Moesson van Maart

Preview of zie de website

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Moesson van Maart

 1. jjrtoussaint zegt:

  Ik probeerde mijn herinneringen, aan de kampongs waar ik als witje mocht spelen en te eten kreeg, weer naar boven te halen; ben zo blij dat Jetje niet weet dat ik herinneringen heb die ik koester aan een prachtig land met allemaal lieve mensen

  • R.L. Mertens zegt:

   @jjrtoussaint; ‘aan de kampongsetc.’- En je nooit afgevraagd; waarom zij zo leven/wonen in die armoedige getimmerde huisjes, zonder sanitair, electra etc.?

   • jjrtoussaint zegt:

    Dank u wel, inderdaad belangrijk de nuance qua leeftijd, ik was 3 (1950) toen we in Indonesië kwamen, samen met broertje en ouders. Mijn vader, in 1920 geboren in Sigli, terug in zijn geboorteland, werkte bij de Garuda. Wij gingen begin 1954 weer terug naar Nederland, ik was toen 6, destijds met een andere kijk op de wereld dan de uwe toen u 11 was.

    • R.L. Mertens zegt:

     @jjrtoussaint; ‘een prachtige land etc.’- Inderdaad. Ben er recentelijk (mei.jl.) nog geweest. Bij mijn lagere school (1945) werd ik als een vorst ontvangen. Verheugd was men dat ik na meer dan 75 jaar de school een bezoek bracht met klein/zoon en dochter; wat een weerzien! En wat een ontvangst.
     Al die (bescheiden) vriendelijk service gerichte mensen. Overal; tijdens mijn 3 weken reis; ik stond weer bij de sawahs, hoorde na zo lange tijd een perkoetoet zijn lieveklijke gekoer. Soerabja mijn jeugdstad; schone straten, sky scapers; luxe malls, hotels etc.; Indonesië; één van de economische tijgers in de wereld!

 2. Anoniem zegt:

  Mijn herinnering van destijds en de actuele kijk van nu, zijn wat mij betreft twee verschillende momenten in de tijd, en niet (meer) aan te passen, je kunt schrijven wat je wilt, maar je kunt nooit met de wetenschap van nu, herinneringen en indrukken van een moment corrigeren, alleen het kan je alleen aanzetten om er anders naar te kijken. Op een hoger niveau wordt gevraagd om excuses, en in specifieke gevallen om herstel(betalingen) in de hoop dat dit enigszins recht doet aan de bevolking van nu.

  • R.L. Mertens zegt:

   @Anoniem; ‘herinneringen van destijds etc.’- Het gaat niet om de actualiteit van nu! Ook ik (jochie van 11 jr.) was toen al ontzet bij het aanblik van die vriendelijke bewoners; halfnaakte kinderen bewaakt door ouderen in die rommelige armoedige omgeving. Echter het was nou al eenmaal zo……werd ons toen op school/thuis bijgebracht; Inlanders ….en wij Europeanen. In mooie stenen woningen van alle comfort voorzien, met baboe’s en djongossen etc..
   De blanken in aparte wijken, straten…. met eigen tennis clubs, zwembaden: Selecta! – Ik kan mij nu volledig voorstellen/indenken; waarom/waardoor bersiap, merdeka; uiteindelijk het einde van Indië inluidde!

 3. Bung Tolol zegt:

  Gelukkig de blanken en die verderfelijke Indo,s zijn opgehoepeld hoera ,hoera ! En nu gaat het de bevolking veel en veel beter ! Armoede bestaat niet meer ! Iedereen leeft in een mooi huis ! Vrij onderwijs en medische zorg voor iedereen GRATIS ! Zeer goede sociale voorzieningen ,mooie schone straten ,zeer schone rivieren ,kreken en grachten ! Corruptie meegebracht door die Belanda Boesoek is uitgebannen ! Iedereen wordt gelijk behandeld ! Openbaar vervoer is top ! Er heerst volledige vrijheid van meningsuiting ,je mag zeggen wat je wilt ! En dat allemaal door een onkreukbaar ,integer beleid van die gezagsdragers ! Petje af ! Djempol hoor wat ze van die pauper kolonie hebben gemaakt ! 🎉🥳🤡😜

 4. Noordin zegt:

  Dat was gelukig in zelfde periode in Nederland beter geregeld, de meeste leefden wel in goed gebouwde huizen met sanitair, electra, koelkasten, aircondition, vaatwassers,enz.. Dan had u maar goed hier toen u hier in de jaren 40-60 aan kwam, alles goed geregeld……
  Jeetje, Meneer Mertens, u kwam in Nl toch niet in de jaren 90. Als u toendertijd niet bewust was van uw omgeving dan kunt u nu toch over de geschiedenis lezen.

 5. Noordin zegt:

  Meneer Mertens, Ik begrijp dat u als Indo een collaborateur was, uit een foute familie die met de bezetters samenwerkte. U stammoeder(s)/grootmoeder de basis heeft gelegd voor deze verderfelijke relatie ensamenwerking met de bezetter.
  Uw stam of grootmoeders haar ziel hebben verkocht door verbintenis aantegaan met een Indo of een Europeaan en haar eigen volk heeft verraden waar u als Indo daar ook aan meedeed.Dus, ik kan het goed begrijpen dat uw enorm schaamte, spijt heeft en het goed wil maken met uw eigen ras, volk, natie, wat u wilt. Dat is begrijpelijk.

  Maar serieus, niet iedereen had een mooi huis of baboe. U doet net alsof elke Indo het goed had of daadwerkelijk in die Europese samenleving zat met weet ik veel wat.

  • R.L. Mertens zegt:

   @Noordin; ‘collaborateur etc.’- = een persoon, die met vijand samenwerkt. Indonesiër mijn vijand? De uwe? Ik ben ook van Indonesische afkomst! Mijn oma is Javaanse. Heb slechts een andere kijk op ons verleden; sinds ik als 14 jarige in januari 1950(!) in Holland per boot aankwam.- ‘niet iedereen had een mooi huis/baboe’- Klopt. Een (arme) Indo familie had minstens wel een kokkie. De kampong Indo familie had inderdaad niets; spraken veelal maleis of petjoh(gebroken Nederlands). Werden ook niet als Europeaan aangemerkt. Zijn ook niet in Holland terecht gekomen…..

   • Noordin zegt:

    Het valt me op dat u steeds slechter leest of begrijp.
    Klopt helemaal niet wat ik geschreven heb.
    Meneer Mertens, WAS U NOU MAAR NAAR SPECSAVERS GEGAAN.
    Ik zou zeggen lees u dat maar nog een keer.
    U was 14 jaar toen u in NL aankwam. Hmmm, was u dan helemaal niet bewust van de armoe hier in Nederland.

    Hoe kunt u nou beweren dat arme Indo’s tenminste een kokkin hadden?
    Petjoh is zover ik weet vergelijkbaar met straattaal hier in Nederland, hoef je helemaal geen kampong Indo voor te zijn. Als het Nederlands van een kampong indo al gebrekkig was dan was het Maleis of een ander taal of combi/mix dat ook. Dat is ook al een vorm van armoe.

    Indo’s die vroeger de status Europeaan hadden die kunnen nu ook nog in Indonesie zitten, om wat voor redenen ook.
    Er zijn er zelfs Indo’s die staatsloos zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.