Alles om maar geen meegaand Indisch vrouwtje te zijn

De eeuw van mijn moeder gaat over een oudere Indische vrouw, Winnie de Willigen, die wordt geconfronteerd met een expositie die haar zoon Ramses over haar maakt, over haar afkomst en geschiedenis. De dertien acteurs, onder wie Esther Scheldwacht als de moeder, Romana Vrede, Hein van der Heijden en Mark Rietman, gaan op zoek naar wie Winnie nu eigenlijk is. Trouw

Een voorstelling van Het Nationale Theater .

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

21 reacties op Alles om maar geen meegaand Indisch vrouwtje te zijn

 1. Bung Tolol zegt:

  Zijn moeder is van 1940 en in 1948 vertrokken naar Nederland .Wat weet die nou van die z.g meegaande Indische vrouwtjes ? Ik ben van 1949 en in 1951 vertrokken naar Nederland .Wat weet ik nou van meegaande Indische vrouwtjes ? Antwoord “” Geen moer !”” Waar slaat dit nou op ? Als een tang op een varken ! Vrouwen zijn vrouwen sommigen zijn meegaand ,sommigen niet ,dat heeft niks met etniciteit te maken ! Indische vrouwen zijn niet meer of minder meegaand dan Hollandse vrouwen .Mijn oudste zus is nu 82 jaar woont alleen op het barre platteland van Portugal + 30 minuten rijden van de bewoonde wereld ,zij mankeert helemaal niks ,behalve dat zij stapelgek is ,waarschijnlijk een klapperboom op haar kepala gekregen ,toen zij in kamp Bankinang zat ,nou ja niks meer aan te doen .Ik zou ook stapelgek zijn ,als ik haar meegaand zou noemen ! Ik kijk zo nu en dan op Java Post nou daar reageert weleens een Indische Dame Maud Lebert ,nou als je die een meegaand Indisch vrouwtje noemt ,krijg je een klewang in je rug ,niet echt meegaand dus ! Kom op Winnie de Willigen ( die moeder ) niet zo generaliseren ! 😎😎😎

  • Jan A. Somers zegt:

   Mijn moeder zou hierbij haar schouders ophalen. Gewoon een Indische mevrouw die haar eigen weg bewandelde.

   • Bung Tolol zegt:

    Dus uw moeder was ook al geen meegaand Indisch vrouwtje ! Nou dat waren Winnie Sorgdrager ,Lilian Ducelle en Patty Brard ook niet .Mw Nanninga van F.V.D nu JA23 of zoiets kun je ook niet echt een meegaand Indisch vrouwtje noemen .Marion Bloem misschien ? Denk het eigenlijk niet ,want ze was al geen gewoon Indisch meisje ,dan zal ze ook wel geen meegaand Indisch vrouwtje zijn geworden .Peggy Stein ? Nou die is al helemaal geen meegaand Indisch vrouwtje ! Tjonge jonge muulek hoor ! We zullen een oproep in de media moeten doen “” Gezocht meegaande Indische vrouwtjes !”” Denk niet dat het storm loopt .😜😁😎

 2. masrob zegt:

  Ik lees dat toch anders, namelijk als dat ze zich niet wilde conformeren aan de racistische stereotypen over Indische en Indonesische vrouwen.

  • Bung Tolol zegt:

   Nou bij sommige hoge top ambtenaren heersten er ook grote racistische stereotypen over Indische mannen en dan speciaal die ,die meer dan 50% Inlands bloed bezaten .Zie rapport Mr Ph Werner ,volgens hem waren die luitjes lui,crimineel en zo traag als een slak .Nee die figuren zouden zich nooit en te nimmer kunnen aanpassen ! De hele geschiedenis van Indische Nederlanders heeft wel bewezen dat Mr Wernertje totaal de plank mis sloeg ! Kijk vroeger was er ook het stereotype ,Vrouwen kunnen niet schaken ! Nou tegenwoordig zijn er niet veel schakers ,die er zo over denken ,komt vooral door Judith Polgar ( Joods-Hongaars ) die maakte van menig Grootmeester Shis Kebab .Of vrouwen kunnen niet voetballen ,nou dat kunnen ze wel ! En dat absurde idee van het meegaande Indisch vrouwtje ,misschien waren die vrouwen in een ver ,ver verleden zo ,kan best waar wezen ,maar dat kon Mw Willigen toch niet hebben meegemaakt ? Die Amerikanen hebben ook van die rare stereotypen over Hollanders ,die schijnen op de schaats naar hun werk te gaan of alle Engelsen hebben een bolhoed op ,alle Franzen eten slakken en alle Italianen zijn Maffiosi .Ach ja stereotypen zolang ze niet racistisch zijn is het niet erg ! 😎😁😜

   • Jan A. Somers zegt:

    “dat Mr Wernertje totaal de plank mis sloeg !” Hij had weinig te slaan, lag al in het ronde archief. Wie van ons heeft overigens dat conceptrapport gelezen? Ik niet.

    • R.L. Mertens zegt:

     @JASomers; ‘hij weinig te slaan etc.’- U was al in 1946 naar Holland. Vraag het hen , die na de jr.’50 naar Nederland wilden. -PHM.Werner(kabinet Drees sr.) maakte in gezelschap van ML.Hoytink in 1952 een reis naar Indië; ter bestudering van het Indo-Europese vraagstuk(!) en maakten een indeling; Sociaal gewenste en en ongewenste(!) groepen! Het was AR man dr.J.Baal; die hierover ophef maakte; ‘rassenleer van Hitler. dat tot een oordeel komt, dat Indonesiërs tot een minderwaardig ras wordt bestempeld; Ook toen, tot pseudo- wetenschappelijke basis diende voor de Joodse vervolging’.- Het leidde tot een CCKP( Centrale comité van Kerkelijke en Particulier tbv. Gerepatrieerden) beleid! Tot ‘de stelregel’, dat een Indisch gezin pas in aanmerking komt voor een woning, als uit een vertrouwelijk rapport van de maatschappelijk werkster blijkt, dat het gezin als een typisch proper Hollands gezin ook wat de eet gewoonte betreft, gedroeg!
     -* Heeft u dit ook meegemaakt? Praat dan ook niet over ‘het had weinig te slaan etc.’

    • Jan A. Somers zegt:

     ” Praat dan ook niet over ” Doe ik ook niet over Werner. Totaal onbelangrijk, is nooit regeringsbeleid geworden. Zoiets gebeurt met zoveel ambtelijke rapporten.

 3. Robert zegt:

  Ik eet trassi en sambal oelek en was indolent en traag volgens de rassenleer van Werner.

  • Bung Tolol zegt:

   Ja het is een bekend Wetenschappelijk bewezen feit dat het eten van trassi en sambal oelek je traag en indolent maakt ,trouwens beweerde Mr Werner nog dat woord INDO-LENT zegt alles al ! Had hij toch gelijk die oude racistische boef ! 😜🤣😁

   • Robert zegt:

    In die tijd van de repatriering kwam een sociaalwerkster in onze kamer, het rook daar naar sambel goreng boontjes, nassi goreng, verrotte garnalen en peteh.Na dat alles geroken en opgesnoven te hebben, zei ze dat we nog moesten assimileren. Ja mevrouw, inderdaad. ik zal voortaan meer assem eten om beter te assemileren.

    • Bung Tolol zegt:

     Ha ha ha ,zo,n opmerking van si Robert doet mij nou deugd ! Ja die vergaande bemoeizucht van al die Hollandse gekken ,Volgens mij werden veel Indo,s er helemaal gila van ,mijn vader verloor op een gegeven moment zijn geduld en sloeg die rooms katholieke soepjurk de trap af ,Bah wat waren die Hollanders bemoeizuchtig en moraliserend ! Zij wisten alles beter ! Eigenlijk wel begrijpelijk dat veel Indo,s hun heil elders zochten toen ,maar tegenwoordig is het gelukkig anders ! De Nederlander heeft geleerd over de grens te kijken . 😎😁🤣😜

    • Jan A. Somers zegt:

     ” te assemileren.” Net zoals Nederlanders die voor het eerst in Indië aankomen. Plus de andere Indische do’s en dont’s. Mijn tante Alice Mulder-Versteegh ving zo de jonge, pas uit Nederland gearriveerde officieren voor de Gouvernements Marine op. En is mijn moeder aan mijn vader gekomen.

 4. Boeroeng zegt:

  Het Nationale Theater in Den Haag keert na de strenge lockdown van bijna een half jaar terug met de marathonvoorstelling De Eeuw van mijn Moeder. Regisseur Eric de Vroedt schreef zelf het script, dat vertelt over Nederlands-Indië en het koloniale verleden. Hij doet dat aan de hand van het levensverhaal van zijn moeder, die vorig jaar overleed. Daarmee is het waarschijnlijk zijn meest persoonlijke voorstelling geworden.
  Actrice Esther Scheldwacht, zelf Indisch, speelt in de vier uur durende voorstelling de moeder van Eric de Vroedt. Zij doet dat met zo veel overtuiging en overgave dat hij er de rillingen van krijgt. ‘Het is alsof we de doden aan het opwekken zijn. Al meerdere mensen hebben gezegd: dat is zo typisch je moeder! Maar dat is natuurlijk vooral hoe Esther speelt. Ja ze is ongelooflijk scherp, emotionerend… En ook heel geestig.’
  ————
  omroepwest

 5. Boeroeng zegt:

  Esther Scheldwacht: “Ik heb het gevoel dat iets nooit écht van mij is of kan zijn”
  “Voor mij is Winnie er al sinds 2012”, vertelt actrice Esther Scheldwacht. In de voorstelling mightysociety10 had de moeder van Ramses, alter-ego van regisseur Eric de Vroedt, nog een bijrol. Nu in De eeuw van mijn moeder draait de hele voorstelling om haar en zien we Winnie op verschillende leeftijden. “Een waanzinnig cadeau”, noemt Esther haar rol. “Het is een rijkdom haar te mogen spelen.”
  ————-
  http://www.hnt.nl

 6. Boeroeng zegt:

  Eric de Vroedt:” Pas nu, tijdens het maken van deze voorstelling, snap ik veel meer wat indisch zijn is”
  “Wanneer mijn grootouders praatten over mijn Indische afkomst, werd het al gauw vaag. We waren in eerste instantie Europees; het Indisch zijn, wuifden ze weg”, vertelt Eric de Vroedt, regisseur van De eeuw van mijn moeder. “Het is eigenlijk heel concreet waar het Indische zit, namelijk direct bij mijn moeders oma: mijn overgrootmoeder Abigail Jacoba Limba, een Ambonese vrouw.”
  ————–
  https://www.hnt.nl/pQ2Nnhv/eric-de-vroedt—pas-nu–tijdens-het-maken-van-deze-voorstelling–snap-ik-veel-meer-wat-indisch-zijn-is-

 7. Jan A. Somers zegt:

  “werd het al gauw vaag.” Ik vond niks vaag. Wij waren Nederlanders. Dat we daarmee juridisch onder I.S. art. 131 vielen (voor de Europeanen de in Nederland geldende wetten gevolgd) zei ons niets, wij leefden gewoon ons leven. Net zoals we in Nederland ons eigen leven leiden. Zit je toch ook niet over wetten enzo na te denken? Praten over Indische afkomst was toch ook niet nodig? Mijn gootmoeder was een Madoerese, klaar, punt uit. Op school vroegen ze toch ook niet over Indisch e.d.? En mijn dochter heeft onze stamboom uitgeplozen: Ja, daar staat Oma Wakirah! Nou en? Daarin staan er nog meer! Zoals oudtante Warisah, waar nu een kleindochter naar is vernoemd. Nou en?

  • A. Olive zegt:

   “Nou en?”
   Heer Somers, het is toch leuk om uit te vinden wie of wat je voorouders waren. Ik vond het ook leuk dat ik een Javaanse bet overgrootmoeder had en een overgrootmoeder van de gevreesde Buginezen. De grootste gewaarwording was dat ik volgens “23 and me” 3.2% Joodse DNA heb, dat betekent dat ik een afstammeling van Judah en Abraham ben. Hier in Amerika hebben ze zelfs een populaire tv show “Finding your roots” waar bekende celebrities roots worden uitgeplozen.
   Het is ook de hobby van de I4E webmaster.

   • Jan A. Somers zegt:

    “Het is ook de hobby van de I4E webmaster.” En is daar goed in. Natuurlijk zijn er mensen die veel interesse hebben in hun voorouders. Mijn oudste dochter is er zo een. Ik eigenlijk niet. Maar ik voel mij gewoon eentje van de familie. Bij het overlijden van mijn grootvader in Poedjon, 1940, zag ik voor het eerst de ganse familie. Kende er heel weinig van. Veel omhelzen en zoenen! Nu in Nederland zie ik alleen bij uitvaarten familie. Pas nog bij de uitvaart van Stijn Somers. Mijn dochter (van de stamboom), en Zeeuws meisje kende ze allemaal! En dat zijn er veel van!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.