Lara Nuberg: Excuses van Rutte voor de ‘politionele acties’, zijn we echt dáár nog maar?

Lara Nuberg in Trouw Excuses van Rutte voor de ‘politionele acties’, zijn we echt dáár nog maar?‘De koloniale macht bepaalt niet langer wat je over jezelf mag weten en wat niet’. Lara Nuberg (32) was al volwassen toen ze erachter kwam af te stammen van Sumatraanse bijvrouwen en een Nederlandse slavenhandelaar. Ze zette alles opzij om haar afkomst te onderzoeken.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Lara Nuberg: Excuses van Rutte voor de ‘politionele acties’, zijn we echt dáár nog maar?

 1. Leon Algra zegt:

  Ik weet me ten tijde van het dekolonisatie-onderzoek jouw invalshoek nog te herinneren. Mede door dergelijke onderzoekers werd de Nederlandse overheid in de kaart gespeeld. Weet je nog?

  • Boeroeng zegt:

   Het dekolonisatieonderzoek heeft de doofpot van Nederland en Nederlandse regeringen opengebroken.
   Welke kaart was dat? In welk belang van de regering Rutte ?

 2. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Wie wordt eigenlijk in de kaart gespeeld of wordt er een rad voor de ogen gedraaid=misleidt

  Van het dekolonisatie-onderzoek ken ik alleen maar twee boeken:
  1) “Het Geluid van Geweld” (2022) geeft niet Geen antwoord waarom juist Indo-Europeanen (> 90%) het mikpunt waren van het moordzuchtig Geweld tijden het begin van de Indonesische Revolusi (oktober 1945-maart 1946). Over een tweede Bersiap (zie WH Frederick) wordt helemaal niet gesproken! 2000 Indo-Europese Vermisten worden zonder geldige reden met een pennenstreek tot Vermoord verklaard!
  Het Indonesisch Geweld was ook “pervasive and systematic”.
  Toch toevallig dat juist twee onderzoeker met een Nederlands-Indische achtergrond voor het Bersiap-onderdeel werden gekozen of vergis ik me?

  2) “Revolutionary Worlds” (2023) bestudeert de Indonesische Revolusi vanuit verschillende perspectieven. Er wordt gedaan alsof perspectieven elkaar niet beïnvloeden. Niet toevallig wordt in dit boek het woord Indo-Europeaan of in het Engels Eurasians angstvallig vermeden.
  De Indo-Europese familie Flohr uit Semarang wordt weliswaar als voorbeeld genoemd, maar alleen om het woord Bersiap van haar moordzuchtig karakter te ontdoen.
  De Indonesische Revolusi wordt in Padang wel verheerlijkt maar dan wordt de Olo-affaire waarbij meer dan 21 Indo-Europeanen op weerzinwekkende wijze werden afgeslacht, onder het batik kleed geveegd.
  Meervoudige Perspectieven krijgt de geur van Oogkleppen-visie met ook nog eens houten bord voor de kop.

  In het verlengde van de discussie over Bersiap, die door de historicus Bonnie Triyana vakkundig werd aangezwengeld is e.e.a. begrijpelijk maar ook verwerpelijk, niet wetenschappelijk verantwoord om het maar netjes uit te drukken.

  Dan ben ik het volledig eens met mevr. Lara Nuberg: “Het kan niet meer zo zijn dat de koloniale macht of Indonesië (PvdB) bepaalt wat je over jezelf en je Geschiedenis (PvdB) mag weten en wat niet. Ik hoop dat de tijd is aangebroken dat de kennis bij Indische en Indonesische gemeenschappen zelf groter wordt, dat ze zelf gaan onderzoeken wat hun verleden/hun geschiedenis (PvdB) is. En dat er dan ook naar hen geluisterd wordt.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.