Delftse Papoealeiders jarenlang gevolgd door de BVD

De Papoealeiders Nicolaas Jouwe en Markus Kaisiëpo, die vanaf 1963 tientallen jaren in Delft woonden, zijn in die periode actief bespioneerd door de BVD, de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Dat blijkt uit de BVD dossiers die onlangs beperkt openbaar zijn gemaakt. Journalist Nico Jouwe bekeek in het Nationaal Archief het honderden pagina’s tellende dossier van zijn vader, waarin ook veelvuldig over Kaisiëpo gerapporteerd wordt. Beiden werkten vanuit Delft als politieke activisten voor dezelfde zaak: de onafhankelijkheid van hun land West Papua. pinang.nl

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

19 reacties op Delftse Papoealeiders jarenlang gevolgd door de BVD

 1. Pierre de la Croix zegt:

  Small wonder!

  Nederland was als de dood dat Papoealeiders in NL subversieve acties tegen Indonesia op touw zouden zetten en dat aldus Indonesia heel erg boos op NL zou worden.

  Nederland had net na veel soesah NNG moeten afstaan en wilde, dat zo zijnde, toch weer z.s.m. bij de Boeng in een goed blaadje komen staan, voor de economische belangen natuurlijk.

  Dus moest de BVD die paar Papoea’s in het land stevig in de smiezen houden. Ben benieuwd wat er in die dossiers staat: Deel van een weekverslag: Woensdag – Jouwe eet bordje rijst met Kaisiepo. Donderdag – Kaisiepo op bezoek bij Jouwe. Eten samen in de woonkamer bordje rijst. Mevrouw Jouwe serveert rozenstroop. Vrijdag – Jouwe en Kaisiepo lang gewandeld in het park. Daarna samen bordje rijst gegeten. Enz., enz.

  Meer opwindends zou ik niet verwachten. Ik hoop natuurlijk van wel. Tot een revolutie in voormalig NNG is het tot nu toe helaas niet gekomen. De BVD heeft haar werk kennelijk goed gedaan.

  • Bernadette S. zegt:

   Wkwkwk. Bordje rijst.

   • Bernadette S. zegt:

    Nu ik erover nadenk; zouden deze heren geen ubi (petates) hebben gegeten i.p.v. rijst? Zij vertrokken al naar Nederland vóór de Suharto tijd? Daarin is ons beloofd geweest dat we zelfvoorzienend in de rijstteelt zouden zijn en er werd gesteld dat het gehele land dus ook rijst moest eten.

    Van die zelfvoorziening is maar weinig van terecht gekomen. Maar ondertussen eten ze wel rijst in NTT en Papua.

    Pemerintah menargetkan kedatangan beras impor sebanyak 200 ribu ton hingga akhir Desember 2022. Pada tahap pertama, Indonesia mengimpor beras dari Thailand, Vietnam, dan Pakistan. Selanjutnya, pada Januari hingga Februari 2023, pemerintah kembali mengimpor beras sampai 300 ribu ton dari Vietnam dan Thailand.

    Vertaling:
    Het kabinet mikt op de import van 200.000 ton rijst tegen eind december 2022. In een eerste fase zal Indonesië rijst importeren uit Thailand, Vietnam en Pakistan. Verder importeert de overheid van januari tot februari 2023 weer tot 300.000 ton rijst uit Vietnam en Thailand.

  • A. Olive zegt:

   Ik ben bang dat het lot van de Papua dezelfde kant opgaat als de American Indian met dit verschil dat in Amerika men er prat opgaat als men Indiaans DNA heeft zolang men het niet kan zien.
   https://www.wowshack.com/australian-satirical-visit-west-papua-video-goes-viral/

   • Bernadette S. zegt:

    Zoals u hier ziet was de Indonesische overheid hier niet blij mee. Wij kunnen de video dus ook niet zien.

   • Bernadette S. zegt:

    Eén van de grootste kanshebbers op het volgende presidentschap is Prabowo Subianto, de ex-generaal van Kopassus die bekend is geworden van de Operasi (Pembebasan Sandera) Mapenduma waarin de gijzelingsactie moest worden beëindigd. Ik neem aan dat de OPM leden niet content zullen zijn als dat gebeurt.

    Hier wordt onderwezen dat de OPM de Indonesische gijzelaars wilden executeren en de buitenlanders gebruiken voor onderhandelingen. Dit heeft natuurlijk heel veel kwaad bloed gezet bij de Indonesische bevolking. Er is nauwelijks tot geen empathie met die bevolkingsgroep. Er zijn hier wel wat (katholieke) yayasan -internaten, foutief weeshuizen genoemd in Nederland- die jongeren daar vandaan halen en hier een schoolopleiding laten volgen.

    Vanzelfsprekend zal de provincie ook nooit en te nimmer worden opgegeven, uit principe maar ook door de bodemschatten. Zie bijvoorbeeld ook de aanwezigheid van Freeport waarin duidelijk is dat Amerikanen (en Australiërs) gebaat zijn bij de Indonesische controle van het gebied.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Bernadette S. zegt 2 januari 2023 om 10:21 zegt: “Vanzelfsprekend zal de provincie ook nooit en te nimmer worden opgegeven, uit principe maar ook door de bodemschatten.”

     Tja ….. het lot van de Papoea’s is helemaal de schuld van de Belanda Boesoek, zou meneer Mertens met volle overtuiging zeggen vanuit zijn krosi males in het veilige Nederland.

     Pak Pierre

    • Boeroeng zegt:

     Prabowo Subianto Djojohadikusumo, toch ? ……schoonzoon van Suharto en beiden met een dubieus militair en financieel verleden?
     Zijn grootouders en tante zijn begraven op Oud Eikenduinen in Den Haag.

    • Pierre de la Croix zegt:

     En zo blijft het Indische verleden en Indonesische heden innig in elkaar verstrengeld.

     Raadseltje voor de heer ing. R.L. Mertens in Pasar Maleis:

     Tanem Belanda Boesoek, dapet apa?

    • R.L. Mertens zegt:

     @PdelaCroix; ‘tanem Belanda boesoek etc.’- Dapet banjak tjelaka!

    • Bernadette S. zegt:

     Dat is wel heel ‘informeel’, mijnheer Mertens.

     Het is inderdaad dezelfde Prabowo waar we het hier over hebben. Het -nu ja- grappige is dat hij zich altijd heeft verzekerd van de steun van de islamitische hardliners terwijl hijzelf (via zijn familie) van christelijke afkomst is. Het is ook duidelijk dat hij bij religieuze ceremonies nogal onzeker is. Het was een (opportunistische) bekering/conversie bij zijn huwelijk met de dochter van Soeharto. Hij heeft zijn eigen politieke partij, genaamd Gerindra (Partai Gerakan Indonesia Raya).

 2. R.L. Mertens zegt:

  @BernadetteS/PdelaC; ‘vanuit mijn krossi males etc.’- In geen 3 eeuwen heeft Nederland naar Nw.Guinea omgekeken. In 1950 was slechts een klein deel bewoners ‘beschaafd geworden’. Het overgroot deel liep nog in penis kokers rond. Plots werd bij de overdracht, conform het ondertekende Mrt.1947 Linggadjati overeenkomst; overdracht van het gehele(!) grondgebied van Nederlands Indië; Nw.Guinea buiten de overdracht gehouden; om conform commissie Werner Indo’s en Nederlandse sympathisanten zoveel mogelijk naar dit gebied te lozen! Met grote gevolgen; zwarte Sinterklaas., WN’érs die uit de door de Republiek genaaste bedrijven werden ontslagen en in armoede/kampongs terecht kwamen etc. De Papoea’s moesten tot zelfbeschikking worden bijgebracht. Met een spoedcursus beschaving olv. een gg compleet in wit tropenpak met tropenhelm, werd hen geleerd in uniform te marcheren, te zingen, etc. zelfs met portret van onze toenmalige koningin voorop; Nederlands laatste bastion in de Oost te vertegenwoordigen!
  Toen Nederland onder druk van de VN tot een volksstemming moest over gaan. Kozen de stamhoofden (met shoggok) voor Indonesië. En toen Indonesiërs dit land gingen exploiteren…en tegenstand kregen….werd het leger erop afgestuurd; straf expedities. Want dit waren opstandelingen, die onder het bestuur moest worden gebracht. De pacificatie (=vrede brengen) van Irian is nu gaande! En de bannelingen verblijven in Nederland. Zoals weleer.

 3. Bernadette S. zegt:

  Natuurlijk is dit verslag wel ‘enigszins’ politiek getint, mijnheer Oser. Veel zaken blijven welles/nietes vraagstukken, bijvoorbeeld de correctheid en rechtsgeldigheid van de raadpleging door de Indonesische overheid van de meer dan 1.000 geselecteerden in de zgn. Penentuan Pendapat Rakyat.

  Ik zou me niet alleen zorgen maken bij de eventuele verkiezing van Prabowo als president. De ander kandidaten, de (ex)gouverneurs van Java, zullen er geen sterk afwijkende mening op na houden.

  • Bung Tolol zegt:

   Kobe Oser is geen meneer noch mevrouw ,doch een Vereniging Kobe Oser betekent Eenheid .Hoofdkwartier zetelt in Apeldoorn .Hun doel ? Het behartigen van de belangen van inwoners van voormalig Nederlands Nieuw -Guinea .Klein voorvalletje in 2014 .Nederlandse veteranen ,die ook gediend hadden op Nieuw-Guinea wilden zoals altijd naast de Nederlandse vlag ook de Morgenster ( Vlag van Nieuw-Guinea ) meevoeren .Na sterke druk van de Nederlandse minister ( takut voor Indonesia ) beval de organisatie die militairen om die vlag NIET mee te voeren ! Opmerkelijk die Nederlandse Gemeente ( Den Haag ) zei desgevraagd dat het helemaal NIET verboden was om die vlag mee te voeren ! Ga door met jullie goede werk Kobe Oser !

 4. Bung Tolol zegt:

  De Morgenster of Bintang Kejora is de vlag van Vrij Papoea .Een vijfpuntige witte ster op een rode achtergrond met witte en blauwe strepen ,als verwijzing naar de Nederlandse driekleur .( Rood,Wit en Blauw ) .Het is ten strengste verboden die vlag in het openbaar te vertonen ,je kan zo 15 jaar in de petoet belanden .Die Indonesische Parlements voorzitter ,die werd betrapt toen hij concessies in Papoea wilde verkopen aan (Nep) Amerikaanse kopers en daarvoor 2 miljard dollar eiste ,ging vrijuit ! Corruptie boleh di Indonesia tetapi als je met een vlaggetje zwaait ga je voor jaren de bak in ! Dat hele tafereel van dat corrupte Parlements voorzittertje werd op video opgenomen en uitgezonden .Je zou zeggen ,voldoende bewijs maar nee hoor ,het ventje is nog steeds Parlements voorzitter .🥸🥸🥸

 5. Als over corruptie praat in Indonesia dan ga je terug naar de tijd van de Sultans ,raja’s en niet vergeten de Hollandse VOC die der aan vergaan is. Maar gelukkig bestaat de KPK( Commitee voor betrijding van corruptie) dat door het VOLK(parlement) en tijdens de tijd van president Megawati, is opgericht. Zelfs de president zoals SBY als vijand heeft omdat de KPK zijn Batakse schoonvader durft te arresteren Wat de possitie van de mensen bij de KPK hun ambt hebben gekost.De corrupte leiders willen al lang de KPK opdoeken die zelfs 2 leden van de Hoge Gerechthof (Mahkamah Agung) heeft gearresteerd. Elfs de rechters en leden van de OM hebben een MAFIA gevormd dat bekend is als MAFIA PENGADILAN.Gelukkig bestaat de KPK nog die serieus de corruptie hebben bestreden met rechters, politie , militairn en 5 gouverneurs en tientallen regenten( bupati) hebben en zullen arresteren.He is een visiuese cirkel want wat betreft hun straffen en nog een enkel CURRUPTOR is dood veroordeeld wat temeer gexecuteerd .Niet zo als in China.Wal Suparmo

  • Bung Tolol zegt:

   Een buitenlandse professor vroeg eens aan zijn Indonesische studenten “” Wie heeft er weleens aan corruptie meegedaan ? “” Niemand stak zijn / haar hand op ! O.K zei de professor stel ik een andere vraag “” Wie heeft er weleens een agent wat money toegeschoven om onder een boete uit te komen ?:: IEDEREEN stak zijn /haar hand op !

   • A. Olive zegt:

    IEDEREEN stak zijn/hand op !”
    Het is onmogelijk om in Indonesia te wonen zonder actief corrupt te zijn of de corruptie mogelijk te maken.
    Corruptie bestaat in elk land maar in Indonesia moet iedereen meedoen in het dagelijks leven. Ik laat het maar aan de liefhebbers over die daar met pensioen naar toe willen gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.