De eeuw van mijn moeder

Identiteitsmaffia
Ons koloniale verleden is voor De Vroedt een persoonlijker maatschappelijk onderwerp. Hij is er een rechtstreekse erfgenaam van. Met een moeder die in 1940 in Nederland-Indië is geboren als mix van de witte kolonisator en de gekoloniseerde bevolking. Dat bepaalt je identiteit, iets waartegen zijn moeder zich haar hele leven nadrukkelijk en eigenzinnig verzette.

‘Ik weiger me te laten vastpinnen door de identiteitsmaffia van tegenwoordig’, zegt ze in de toneelmarathon met dertien acteurs, onder wie Mark Rietman en Romana Vrede. Een besluit dat ze ver vóór de identiteitsmaffia had genomen.

Het lot van zijn moeder is de kern van de 4,5 uur durende nieuwe voorstelling De eeuw van mijn moeder. ,,De cruciale zin van haar is voor mij dat ze niet wilde worden behandeld als ‘een of ander dociel Indisch vrouwtje’ naar aanleiding van het contact met artsen nadat ze de diagnose kanker had gekregen”, zegt De Vroedt. Zijn moeder, in de voorstelling ‘Winnie’ in een bevlogen rol van Esther Scheldwacht, overleed vorig jaar juli.

‘De eeuw van mijn moeder’ is tot 11 juli 2021 te zien
in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en
op televisie in drie afleveringen op NPO 2, op 6, 13 en 20 augustus.
Vanaf najaar 2022 gaat de voorstelling op tournee door Nederland.

Bij blokkade , openen in inprivate/incognitovenster. AD.nl
Topic in het archief

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

2 reacties op De eeuw van mijn moeder

 1. Jan A. Somers zegt:

  “geboren als mix van de witte kolonisator en de gekoloniseerde bevolking.” Een dergelijke duiding was niet gebruikelijk in 1940. Ik begrijp dan ook haar interessante opmerking: ‘de identiteitsmaffia van tegenwoordig’, waar ik het roerend mee eens ben.

 2. vandenbroek@lin zegt:

  ‘Identiteitsmaffia – ‘Ik weiger me te laten vastpinnen door de identiteitsmaffia van tegenwoordig’.

  Identiteitsmafia van alle tijden. In het voormalig Nederlands-indie kreeg mijn familie fijntjes Indo-Europeanen of Indo’s als etiket opgeplakt. Na onze repatriëring werd het etiket veranderd in “Indische Nederlanders”.

  Er is sprake van conditionering. Ik merk het niet alleen bij de 1ste en tweede generatie, maar zeker bij de derde, zie mijn commentaar bij Maria Lamslag (32).

  Ik ben in 1989 naar ander buitenland gemigreerd, eerst Zwitserland en nu Italie en dat werkt heel verhelderend. Een vis weet pas wat water is als het op het droge ligt. Als woorden uitdrukkingen zijn van Indische gevoelens, dan kunnen Indischen wel hun borst nat maken.

  Dekolonisatie heeft bij mij een totaal andere betekenis. Mijn zoon Valerio zegt als hij mij bezig ziet: “Indisch, dat is het probleem van mijn vader”!Hij gaat vrij en onvervaard door het leven, niet gehinderd door de conditionering die ik in Nederland beleefde.

  Identiteitsmaffia is best een wervende titel maar drukt tevens de kortzichtigheid van de opsteller uit. In Italia wordt Mafia met één F geschreven. Wij laten ons niet vastpinnen door die identiteitsmafia in Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.