift is de jongen Rudie Hesselink en het meisje zou Ellie Puck heetten. Mijn moeder vertelde dat tante Eus maar een oog had. Op de foto’s is dat ook te zien. Van je oma heb ik geen gegevens.

  Je overgrootvader heette Dunselman en je overgrootmoeder was Charlotte Soffner. Blijkbaar waren ze niet getrouwd omdat de kinderen de naam van de moeder kregen.

  Met groet, René

  • beste mensen. ook ik ben een kleinkind van oma eus en opa piet mijn vader heet luuk soffner en is de tweede zoon van opa en oma.de foto van mijn grootouders vind ik geweldig.hoop dat je nog meer vfotos van de fam.hebt.harstikke bedankt voor het plaatsen van de foto.ik weet nu hoe mijn opa en oma eruitzien. opa piet en oma eus hebben nog meer kinderen..theo-luuk-jopie ele-tante non en oom willie,leuk he. alvast bedankt/gr/grace ros=soffner

  • Caroline zegt:

   Helaas kom ik deze discussie nu pas tegen. Maar wat ontzettend leuk om een foto te zien van mijn overgrootmoeder Charlotte Soffner. Zij heeft meerdere mannen gehad, waarvan het huwelijk al dan niet erkend werd. Haar kinderen hadden de achternamen Soffner (Johannes Frederik was mijn opa), Hesselink, Dunselman en waarschijnlijk ook Van Rooy.
   Mijn moeder is een jaar geleden overleden en ik heb nog heel wat papieren met familie informatie te doorzoeken. Misschien zit er ook meer informatie over oma Charlotte bij.

 12. Soffner zegt:

  Bedankt voor uw info en foto.
  Mijn opa heette Theodorus Petrus Soffner , Hij is overleed in Bangkok, Thailand.en Hij is de oudste zoon van Eugenie Cornelie Damwijk en Piet Soffner.
  Mijn vader vertelde me vaak over zijn oma Eus (Eugenie) en haar familie maar hij heeft geen foto’s van haar en haar zussen en broers en van zijn opa Piet Soffner.

  Hij vertelde dat Oma Eus en zijn moeder (Gerada) overleed in dezelde jaar 1945 verschillen maar paar maanden.
  Ik ben echt bij dat ik mijn betovergrootoma & opa zie,Dank U daarvoor.
  Het zal leuk zijn als uw heeft nog meer foto’s van fam. Damwijk of Soffner

  Met vriendelijke groet,
  J.M Soffner

  • René zegt:

   Hallo J.M.

   Stuur je emailadres even naar toraja@upcmail.nl . Ik stuur je dan de foto’s en de gegevens voor de stamboom.
   groet,

   rené

   • beste rene.ik ben ook een kleinkind van opa piet en oma eus soffner.oom theo is een broer van mijn vadaer.wat zou het prachtig zijn als je wat fotos hebt van de fam.soffner vroeger.ik heb helaas geen fotos van de fam.damwijk is ook fam.van ons .mijn email adres is j.ros@live.nl.alvast bedankt en gr. grace ros soffner

  • g.m.ros-soffneramsterdam zegt:

   beste neef ik las toevallig dat je een achterkleinkind van oma eus en opa piet bent. jouw vader oom theo is een broer van moijn vader oom luke.ik be ook een bachter kleinkind van oma en opa soffner.wat leuk dat je nog een foto van onze grootouders hebt. heb je nog meer van onze fam.fotos.is je moeder muriel of enit soffner. hoop van je wat te horen .groetjes grace ros soffner

   • Anoniem zegt:

    Hallo Grace,
    Ik heb een mail naar je e-mail al gestuurd.
    Graag hoor ik van jou.

    Groetjes,
    J.Soffner

    • ros soffner zegt:

     hallo neef ik het helaas niet ontvangen zou je nog een mail willen sturen.alvast bedankt. j.ros”live.nl

    • Anoniem zegt:

     Hallo Ros,

     Ik heb de mail naar jou e-mail(nogmaals) gestuurd.
     Nog steeds niet ontvangen, Graag laat me weten.
     Groetje,

     J.Soffner

 13. E.T.Gomis zegt:

  Ik las de naam Oertel. In Hengelo Overijssel zit een Toko die gerund wordt door de Familie Oertel.

  • René Bodoux zegt:

   Deze familie heet – voor zo ver mij bekend – von Oerthel en is een andere familie. Ik heb geen band kunnen vinden met de Oertel familie. Groet, René Bodoux

 14. ET Gomis zegt:

  Ow, maar bij de foto staat Oertel!…De naam kan aangepast zijn. Vaak werd de naam letterlijk opgeschreven, zoals men het hoorde schreef men het. Zelfde als bij de naam van mijn Oma (Günther) Gunter Gunther of Gomis/Gomies. Maar het kunnen idd ook 2 verschillende families zijn.

 15. margriet damwijk zegt:

  hoi hoi ik weet zeer weinig over mij familie damwijk maar ik heb wel fotos

 16. Mijn naam is Rebecca Soffner en ik ben een dochter van Muriel Soffner. Mijn moeder heeft een broer Rudie Soffner en Eny Soffner. Ik ben heel erg benieuwd naar meer Soffners. Ik woon in Den Haag en ken meerdere Soffners maar weet alleen niet zo goed van welke tak zij komen. Zou het leuk vinden om meer daarover te leren wten. Groetjes, Rebecca

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.