Motie…verworpen

Donderdag 30 juni vond een VAO plaats in de 2e kamer. Er werd een motie ingediend om een onafhankelijke commissie in te stellen die de Indische kwestie nog eens zou onderzoeken. Op verzoek van Pia Dijkstra (D66) werd het een “hoofdelijke stemming”. U heeft  ondertussen wellicht vernomen dat de motie is verworpen 73 stemmen voor, 75 tegen.

Ongeveer 30 mensen, delegatie Indisch Platform en vooral 2e generatie Indischen waren vertegenwoordigd op de tribune. DANK U, namens ons allemaal, onze ouders en grootouders, wij blijven het Indisch Platform steunen
Ook op IA-Forum foto’s  en commentaren

Dit bericht werd geplaatst in Indische kwesties, Stichting Japanse Ereschulden-Indisch Platform. Bookmark de permalink .

35 reacties op Motie…verworpen

 1. Jan van Koeverden zegt:

  Mevr. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner staat glashard te liegen als zij glashard beweert dat zij de NIOD rapporten en de boeken van Peter Keppy, Sporen van Vernieling en van Hans Meijer, de Indische rekening heeft gelezen. Rapporten en boeken die zijn verschenen nadat de gelden van Het Gebaar allang waren verdeeld en ten doel hadden hoe het met de niet uitgekeerde salarissen van KNIL militairen en ambtenaren zat. Hoe zij denkt dat de uitkering van Het Gebaar, een salaris achterstand van 41 maanden, kan goedmaken. Zei zegt dat zij met verschillende personen heeft gesproken maar heeft zij ook met de hoofdpersoon van Het Gebaar, mevr. Borst gesproken?

 2. Heb gisterenavond naar Politiek 24 gekeken.
  Ik voel slechts diepe minachting voor deze regering.
  Moest denken aan mijn vader die in 1941 een maand salaris gaf aan het Spitfire-fonds. Prins Bernhard vroeg dat aan de mensen in Indië om Nederland te redden uit de klauwen van Duitsland.
  Gelukkig kreeg ik begin van deze maand een goede ingeving, ben lid van de SP geworden.

 3. Johanna de Bruijn zegt:

  Mevr.Veldhuijzen van Zanten heeft geen idee wat ze met haar uitspraken aanricht. Onze ouders bestaan niet uit euro’s!!! Onze ouders zijn mensen die voor het Koningkrijk der Nederlanden hebben gevochten en verschrikkelijk geleden hebben in de jappenkampen. Als dank is hun loon ingehouden!
  Hoe zou mevr. Veldhuijzen van Zanten het vinden als haar man of zoon/dochter in Afghanistan in krijgsgevangenschap zo door de Nederlandse regering behandeld zou worden?

 4. anton zegt:

  Ik ben geen jurist,maar Indisch platform moet juristen
  benaderen,liefs indische of Molukse juristen om te bekijken of het juridisch mogelijk is via een kort geding Veldhuijzen van zanten aan te klagen wegens meineed, want ze heeft gelogen over die rapporten

 5. Wouter zegt:

  Om emotionele redenen en de zekerheid van de uitslag ben ik niet meer geweest (..om middernacht…laatste dag voor het reces…haastklus…je moet in sprookjes willen geloven). De vertoning is beschamend. Wilders kan de pot op. En die muts van een Veldmuis….daar nog mee praten, met zo’n schijnheilig mens? Wat valt er in godsnaam te soebatten?
  Dan heb je echt boter op je hoofd. Gewoon negatief stemadvies en misschien SP..? In ieder geval die club van de blonde Indo niet meer.
  Wat een vervelende dag/nacht, kan geen ‘motie van afkeuring’ deponeren, maar zal ze blijvend minachten en ga over tot de orde van de dag.

 6. Jeroen van Uhm zegt:

  1,5 tot 2 miljoen Indische mensen in Nederland, waarvan een aanzienlijk deel op de VVD, CDA en PVV heeft gestemd.
  Ik wil graag iedere schijn wegnemen dat WIJ onder de indruk zijn van het koloniale denigrerende toontje van de staatssecretaris en de volgende verkiezing op een democratische manier GEHAKT zullen maken van deze partijen.
  We hebben nu de tijd om alle tweede en derde Indische Nederlanders bewust te maken van hun afkomst en ze bewust te maken van de manier dat hun ouders en grootouders behandeld werden en worden.
  De eerste zaal waar het overleg tussen het IP en de staatssecretaris werd gehouden was te klein, de tweede zat tot op een stoel na vol, de volgende keer zal er geen zaal in Nederland zijn waar we in passen!

 7. ronaldo zegt:

  daar is nooit te laat voor, om de andere generaties bewust te maken..prima verwoord!

 8. ronaldo zegt:

  daar is nooit te laat voor, om de andere generaties bewust te maken..prima verwoord!

 9. Wouter zegt:

  Een gek voorstel…maar denk daar even over na…..stel dat we bij de nationale herdenking in Augustus massaal wegblijven uit protest tegen deze schoffering. Staan ze bij het Indisch Monument in hun blote kont ! Idee?

 10. Wouter zegt:

  Heb je ook in één klap een nationaal brede aandacht van alle media met verstrekkende gevolgen. De publieke opinie gaat zich roeren……een bereikte doelstelling waar het IP alleen maar in haar stoutste verwachtingen van kan dromen.
  Het is een andere manier van denken en handelen, maar hier heiligt het middel het doel bij zulke leugenaars.
  Je moet wel lef hebben, maar dat hebben onze ouders ook gehad. Gewoon massaal wegblijven en schitteren door afwezigheid. Kunnen de hypocrieten hun eigen kransen omhangen.

 11. Wouter zegt:

  Heb je ook in n klap een nationaal brede aandacht van alle media met verstrekkende gevolgen. De publieke opinie gaat zich roeren……een bereikte doelstelling waar het IP alleen maar in haar stoutste verwachtingen van kan dromen.
  Het is een andere manier van denken en handelen, maar hier heiligt het middel het doel bij zulke leugenaars.
  Je moet wel lef hebben, maar dat hebben onze ouders ook gehad. Gewoon massaal wegblijven en schitteren door afwezigheid. Kunnen de hypocrieten hun eigen kransen omhangen.

 12. sil zegt:

  ik was eigenlijk al van plan geweest naar Amstelveen te gaan, gelijk de 2 tentoonstellingen meenemen…. Of bedoel je soms ook álle andere herdenkingen in heel NL boycotten..?
  Dan moeten ze niet alleen hun kransen zelf plaatsen, maar de cateraars dan…. zij doen dan ook met ons mee..? Maar als we het al bekendmaken wat we van plan zijn te doen dan houden ‘zij’ er rekening mee en organiseren niets en dan komen wij alsnog.. en dan zijn er geen zitplaatsen voor onze ouderen…
  Kom maar op met je plan 😉

 13. sil zegt:

  ik was eigenlijk al van plan geweest naar Amstelveen te gaan, gelijk de 2 tentoonstellingen meenemen…. Of bedoel je soms ook lle andere herdenkingen in heel NL boycotten..?
  Dan moeten ze niet alleen hun kransen zelf plaatsen, maar de cateraars dan…. zij doen dan ook met ons mee..? Maar als we het al bekendmaken wat we van plan zijn te doen dan houden ‘zij’ er rekening mee en organiseren niets en dan komen wij alsnog.. en dan zijn er geen zitplaatsen voor onze ouderen…
  Kom maar op met je plan 😉

 14. jos crawfrurd zegt:

  Heer van Uhm;ik ben wel geen jurist of iets in die richting;mijn oudste zoon heeft een eigen advocaten kantoor in Rotterdam;ik wil hem niet promoten,maar ergens werd er gesuggereerd om iemand van Moluks of Indische komaf te benaderen.Dit is misschien wel een reden,maar het wil nog niet zeggen of ze dit standpunt ook willen delen wat wij hebben moeten doorstaan,zowel in het Voormalig Ned.Indie als in Ned.Nw-Guinea.Repressailles nemen tot de regerende partijen in het Kabinet(CDA/VVD&PVV)is ook maar een vraag,daar je niet weet wie er *Voor*of *Tegen*gestemd heeft bij de Motie VAO 28/6,althans ik hoorde het niet goed,daarom is het zaak Via het IP een lijst op te vragen van de bewuste stemmers op die zwarte avond.Tot slot dit is het adres:Crawfurd en Dijke Advocatuur.Maasstraat 16A R’dam 3016DC,Postbus 23056 3001KB.Telf:010-2809420.Fax:010-2019807.E-mailadres:Contact@crawfurden dijke.nl
  Succes verder,ik heb geprobeerd mee te denken in dit alles en voel mij in deze een extremist;groetjes jos crawfurd

 15. jos crawfrurd zegt:

  Heer van Uhm;ik ben wel geen jurist of iets in die richting;mijn oudste zoon heeft een eigen advocaten kantoor in Rotterdam;ik wil hem niet promoten,maar ergens werd er gesuggereerd om iemand van Moluks of Indische komaf te benaderen.Dit is misschien wel een reden,maar het wil nog niet zeggen of ze dit standpunt ook willen delen wat wij hebben moeten doorstaan,zowel in het Voormalig Ned.Indie als in Ned.Nw-Guinea.Repressailles nemen tot de regerende partijen in het Kabinet(CDA/VVD&PVV)is ook maar een vraag,daar je niet weet wie er *Voor*of *Tegen*gestemd heeft bij de Motie VAO 28/6,althans ik hoorde het niet goed,daarom is het zaak Via het IP een lijst op te vragen van de bewuste stemmers op die zwarte avond.Tot slot dit is het adres:Crawfurd en Dijke Advocatuur.Maasstraat 16A R’dam 3016DC,Postbus 23056 3001KB.Telf:010-2809420.Fax:010-2019807.E-mailadres:Contact@crawfurden dijke.nl
  Succes verder,ik heb geprobeerd mee te denken in dit alles en voel mij in deze een extremist;groetjes jos crawfurd

 16. nelly zegt:

  Jos, op t filmpje is lles te horen, ook de stemming, namen erbij, lles.
  nah…..we laten maar ff alles bezinken, kga ook maar met reces (hoop dat die lui ROT weer hebben)

 17. nelly zegt:

  Jos, op t filmpje is álles te horen, ook de stemming, namen erbij, álles.
  nah…..we laten maar ff alles bezinken, kga ook maar met reces (hoop dat die lui ROT weer hebben)

 18. J. van Uhm zegt:

  Heer Crawfrurd, dank u voor uw reactie ik zal uw reactie naar het IP mailen.
  vriendelijke groeten,
  Jeroen van Uhm

 19. Wouter zegt:

  SIL…..Den Haag…15 augustus…is toch d dag? Of denk je dat ze pisanggoreng lusten als ze ons zien?

 20. sil zegt:

  sil-ly-me.. is soms onduidelijk :D… 15 augustus is idd dé dag, maar hoeft niet speciaal DH te zijn, toch? Kan overal, waar we normaal gesproken onze Indische Herdenking houden. ’t Zou wel heftig zijn als iedereen in heel NL solidair is. Maar als je speciaal DH bedoelt, is het wat mij betreft ook OKE. Jammer alleen dat onze koningin vorig jaar al is geweest; als ze dit jaar zou komen en we gingen DH boycotten…. ik kan je garanderen dat het geheid in de media een prominente plek krijgt! Maar… Indo die Oranje boycot.. nggak bisa..! dan liever pisang goreng

 21. Wouter zegt:

  Sil(lytje), elk jaar wordt er een hele dag, een rechtsstreekse directe uitzending door de NOS aan gewijd als nationale manifestatie. Waarom gebruiken wij die mediale focus niet om op deze manier de Indische Kwestie aan de orde te stellen? Waarom niet?
  Elders haalt het immers amper de publiciteit.
  Laat dan ook voelen dat ze op deze gevoelige herdenkingsdag met de nek worden aangekeken. Geen geld, geen Zwitsers (lees: Indo’s). Blijf lekker thuis, meid, met een bord vol smeerpropjes (..) voor de buis, de chte (smeerlappen; vergrotende trap van smeerprop) zitten op de eerste rij….en denken aan een zonnige vakantie.
  (voor de niet ingevoerde lekkerbekken: smeerprop is Indische bananenbeignets, smeerlap de Holl. variant in de Kamer)

 22. nelly zegt:

  haha!! terlalu jij Wouter, maar ik kan nou tenminste weer lachen
  thnx :))

 23. M.Therese Overbeek Bloem zegt:

  onze ouders, Indische Nederlanders en ook wij Indische Nederlanders zijn al die jaren veel te beschaafd geweest, we hebben gezwegen, soedah laat maar, en nu staan we ineens op, wij hebben de Nederlandse regering hun gang laten gaan! Wij hebben ze de gelegenheid gegeven alles onder het tapijt te schuiven.Een groot deel van de Indische Nederlanders zat in de regering of zit nog steeds in de regering,althans een deel ervan heeft Indische roots, we hadden er allang gebruik van kunnen maken en hebben het niet gedaan! Wij Indische Nederlanders moeten met zijn allen een blok vormen, net zoals de Joodse mensen dat hebben gedaan en nog steeds doen, dan pas bereiken we wat.En met respect voor degene die een advocaat voorstelt (wat zijn zoon is) we moeten een onafhanke- lijke advocaat nemen (Misschien Mr.Knoops, die heeft internationaal recht) en is dus niet Indisch! Als wij met zijn allen 10 euro storten in een fonds bij een betrouwbare notaris, dan houden we dat jaren vol!Zo heeft Willem Oltmans dit ook gedaan en uiteindelijk van de staat gewonnen.Van de 8 miljoen gulden toen, heeft hij er 2 miljoen betaald aan zijn advocaat.En ALS we het kunnen doen, moeten we van te voren PERS tamtam maken en niet achteraf, dat heeft geen enkele zin, is ALTIJD te laat dan!Er liggen nog andere zaken, die ook onze eigen Ir.Herman Bussemaker van het IP onder het tapijt schuift te wachten, oa de 600 miljoen gulden die Indonesie heeft betaald aan de Nederlandse Staat mbt verloren gegane grond, bedrijven, onroerend ed. Die 600 miljoen ligt nog steeds bij de NDB (rente op rente), wat doen we daarmede? Er is gezegd dat wij daarop geen aanspraak kunnen maken, IK geloof er niets van, zijn we weer te beschaafd? Wat WIJ moeten doen, is eens op staan met zijn ALLEN, en een vuist vormen!Zo ik ben het kwijt en kan eens aan slapen gaan denken.

 24. anton zegt:

  Volgens mij zijn we politiek al uitgeschakeld over deze kwestie, wij moeten nu de juridische weg bewandelen en geld vergaren voor juridische bijstand.
  wellicht een taak voor IP om door middel van het organiseren van activiteiten financiele middelen te vergaren voor juridische bijstand.

 25. anton zegt:

  Volgens mij zijn we politiek al uitgeschakeld over deze kwestie, wij moeten nu de juridische weg bewandelen en geld vergaren voor juridische bijstand.
  wellicht een taak voor IP om door middel van het organiseren van activiteiten financiele middelen te vergaren voor juridische bijstand.

 26. jos h crawfur zegt:

  Mevrouw Overbeek Bloem,ik heb Uw reactie gelezen en ben met bepaalde punten mee eens,maar het commentaar dat ik mijn zoon zou laten procederen tegen de Regering,welke is die arrogante Staatsecretaris is niet juist.Als U het goed gelezen hebt,memoreerde ik er juist bij dat niet elke Indo achter dit standpunt wil en gaat staan.Het advies kwam van ene Anton die het liet weten*misschien dat een jurist van Moluks of Indisch bloed haar gaat aanklagen*Niets meer en niets minder;ik betreur het zelf dat de Indo nooit een eenheid heeft willen vormen en het Joodse volk weer wel;dit vanwege de vele mixed in de Indo wat aan de andere kant vele voordelen biedt,zie ze uitblinken in de muziek,sport etc,etc.Laten we die eenheid vormen en op eerbiedige wijze de vloer vegen met het Gezag dat ons eeuwen dwarsboomt.Dit wilde ik even kwijt;groetjes een medestrijder.

 27. M.Therese Overbeek Bloem zegt:

  Jos H Crawfur, het is beslist niet mijn bedoeling geweest Uw zoon af te vallen als advocaat/procureur, wat ik alleen wil zeggen, is dat het naar mijn bescheiden mening beter is een advocaat te nemen die NIETS met de Indische Nederlander in lijn te maken heeft, misschien worden onze zaken dan eerder geaccepteerd, mede het feit dat de Heer Mr.Knoops media ervaring te over heeft. (Belangenverstrengeling)!
  Voor de rest ben ik het helemaal met U eens en dus ook een medestrijder!
  Eerst nu is in een speciale “topic”, wat ik niet wist, alle commentaar naar boven gekomen!
  groetjes van dus ook een medestrijder tegen het onrecht!
  Therese Overbeek Bloem

 28. M.Therese Overbeek Bloem zegt:

  mbt “GELD INZAMELEN” tegen het onrecht, dit zou het beste zijn om te storten bij een gerenommeerd notariskantoor op een derdengelden rekening en dient door een commissie gecontroleerd te worden inzake uitgaven en inkomsten! Misschien in samenwerking met een ook gerenommeerd accountantskantoor!
  Met respect maar wie controleert de boeken bij het IP?
  Er zijn in Nederland al zoveel miskleunen geweest (zie liefdadigheid) het geld verdwijnt in het niets en niemand weet wat meer! (zie Indisch huis)! en Het Gebaar!
  ALS we het voor elkaar zouden krijgen moet alles goed dicht getimmerd zijn, dat dat ons niet kan overkomen!
  Ik zal het succes misschien niet meer meemaken, maar wil eraan medewerken dat het voor elkaar komt voor ons nageslacht!
  vr.gr.
  Therese Overbeek Bloem

 29. Jeroen van Uhm zegt:

  Ik wil wel even een opmerking maken over het idee dat Indo’s zogenaamd nooit een een eenheid dan wel vuist hebben gemaakt. Dit is niet waar.
  Veel van onze ouders, grootouders en overgrootouders hebben hun opleiding te danken aan het harde werk van het Indo-Europeesch Verbond, vanaf 1920 de grootste politieke beweging in Nederlands-Indie met meer dan 13.000 leden!
  Het I.E.V. had succesvolle eigen onderwijsprojecten zoals de IEV-MULO en de IEV-kweekscholenen, een sterke stem in gemeenteraden en zitting in de Volksraad.
  Dus geen rede voor ongegrond zelfbeklag.
  Pukul terus!

 30. P,Lemon zegt:

  Een regering komt (Rutte) en een regering gaat (Balkenende I enz.). Het Gebaar was destijds een zoenoffer en door de opeenvolgende regeringen gebruikt als een mooi doekje vh bloeden. De aard vh beestje verloochent zich niet- het land van dominees en koopmannen-veel beloven weinig geven doet een mens in vreugde leven. De staatssecretaris volgt , m.i. min of meer gedwongen door de bezuinigingsoperaties (de staatsschuld is inmiddels tot 400 miljard opgelopen)deze strategie. Maar er komen ooit betere tijden en dan zal de stemming omslaan (49 % van de Tweede kamer staat achter deze Indische Kwestie, dat ooit begon met 0%. Kabinetten sneuvelen achter elkaar, het IP met de Indische Gemeenschap met populatie 1,5 miljoen zullen blijven voortbestaan. Tot het recht geschied. Een regering hoort het onrecht te bestrijden! : bron ICM)

 31. Eric Neyndorff zegt:

  Rutte en Van Veldhuizen zijn hypocriet, die wel een krans leggen bij het Indisch Monument, maar de veteranen hun salaris onthouden.
  Ik walg van de instelling van de Nederlanders, die niets begrijpen van Indische Nederlanders, en denken dat we anders zijn. Wij hebben ook Europees bloed, naast het bloed van andere nationaliteiten. Ik ben er trots op Indo te zijn. Ik weet dat ik in ieder geval niet op de VVD of D66 moet stemmen.

 32. Boeroeng zegt:

  Eric,
  Pia Dijkstra van D’66 was de drijvende kracht achter deze motie.

 33. Boeroeng zegt:

  Eric,
  Pia Dijkstra van D’66 was de drijvende kracht achter deze motie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.