Indiëlezing,  thema was : Koloniaal Erfgoed

Kabar Angin schrijft: Gisteren in het Oba naar de Indië lezing geweest georganiseerd door het Indisch Herinneringscentrum. Thema was dit jaar Het koloniaal erfgoed uit Nederlands-Indië/Indonesië en het in dit verband gebruikte begrip roofkunst
linkje naar het bericht als het niet zichtbaar is onderstaand

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Indiëlezing,  thema was : Koloniaal Erfgoed

 1. Boeroeng zegt:

  Roofkunst hoort ook bij het herinneren van Indisch en Indië..
  Wie dat niet wil, moet dat niet doen . Ga dan niet naar deze lezing. Of zeg rustig je mening aldaar en vermijd een rel. Wat ik lees eindigde het relachtig. Moet je niet doen.

  Schrijf wel stukken op het internet dat deze Indiëlezingen steeds minder gaan over herinneren van Indische mensen en andere groepen die naar Nederland gingen op het koloniale einde. En doe dat met argumenten en met respect voor bijv IHC.Wat mij betreft is de focus van de volgende 2 indielezingen gericht op die groepen. Bijv 2025…. 80 jaar na capitulatie en begin van een nieuwe oorlog.

  (Foto ©Boeroeng, uit eigen koloniaal erfgoed)

 2. Bung Tolol zegt:

  Onderzoeker Baay rust pas als hij zijn doel heeft bereikt :Een samenleving waarin we allemaal gelijk zijn ! Ja beste pak Baay dat willen we allemaal wel ! Maar het begint bij je geboorte al ,het ene kind wordt geboren in alle luxe en weelde en het andere verzeild in een hutje niet op de Hei maar ergens in Zwart Afrika in een armmoedig hutje .Als ik niet toevallig in een Indisch gezin was geboren maar bij een Amerikaans redneck familie zat ik nu misschien wel bij de KKK en zou dan keihard moeten roepen “” Weg met die Bruintjes !”””Nu ben ik toevallig zelf als een Bruintje geboren en hoef je niet bang te zijn ,dat ik dat zou. gaan roepen .Het is natuurlijk een mooie en nobele gedachtengang van pak Baay maar realistisch ❓❓❓❓En wat die discussie betreft ,daar zou ik wel 1000 euro op willen wedden : Het eindigt altijd op een rel ! Hoef je niet eens een glazen bol voor te hebben ! 😜😂🤣

 3. Arjanti zegt:

  @Bung Tolol, Reggy Baay heeft niets met dit evenement te maken. Via deze link kunt u lezen wie de sprekers waren: https://www.indischherinneringscentrum.nl/actueel/agenda/indielezing-koloniaal-erfgoed-uit-nederlands-indieindonesie. Voor het geval u geen Facebook leest.

 4. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Ik was ook bij de lezing en ik heb als buitenstaander en wonend in Italië me wel vermaakt. De eerste spreker vroeg zich af of bij de schedel van de Java- mens uit dd collectie Dubois sprake was van roofkunst! De naam van de eigenaar van de schedel zegt het al; die Java-persoon met zijn schedel hoort hier gewoonweg niet . Het was een politieke beslissing van één koloniale institutie (GG-Gouvernement) , de koloniale Machts-verhoudingen spelen hier een rol. Dus de politiek i.c. Rutte dient een uitspraak te doen m. Excuses maken en teruggeven die handel. Afgezien van dat, hoeveel mensen/jaar bezoeken in Nederland deze schedel, als het minder dan 100 zijn en vnl Indonesiers, een reden temeer om de schedel terug te sturen.

  Daarna was er een presentatie over islamitische voorwerpen uit de koloniale/imperialistische periode in NL, slechts 10% de voorwerpen uit Indië heeft een islamitische inslag , wat ik me bij de koran kan voorstellen, maar hoe dat bij andere voorwerpen bepaald wordt, werd niet duidelijk . Maar ja, na het dekoniseren van onderwerpen heeft de islamitisering van onderwerpen een gat in de Nederlandse markt ontdekt.

  Bij het vragenuurtje stelde iemand de vraag over het Indonesisch geweld tegen Papoea Nieuw-Guinea PNG een gedeelte kon ik niet verstaan want de man ging verder in het Bahasa Indonesia o.i.d.
  Ik riep nog, dit kan echt niet, ben ik hiervoor uit Italië naar Amsterdam gekomen. Uit voorzorg en om andere vragenstellers de mond te snoeren werd de bijeenkomst door het IHC gesloten.

  Ik kan best enig begrip opbrengen voor een politieke beweging als die voor PNG maar als deze bovenstaande culturele bijeenkomst misbruiken om hun standpunt luidruchtig en in een vreemde taal te verkondigen, dan is het einde zoek, er zijn grenzen. De beweging kan niet op mijn sympathie rekenen, er zijn grenzen!

  Wat opviel is dat geen sprekers een duidelijke indische achtergrond heeft noch dat het Indisch perspectief naar voren werd gebracht, toch wel bedenkelijk nu zo veel over multi-perspectiviteit wordt gediscussieerd. Indisch zwijgen wordt zwijgen over Indischen!

  Ik vertrek vandaag weer naar Italië, een reden te meer om terug te keren.

 5. Boeroeng zegt:

  Veel dank, Peter.
  Dus de Papoea-vraag werd rumoerig en daarom sloot de gespreksleider het zaaldebat af ?
  Of kwamen daarna andere vragen uit het publiek, wat kriegelig werd voor de gespreksleider ?

 6. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Het ging allemaal snel, mensen liepen de zaal uit en op een gegeven moment ook de papoea-delegatie.

  Ik wilde nog wel een relevante vraag stellen, maar na zo’n rommelige gebeurtenis hou ik het ook voor gezien, verspilde moeite.

  Door de afwezigheid van een ervaren gespreksleider hielden velen het voor gezien. Er waren meerdere en juiste vragen over afwezigheid van een Indisch perspectief bij het onderwerp, maar toen besloot Yvonne van Genugten , directeur I-HC waarvoor de I toch voor Indisch staat de discussie en bijeenkomst af te blazen om verder gezichtsverlies te beperken. Je gezicht kan je maar 1 keer verliezen.

  Bij de boekpresentatie “Revolutionary Worlds” kreeg ons drammertje dhr Pondaag, de troetel- Indo/Indonesier de vrije ruimte om zijn politiek getinte uitspraken te etaleren. Ok, hij wil aandacht maar geef er dan ondertiteling bij toen hij in Maleis /B.I. verder ging. Ook daar was een gespreksleider (sic) afwezig. Vrijheid van meningsuiting heeft wel zijn grenzen . Een teken aan de wand.

  Het wordt tijd de cursus Bahasa Indonesia uit de kast te halen voordat ik weer naar Nederland afreis. Nederland begint buitenland te worden.

 7. Herman van den Bosch zegt:

  Ik betwijfel of de de kritiek ten principale op de representatie zag. Het komt mij juister voor dat het thema roofkunst nogal een ongelukkige was. Het is op zijn zachtst gezegd creatief te noemen dat een Indiëlezing, als initiatief van het Comité 4 en 5 mei, en georganiseerd door het INDISCH Herinneringscentrum, gaat over koloniale roofkunst, zonder ook maar één woord te wijden aan de kilo’s, wat zeg ik: tonnen aan kunst die Japanners en Indonesiërs van Indische Nederlanders, met name Indo’s, hebben geroofd. Dat dan vervolgens ook niemand van de sprekers een Indische achtergrond blijkt te hebben was vermoedelijk de spreekwoordelijke druppel. Tot ergernis van het publiek verwees de directrice wel nog naar Robin Block, die na de pauze het dichterlijke intermezzo had verzorgd, daarmee net doen alsof de lezing daarmee ook Indisch was. Ik hoor de jongeman linksachter mij nog roepen dat de heer Block het enige Indische aan het geheel was. En geef hem eens ongelijk. De directrice stamelde daarop nog wat over diversiteit en dat ze ook wel eens een keer iets Indisch kunnen organiseren. De kritiek was netjes en respectvol geformuleerd. Het liep pas uit de hand toen een man met een Papoeasjaal in het Indonesisch de panelleden begon toe te spreken. Dat leverde boegeroep op en een meneer die schreeuwde dat hij de vraag gewoon in zijn moederstaal moest stellen. De man met Papoeasjaal kreeg natuurlijk geen antwoord en toen verliet hij met zijn gevolg de zaal. Kort daarop werd de lezing door de directrice beëindigd. Erg jammer eerlijk gezegd, want antwoorden op de terechte kritiek kwamen er zo niet.

  • Boeroeng zegt:

   In een bespreking over roofkunst uit Indonesië is het niet perse nodig een spreker op het podium te hebben met een Indische of Indonesische afkomst.
   Van te voren kun je weten dat zo’n bespreking weinig tot niet zal gaan over geroofde kunst van Nederlandse families of andere families in de periode 1942-1950. Als men vanuit de zaal het ontbreken van verloren en gestolen Nederlandse kunstbezittingen wil noemen, dan kan het rustig, Maar door blijven gaan, wordt door een gespreksleiding ervaren als het onderwerp willen veranderen
   Een Papoea kan ook weten dat een politiek statement ( wel of niet in eigen taal) niet gewenst is.

   Als moderator van een forum moet ik soms ook de nare vervelende bazige politie-agent zijn. Hoewel je op een forum op het internet meer kan toelaten.
   In een zaal met mensen die een tikkeltje boos zijn komt dat tikkeltje meer dreigend naar voren. De dreiging is dat het uit de hand loopt.
   Vele gespreksleiders grijpen in, door bepaalde mensen in de zaal geen microfoon meer te geven en als men toch luid de mening wil uiten, dan kan een gespreksleider besluiten het evenement te sluiten.

   Dit was dus gebeurd, begrijp ik uit de verhalen

  • Elmi zegt:

   Het Indisch Herinneringscentrum organiseert i.s.m. de OBA de 12e editie van de jaarlijkse Indiëlezing. Het 4en5mei Comité Amsterdam Zuidoost deed/doet niet meer mee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.