Ken je geschiedenis !

ontvangen mail:

Beste redactie,
Gisterenavond naar Pauw en Jinek gekeken. Daar waren o.a. 2 lijsttrekkers aanwezig nl. Jan Roos van Voor Nederland en Alexander Pechtold van D66.
En hoewel ik zelf geen D66 fan ben, had ik Pechtold toch wel vrij hoog zitten als hoog opgeleid person (als intellectueel zelfs). Maar gisterenavond is Alexander Pechtold wat mij betreft door het ijs gezakt, want wat hij daar in een debat met Jan Roos beweerde daar zakt mijn broek van af.

Alexander Pechtold heeft het in de uitzending (vanaf ongeveer 14 minuten en 15 seconden) o.a. over de Indonesiërs (de voorouders o.a. van de heer Wilders volgens Pechtold), terwijl wij allen zouden behoren te weten dat Pechtold eigenlijk “Indische-Nederlanders” bedoelt. Het is weer eens de klassiek fout die zo veel mensen maken: Indische-Nederlanders op 1 hoop gooien met Indonesiërs, terwijl wij weten dat dit een essentieel verschil was destijds in de jaren 50 en 60!
Hier is de link naar de uitzending:

Ik hoop dat u op uw site hier ook aandacht aan wil besteden.
Van een persoon als Alexander Pechtold had ik toch wel beter verwacht hoor.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

109 reacties op Ken je geschiedenis !

 1. B.Heijden zegt:

  En hij, Pechteld, wil premier van Nederland worden. Laat hem maar eerst goed inlichten over het verschil tussen Indische Nederlanders en Indonesiërs !

 2. P.Lemon zegt:

  De man is bezeten van Wilders, niet wetende dat alleen heel ver terug in z’n stamboom er van moederskant een javaanse voormoeder aanwezig was. Enfin daarna is de familie vertotokt.
  Tja dan is de sneer dat Wilders van buitenlandse afkomst is voor de hand liggend.
  Erg sneu dat je zo politiek wil bedrijven.

  • Peter zegt:

   Ach heren, dat is een minpuntje voor Pechtold, maar met hem velen. Indie schijnt te moeten worden vergeten, jammer.
   Doch we moeten vooruit en ondanks het minpuntje zie ik het meest in D 66 en met deze partij in een verenigd Europa. Maar dat zal nog wel enige decenia op zich wachten.
   Groeten Peter

   • R. Bastiaans zegt:

    Dat gaan wij dus niet meer meemaken (maar wie weet, héél misschien onze kinderen/kleinkinderen) 🙂

    De Nieuwe Zijderoute:
    http://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/De-nieuwe-zijderoute.html

    Gr.

   • P.Lemon zegt:

    @Hr Peter…”zie ik het meest in D 66 en met deze partij in een verenigd Europa.”

    Inmiddels een gepasseerd station? Oude politiek tôh :))

    *** Wat is de oorzaak van dat populisme dat met “de oude politiek” in Westerse landen wil afrekenen? Onder oude politiek worden de traditionele partijen verstaan, of ze nu links of rechts zijn. In Nederland horen daartoe de sociaal en christen democraten, maar ook jongere partijen als D66, de Groenen en de SP. Zij behoren kennelijk ook tot de oude politiek. Populisten willen daarmee afrekenen. Hun leiders zouden ook nog eens onder elkaar baantjes zouden verdelen, lucratieve posten toeschuiven en de hand boven het hoofd houden. Trump noemde dat in zijn campagne corruptie.
    Als Pim Fortuyn niet op brute wijze vermoord was, had ook in Nederland het populisme aan de macht kunnen zijn, een in een coalitie gedeelde macht maar toch macht. Nu is Trump de populistische winnaar in de VS en dat voelt als een steun in de rug voor veel Europese populisten.
    Van een visie op samenleving en burger was bij de oude politieke partijen geen sprake meer. Huidig premier Rutte vroeg zich zelfs af wat visie dan wel was? Kun je dat eten of zoiets? Wie zo politiek bedrijft moet niet gek opkijken als de burger in termen van contractbreuk gaat denken.
    http://petrusnelissen.blogspot.nl/2016/11/populisten-contra-oude-politiek.html

    • Peter zegt:

     Beste Lemon, als Fortuyn was blijven leven en hij zou premier van Necerland zijn geworden, dan was zijn kabinet een kort leven beschoren geweest. Pim kon alleen maar schoppen, analyse ok, maar geen oplossingen.
     Wilders gaat verder, geen onderbouwde analyse, enkel schoppen. En natuurlijk blijft fe oplossing uit.
     Let wel we leven in een complexe wereld, waar menigeen geen weg uit weet.
     De populistische weg is geen weg, populisme biedt geen oplossing, enkel maar nog grotere verwarring. Wat zien we in de USA?
     Groeten Peter

     Z

    • PLemon zegt:

     @Hr Peter ” De populistisch weg is geen weg…?”

     Eigenlijk is er politiek gezien helemaal geen ideale opvatting over hoe de maatschappij moet worden ingericht en bestuurd. Op dit moment wordt de kiezer meegenomen in de maalstroom van ‘ framing’
     Het populisme is voor iedere politieke partij ooit een paardenmiddel geweest om überhaupt een partij op te starten. Er wordt nu de neus voor opgetrokken terwijl men zelf er ‘gebruik’ van maakte.

     *** De media gingen zich autonomer, als een waakhond van het publieke belang gedragen. Er is sprake van ‘public logic’: de media zijn kritisch, soms zelfs sceptisch. Journalisten stellen misstanden aan de kaak, maar gebruiken daarbij altijd een respectvolle toon.
     Die respectvolle toon is, met een treiterende Rutger Castricum die Fleur Agema complimenteert met haar dikke tieten, in de Nederlandse journalistiek inmiddels passé te noemen. Media handelen niet meer zuiver vanuit het dienen van het publieke belang, maar vanuit de drang om kijkers te scoren en geld te verdienen. Brants en Van Praag (2007) stellen dan ook dat Nederland zich in de overgang naar een nieuwe fase bevindt: de medialogica.
     http://www.tekstblog.nl/linkse-hobbys-versus-henk-en-ingrid-framing-in-de-nederlandse-politiek/

    • Arthur Olive zegt:

     @ Peter
     De populistische weg is geen weg, populisme biedt geen oplossing, enkel maar nog grote verwarring. Wat zien we in de USA?

     De enige verwarring die ik gezien heb is doordat de administratie zonder voorbedachte rade een order gaf om te voorkomen dat er geen migranten meer konden komen uit 7 landen waar het onmogelijk is voor background checks van migranten.. De meeste verwarring op de airports was veroorzaakt door demonstraties waardoor travelers hun flights misten. De andeere demonstraties die we zien zijn niet door verwarring maar omdat de left nog steeds niet weet warom ze verloren hebben.
     Zou u me kunnen vertellen wat voor verwarring er is omtrend de populisme weg in Amerika. Trump doet wat hij beloofd heeft en waarvoor hij gekozen is, dit kan je niet zeggen van politicus die hun woord niet houden na de verkiezingen en dat is toch geen verwarring.

    • Bernard Berendsen zegt:

     De oude politiek wordt gevormd door CDA VVD PvdA en D66. U kunt hierbij denken aan 1992 als startpunt. Het Verdrag van Maastricht. In wisselende coalities is tegen alle waarschuwingen in de ECU gevormd welke zou uitmonden in de Euro. De open grenzen., de privatisering van de Nutsbedrijven en de zorg. In de jaren ’90 boomde de economie zogenaamd. In wezen een luchtbel. Tienduizenden mensen met ver afgeloste hypotheken lieten zich door de banken aanpraten om ” De Overwaarde in hun huis te benutten” . Dit geld werd gestopt niet alleen in opknapbeurten voor huizen met nieuwe keukens ( denk maar eens terug aan de tv reclames), maar ook nieuwe aut’s enz. Dit zogenaamde benutten van overwaarde was niets anders dan opnieuw je huis belasten. daarnaast de faalmunt Eurp waarvoor de Nederlandse belastingbetaler alleen al voor Griekenland met 87 miljard garant staat. De schuldencrisis van de staten en van de banken is door de gewone belastingbetaler gefinancierd. Nederland kent in dit land 289000 leden van een politieke partij. Uit deze steeds troebeler worden vijver worden alle publieke functies vervuld. Probeer maar een zonder partij lidmaatschap te solliciteren naar burgemeester bv. De troebele vijver wordt vooral gevormd door de hierboven genoemde partijen in hun wisselende coalities. Dit moet in het belang van alle Nederlanders doorbroken worden met veel meer invloed van de kiezers zoals referenda en het openstellen van functies voor een ieder die daar voor geschikt is. Mensen als Pechtold doe 11 jaar heeft gedaan over een vierjarige studie kunstgeschiedenis kan je moeilijk een intellectueel noemen.. Rutte 8 jaar over en 4 jarige studie geschiedenis.Hun soort is verantwoordelijk voor de chaos in de pensioenwereld en zij hebben de eerste stap gezet naar de overdracht van de pensioenen naar de EU in Brussel. Het pensioen vermogen van de gezamenlijke lidstaten van de EU wordt voor zestig procent gevormd door uw en mijn pensioenspaargeld waar de politiek niet mee van doen heeft en er toch de maatregelen over neemt. Ik ben zelf al een veteraan en kan langjarig de gebeurtenissen overzien. Het is hoog tijd om iom de partijen die hun macht zo vanzelfsprekend vinden , af te blokken. Deze keer geef ik een Indische jongen de kans . Het is een les voor de anderen om zich te bezinnen op de burger en ook kunnen ze even nadenken over Indische Nederlanders of Indonesiërs.

    • Ron zegt:

     “””””””””Tienduizenden mensen met ver afgeloste hypotheken lieten zich door de banken aanpraten om ” De Overwaarde in hun huis te benutten” . Dit geld werd gestopt niet alleen in opknapbeurten voor huizen met nieuwe keukens ( denk maar eens terug aan de tv reclames), maar ook nieuwe aut’s enz. “””””””””””

     Ik haal met opzet boven schrijven er uit. Heb 28 jaren makelaars ervaring in Californië. Een van de eerste lessen die men hier leert is nooit geld uit langlopende leningen te halen en dat gebruiken voor korte investeringen. Dus nooit overwaarde uit een huis investeren in bv auto, tv, vakantie, enz
     Als dat door de toenmalige regering en banken werd aanbevolen, is dat een vorm van het volk belazeren. Ze hadden beter de 2-wekelijkse afbetaling methode kunnen stimuleren. Ter verduidelijking, deel je maandelijkse som aan hypotheek betaling in de helft en betaal dus om de 14 dagen je hypotheek. Iemand die dat doet betaald in een jaar niet 12 maanden maar 13 maanden van zijn hypotheek. Dat betekend versneld aflossen. Een 30 jarige hypotheek heb je dan in ongeveer 22 jaren afbetaald.

    • Indorein zegt:

     “De populistische weg is geen weg, populisme biedt geen oplossing”:
     Ik dacht altijd dat populisme de democratie ten top was. Populisme is toch het Latijnse woord voor volks? Democratie wil toch dat “het volk” regeert?
     Als je dus populisme afwijst, ben je eigenlijk voorstander van vormen van dictatuur.

     En dat komt me bekend voor: vrijwel iedereen die politici als Trump, Le Pen, Wilders e.d. afdoet als “populistisch” is zelf behoorlijk antidemocratisch ingesteld en gebruikt daarbij bedreigende termen en vaak vergezeld van ook gewelddadige en misdadige acties (grootschalige vernielingen van andermans eigendommen bijvoorbeeld) om zijn/haar eigen gelijk te halen.
     Ik zou zeggen: kijk maar naar de dagelijkse nieuwsberichten op de tv.

     God verhoede dat politici als Pechtold, Klaver, Buma, Asscher e.d. ons land gaan leiden.
     Dat wordt lijden voor het volk (het gepeupelte!). Zie de “leiding” van de huidige premier voor het volk dan weet je wat je te wachten staat na deze verkiezingen.

     Het volk (= de democratie) heeft al eerder duidelijk aangegeven, dat zij geen EU wil met Brussel als hoofdstad.

    • eppeson marawasin zegt:

     @Ik dacht altijd dat populisme de democratie ten top was. Populisme is toch het Latijnse woord voor volks? Democratie wil toch dat “het volk” regeert?
     Als je dus populisme afwijst, ben je eigenlijk voorstander van vormen van dictatuur.@

     — . . . in dier voege dat de Bersiap qua Gleichschaltung dan als populisme optima forma kan worden getjapt !

     Kan er eindelijk weer een bladzijde worden omgeslagen in het geschiedenisboek van Indo’s/Indische Nederlanders di Tanah Belanda . . .

     e.m.

    • Arthur Olive zegt:

     Populism in Amerika maakt gebruik van de wet die er al is onder de constitutie en schaft wetten af die per fiat zijn gemaakt door de laatste administratie.
     Bersiap is buiten de wet, het is anarchy.

    • e.m. zegt:

     @Bersiap is buiten de wet, het is anarchy.@

     — Anarchy kan ik enigszins plaatsen als zie hoe het de Indianen* is vergaan. Maar @Bersiap is buiten de wet@; –over welke wet hebben we het dan ?

     *Native-American/First Nation

    • Arthur Olive zegt:

     Pak Eppeson Marawasin

     U haalt wel eens de Amerikaanse Indiaan aan, en terecht, veel leed is hun aangedaan.
     Dit leed is echter angedaan onder de wet van toen in de USA, de Bersiap was buiten de wet.
     De populist movement in Amerika was van Republikeinen en Independants die schoon genoeg hadden van de democratische party onder Obama en Hillary en republikeinse politicus die op hun handen zaten.
     Laat ons niet vergeten dat wat de Indianen is aangedaan is onder de Democraten en Andrew Jackson waarbij alle Indianen ten oosten van de Mississipi rivier naar reservations moesten (trail of tears).
     Lincoln begon de republikeinse partij omdat de Democraten de slavernij wilden voortzetten.
     Deze democratische partij is ook de party van de KKK omdat de republikeinen de blacks economisch equality wilden geven.
     De democratische party is nog steeds anti black, Johnson die de civilrights bill tekende onder druk van Martin Luther King noemde het de Nigger Bill.
     De conservatieve populist movement van nu werd teweeg gebracht vanwege deze zelfde democratische linkse partij.

    • e.m. zegt:

     Dag Pak Olive, met alle respect maar vanuit mijn optiek redeneert u weer naar één uw stokpaardjes toe. Uw goed recht overigens, maar uw @Dit leed is echter angedaan onder de wet van toen in de USA@

     — U en ik, Pak Olive hebben het toch over Indian Country ? Dan bedoelt u waarschijnlijk ‘buiten de wet van de Indianen’.

     Toen ‘Hotel California’ van The Eagles in 1976 werd uitgebracht, had iedereen het terecht over het sublieme ‘titelnummer’, maar ik heb juist de track ‘The Last Resort’ helemaal grijs gedraaid.

     U kennende, zult u dat van mij wel begrijpen . . .

  • Ron zegt:

   “En bewindslieden weten ook niet alles, maar ze hebben een staf om ze dagelijks bij te praten”.
   Blijkbaar hun staf ook niet, meneer S!

   • Jan A. Somers zegt:

    Beide bewindslieden wisten overigens veel van de Slag in de Javazee. Jammer dat u de reportage in de NRC niet heeft gelezen. Ik kan me er wel wat bij voorstellen als mensen in Nederland weinig weten van de gebeurtenissen in Indië in en na de oorlog. Maar wat weten mensen uit Indië over de oorlog in Nederland? Om eens wat te noemen, de slag om de Scheldemond in 1944? Meer dan 4000 militairen dood, 1440 burgers dood, waaronder mijn schoonmoeder die ik dus nooit heb gekend. Mensen kunnen niet alles weten. Ik niet, u ook niet.

    • Ron zegt:

     In mijn jonge jaren was er wereld geschiedenis en vaderlandse geschiedenis. In beide was er haast niets te vinden over Indie. Alleen iets over het boek Multatuli!

   • Loekie zegt:

    Men kan inderdaad niet alles weten. Wie weet bijvoorbeeld dat concentratiekamp Vught beschreven is als een ‘volmaakt krols paradijs’, een trefpunt voor gevangenen onderling, maar ook voor gevangenen (mannen en vrouwen) en ss-bewakers en kapo’s. Een sexuele melting pot.

 3. Arthur Olive zegt:

  Waarom is het dat wij vaak Indonesier worden genoemd maar een Indonesier in Nederland zal nooit een Indische Nederlander worden genoemd.

  • P.Lemon zegt:

   @Arthur O. Hoogstwaarschijnlijk omdat de naoorlogse generatie onze Gordel van Smaragd of Insulinde alleen aardrijkskundig/geografisch kent als Indonesië.
   En de toeristenindustrie heeft dat alleen versterkt.
   De term indische-nederlander afgeleid van de kolonie Nederlands Indië is een historische ‘dode’ term. Mati na de overdracht in ’49.
   Wat wel steekt is dat de generaties buleh totoks door hun uiterlijk nooit in de media het etiket Indonesiër krijgt opgeplakt..

 4. Ron zegt:

  Het is niet alleen Pechtold, de anderen aan tafel wisten het blijkbaar ook niet. Ze lieten het ook gewoon langs hun heen gaan. Het lijkt er op dat de Indo’s in NL gewoon “big no no’s” zijn geworden. Nu mijn vraag: Heeft er ook maar 1 Indo op gereageerd? Een email gestuurd? Via de website van D-66 commentaar geleverd? Heb tot nu toe niets kunnen vinden. Misschien vinden de meeste Indo’s in NL inderdaad dat zij Indonesier zijn. Indische restaurants en tokos heten tegenwoordig ook Indonesisch. Of niet?

  • j.h.Crawfurd zegt:

   Bekijk FB maar en zoekt U mijn site op heer Ron.
   M.v.g. Jos H Crawfurd.

   • Ron zegt:

    Is het niet zo, dat men op FB ingeschreven moet zijn om een ander FB te mogen bekijken?
    En ingeschreven zijn wil ik niet, want de multimedia is een onbeschermd gebied en het principe van vriendjes blijf ik liever ver vandaan. Sorry.

  • Boeroeng zegt:

   Ron, je overtrekt het. Het is nog steeds prima wonen in Nederland voor indo’s.
   Ondanks opvattingen over ongewenstheid. Of er niet echt bijhoren.

   Maar op twitter zag ik wel indo’s reageren naar het twitteraccount van Pechtold.
   Ik lag al in bed vannacht, toen ik onrustig opstond en hem tweets stuurde.

   • Ron zegt:

    Overtrekt?
    De mensen aan tafel hebben totaal niet gereageerd op de opmerking van Pechtold.
    Daarnaast heb ik alleen gevraagd of er Indo’s op de site van D-66 hebben gereageerd.

    • Boeroeng zegt:

     Ron, je dacht dat indo’s hedentedage “big no no’s” zijn in Nederland.
     Dat is wat overtrokken.

    • Ron zegt:

     OK, dat is om de aandacht er op te vestigen, hoe belangrijk het voor mij is dat de Nederlander daar op geattendeerd wordt. Ik weet niet hoe je er zelf overdenkt, maar voor mij is het iets verschrikkelijks. Ik ben een Indische en geen Indonesier. Die presentatoren hebben niet in de gaten dat ze er mensen mee beledigen. Let wel, elke misplaatste opmerking, dat ik gezien wordt alsof ik tot een ander volk behoort, doet mij reageren.

    • Jan A. Somers zegt:

     Wanneer je bij de gemeente Delft een nieuwe ID-kaart aanvraagt blijkt dat in het computersysteem mijn geboorteland ‘Nederlands-Indië’ sinds lang uit het lijstje met geboortelanden is verdwenen. Vervangen door Indonesië. Toen ik de ambtenaar vertelde dat ik daar niet was geboren had hij daar geen moeite mee, niks aanvinken. Als hij Indonesië had aangevinkt zou ik daar overigens geen probleem mee hebben gehad. Je moet toch wat?

    • Ron zegt:

     Hier is een ID kaart ook je drivers license en daar komt gelukkig alleen maar je geboortedatum op te staan. Zij die geen rijbewijs hebben, krijgen een ID op dezelfde basis. Voor de mensen en bedrijven is het belangrijk hoe oud je bent en niet waar je bent geboren. Mogen ze ook niet vragen. Is dat niet mooi?

    • Jan A. Somers zegt:

     “daar komt gelukkig alleen maar je geboortedatum op te staan.” Dat is hier ook zo, maar je geboortedatum en -plaats moeten wel in het systeem staan. Die datum is belangrijk, je krijgt dan bijvoorbeeld automatisch je bericht dat je AOW gaat krijgen. En onze 60-jarige bruiloft stond ook in het systeem: automatisch een brief van de koning, van de Commissaris van de koning en een fruitmand van de burgemeester die ook nog op bezoek wil komen. Die geboorteplaats is goed voor het CBS. Je rijbewijs is hier een apart document, zo heb ikzelf geen burger rijbewijs, behalve mijn militair rijbewijs.

  • Jack Voogt zegt:

   Ron, je sluit je ogen voor wat er allemaal op social media hierover gezegd wordt en concludeert dan maar dat de meeste Indo’s het OK vinden om Indonesiër genoemd te worden ? Ik vind je hiermee even kortzichtig als Pechtold !

   • Boeroeng zegt:

    Jack, Ron heeft geen facebook en twitter

    • Ron zegt:

     Inderdaad. Was eens lid van Facebook. Werd doodziek van de mensen die vriend met mij wil zijn en niets anders dan onzin uitkraamden. Was ook lid van Linkin, of zoiets. Duurde ongeveer 1 1/2 jaar om van hun af te komen. Door die 2 bovengenoemde verbindingen met mijn website ben ik “gehacked” geworden. Was een kookboek aan het schrijven en ben daar het grootste deel van kwijt geraakt. Dat heeft mij nogal wat centen en veel ellende bezorgd. Daarna heb ik een nieuwe computer laten bouwen met nieuwe motherboard, nieuwe memory en nieuwe SSD drives. Ik heb mijn les geleerd.
     De grootste hackers komen uit de Ukraine en Rusland, maar Nederland staat ook boven aan de lijst. (Op de 7de plaats in de wereld)

    • Jack Voogt zegt:

     Boeroeng, dan nog … om een conclusie te doen op basis van het feit dat “niemand” reageert … Ron weet het niet, omdat o.a. Facebook en Twitter niet geraadpleegd kunnen worden. Er is ook nog zoiets als Google, tik Pechtold en Indonesiers in en je krijgt direct diverse linken naar reacties. Beetje kort door de bocht conclusie dus, om te zeggen dat de Indo’s in NL het blijkbaar fijn en plezierig en heel gewoon vinden om Indonesiër genoemd te worden.

    • Ron zegt:

     Ik heb inderdaad geprobeerd “Pechtold en Indonesiërs” op Google and andere Search sites.
     Kreeg zelf een indicatie naar Pechtold Facebook. Ik kreeg niet de informatie over zijn gezegde!

   • Ron zegt:

    Thank you.
    Zolang het gebied Social Media niet afdoende wordt beschermd, hebben hackers vrij spel.
    Heb daar ervaring mee. Ben daardoor eens gehackt en het heeft mij een paar $$ gekost.

   • Boeroeng zegt:

    Onderwijl hebben 184 mensen het bericht van Ricci Scheldwacht overgenomen en op de eigen site gezet. En ontving Ricci tientallen reacties. Dit leeft dus wel in de indocybernation

    https://www.facebook.com/ricci.scheldwacht?fref=ts

  • Frank zegt:

   Beste Ron, even ter info: ik heb vanavond een reactie gestuurd via de websitw van Pauw en Jinek en ik heb om een correctie gevraagd van de opmerking van Alexander Pechtold. Het zal mij benieuwen of we er nog wat van horen.

 5. Loekie zegt:

  Behalve dat Pechtold niet weet wie wat is, was vooral opmerkelijk dat hij uitdrukkelijk vermeldde dat Wilders Indonesisische voorouders heeft. Ofwel; hij is ook iemand die ooit naar Nederland is gekomen. Ofwel: waarom gaat hij dan tekeer tegen andere nieuwkomers/migranten/vluchtelingen?
  Opmerkelijk is dit, omdat het Pechtold opeens te pas kwam om te refereren naar iemands afkomst, terwijl (ook) hij er altijd tegen is om te kijken naar iemands afkomst. Hij wil alleen spreken over Nederlanders, ongeacht herkomst, kleur enz.
  Moraal: iemands afkomst, herkomst en kleur zal ook voor links altijd een rol spelen…als dat links zo uitkomt.

  • Boeroeng zegt:

   Onderwijl heeft Noelle Sanders, nr 36 op de Tweede Kamerlijst voor D’66, hem geschreven en hij bood zijn excuses aan .
   Op meer Indische sites is men boos hierover .

   • Ron zegt:

    Gelukkig. Blij te horen.

    • R. Bastiaans zegt:

     Uiteraard weet iemand zoals Pechtold echt wel wat het verschil is tussen Indische Nederlanders en Indonesiërs. Hij had alleen wat bedachtzamer moeten zijn dan had hij het correct kunnen uitspreken.
     In de berichtgeving in de media kom je deze spraakverwarring regelmatig tegen. Zowel door mensen die niet weten wat het verschil is tussen Ind. Nederlanders en Indonesiërs alsook door mensen die het wel weten. Het is bijna ondoenlijk om op elk geval te reageren.

    • Ron zegt:

     Wat dat betreft verschillen heel wat Indo’s met uw mening.

  • tolol zegt:

   D66 ,links ????

   • Loekie zegt:

    Euthanasie, abortus, vrijgeven drugs, zelfdoding bij voltooid leven, afschaffen verbod op godslastering, verplichte orgaandonatie, recht op beledigen en andere D’66 -parels zou ik niet direct rechts willen noemen.

    • bert zegt:

     D66 is noch links noch rechts het is een middenpartij,het heeft linkse standpunten maar ook rechtse.Mark Rutte zou een gat in de lucht springen als hij alleen met D66 een coalitie kan vormen .Mijn ex partij de SP is z.g links maar begint steeds meer rechtse trekjes te vertonen .Geert Wilders is z.g rechts maar zijn sociaal-economische politiek is zo links als het maar kan zijn . De enige echt rechtse partij van Nederland is de SGP ,ze hebben hun standpunt over vrouwen moeten herzien onder Europese druk maar het zijn een stelletje aarts conservatieven ,Is er nog een ECHT linkse partij in Nederland ? Volgens mij niet ,splintergroepen tel ik niet mee . Trouwens die Pechtold stemde voor het standpunt i.z de Indische kwestie om een onafhankelijke organisatie aan te wijzen ,wie stemde tegen ? Juist ja Het CDA ,VVD en die sateboer uit Venlo !

 6. rob beckman lapre zegt:

  Met referte aan de 02/03/017 ,10.00 reaktie; de heren politici hebben ons jaren achtereen het bekende “rad voor de ogen gedraaid”.Al eind maart/begin april 2007 schreef ik-na LOKALE amerikaanse media in Californie,South Carolina en Nevada te hebben gelezen,waar steeds meer mensen/bedrijfjes ” op de fles gingen”- een waarschuwende reaktie in Trouw m.b.t. de Collateralized Debt Oblligations (CDOs).De lezers reageerden boos “heb je de beloften van de heren Bos en Wellink op TV dat “er niets aan de hand is” niet gezien?”.In de herfst 2007 vielen de eerste klappen in ons land,en in 2008 stortte het kaartenhuis in elkaar.Of de politiek WIST wat er aan de hand was, of was totaal ONKUNDIG wat er speelde(of beide).Schetst dat een idee vwb de dames/heren politici?

 7. Boeroeng zegt:

  Een lezer mailde Eva Jinek

  Geachte mevrouw Jinek,

  Verbijsterd heb ik gisteren kennisgenomen van enkele uitlatingen van de heer Pechtold in uw programma gisterenavond (28 februari 2017). Zijn ronduit racistische opmerkingen over zogenaamde Indonesiërs en de vermeende achtergrond van de heer Wilders zijn bezijden de waarheid, schokkend en een zelfverklaard premierskandidaat onwaardig. Helaas grepen u en uw collega de heer Pauw niet in. Ik verzoek u vriendelijk doch met klem de onjuistheden te rectificeren.

  In het kort stelt de heer Pechtold, in het kader van uw vraag aangaande de door de helft van de Nederlanders gepercipieerde bedreiging van niet-Westerse migranten voor de Nederlandse normen en waarden, vanaf minuut 14:05 onder andere dat “Je ziet de maatschappij natuurlijk ook veranderen en dat is elke keer met bewegingen, dat hebben we gehad toen Suriname onafhankelijk werd en bijna de halve bevolking van Suriname hier naartoe kwam, we hebben het met de Indonesiërs gehad – voorouders onder andere van de heer Wilders (…), er is nogal wat in de geschiedenis gebeurd”.

  Mede gelet op de context van de uitlatingen suggereert de heer Pechtold ten onrechte onder andere dat (1) er een golf van Indonesiërs – lees niet-Westerse migranten – naar Nederland is gekomen en (2) dat daartussen kennelijk de voorouders van de heer Wilders zaten. Nu de geschiedenis geen migrantenstroom aan Indonesiërs richting Nederland kent – behalve de kleine groep Molukkers – doelt de heer Pechtold hier zeer waarschijnlijk op de groep Indische Nederlanders, die na de Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheid van Indonesië werden gedwongen naar Nederland te repatriëren.

  Voor alle duidelijkheid: Indische Nederlanders zijn geen Indonesiërs. Dat deze groep Nederlanders door de heer Pechtold, zonder tegenspraak, worden omgedoopt tot Indonesiërs en dus niet-Westerse migranten is historisch onjuist en verwerpelijk. Indische Nederlanders hebben immers Nederlands bloed dan wel van een andere Europese origine. Zij waren tijdens de Tweede Wereldoorlog, binnen en buiten de Japanse interneringskampen, juist doelwit vanwege hun Nederlandse etniciteit dan wel Europese ras. Ook gedurende de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, de zogenoemde Bersiap-periode, werden zij vervolgd om wie zij waren: Nederlanders en Europeanen.

  Het feit dat de heer Pechtold deze groep Nederlanders en hun nazaten, notabene op de nationale televisie, ongegeneerd mag omdopen tot Indonesiërs en niet-Westerse immigranten is buitengewoon kwalijk. Een politicus die zegt tegen racisme, discriminatie en polarisatie te strijden, maar zelf zonder enkele schroom een hele groep Nederlanders tot niet-Nederlanders veklaart, is ongekend hypocriet.
  Ik ga er vooralsnog vanuit dat u als programma niet achter deze boodschap van de heer Pechtold staat en dat u uw omissie rechtzet. Bij voorbaat dank.
  Met vriendelijke groet

  • Boeroeng zegt:

   Over die brief aan Eva Jinek
   Ik ga er altijd van uit dat die hotshots niet reageren , laat staan op tv even zeggen… dit was een verkeerde naam voor deze groep, vnl Indische Nederlanders.
   Maar niet geschoten is altijd mis, wie zwijgt stemt toe, laat je stem horen, als je daar zin in hebt.
   Ja toh ?

   Wat Pechtold zei was geen ronduit-opmerking.
   Hooguit kun je vermoeden dat je het kunt beoordelen als hokjesdenken met wel of niet een vleugje raciaal denken van ‘het is niet zo blank, dus geen Nederlander’
   Stel dat dit raciaal denken te bewijzen is, is het dan ook ronduit racistisch te noemen. Is dat niet te zwaar geschut ?

   De achtergrond van Wilders is wel dat zijn voorouders (oma en moeder) naar Nederland gingen. Maar dat was rond 1935.
   Zij behoorden niet tot de migratiegolven van na 1945, die inderdaad dus bij Nederlanders ongenoegen opriep. En dat bedoelde Pechtold.

   De moeder van oma kwam wel in een zo’n golf mee en overleed in 1953 in Leeuwarden. Letterlijk bekeken had Pechtold alleen wat haar betreft gelijk als hij gewoon Indische Nederlanders had genoemd of zoiets als ‘repatrianten’.
   Maar zij was Indische Nederlander en geen Indonesische vrouw.

   Overigens ziet men in de volksmond Indonesiërs als niet-westers, maar het CBS noteerde hen wel in de statistieken als westers-allochtoon.
   Pechtold zelf heeft hen niet niet-westers genoemd.

   Het is een miskleun van Pechtold en men gaat denken dat de man een stukje Nederlandse geschiedenis niet kent en dat opvult met oudhollands idee: ze kenne geen Ollander wezen.
   Is Pechtold te verwijten dat hij het rumoer rond de Indische kwestie niet goed begrepen heeft dan ?
   In 2011 was het zijn fractiegenoot Pia Dijkstra die in deze bezig was en een motie indiende over onderzoek naar de Indische kwestie. Die motie werd afgewezen door CDA, VVD en PVV.
   D’66 met Pechtold stemde voor. Hij moet toch begrepen hebben dat het hier ging over meest Nederlanders?

   • Ron zegt:

    B: Heb van uit Amerika ook mijn commentaar gisteren gestuurd.

   • bert zegt:

    Ach die Indischen zijn zo gevoelig als ze voor Indonesiers uitgemaakt worden ! Ik had een keer een beetje ruzie met een zeer goede Indonesische kennis in mijn stamcafe ,enfin ik scheld hem uit “” vuile rot Indonesier ! ” De hele kroeg keek me verbijsterd aan , “‘ maar Bert wat ben jij dan ?”” Ha ha ha Lachen ! Ze hadden gelijk ,trouwens die Indonesier was ook niet kwaad,kijk die Creolen schelden elkaar ook uit voor Neger maar ze pikken het niet als een blanke het zegt .Gisteren nog aangesproken door een Javaan uit Suriname ,hij dacht dat ik een heel oude kennis van hem was uit Suriname( ook een Javaan natuurlijk ) Ik leg hem uit ( in het Surinaams ) Dat ik geen Javaan ben maar een Indo,ach zegt ie maar toch ook uit Java ! Ja zeg ik ook uit Java ! Luister mensen als iemand me Indonesier noemt word ik niet boos ,wel als je me een Belg noemt ( Ha Ha )

    • Eddy zegt:

     U bent kennelijk een Indonesiër. Nogal wiedes dat u het dan niet vervelend vindt als u wordt uitgemaakt voor wat u bent. Het scharen van Indische Nederlanders onder Uw Indonesische vlag snap ik daarom niet. Wat Pechtold heeft gedaan is zonder meer een gotspe.

  • Ron zegt:

   Geweldig schrijven. De persoon van het jaar!

  • Guus zegt:

   Wat een held! Ik ben inmiddels bezig om een Standbeeld voor u te regelen!

  • Els zegt:

   Ze hebben uw mailtje waarschijnlijk niet gelezen, want anders begrijp ik niet dat de D66-propaganda nog steeds niet is gedebunked. Over fake-nieuws gesproken! Niet Rusland, maar D66 is goed op weg deze campagnr. Zum kotzen!

   • Boeroeng zegt:

    Nou… dit was geen propaganda en ook geen bewust opgezet fakenews.
    Indische Nederlanders worden al vele jaren niet erkend als Nederlander .
    Als het gewone mensen zijn, dan ken je nog denken…. :
    ach weten zij veel, ik ga me niet meer druk maken.

    Maar van mensen in bepaalde beroepen mag je wel bozer blijven. Journalisten, historici, demografen, politici.

 8. bert zegt:

  Ach Eddy ,ik ben alles behalve een Indonesier,als u indische contractpensions aanklikt ,ziet u mij in Limburg anno 1952 ,Hotel Bergland in Gulpen ( Limburg } achter mij staat een nog zeer jonge Frans Leydelmeyer, Ik was toen 3 jaar ,Frans 11 jaar ,Ik had een mooie pofbroek aan ,verder weet ik dat het ( financieel een heel moeilijke tijd was voor mijn ouders ) Dat u mij een Indonesier noemt vat ik op als een compliment,als u mij een Hollander zou noemen vat ik dat ook op als een compliment ! Het maakt natuurlijk een boel uit dat ik van 1949 ben ,ik heb de bersiap niet meegemaakt en ook de strijd daarop niet ,dus van mijn kant no hard feelings jegens de Indonesiers ! De animositeit jegens de Indonesier van de Indo begrijp ik maar kom op ! Het is verleden tijd en we hebben of we het willen of niet ook Indonesisch bloed ( of zo) Wat bij mij als nr 1 speelt was de opstelling van mijn vader,hij had geen rancune naar de Indonesier ,hij vond de Indonesier een groot volk ! terwijl hij 3 Europese voorouders had !

  • e.m. zegt:

   Dag Pak Bert, u bent duidelijk geen mainstream zielige Indo atau Indische Nederlander.

   Voor de goede orde, natuurlijk gun ik de gemiddelde Indo/Indische Nederlander diens zielig- en zaligheid. Ze kunnen intern REageren zoals geen andere minderheidsgroep dat kan, en zijn kampioen ingezonden brievenschrijvers. Het enige minpunt is, dat het daar over het algemeen bij blijft. Ze weten dus wel waar de klepel hangt, maar ze horen de klok niet luiden (‘Je me sens un peu faible Panoramix!’)

   Ze kennen alle ingrediënten voor een Hollandse rijsttafel, maar de echte peper namelijk “ACTIE!!!” kennen ze niet. Akkoord, Indo’s/Indische Nederlanders kapen geen treinen, dat weten we nu inmiddels wel.

   Maar ooit gehoord van wisselende vertegenwoordigingen uit de Indo/Nederlands Indische gemeenschap die massaal en aanhoudend demonstreerden bij universiteiten waar historici worden gevormd, vanwege de gebrekkige kennis over het Nederlands koloniaal verleden, de Indo Europeaan incluis, in de het pre-Indonesia tijdperk ?!

   Ooit vernomen van massale Indo’se/Indisch Nederlandse demonstraties bij HBO-gebouwen alwaar 2e-graads bevoegde docenten Geschiedenis worden opgeleid, en/of bij Scholen voor de Journalistiek ?!

   De Indo’s geloven waarschijnlijk dat het de studenten via goena goena wel komt aanwaaien’. Mooi niet dus, hè !

   Over politiek activistische Indo’s/Indische Nederlanders zullen we het maar niet hebben.

   En maar met verwijten strooien en anderen de schuld van het eigen falen in de schoenen schuiven. En als klap op de vuurpijl -nota bene- krijgt zelfs de ‘derde generatie’ op haar kop voor heur inadequate kennis.

   Daar win je toch geen oorlog mee met sukkes. Wat dat betreft ‘chapeau’ voor de eerste generatie !

   Rest de vraag: “Waar waren jullie, TWEEDE GENERATIE ?”

   Ik ga denk ik ‘Astérix Le Gaulois’ maar weer eens herlezen . . .

   • Boeroeng zegt:

    e.m. jammer dat je negatief generaliseert over “de indo”

    wbt je vraag: Waar waren jullie tweede generatie ?
    Ik was de laatste 15 jaar met Indische sites bezig. Nieuws en standpunten doorgeven.
    Wbt Nederland verwijten… je weet toch … Indonesisch en Moluks en Indische traditie.
    Vooral nodig vanwege oudhollands kolonialisme cq neerlandocentrisme

    Toevallig heeft Ricci Scheldwacht net een lang stuk geschreven over de inspanningen van diverse mensen uit die tweede generatie

    • e.m. zegt:

     @e.m. jammer dat je negatief generaliseert over “de indo”@

     — Ik constateer een feit Pak Boeroeng en ervaar dit ook zelf als een ‘helaas’.

     U volgt een eigen missie, maar u bent één van velen. Na u resteren er volgens schatting van mevr. Molemans dus nog 1.299.999 Nederlanders van Indo Europese/Nederlands Indische afkomst !

     En de vraag van de derde en latere generaties , -indachtig het ‘what did you do in the war daddy?’- aan de tweede generatie is simpel: ‘Wat hebben jullie gedaan?’

     Ik heb daarom wél waardering voor een derde generatie als Peggy Stein. Maar ik heb inmiddels alweer op deze site negatieve commentaren van, u raadt het waarschijnlijk al, juist tweede generatie Indo’s op haar handelen gelezen. En daar blijft het dan weer verder bij . . .

     Als Zwarte Piet ooit helemaal wordt afgeschaft, moeten we de Ziele Piet maar invoeren.

     Ik begrijp uw teleurstelling, maar blijf me ervan bewust dat ik slechts de boodschapper ben !

    • Boeroeng zegt:

     e.m.
     Je begint om 21.09 met een generalisatie van

     “mainstream zielige Indo atau Indische Nederlander.
     Voor de goede orde, natuurlijk gun ik de gemiddelde Indo/Indische Nederlander diens zielig- en zaligheid. “

     Als dat je kritiek is op bepaalde mensen die je leest op het internet, houd het dan bij die mensen en generaliseert het dan niet tot de hele groep.
     Zo komt het minachtend over.

     Als je de hele tweede generatie verwijt te weinig actie te hebben gevoerd voor de Indische kwestie.
     Daar heb je wel gelijk in. Als constatering van een feit, maar niet als verwijt.
     Toch, zeg dat dan anders en met meer begrip over het hoe gegaan is . Je kunt het vergelijken met het niet meer actie voeren van de tweede generatie Molukkers voor de RMS. Dat kan ik constateren, maar verwijten kan ik die generatie niet. Ook omdat ik buitenstaander ben.

    • e.m. zegt:

     @Als dat je kritiek is op bepaalde mensen die je leest op het internet, houd het dan bij die mensen en generaliseert het dan niet tot de hele groep.@
     — Inderdaad kom, lees en reageer ik slechts op de Java Post en Indisch4ever. Van generalisatie kan dus geen sprake zijn.

     @Zo komt het minachtend over.@
     — Dat is beslist niet de bedoeling naar de Indo/Indische gemeenschap.

     @Als je de hele tweede generatie verwijt te weinig actie te hebben gevoerd voor de Indische kwestie. Daar heb je wel gelijk in. Als constatering van een feit, maar niet als verwijt.@

     — Waarbij dat verwijt uitdrukkelijk degenen betreft die op Java Post en I4E alleen maar roeptoeteren, hoog van de toren blazen, kleinzielig doen en verder verwijten, verwensingen, verdenkingen en valse beschuldigingen uiten, als een vorm van bezigheidstherapie, maar vervolgens ‘totaal maar dan ook totaal niets’.

     @Toch, zeg dat dan anders en met meer begrip over het hoe gegaan is .@
     –Bij deze dus

     @Je kunt het vergelijken met het niet meer actie voeren van de tweede generatie Molukkers voor de RMS.@
     — Nee, is niet te vergelijken tweede generatie Indo’s/Indische Nederlanders zijn voor zover ik weet géén treinkapers !

    • Hans Boers zegt:

     Min bescheiden mening:

     Één der weinige bezoekers op dit forum, die zich immer gedraagt als een gentleman is de heer Eppeson M. (En bij mijn weten ook buiten dit forum.)
     Nooit en te nimmer zal de heer E.M. zich minachtend over welke groep(ering) dan ook uitlaten, waar dan ook.
     Nooit en te nimmer zal hij generaliseren en of verwijten maken.
     Rust, kalmte, respect en redelijk repliek staan bij hem hoog.

     Dit in tegenstelling tot hetgeen andere bezoekers wel eens ten toon spreiden hier op dit forum waarbij haat en nijd schijnbaar hoog in hun vaandel staan, gevoed door hun hoge egocentrische visie in hun wereld.
     (Ongeacht of zij dan hun medemens kwetsen of niet.)

    • Pierre de la Croix zegt:

     Even de omgeving verkend vanuit de schuttersput, poncho over het hoofd tegen de onbelemmerde fall out van zure regen.

     Wat zien ik dan, E.M. Indohater? Kom nou. Ik heb hem altijd beschouwd als verwante ziel (ondanks zijn politieke keuze, want niemand is volmaakt), en bovendien, inderdaad, vind ik hem every inch a gentleman op deze site, zelfs als hij werd getergd.

     Als Alfoers Indo Beobachter heeft hij in zijn reactie van 2 dezer, 2109 uur natuurlijk gelijk. Hij mag in deze best generaliseren, want de feiten ondersteunen zijn waarnemingen: De Indo, of om het meneer Pechtold nog maar eens goed in te peperen, de Indische Nederlander, voelt zich aan alle kanten door Neerlands staat en volk gepiepeld, maar doet er weinig anders tegen dan klagen. Dat kan je 1, of 2 of 3 keer doen, maar dan wordt het vervelend. Dan moet je tot actie overgaan, binnen de regels van de rechtsstaat natuurlijk, of anders berustend zwijgen en je tevreden stellen met Pasar Malem en de beroemde nasi goedek bij Waroeng Zussemezo van Oma Fientje of voor mijn part de enige echte Rendang Padang.

     Ik heb regelmatig kritiek geuit richting het Indisch Platform om zijn inertie en verwezen naar het CIDI, Centrum voor Informatie en Documentatie Israel, als voorbeeld hoe het wel zou moeten (v.w.b. haar werkwijze als belangenbehartiger, niet v.w.b. de doelstellingen). Lang was ene Ronni Naftaniel voorzitter en spreekbuis van de club. Men kon niet wijzen naar een Jood of de staat Israel, of Ronnie sprong in het geweer en zorgde ervoor dat hij zich met zijn van nature verongelijkt voorkomen op alle media te zien en te horen was, met het beoogde voor CIDI gunstige effect als gevolg. Dat heb ik de achtereenvolgende voorzitters van het IP niet zien doen. Ik denk ook niet dat zij het edele lobbywerk achter de coulissen hebben bedreven zoals het CIDI.

     De Indische Gemeenschap, als al van Gemeenschap sprake is, heeft samen met het IP lekker achterover geleund. Griselda Molemans schrijft een boek over de opvang van Indische Nederlanders in NL in de vijftiger jaren v.d.v.e. en heel Indisch4Ever staat op zijn kop. Verder gebeurt er niets. De Stichting JES tandakt al jarenlang maandelijks voor de Japanse Ambassade en overhandigt de ene mooie petitie na de andere. Verder gebeurt er niets. De kwestie van de backpay doet enorm veel stof opwaaien. Het IP doet uiteindelijk zaken met de overheid en laat zich afschepen met een regeling, die druipt van cynisme en onrecht. Er wordt weer flink gepiept en gekankerd, maar verder gebeurt er niets. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

     De heer E.M. heeft dat allemaal goed doorzien. In een repliek aan Boeroeng van 2 dezer, 22:48 uur schrijft hij nog “Ik constateer een feit Pak Boeroeng en ervaar dit ook zelf als een ‘helaas’”.

     Don’t shoot the messenger.

     Pak Pierre

    • Hans Boers zegt:

     @ Pak Pierre. 4 maart 2017 13:16

     Slechts dit voor u: Jempol oftewel Duimpje.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Dank voor uw duimpje, heer Boers. Diep op de bodem van mijn schuttersputje zal ik het koesteren en beschermen tegen de zure regen.

     Pak Pierre

  • PLemon zegt:

   @Hr Bert “De animositeit jegens de Indonesier van de Indo begrijp ik …”

   Mogelijk dat daar sprake van is, omdat we min of meer in de overgangstijd van kolonie naar republiek niet zonder kleerscheuren ons geboortegrond dienden te verlaten. Zoiets snijd diep in de ziel. Bovendien is er naast het etniciteitsgevoel toch ook dat men cultureel anders dan de Aziatische en Europese voorouder in het leven staat.En was de keuze voor de Nederlandse of Indonesische nationaliteit arbitrair.
   Maatschappelijk lag het voor de hand om het Nederlanderschap te behouden.Uitzonderingen daargelaten waarbij bv de staten- paspoortlozen noodgedwongen in de tropen ‘achterbleven’.
   Naast die oude historische gevoeligheden voor de oudere generaties is het voor onze jongeren wel erg vreemd door mede – Nederlanders een andere nationaliteit voorgeschoteld te krijgen.

  • RLMertens zegt:

   @bert; ‘de animositeit jegens de Indonesiër etc.’- Stamt nog uit de koloniale periode.
   Toen de Indonesiër nog inlander was. Koloniale ressentiment die nu nog voortleeft bij die adepten, die dat met de paplepel is ingegoten. ( indertijd zelfs met hulp van de baboe!) Dat begrijpen is ook (moeten) begrijpen hoe die maatschappij toen in elkaar zat. Zelfs de bruinste Indo wenste toen (ook)niet als inlander te worden aangesproken. Want hij was Nederlander, nou ja Indisch Nederlander dan. Op één van de eerste Indische studie dagen te Leiden jr.’80, verzocht een oudere Indisch man( 1e generatie!) om de aanduiding Indo Europeaan te wijzigen in Tropische Nederlander. Alsof dat voor de autochtone Nederlander nog wat uitmaakt cq indruk maakte. Vandaar ook de slordigheid van Pechtold. Een Limburger is iemand uit Limburg. Hij ging er van uit Indië is Indonesië geworden dus….Ik vernam dat hij geschiedenis heeft gestudeerd. Maar ja, Nederlandse geschiedenis is ook niet wat (werkelijk) geschied is. Vooral; Indische geschiedenis. Vandaar dat nu, na 70 jaar na dato, drie instituten zich zullen buigen wat daar nou wellicht werkelijk is gebeurd….vooral met die Indonesiërs, pardon Indische Nederlanders…..

 9. Boeroeng zegt:

  Klik op onderstaande om het hele verhaal te lezen

 10. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Gisteren vroeg een Italiaan aan mij waar ik vandaan kom. Ik heb dat zoals gewoonlijk heel netjes aan hem uitgelegd met als toevoeging, ook wel “Indo” genoemd (Indo dus niet vertaald als mix of andere ongein). De Italiaan weet niet beter en toont belangstelling.

  D66 heeft als wervend leus: goed onderwijs. Heeft D66 met Alexander Pechhold wel de juiste man voor dat onderwijs gekozen. Die man mag verondersteld te worden het wel te weten. Blijkbaar weet hij het niet, dus deze man is gewoon dom.

  Als hij zelf niet weet waarover hij praat, waarom moet ik dan op zo’n domme man en politicus (tautologie) stemmen?

  Als ex-D66 lid heb ik vandaag mijn stembiljet in oranje enveloppe naar Den Haag gestuurd.

  • Loekie zegt:

   Vanavond in Nieuwsuur was een 57-jarige man die zei dat hij niet meer verder wil leven en dood wil. Zijn vraag aan Pechtold was of die dat (politiek) mogelijk wil maken. Ik dacht: als je dood wilt, dan ga je toch dood. Spring van het dak, ga voor het gas, loop de zee in, snij je polsen door of iets anders. Waarom moet de overheid dat voor je regelen?
   Pechtold antwoordde: zo, dat is heftig. En wat moedig van u om dat hier zo te vertellen. Nou, ik vind het een kwestie van beschaving dat het mogelijk moet worden dat ook iemand van uw leeftijd moet kunnen sterven als u dat werkelijk wilt.
   Moraal: D’66 was, is en blijft de partij van de dood. Wil iemand dood, dan kan hij dood. Geen gram hoop biedt die partij, geen enkele hulp, geen enkele inspanning om wanhopigen terug te leiden naar het leven. En die wanhopigen moeten hun wanhoop niet afwentelen op de politiek. Aan de andere kant; veel meer dan de politiek is er niet meer, want geloof en kerken zijn afgeschreven en afgeschaft.
   Maar ja, over 4 jaar krijgen we dit: ik ben 14 jaar oud, mijn verkering is uit en ik wil dood. Zegt D ’66 : wat sneu voor jou. Ja, zo is het leven niet leuk meer, wij zullen je helpen. Wil je een pilletje of een injectie?

   • e.m. zegt:

    @Ik dacht: als je dood wilt, dan ga je toch dood. Spring van het dak, ga voor het gas, loop de zee in, snij je polsen door of iets anders.@

    — Kan het even niet volgen; waarom bepaalt u dan voor die meneer, wel deze inhumane oplossingen ?

    • Loekie zegt:

     Hoezo inhumaan? Dood is toch dood? Waarom de pers, waarom de televisie, waarom de politiek opzoeken als je dood wilt? Of is het zo, dat dit eigenlijk een schreeuw om hulp is? Zo van: ik wil dood, ik zeg dat ik dood wil…maar misschien denken jullie daar anders over…Maar wat doet Pechtold? Die vraagt niet wat er is, die vraagt niet of hij kan helpen, hij reikt alleen een pilletje aan. En dat pilletje wordt blijkbaar humaan gevonden. Dat pilletje is een teken van beschaving. Dan kan men in een warm zacht bedje doodgaan…..Tai koetjing.

    • PLemon zegt:

     @ Hr E.M. “Inhumane oplossingen…”

     Dilemma van het verstand als je vindt dat je leven voltooid is en wil voorkomen dat je bv in ouderdom dat verstand gedeeltelijk kwijtraakt(dementeert) en speelbal wordt van de zorgverlening cq de regie over het leven kwijtraakt.

     ***Niet bij iedereen zal het voorkomen van uitzichtloos en ondraaglijk lijden aan het leven zelf mogelijk zijn”, stellen minister Van der Steur (Justitie) en zijn collega Schippers (Volksgezondheid) vast. ,,Hun vraag om hulp bij zelfdoding is hun recht op autonomie.”  Voor deze groep gaat het kabinet ‘in overleg met partijen’ een nieuwe wet uitwerken, waarin de definitieve stap wordt geregeld. 

     Opmerkelijk
     Dit besluit van het kabinet-Rutte II is opmerkelijk, omdat begin dit jaar een commissie onder voorzitterschap van socioloog Paul Schnabel nog voorstelde om niets te veranderen. Volgens deze commissie biedt de huidige wet genoeg ruimte voor euthanasie bij ‘het merendeel’ van de mensen die hun leven voltooid vinden. Ook de invoering van een zelfmoordpil zagen de wetenschappers destijds niet zitten, omdat zo’n middel in verkeerde handen kan komen. http://www.ad.nl/nieuws/ook-wie-chronisch-levensmoe-is-krijgt-straks-hulp-bij-zelfdoding~a7143459/

    • Indorein zegt:

     ” waarom bepaalt u dan voor die meneer, wel deze inhumane oplossingen?”:
     Geachte heer E.M.: u geeft hiermee aan, dat u deze oplossing inhumaan vindt.
     Medici leggen een eed af alvorens hun praktijk te mogen uitoefenen. U als onderlegd persoon weet toch, dat zij vóór het leven zijn? Middels hun studie hebben zij daarvoor gekozen.
     Ik vind het inhumaan om jouw persoonlijke probleem over te geven aan een derde, die tegen zijn/haar belofte c.q. eed moet handelen om jou “te gerieven”.

     Elke wijze om het leven voortijdig te eindigen is inhumaan! Dat begint wat mij betreft al bij het plegen van abortus. Zo! Ik heb gezegd!

   • RLMertens zegt:

    @Loeki; ‘en dood wil etc.’ – Het onderwerp is toch Indisch of Indonesiër? Is die 57 jarige man een Indo die voor Indonesiër is aangesproken? En nu dood wil? Is het nu al zo ver/erg?

 11. Guus zegt:

  Pechtold zegt nu op twitter dat de “formulering” onzorgvuldig was. Ongelooflijk, wat een arrogantie. Als we hem hier mee laten wegkomen zijn we geen knip voor de neus waard!

 12. Boeroeng zegt:

  Een bericht van Peter Flohr op zijn facebooksite:

  ———–
  Een vergroting:

 13. Boeroeng zegt:

  Een antwoord van Alexander Pechtold op een tweet van Sunny Jansen en reweet van Lizzy van Leeuwen

 14. Petra zegt:

  D66 heeft mijn stem nooit meer! Ik raad elke zichzelf serieus nemende Indo hetzelfde aan. Wat een slecht theater van haatpoliticus Pechtold.

 15. Boeroeng zegt:

  Ik heb net op de pauw en jineksite deze reactie geplaatst.
  Gelieve dat meer mensen reageren

  Er was geen sneer naar Wilders , maar Pechtold deed wel een flinke miskleun.
  In Indische kringen wordt het als een minachting gezien van Pechtold dat hij hun naam en identiteit niet weet of wist te benoemen
  De naam is Indische Nederlanders en de identiteit is Nederlands.
  Wil iemand het Nederlandse volk besturen , dan moet hij de diverse grote groepen bij naam en identiteitsgevoelen kennen . Pechtold heeft een gat in zijn kennis. Niet weten van dit stukje Nederlandse geschiedenis of is het niet willen weten.

  • Ron zegt:

   Bedankt Boeroeng

  • Eddy zegt:

   Goed idee!

  • bert zegt:

   Natuurlijk deed Pechtold een miskleun ! In aanmerking genomen dat de 2 e generatie Indo,s behoorlijk verzuurd is en op elke slak wat zout legt,het woord Nederlands -Indie zegt de gemiddelde Nederlander helemaal niks meer,er is voor hun maar 1 land dat is Indonesie ,als je tegen een ambtenaar zegt ik ben geboren in Batavia 1942 ,zegt die ambtenaar “” Batavia ?? staat niet in mijn computer,ik ken wel Djakarta”” Beste mede Indo,s Ik weet dat ik op zere tenen ga staan maar tijden veranderen ,De Indo bestaat niet meer voor de Nederlander ! De Indo is een Indonesier geworden ! voor hun dan ,nou en ? Laat ze allemaal naar hun moer lopen ,de Indische Nederlander is een aparte persoonlijkheid met mooie eigenschappen West en Oost tezamen en laat je nou niet op de kast jagen door een of andere gestoorde politicus die je een Indonesier noemt ,Eenmaal Indo altijd Indo !!!!

   • Boeroeng zegt:

    Bert,
    Er is rumoer geweest in Indische kringen deze week.
    De afkeuring van Pechtold is alom. Sommige reacties, waren té emotioneel, te ongenuanceerd, tot in het onbeschofte.
    Je kunt dat verzuurd noemen, maar Indische mensen op zich zijn niet collectief verzuurd en overal slakken zoekend om te pesten met zout.

 16. ellen zegt:

  Mijn Indische moeder werd weleens “een koloniaal” genoemd, Dat was – gezien haar tegenreactie – ook niet goed. Het blijft moeilijk, ook voor de intellectuele Nederlander. Mijn tv-lijfblad, de VPRO-gids, sprak van: Arische Aziaten. Wel origineel !

  • Jan A. Somers zegt:

   “Arische Aziaten” Bij de verkiezingen voor de Volksraad van 1931 kreeg de Vaderlandse Club vijf zetels. Heel dicht bij de NSB! Mussert werd in 1935 in Indië heel hartelijk ontvangen. Na het uiteenvallen van de NSB in 1940 ontstond daar de Dietse groep. Ook niet zo fris. En uit het IEV ontstond in 1935 de Ario-Indiërs Rassen Unie! Ken je geschiedenis!

   • ellen zegt:

    Inderdaad, ik was een stukje geschiedenis kwijt. Een zus van mijn oma was getrouwd met Wilhelm Friedrich Thiele, bouwkundige bij Staatsspoorwegen in Ned. Indie, die in 1934 verkozen werd tot voorzitter van het Indo-Europeesch Verbond (I.E.V.). Hij moet deze ideologie gekend hebben.

   • PLemon zegt:

    Kanttekeningen bij de NSB beweging in Indië . ..

    *** In de eerste jaren van de N.S.B. in Indië werd ook van deze beweging door de Indonesiërs niet veel kwaad geducht. Het bezoek van Mussert, een gebeurtenis voor Indië, waaraan ook de Indonesische pers niet kon voorbij gaan, heeft de Indonesiërs toch weinig beroerd. In een interview met het vooraanstaande dagblad Pemandangan  had Mussert Indië een gelijkwaardige plaats in het imperium en de Inheemsen, die ‘Indische Nederlanders’ moesten worden, een overeenkomstige positie naast de ‘echte’ Nederlanders beloofd. Hij had hiermede in sommige Indonesische kringen een goede indruk gemaakt. Het nationalistische dagblad Soeara Oemoem vond het dan ook nodig tegen dit ‘zoet gefluit van de vogelaar’ te waarschuwen.
     Overigens gaf het nationalistische volksraadslid Soeroso de stemming in de Indonesische wereld goed weer toen hij de verwachting uitsprak, dat de N.S.B., als elke nieuwe partij van importkrachten, als een nachtkaars zou uitgaan.
     Ook een andere nationalistische woordvoerder in de Volksraad Iskandar Dinata, die in het fascisme prees dat het de vaderlandsliefde aanwakkerde en daarom ook voor de Indonesiërs van betekenis was, meende dat de N.S.B. op een fiasco zou uitlopen.
    …….
    Dr. De Graaf merkt op dat de NSB-ers bij het uitbreken van de oorlog in paniek werden geïnterneerd. Volgens spreker waren de NSB-ers echter meestal loyaal.
    Prof. Van der Wal geeft toe dat de NSB-ers niet eo ipso staatsgevaarlijk waren. Bij het interneren is men daarom ook selectief te werk gegaan en alleen de werkelijk gevaarlijken werden later naar Suriname overgebracht. Dr.De Graaf zegt dit laatste te betwijfelen.
    http://www.dbnl.org/tekst/_bij005196701_01/_bij005196701_01_0003.php#130T

    • Jan A. Somers zegt:

     “heeft de Indonesiërs toch weinig beroerd.” Maar de Nederlanders heel veel. Mooie foto’s uit Soerabaja met de toejuichingen. Zij wisten niet dat zij alleen maar belangrijk waren voor hun contributie aan de activiteiten in Nederland.

 17. Boeroeng zegt:

  Pechtold reageert weer op Twitter

 18. Boeroeng zegt:

  Zo surfend op het internet, valt het me in dat de boosheid over Pechtold groter is dan wat Rutte zei in zijn speech van 15 augustus 2015 op de nationale herdenking in Den Haag.
  Rutte deed het voorkomen alsof de Indische kwestie ging over dat men boos was dat de Nederlandse politiek oorlogsleed te Indië niet erkende .
  Daarmee zet hij veel boze mensen in de rol van zeurend oorlogsslachtoffer. Getraumatiseerd en niet relativerend meer.
  https://indisch4ever.nu/2015/08/15/rutte-maakt-geen-excuses-tijdens-indie-herdenking/#comment-197794

  • patrick zegt:

   De Indo’s zwijgen nog steeds te massaal na Pechtolds blunder en dus doet hij … NIETS. Waarom schrijven alle organisaties niet een open brief? Het is nu bijna een week geleden en als er niets op korte termijn gebeurd klaag ik de man desnoods aan. Wat een schertsvertoning is dit zeg. Massale verontwaardiging, maar actie? Ho maar! Waarvoor zijn al die organisaties er eigenlijk? Belachelijk. En houd aub op om er nu allemaal andere kwesties bij te betrekken, daarmee komen nu nergens. Prioriteiten stellen heet dat.

   • Boeroeng zegt:

    Patrick, zo her en der op Indische sites wordt er meer dan ooit gesproken over dit.
    Als je actie wilt, organiseer dan zelf iets. Je kunt dat hier melden.

    De misstappen van Rutte en Pechtold hebben overeenkomsten . En dat mag gezegd worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.