Jappenkamp Kampili

Pelita meldt:
Vrijdagmiddag 16 maart as. organiseert het NIOD-onderzoeksprogramma Van Indi tot Indonesi een filmmiddag op het NIOD in Amsterdam. Op het programma staat de unieke Japanse speelfilm Blanke huid, gele commandant / Shiroi Hada to Kiiroi Taicho (Manao Horiuchi, Japan, 1960) over het vrouweninterneringskamp Kampili in Sulawesi.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

55 reacties op Jappenkamp Kampili

 1. Ted Hartman zegt:

  Helaas kan ik die vrijdagmiddag 16 maart er niet bij zijn, wil alleen maar meedelen dat er jaarlijks een Reünie van Kampili-Pare2-Makassar kampgenoten is, meestal de eerste zaterdag van oktober in Den Dolder of omgeving. Ik weet zeker dat de organisatoren van deze reünie het goed vinden dat ik hierbij de namen en het adres en telefoonnummer geef voor belangstellenden, die hier mogelijk nog niet van af wisten. Dames W. van Zwieten-v.d.Vliet en I.M.Offringa-v.Zwieten, Veenhuizerweg 199, 7325 AL APELDOORN. telefoon nr. 055-3670182 of 0611224338.
  Organisatie in handen van: Ida Offringa-van
  Zwieten, Lena Schiele-van der Noen, Wally de Vries en Fred Marx.

 2. rietje zegt:

  Jammer genoeg, kwam ik pas een aantal dagen geleden voor het eerst op deze site en wist ik niet van de bijeenkomst op 16 maart jl. En heb ik die bijzondere film dan ook helaas niet gezien.
  Zelf ben ik in dat kamp geboren en al een tijdje op zoek naar het boek van Tineke Stolk “Hoe het ons verging” het schijnt dat het boek in eigen regie uitgegeven is in 1996.
  Samen mijn moeder (Zus Diederich) Zus Anneke en Tante (Betsy Freund) heb ook ik in het kamp Kampili gezeten heb, en door h Tineke in het boek genoemd werd, zou ik er graag meer over weten/lezen.
  Omdat ik in 1942 tot 1946?? in dat kamp zat en dus 3 á 4 jaar oud was, heb ik hoegenaamd geen herinneringen meer aan die tijd)
  Ik zou zo toch graag wat meer over die tijd in dat kamp willen lezen. Ook om mijn kinderen en klein kinderen te vertellen “Hoe het ons verging”

 3. Peter Weyling zegt:

  I am the son of the Weyling family who was in KAMPILI prison camp during the war. I visited Kampili during 1989 whilst visiting Ujung Pandang in HMAS Stalwart.
  The water tower is still there, as is the tunnel with it’s iron doors. The stumps of the buildings remain, and the old church? or TB hospital.
  I have some photos if anyone is interested.

  • Chris Spönhoff zegt:

   This is a very late reaction Peter, I did not know about this website, sorry. The name Weyling is very familiar for me, as my mother and mrs. Weyling (your mother?) were friends. I remember playing with Jan Weyling (your brother?) in the camp but also later in Makassar (Ujung Pandang), after the Japanese army had been defeted. I do remember the water tower and a fortress. If you are a member of the Weyling family i’m talking about, you must have been emigrated with brother and parents to Australia. But i might be very mistaken, hope you’re going to react,
   Chris Spönhoff

 4. Loes van der Tuin zegt:

  Mijn moeder Leen(tje) de Klerck en haar moeder (indonesische) en 3 zussen Betje, Corrie en Jo de Klerck zijn ook in kampili ge-interneerd geweest. Mijn moeder is nu 85 en de enige nog levende! Is er iemand die haar kent?

  • Joyce Hoets zegt:

   Ik lees dit nu pas, en ik heb de naam de Klerck wel horen vallen als mijn moeder vertelde. Zij heeft ook in kampili gezeten met haar moeder en haar zusjes. Mijn moeders naam is Joke Volk.

 5. tine louet feisser zegt:

  zelf ben ik van 1937
  samen met mijn moeder, broer en zus heb ik ook in het kamp Kampili gezeten.
  Is het mogelijk alsnog in het bezit te komen van het boek “Hoe het ons verging” van Tineke Stolk en van
  Lewis, Mare “Maan over Kampili” 1983 (gedichten)Graag zie ik een spoedige reactie

 6. jan boon zegt:

  ik heb het concept van het boek van Tineke Stolk, titel ZO VERGING HET ONS – in mijn bezit.Ik weet niet of het ooit gepubliceerd is.
  Ik hoor wel.groet
  jan boon

  • Hallo Jan Boon,
   Ik besef mij dat het al enige jaren geleden is dat uw reactie geplatst is.Toch zou ik willen vragen of u nog steeds in het bezit bent van het boek “zo verging het ons” en of het mogelijk is om er eventueel een copy van te verkrijgen.
   Vriendelijke groeten, Jessica van Oort-Bloemendaal

 7. Anoniem zegt:

  Mijn moeder, Victoria Spönhoff-Elisha inmiddels 93, is op zoek naar mevr. Chris Spieker met wie zij (ook) in Kampili heeft gezeten. Mevr. Spieker zou contact gehad hebben met Nio Siong Kie, onze ‘Boetje’. Kan iemand me helpen?
  Het boek ‘hoe het ons verging’ is gepubliceerd, gedrukt bij CPD in Emmen, ik heb het van mijn moeder geleend.

 8. Anoniem zegt:

  Mijn moeder, Victoria Spönhoff-Elisha inmiddels 93, is op zoek naar mevr. Chris Spieker met wie zij (ook) in Kampili heeft gezeten. Mevr. Spieker zou contact gehad hebben met Nio Siong Kie, onze ‘Boetje’. Kan iemand me helpen?
  Het boek ‘hoe het ons verging’ is gepubliceerd, gedrukt bij CPD in Emmen, ik heb het van mijn moeder geleend.

  • Alfons Meer van zegt:

   Ik ken tante Vicky heel goed. Vicky Speunhof en mijn moeder en de familie van Emstede trokken veel met elkaar op. Het zal toch niet waar zijn, dat dit allemaal in elkaar samenvalt!!!
   Laat de naam van mijn moeder zaliger (96) maar vallen bij jouw moeder: Joke van Meer-Rondeel.
   Groet Alfons

   • Anoniem zegt:

    Hallo Alfons,
    Excuses dat het zo lang geduurd heeft, veel gebeurd in de tussentijd. Mijn moeder is in juli 2012 op 96-jarige leeftijd overleden. Ik had haar nog zó veel willen vragen. Sudah, het is niet anders. In elk geval veel dank voor je reactie. Hartelijke groet, Noudi Spönhoff

    • Anoniem zegt:

     Op de Tromplaan was ik 4 jaar. Herinner me alleen de Kanariebomen en de ramboetan.
     Ik weet ook niet meer op welk huisnummer ik gewoond heb. De naam Bottelier komt bekend voor, maar ook niet echt duidelijk bij mijn oudere zussen. Tja, zo gaat dat…!

    • Anoniem zegt:

     Hallo Noudi,
     Jij hebt toch nog een broer die nu journalist is?
     Heet hij niet Chris?

 9. J.I.Hofstee zegt:

  Ik zat samen met mijn zus Martje en moeder in Kampili: naam Hofstee. Ik kom graag in contact met lotgenoten. Wel bezoek ik altijd de contactdag, de laatste in Amersfoort.

 10. J.I.Hofstee zegt:

  Ik stuur hierbij de foto van Makassar, als je weet wie er op staan, mail me dan. Anneke Hofstee.

 11. J.I.Hofstee zegt:

  Geplaatste foto: ik ben vergeten het onderschrift mee te zenden. De foto is genomen voor Hotel Wijnands, Generaal van Dalenweg, Makassar. Anneke Hofstee.

 12. J.I.Hofstee zegt:

  Sorry, ik heb de tekst en de foto terug gevonden. Annrold1@planet.nl

 13. Hans Plevier zegt:

  i was pow in kampili 1940/45
  meer informatsie welkom

 14. Bob van den Broek zegt:

  I read the message posted by Peter Weyling regarding KAMPILI. I too was in KAMPILI during the war (I was born just before the war) and now I am trying to find all kind of information about the camp. I am interested in the pictures you took in 1989 when you visited the place (or any other information you are willing to share). I have also the book “Hoe het ons verging”. Looking forward to hearfrom you.
  Bob van den Broek

 15. ted hartman zegt:

  Voor een ieder die meer wil weten over Kampili, raad ik aan naar de jaarlijkse reünie te gaan: Kampili,Makassar,Pare-Pare. Ik zelf was 11 en zat met m’n twee broers en moeder in loods 7. Elk jaar ben ik tot op heden naar de reünie geweest.
  Ik weet zeker dat de organisatoren van deze reünie het goed vinden dat ik hierbij de namen en het adres en telefoonnummer geef voor belangstellenden, die hier mogelijk nog niet van af wisten: mw. I.M.Offringa-v.Zwieten, Veenhuizerweg 199, 7325 AL APELDOORN. telefoon nr. 055-3670182 of 0611224338.
  Organisatie is in handen van: Ida Offringa-van Zwieten, Wally de Vries en Fred Marx.

 16. Hans Haar zegt:

  Oude mensen, ik ben nu 80, kijken terug naar het verleden.
  Ik heb goede herinneringen uit die tijd als jongetje van 12 tot 16. Ook wel een paar slechtere. Malino en Lombasang waren voor een jongen allemaal vacantie.
  Leefde een jaar in Yokohama en ben sinds dien met andere ogen naar de Japanners gaan kijken. Daartegenover de rot houding van de Nederlanders tegenover de Indische repatrianten.

 17. Ed Degener zegt:

  Namens mijn moeder – Susan Degener-Chamberlain uit 1926 – plaats ik deze oproep aan allen die met haar in het kamp Kampili werden ingesloten tijden de 2e wereldoorlog te reageren. Graag uw reactie indien u mijn moeder kent of heeft gekend aan mijn emailadres: edegener@hotmail.com. Heel veel dank. Hartelijke groet, Ed Degener. P.S. Uw reacties zullen zeker beantwoort worden.

 18. Anoniem zegt:

  Ik ben met mijn moeder in Kampili ingesloten geweest en zou graag een exemplaar van het boek “Hoe het ons verging” willen lezen en aan mijn moeder cadeau willen doen (zij is inmiddels 95 jaar maar voor haar leeftijd nog bijzonder goed).Wie zou mij aan een exemplaar kunnen helpen? Bij voorbaat heel veel dank!

 19. Anoniem zegt:

  Ik ben met mijn moeder in Kampili ingesloten geweest en zou graag een exemplaar van het boek “Hoe het ons verging” willen lezen en aan mijn moeder cadeau willen doen (zij is inmiddels 95 jaar maar voor haar leeftijd nog bijzonder goed).Wie zou mij aan een exemplaar kunnen helpen? Bij voorbaat heel veel dank!

 20. Anoniem zegt:

  Ik ben vergeten om mijn e-mail adres te vermelden bij mijn verzoek om mij een exemplaar van het boek “Hoe het ons verging” te bezorgen. Uw reactie kunt u versturen naar: henrygs@ziggo.nl

 21. Anoniem zegt:

  Ik ben vergeten om mijn e-mail adres te vermelden bij mijn verzoek om mij een exemplaar van het boek “Hoe het ons verging” te bezorgen. Uw reactie kunt u versturen naar: henrygs@ziggo.nl

 22. Tessa zegt:

  In mijn appartement in Amsterdam heb ik een verslag gevonden in een keukenlade over het kamp Kampili. Ik heb geen idee wie het verslag geschreven heeft. Er zitten 4 duidelijke foto’s in het verslag van het kamp. En een handgetekende tekening van de indeling van het kamp. Iemand die hier in geďnteresseerd is kan mij een mail sturen: trolink@hotmail.com

  • Hans Zaaijer zegt:

   Ik ben wel laat, maar misschien is het verslag nog in uw bezit. Ik heb met mijn moeder in het kamp gezeten en ben pas nu aan het zoeken naar informatie,
   hzaaijer@kpnplanet.nl

  • Anoniem zegt:

   Lees nu pas je bericht en ben geĂŻnteresseerd .
   Kun het naar mij toesturen?
   Aalsterweg 259H
   5644RC Eindhoven

   Groet,
   Alfons van Meer

  • Manja (Machteld) Hoogeveen zegt:

   Ben al jaren op zoek naar alles wat te maken heeft met Makassar in de jaren ca. 1935 tot ca. 1950. Zie nu pas deze website; jammer, heb daardoor veel gemist denk ik. Ik ben van 1937,woonde voor de oorlog aan de Marosweg, in de oorlog in Malino in KVK-gebouw en in Kampili, loods 3, samen met mijn moeder en jongere broertje Piet. Na de oorlog woonden we aan de Generaal van Dalenweg. Ging naar school aan de Coenenlaan, en toen het daar te gevaarlijk werd naar de school (aan het Hoge Pad??), in de buurt van de soos.
   WIE o WIE heeft foto’s voor me van de huizen aan de G.v. Dalenweg, het zwembad, en foto’ van Kampili en Malino???
   Mijn moeder is afgelopen februari overleden, 103 jaar oud, met nog een uitstekend Indië-geheugen.

   • Joyce Hoets zegt:

    Mijn familie Volk hebben aan de Gen.v. Dalenweg nr. 65 gewoond. Mijn oma en haar kinderen waaronder mijn moeder hebben in Kampili gezeten en mijn opa in Pare Pare.

 23. Jelle Labberton zegt:

  respect voor alle overlevenen!
  nooit meer!

 24. Alfons Meer van zegt:

  Geweldig, als ik dit nu allemaal lees.
  Heb nooit vermoed dat er zovelen nu nog bereikbaar zijn voor al die herinneringen.
  Ik ben van bouwjaar 1942 en heb in het jappenkamp van Kampili gezeten, samen met mijn moeder en 4 zussen. Ik was de laatste van de rij. Mijn vader sneuvelde tegen de Jap. Mijn moeder moest met 5 kinderen verder. Na de oorlog hebben we in Makassar gewoont (Tromplaan,Bessieweg) en in Malino en in 1949/50 naar Holland.
  Ik heb via de bibliotheek kopieen kunnen maken van het afgebrande Kampili en de oude plattegrond van Makassar. Ben nog teruggeweest in Makassar en Malino.
  Wie heeft dat boek ter inzage van “Hoe het ons verging”?
  Alfons van Meer

  • Hallo Alfons van Meer,
   Zojuist ben ik tot e ontdekking gekomen dat “hoe het ons verging”verkrijgbaat is via marktplaats. Mocht u het nog niet gevonden hebben dan is dit misschien een optie. Zelf ben ik op zoek naar het boekje “Zo verging het ons”
   Mijn vader Hans (Hannie) Bloemendaal zat samen met zijn broertje Frans en zusje Lies en moeder ook in kamp Kampili.
   Mijn dochter is op dit moment bezich met een werkstuk over kamp kampili, vandaar dat wij op zoek zijn naar alle mogelijke beschikbare informatie.
   Vriendelijke groeten,
   Jessica van Oort-Bloemendaal

   • Anoniem zegt:

    Ik heb inmiddels de kopieën van het boek.
    Ik was te jong in Kampili en weet me alleen de brand te herinneren.

    • Joyce Hoets zegt:

     Ik heb een foto van mijn moeder (zij was daar 14/15 jaar) gevonden na de brand in het kamp Kampile daar liep ze samen met een stel andere meisjes. Dat was heel confronterend.

  • Anoniem zegt:

   Beste heer Alfons. Uw bericht trof mij. Kent u mijn vader Robert/Robi Bottelier (Bandung 1942). Heeft met broer Paul en moeder Irene op Tromplaan 4 gewoond. In ieder geval in 1946. Heel benieuwd naar uw reactie. Groet, Ronald Bottelier

  • Beste heer Alfons. Uw bericht trof mij. Kent u mijn vader Robert/Robi Bottelier (Bandung 1942). Heeft met broer Paul en moeder Irene op Tromplaan 4 gewoond. In ieder geval in 1946. Heel benieuwd naar uw reactie. Groet, Ronald Bottelier (robojungle@xs4all.nl)

  • Angenita Oostdijk Alkmaaar zegt:

   Wij Familie Oostdijk woonde ook op de Bessieweg
   Het nummer weet ik niet meer zijn er nog meer die op de bessieweg gewoond hebben graag wat namen
   Dank u

   • Peter Koop zegt:

    My father was Commissaris van Politie based Manokwarie when the war broke out I was 5 years old and we were transported to Ambon ( Stovil camp then Tantui which was bombed February 1943) then by boat to Sulawesi (Kampili) where we we bombed twice then the end of the war to Makassar. My father needed surgery for a war injury so to Holland for 6 months, then back to Indonesia father posted Banjermasin the Hoofd Commissaris in Semarang. In 1952 he was dismissed after training his Indonesian successor so back to Holland when I was 15 we stayed in Amersfoort. I migrated to Australia in 1959

 25. Jan der kinderen zegt:

  Beste mensen, ben op zoek naar mensen die Annelies Brocheler Irmgard en Ursula Brocheler hebben mee gemaakt in kampili. Schoonmoeder was een grote blonde Duitse vrouw getrouwd met een Nederlandse militair. Terug gekomen met de Willem Ruys in 1949.
  Met vriendelijke groet Jan der kinderen

 26. Ted Hartman zegt:

  Beste Jan der Kinderen, toevallig lees ik vandaag uw bericht. A.s. eerste zaterdag van oktober, de 4e oktober 2014, wordt de jaarlijkse Kampili-reĂĽnie gehouden. Ongetwijfeld zult u daar mensen spreken die wat weten van de door u gezochte personen. Het is wat laat om je aan te melden, maar elke belangstellende is nog altijd welkom. Zeker weten. Ik zelf was in dat kamp als tiener.
  Het adres is: ReĂĽnie Kampili-Makassar-Pare2, aanvangstijd ca.11 uur, plaats van samenkomst, De Hoeksteen, Klaartje Donzepad 59, Amersfoort.
  Uw bijdrage €15.- Ontvangst met een kopje koffie/thee met spekkoek. Meer koffie/thee en drankjes en snacks verkrijgbaar voor eigen rekening, direct af te rekenen.
  Mocht u ook de lunch willen gebruiken, dan bedragen de totale kosten €27,50 per persoon. (Betaling had al vóór 17 september binnen moeten zijn . . . . .). Op postgiro rekening nr.NL94 INGB 0000 687901 t.n.v.W.de Vries, Weidebloemstr.9, 2825 AD Berkenwoude, met vermelding reünie 4 oktober 2014. De prijzen zijn iets verhoogd omdat we vorig jaar €240,- tekort kwamen.
  Telefonisch is dhr.W.de Vries bereikbaar op nr.0182-362816 of 070-3654826 kantoor. Of e-mail: wolly@xs4all.nl
  Vriendelijke groeten van Ted Hartman, theodoor7@kpnmail.nl

 27. Stefano zegt:

  Beste (familie leden van) overlevers,

  Mijn oma heeft met haar broers en zussen ook in dit kamp gezeten van eind 1941 tot de bevrijding in 1945. Haar moeder werkte in de keuken en haar vader heeft daarvoor voor de KNIL gevochten. Ze is de enige die nog leeft en loopt net met het boek “Hoe Het Ons Verging…” van de trap af.

  Mochten er hier mensen zijn die de familie Oostdijk/Allegonda Ottenbros kennen of info hebben, zie ik dat graag tegemoet. Dank jullie wel en fijne feestdagen!

  Stefano

 28. Anoniem zegt:

  Heeft er iemand met de familie Den Hamer in loods 12 in kamp Kampili gewoond?

 29. Rich Hooff zegt:

  Beste allen, mijn oma Dona Hooff-Sem heeft met haar zoon Mody in kamp Kampili gezeten. Ik ben bezig de familieroots in kaart te brengen en alle informatie is welkom. Ook ik zou graag het boek (kopie/scan) willen ontvangen van “Hoe het ons verging”.
  Rich Hooff

 30. Peter Koop zegt:

  We, my mother Fraukje Koop Noordink, my brother Rob and myself, were in Kampili . We were the first group to arrive from Ambon and occupied the original small houses that existed before the large barracks were built . I very much like to get a copy of the book “Hoe het ons verging”
  I now live at 12 Ochre View Port Macquarie NSW 2444 Australia and am 82 years old

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.