Indisch in Beeld

anthonijszMag ik je vragen deze foto te plaatsen? Bij voorbaat dank.
Familie J.Tarenskeen-Anthonijsz in Bandoeng omstreeks 1940/1942.
Vader, moeder en vier kinderen: dochters Alwien en Selma. Zonen: Theo en Loetie
Met hartelijke groet, Henk Anthonijsz

Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

34 reacties op Indisch in Beeld

 1. Henk Anthonijsz zegt:

  Boeroeng, dank voor het plaatsen.
  Waar zijn de Tarenskeens gebleven?Mijn “tante Fien Tarenskeen-Anthonijsz”heeft nog vaak bij ons in Eindhoven gelogeerd. Zij woonde toen in Den Haag. Mooie herinneringenhebben we aan haar.
  Henk Anthonijsz

  • Nadia Leworthy-Hanssens zegt:

   De oudste broer van mijn vader, Henri Eduard Hanssens, was gehuwd geweest met ene Albertine Caroline Tarenskeen, 22-03-1939 te Semarang. Hun adres tijdens de oorlog : Soloscheweg 186, Salatiga. Zou zij familie kunnen zijn van Uw Tarenskeens, Meneer Anthonijsz?

   Mvg.

  • Pythia Tarenkeen zegt:

   Dag Henk,

   “Oma” Fien was de moeder van mijn vader Loet Tarenskeen welke 22 Sept 2011 is overleden als laatste van zijn broers en zussen
   Leuk dit allemaal te lezen daar ik weinig weet van deze familiebanden
   en dank vd foto !
   lfs Pythia Tarenskeen

  • Lyn Pomme`e zegt:

   Hello
   My Mother-inlaw was a Tarenskeen, Selma she moved to Brisbane Australia and married Johannas Pomme`e and had a son Frederick who is my husband. We have 2 children a boy and girl and 2 grandchildren. We are looking at going to Jakarta to have a look at my husbands heiritage. Any information would be appreciated.
   Lyn Pomme`e

   • Marianne Meisenbacher zegt:

    I have published the Tarenskeen family tree at http://www.geneanet.com. From 1778 when Tarenskeen can be found in Amsterdam, Den Helder etc. You can find a lot of info there incl some photo’s etc. Also you can find my emailadres there so you can ask me for a guest account, otherwise some info will be hidden because of the privacy regulations.
    Btw my great great grandmother was Cornelia Tarenskeen. Regards, Marianne

 2. Boeroeng zegt:

  Willem Johannes Tarenskeen , geboren 18 aug te Padang, huwde 19 febr 1912 te Bandoeng met Josephine Adolphine Anthonijsz.

  • Henk Anthonijsz zegt:

   Nadia en Boeroeng,
   Hartelijk dank voor jullie info.
   Ja, Nadia. Ik was toen een jaar of 12/14 toen ik de familie Tarenskeen leerde kennen. Ik herinner me nog goed dat mijn vader Alwine Tarenskeen probeerde op te vrolijken vóór zij verkoos om Non te worden.Het was in Bandoeng. Al weer ruim 75 jaren geleden!
   Na de oorlog zijn de familiebanden gaan verslappen.Sporadisch had ik nog contact met de neven Dick, Theo, Jimmy en Loet Tarenskeen.
   Weet dat Dick, Theo en Jimmy zijn overleden en dat Selma in Australie zat. Ja, met het verstrijken der jaren vervaagt het.Familiebanden verslappen of men heeft er geen behoefte meert aan? Ik weet het niet.
   Nogmaals, hartelijk dank voor jullie reacties, het doet mij goed.
   Groetjes en tot horens.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Vergeef mij dat ik zomaar binnenval in een familie, waarvan de namen mij overigens uit mijn Semarangse en Haagse verleden ook wel wat zeggen.

    Maar het gaat over uw aller stamboom met alle parenteringen van dien:

    Toen ik in de tachtiger jaren v.d.v.e. dienstlich redelijk vaak in Colombo, Sri Lanka, het vroegere Ceylon, moest zijn kwam ik regelmatig in aanraking met “Dutch Burghers”, zeg maar de afstammelingen van VOC-dienaren, oftewel de Indo’s van Ceylon.

    Onder hen was de “local adviser” van mijn toenmalige werkgever, een gepensioneerd bankier genaamd Chris (van Christoffel) Anthonisz.

    Van Anthonisz (in het vanaf het eind 18de eeuw Engels geworden Ceylon) naar Anthonijsz is maar een verklaarbaar klein stapje.

    Ik vroeg mij af of er een mogelijke familieband is tussen de Dutch Burghers Anthonisz en de Indische Anthonijszen en zo ja, of die onder de lezertjes hier bekend is.

    Chris A. is nu 90 + en tobt met zijn gezondheid, maar zijn zoon – ook een Christoffel – is springlevend en zeer actief in “The Dutch Burgher Union”, een club met vertakkingen tot in Australië waar veel Burghers naar zijn uitgeweken, waar wij Indo’s uit Indië misschien jaloers op zouden mogen zijn.

    Pak Pierre

    • Nadia Leworthy-Hanssens zegt:

     Misschien interessant om in te kijken, heb de naam waar ik naar zocht (Jonklaas) ook gevonden…..
     http://freepages.history.rootsweb.ancestry.com/~burghernames/page4.html

     Groet.

    • Henk Anthonijsz zegt:

     Pak Pierre,
     Ja, waarschijnlijk was het oorspronkelijk Anthonisz! Die naam gaat terug naar het jaar 1610! Bij de VOC was er een opperhoofd op het eiland Desima: een zekere Pieter Anthonisz (1610), overleden in Batavia 1682. Ook op Ceylon was er bij de VOC een zekere Anthonisz!
     Het kan niet anders: één van mijn voorvaders zal wel bij de VOC hebben gediend! Daar zal ik wel één van de nazaten zijn! Ben nu 87 en al 60 jaren gelukkig getrouwd! 1 dochter, een kleindochter en een kleinzoon, 1 achterkleindochter en 2 achterkleinzonen! Gelukkig allemaal in de buurt.Hoop er nog lang hiervan te genieten.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ibu Nadia en Pak Henk,

     Interessant, ik dacht altijd dat het Nederlandse origineel “Anthonijsz” was met een “IJsbrand” en dat het geleidelijk “Anthonisz” met een “Isaac” is geworden nadat de Engelsen Ceylon eind 18de eeuw hadden overgenomen van de zieltogende VOC.

     Als ik mij goed herinner is er een Anthonisz uit Ceylon in de 19de eeuw zelfs generaal geworden in het Britse expeditionaire leger dat o.m. heeft gepoogd Afghanistan binnen tedringen (what’s new, Pussycat?).

     Ik ken die naamlijst van de DBU al langer. Helaas geen De la Croix’ te vinden terwijl er – ook via Boeroeng – redelijk harde aanwijzingen zijn dat er een De la Croix al eind 17de eeuw als “fiscaal” met de VOC op Ceylon is aangespoeld en er vervolgens is gehuwd en kinderen heeft gekregen. Ik ben dus nog naarstig op zoek naar de “missing link” tussen Ceylon en Java. Onderzoek ter plekke van een Nederlands-Sri Lankaanse kennis van mij, eind vorig jaar, onder meer in de boeken van de Wolfendaalse kerk in Colombo, heeft niets opgeleverd.

     Die kennis heeft overigens bevestigd dat er in de archieven, ook die onder beheer van de DBU, nog stapels niet onderzocht materiaal ligt te verkommeren in het vochtig hete klimaat. Die stapels had ze zelf mogen zien. Laten we hopen dat de rajaps nog even van dat maaltje af zullen blijven.

     Pak Pierre

 3. Boeroeng zegt:

  Ik heb het idee dat er maar 1 familie Tarenskeen was.
  Dit was het echtpaar Dirk Willem Tarenskeen en Martje Verboom uit Den Helder en hun kinderen.

  August Reinier was geboren te Kendal en in dat jaar woonde daar Dirk Willem Tarenskeen junior en zijn vrouw Caroline Nanlohy.
  Dirk junior had een broer Johannes Willem die in 1881 overleed.
  Ik vermoed dat Willem Johannes T. van 1888 ook een zoon was van Dirk junior.

 4. Steef Tarenskeen zegt:

  Hallo Henk, leuk om ook iets te lezen over de Antonijsz familie. Oma Fien was de moeder van mijn vader James (Jim) Tarenskeen. Ik ben de oudste zoon en heb nog 3 broers.

  gr. Steef Tarenskeen, Nijmegen

  • Ik lees hier dat Albertine Caroline Tarenskeen op 22-3-1939 trouwde met Henri Eduard Hanssens.
   In de stamboom van de familie Klop trouwde zij met Marinus Adriaan Klop, hierbij een overzicht van dit huwelijk met kinderen

   Mijn vraag heeft u meer gegevens over haar eerste man met Henri Eduard Hanssens.

   Alvast hartelijk dank, Theo de Waard

   Persoonskaart van Albertine Caroline Tarenskeen

   Albertine Caroline Tarenskeen, dr. van August Reinier Tarenskeen en Annie Brunner ((Brunner naam stiefouders)), geb. te Keboemen [Indonesië] op woensdag 4-10-1916, ovl. (87 jaar oud) te Amersfoort op vrijdag 12-12-2003, gecr. te Amersfoort in het crematorium aan de Dodeweg op woensdag 17-12-2003.
   tr. (resp. 30 en 31 jaar oud) te Semerang [Indonesië] op donderdag 22-5-1947
   met Marinus Adriaan Klop, zn. van Willem Klop (autohandelaar te Toenjoengan Java [Indonesië],) en Leonie Sophia van Braam, geb. te Semerang [Indonesië] op vrijdag 13-8-1915, opperwachtmeester, de familie moest in 1952 uit Indonesie vertrekken omdat Marinus bij het Nederlandse-leger was gestationeerd, zij kwamen in 1952 met de MS”Sibajak” aan in Rotterdam, ovl. (69 jaar oud) te Amersfoort op donderdag 2-5-1985, gecr. te Utrecht in het crematorium Daelwijck op maandag 6-5-1985.
   Uit dit huwelijk:

   1. Yossi Caroline Kinu Klop (zij is geboren als Yossi Caroline Kinu Tarenskeen dochter van Albertine Caroline Tarenskeen, zij kreeg bij het huwelijk van haar moeder met Marinus Adriaan Klop de naam Klop, ongehuwd), geb. te Semerang [Indonesië] op maandag 12-11-1945, verpleegkundige.
   2. Cornelis Adriaan (Cor) Klop, geb. te Semerang [Indonesië] op maandag 14-7-1947, chemisch laborant, tr. (resp. 26 en 20 jaar oud) (1) te Veenendaal op vrijdag 14-6-1974, (gesch. voor 1999) met Theodora Veronica Theresia Maria van der Laan, dr. van Pieter van der Laan (tabaksgrossier) en Leonarda Lauwers, geb. te Buitenveldert op donderdag 16-7-1953.
   Nadat Theodora Veronica Theresia Maria van der Laan was gescheiden van Cornelis Adriaan Klop trouwde zij met Reinier van der Voorde, zn. van ??, hun huwelijk was te Spijkernise op 18-12-1999, zij is geboren op ??, tr. (resp. 28 en 22 jaar oud) (2) te Veenendaal op dinsdag 22-6-1976 met Els Holleman, dr. van Arie Holleman (lasser, bankwerker) en Lies Minnema, geb. te Vlaardingen op dinsdag 14-7-1953.
   3. Annie Leonie Klop (ongehuwd), geb. te Salatiga [Indonesië] op vrijdag 27-8-1948, Op 1-2-1963 naar Sassenheim, ovl. (34 jaar oud) te Amersfoort op woensdag 10-8-1983, gecr. te Utrecht in het crematorium Daelwijck aan de Floridadreef op maandag 15-8-1983.
   4. Charles Willem Klop, geb. te Bandoeng [Indonesië] op dinsdag 2-5-1950, koeltechnieker, tr. (resp. 22 en 23 jaar oud) te Amersfoort op donderdag 5-4-1973 met Johanna Frederika (Riekie) Hagebeuk, dr. van Anton Hagebeuk (bankwerker) en Wilhelmina van der Werff, geb. te Amersfoort op woensdag 21-12-1949.

   • Nadia Leworthy-Hanssens zegt:

    Dag meneer de Waard,

    Mijn verontschuldigingen voor dit late antwoord betreffende het 1e huwelijk van Albertine Caroline Tarenskeen; Henri Eduard Hanssens (geb.24-04-1907 Blitar – overl.13-07-1987 Steenbergen), was de oudste zoon van Victor Louis Arthur Hanssens (1873-1936) en Emma Tecla Susanna Arenberg Peeters (1879-1970), uit een gezin met 10 kinderen. Oom Ed was de oudste broer van mijn vader.
    Zij huwden of 22-03-1939, of 06-07-1939 te Semarang, beide data staan in verschillende huwelijksaankondigingen, misschien werd ’t uitgesteld, en hou ik me dus aan de laatste datum; zie de volgende link.
    http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010227262%3Ampeg21%3Ap019%3Aa0048

    Uit het huwelijk 1 dochter, Janny Henriette Hanssens, gehuwd met F.de Zwaan.
    Maar zij scheidden na zijn thuiskomst uit krijgsgevangenschap in Japan, waarna Oom Ed opnieuw huwde met Christine Charlotte van der Spek, met 4 kinderen uit zijn 2e huwelijk.
    En A.C.Tarenskeen huwde dan met M.A.Klop in 1947.

    Vriendelijke groeten van Nadia.

    • Hans Groeneveld zegt:

     Hallo Nadia,
     Ik werk al vele Jaren aan de stamboom Van der Spek. Het bestaan van deze Christine Charlotte was mij onbekend. Enig idee wie haar ouders waren, waar n wanneer ze is overladen, of andere gegevens van haar?
     Ik ben benieuwd.
     Hans Groeneveld

    • Nadia Leworthy-Hanssens zegt:

     Dag Meneer Groeneveld,
     Ik heb voor U in mijn bestand gekeken en heb ’t volgende gevonden:
     Christine Charlotte van der Spek (*05-01-1919 Salatiga – overl.07-06-2005 Steenbergen), begraven Steenbergen.
     http://www.online-begraafplaatsen.nl/graf/1167041/1794226/Christine-Ch-van-der-SPEK-1919-2005
     Dochter van Johannes Evert van der Spek (*27-11-1872 Barabei) en Wilhelmina Josephina Engelman (*05-10-1883 Semarang), die 22-07-1907 te Semarang huwden.

     Oom Ed en Tante Chris huwden 31-12-1946 te Makasser (zijn scheiding van A.C.Tarenskeen dd.15-12-1946 te Semarang), zie info hierboven, met 3 dochters en 1 zoon uit dit tweede huwelijk, waarvan 1 dochter reeds overleden.

     Met vriendelijke groeten van Nadia.

    • Hans Groeneveld zegt:

     Hallo Nadia,

     Hartelijk dank voor deze info. M.n. de info over haar vader brengt mij verder.
     Ik heb van haar vader het volgende gevonden en uiteraard ga ik nog verder terug in de tijd:
     Dirk Franciscus van der Spek, geboren op 26-11-1824 in Haarlem, overleden op 29-10-1873 in Barabei (NI), zoon van Willem van der Spek (XIV-ar) en Aleijda van der Smissen.
     Dirk Franciscus heeft een relatie met een inlandse vrouw.
     Uit deze relatie:
     1 Aleida Theresia van der Spek (XVI-rw), geboren 1848 in Tabanio (NI), overleden op 07-08-1920 in Den Haag. Zij trouwt (1) op 19-10-1864 in Amoentai (NI) met Ferdinand Charles Louis Desiré de Reussy. Zij trouwt (2) op 14-04-1888 in Salatiga (NI) met Frederik Victor Speltie, overleden >1920.
     Dirk Franciscus trouwt op 08-10-1856 in Banda (NI) met Maria Francina Charlotta Lans, geboren op 08-10-1832 in Banda Neira (NI), dochter van Christiaan Lans en Maria Petronella Speciaansz.
     Uit dit huwelijk:
     2 Willem Philippus van der Spek (XVI-uv), geboren op 13-07-1857 in Banda Neira (NI), overleden op 19-07-1857 in Banda Neira (NI), 6 dagen oud.
     3 Maria Francina Charlotta van der Spek (XVI-uw), geboren op 16-02-1859 in Banda Neira.
     4 Carolina Christina van der Spek (XVI-ux), geboren op 17-09-1863 in Amoenthaij (NI), overleden op 14-03-1864 in Amoenthaij (NI), 5 maanden oud.
     5 Willem Christiaan van der Spek (XVI-uy), geboren op 20-07-1865 in Amoenthaij (NI).
     6 Clasina van der Spek (XVI-uz), geboren op 13-06-1868 in Barabei (NI).
     7 Johanna van der Spek (XVI-va), geboren in 1870 in Barabei (NI).
     8 Johannes Evert van der Spek, geboren op 27-11-1872 in Barabei (NI), volgt onder XVI-vb.

     Mocht jij nog meer hebben, dan houd ik mij aanbevolen.

     Groetjes,
     Hans Groeneveld

    • Hans Groeneveld zegt:

     Nadia,
     Wanneer en waar zijn de ouders can Chris overladen? Heeft zij nog broers/zussen, neven, nichten? Graag een reactive naar mijn emailadres j.groeneveld862@upcmail.nl
     Groet,
     Hans Groeneveld

 5. Henk Anthonijsz zegt:

  Steef, leuk dat je gereageerd hebt.
  Je Pa heb ik omstreeks 1950 /1955 nog ontmoet in Bandoeng.
  In Holland geen contact meer. Jammer. Is je moeder er nog?
  Dus Jim heeft 4 zonen. Ja, ben intussen ook al 87 en denk vaak terug aan die jaren in Bandoeng.
  Hartelijke groet uit Eindhoven,
  Oom Henk Anthonijsz

  • Anoniem zegt:

   Hallo Henk,

   Nee, mijn moeder is 2 jaar geleden overleden. Jammer dat er nooit meer contact is geweest. Hartelijke groet uit Nijmegen, Steef

 6. Joan Tarenskeen zegt:

  Hallo allen,
  Wat leuk om dit te lezen! Oma Fien, de moeder van mijn vader, Rob. Mijn opa heb ik nooit gekend, maar herken hem van de foto die altijd op de piano stond bij mijn oma. Rob is getrouwd met Atie Burghardt en hebben 4 kinderen. Twee jongens en twee meisjes. Mijn vader en moeder zijn overleden. Heb zelf twee zonen en twee kleinkinderen. Hartelijke groeten van Joan uit Den Haag.

  • Henk Anthonijsz zegt:

   Joan ,
   Leuk dat je gereageerd hebt.
   Rob heb ik nog gekend. Ook je moeder Atie Burghardt uit Bandoeng.
   Tijdens de Japanse bezetting heb ik ook nog een verhuiskar getrokken!
   De moeder van Rob is een oudere zus van mijn vader.
   Je Oma – voor mij: tante Phine – heeft nog vele malen bij ons in Eindhoven gelogeerd. Zij woonde toen in Den Haag.
   Ik ben nu 87 ( in maart a.s 88).
   Waar is de tijd gebleven?
   Veel liefs van je “oom Henk en tante Frieda”.

 7. Marianne Meisenbacher zegt:

  Ook ik ben op zoek naar ‘Tarenskeen’ uit Ned Indië. Dit omdat de zussen Cornelia en Maria Helena, dochters van Dirk Willem&Martje Verboom, getrouwd waren met August Friedrich Wilhelm Kleist – ik stam af van Cornelia. Zie mijn geneanet account http://gw.geneanet.org/mmeisenbacher
  Het is mijn vermoeden dat August Reinier Tarenskeen een zoon was van Maria Helena en August Friedrich Kleist (terwijl hij nog getrouwd was met zus Cornelia)? Of was August Reinier een zoon van Dirk Willem II & Carolina Nanlohy?
  Ieg: Maria Helena heeft een van haar zoons met August Friedrich Kleist de naam Reinier Otto gegeven, ik zie dit vals een aanwijzing dat de naam Reinier uit de Tarenskeen familie afkomstig is, in de familie Kleist komt-ie verder eerder niet voor. Reinier Otto Kleist geeft een van zijn zonen wel als een van zijn voornamen ‘Reinier’.
  Oh ja, dochter Marie van Cornelia Tarenskeen en August F Kleist is mijn overgrootmoeder. Ik heb haar als klein meisje nog gekend.
  Oh ja 2 – toen mijn ouders in Waddinxveen woonden, was mijn broer Robert bevriend met Andy Tarenskeen. Andy moet ca 53 jaar zijn nu.

 8. Henk van Megen zegt:

  Ik heb een oude scheepskist in mijn bezit met de naam J Tarenskeen, en ms sibajak, wellicht heeft deze kist ooit toebehoord aan bov. Staande familie, ben benieuwd,
  Jac-henk@kpnmail.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.