De Weduwe van Indië: Sigar_ Maengkom

Philip Frederik Laurens Sigar, overleden in 1946 te Den Haag, werd geboren in 1885 te Langoan, Tondano bij Menado.
Zijn vader Philip Roeland Sigar had net als diens vader ambtelijke en bestuurlijke functies bij het gouvernement. Wat je vaker zag bij Minahassafamilies: middenklasse, christelijk, ambtelijk en bestuurlijk. Philip was gouvernementsambtenaar in oa de functies gewestelijk secretaris van Menado en administrateur provinciale secretarie West-Java. In 1939 plaatst hij vanuit Amsterdam ( aldaar enkele jaren wonend) een rouwadvertentie voor zijn moeder Theresia Petronella Adriana Alling (1864 Menado-1939 Batavia).
Te Menado in 1911 huwde Philip met…..

Cornelie Emilie Maengkom, geboren 1888 in Menado, overleden te Den Haag dd juli 1946, vier maanden voor Philips verscheiden. Dochter van Anthoinetta Emelie Tambahan (1864-1894) en Jan Eduard Maengkom (1861 Tondano -1927) in 1891 klerk vd controleur in Tondano;; 1899-1916 deurwaarder, agent weeskamer in Tondano;; 1918 districtshoofd Tondano Tooliang (hoekoem besar).
Cornelie zou 9 kinderen van Philip Sigar baren. Allen in de regio Menado. Hun dochter Dora Maria had een zoon die schoonzoon werd van president Suharto.
Een van de andere kinderen was….

Frederika Sigar, geboren in 1924 te Menado, overleden 1977 in Amstelveen en bijgelegd in dit graf te Den Haag. Ze studeerde af van de MULO te Den Haag in 1941, diploma stenografie Engels in 1970. Ze kreeg 5 kinderen en ze bleef Indonesiër tot 1971, tot Nederlander genaturaliseerd samen met haar man August Frans Ompi (1918 Menado – 1999 Amsterdam), die volgde HBS en rechtshogeschool te Java voor 1940. Werd in 1950 Indonesisch diplomaat te New York en er is een verhaal dat hij aldaar van de Indonesische ambassade 300.000 dollar had gestolen in 1960.
Frederika, Frans en de kinderen waren nog even in Duitsland wonend en vestigden zich definitief in Nederland. Gehuwd in 1949 en gescheiden in 1971.

Mensen keerden terug uit Indië. Europa was deels een geboorteland. Voor velen uit Indië was Europa niet het land waar ze geboren en getogen waren. Een opmerkelijk aantal koos de ambtelijke stad Den Haag voor definitieve vestiging. Ze overleden daar en werden in de aarde gelegd, ondermeer te begraafplaats Oud Eikenduinen.
Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in diversen, Weduwe. Bookmark de permalink .

18 reacties op De Weduwe van Indië: Sigar_ Maengkom

 1. In verband met de Nieuw Guinea kwestie heeft de Minister van Justitie MAENKOM opdracht gegeven dat alle Nederlanders , Indonesia moeten verlaten!

  • A. Olive zegt:

   Pak Wali. nou weet ik dat ik niet alleen Soekarn maar ook Maenkom kan bedanken voor een beter bestaan in Amerika dan wat ik ooit in Indonesia zou hebben kunnen verwachten.

   • Dat zegt met broer ook omdat hij een PATENT in COLOR FOTOCOPY heeft uigevonden voor XEROX en woont na gepiensoeneerd in Rochester( NY) in een luxe appertement aan de Pennsilvania Avenue in Washinton.Terwijl hij als en van de commandanten van de TP( Tentara Pelajar) in Indonesia eigenlik tot generaal kon opklimmen.

 2. Bernadette S. zegt:

  Sigar is wel een bekende naam in Manado. In Tondano ken ik wel Mewengkan (en Mawengkan) maar van Maengkom had ik nog nooit gehoord. Maar mijn tante vertelde me dat zijn achtergrond wel degelijk wordt onderwezen in de geschiedkundige vakken van de rechtenstudies hier; hij had blijkbaar gevochten in de Kodam Siliwangi en werd later minister van justitie in welke functie hij de beleidsmaatregel tegen de (Indische) Nederlanders uitvaardigde.

 3. Bernadette S. zegt:

  Die $300.000 (ƒ 1.000.000) die Frans Ompi gestolen zou hebben, zou nu omgerekend zo’n €3.3 miljoen waard zijn. Ze hadden dan toch veel in kas in zo’n KBRI.

  • Boeroeng zegt:

   In Nederlandse kranten waren er geen berichten hoe het nu afliep met August Frans Ompi wbt die diefstal.
   Welke rebellen in 1960 ? Kreeg hij gratie van Indonesië ? Was het wel waar ?
   —–
   Meer over de familie Sigar in bahasa indonesia
   http://adrianuskojongian.blogspot.com/2015/10/tentang-keluarga-sigar.html

   Vertaling bovenstaande link , pdf-bestand https://boeroengnest.files.wordpress.com/2022/12/verken-de-geschiedenis-van-manado_-over-de-sigar-familie.pdf

   • Bernadette S. zegt:

    De (automatische?) Nederlandse vertaling is blijkbaar niet zo best.

    Ik moest dit even aan mijn man uitleggen:
    Dora Marie Sigar, lulusan Christelijke Handels HBS (Hogere Burger School) di Nicolaas Maesstraat Amsterdam 1940 kawin 7 Januari 1946 dengan Dr.Soemitro Djojohadikusumo dan berputra Prabowo Subianto dan Hashim Sudjono Djojohadikusumo yang terkenal sekarang sebagai politikus. Dora Marie Sigar meninggal di Singapura 23 Desember 2008.

    Moet eigenlijk zijn:
    Dora Marie Sigar …… trouwde op 7 januari 1946 met Dr. Soemitro Djojohadikusumo en kreeg de zonen Prabowo Subianto (Djojohadikusumo) en Hashim Sudjono (Djojohadikusumo) die nu bekende politici zijn.

    Dat laatste is natuurlijk niet helemaal correct: Hashim, opgeleid in de VS, is indertijd in de Suharto tijd zeer rijk geworden o.a. met deals over olievelden in Kazachstan. Hij was eigenlijk een beetje de slimme van de familie en hij redde zijn oudere broer van een bankroet, die zat -als niet zo’n succesvol zakenman- in vieze papieren. De val van Soeharto in ‘98 (tijdens de anti-Chinese rellen) was natuurlijk een persoonlijke ramp voor Prabowo, die als legergeneraal getrouwd was met een dochter van Soeharto. Hij vluchtte naar Jordanië en verbleef daar in ballingschap. Hashim verloor in de crisis zijn banken, de cement- en petrochemische fabrieken en een elektriciteitcentrale. Hij vertrok ook en bracht de volgende jaren door in Zwitserland waar hij zijn conglomeraat weer uitbouwde. Ze bezitten samen nog steeds een palmolieplantage op Sumatra en een pulpfabriek in Kalimantan. Hij was ook de grote (financiële) sponsor van zijn broer in de presidentsverkiezingen. Prabowo is in de huidige regering de minister van defensie (die hier níet hoofd van het leger is!).

 4. Boeroeng zegt:

  In de database van gelijkstellingen en naturalisaties zijn 19 Maengkom-namen en 14 Sigar-namen.
  Dat zegt iets over de Nederlands-georienteerdheid in deze families.
  De genoemde Ompi was de enigste met die naam die naturalisatie verzocht.
  Maar van zijn moedersnaam Wakkarij of Wakkary, ook Minahassa-familie, zijn er 7 op de lijsten.

 5. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Gelijkstelling zegt niet alleen iets over de Nederlands-georienteerdheid maar veel meer over de Rangen- en Standenmaatschappij in de kolonie Nederlands-Indie.

  Gelijkstelling betekende o.a. dat de persoon bepaalde rechten kreeg als die van een Europeaan (is niet gelijk aan Nederlander) zoals toegang tot Europees onderwijs om zodoende een vaste baan bij het Gouvernement te krijgen en recht had op pensioen. Zo werd de pikorde in Indie bepaald.

  Het is wel sneu dat deze “Gelijkgestelden” toen ze naar Nederland “repatrieerden” tot ontdekking kwamen dat ze niet automatische de Nederlandse nationaliteit hadden. Sommigen hadden ook niet eens de Indonesische Nationaliteit en waren feitelijk statenloos (Zuid-Molukkers). Dat had hun toch ook bij vertrek uit het Moederland verteld kunnen worden,? Maar er waren zeker voor het Gouvernement en later de Nederlandse Staat redenen te over om dit pas lang na aankomst te melden, over politieke willekeur gesproken. Waar zijn de excuses gebleven?

  Wat ik in bovenstaand opsomming van personen lees, is dat ze binnen hun eigen, Indo-Europese kring trouwden. Er was zoals velen ook op dit blog ontkennen, wel degelijk sprake van een Indische dwz Indo-Europese maatschappij= gemeenschap= community. Is best het bestuderen waard.

  • Boeroeng zegt:

   Peter ,
   Ik ben die velen niet tegengekomen die je bedoelde in dit citaat: ” velen ook op dit blog ontkennen ”
   De vele lezers van deze blog ontkennen niet een Indische dwz Indo-Europese gemeenschap in Indië.
   Dat ‘bestuderen’ wordt hier veel gedaan en daarom zijn ze lezer.

   Molukkers konden een Indonesisch paspoort aanvragen en zouden die krijgen, zoals indertijd afgesproken was en ondertekend 29 december 1949.
   De Molukse ex-knillers in Nederland wilden in 1951 dit zelf niet.

   Inderdaad dachten velen dat ze de Nederlandse nationaliteit hadden.
   Of waren niet op de hoogte dat ze die moesten aanvragen in 1950 en 1951, met als voorwaarde biologische of culturele verwantschap met de Indisch-Nederlandse gemeenschap aan te kunnen tonen.

   • Bung Tolol zegt:

    Veel Indonesiers ( Dus geen Indo,s) die zich in Nederland vestigden ,hielden hun Indonesische nationaliteit ,voornaamste reden ( toen ) zij wilden zichzelf en ook hun kinderen vrijwaren van de militaire dienstplicht .

   • vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

    “Velen, die niet op de hoogte waren dat ze die moesten aanvragen” zoals dhr Bo Keller of drs Cleintuar? Dat lijkt mij een boute veronderstelling.
    Hoe werden die personen dan in Nederland toegelaten, ze waren toch sans-papiers!

    Of al die Zuid-Molukse militairen, die naar Nederland kwamen? In wezen waren die militairen in vreemde krijgsdienst, ze kregen hier de status van “statenloos”. Hoe kwamen die in Nederland binnen, met wat voor reisdocument?

    Er is op dit blog door Indo’s beweerd dat er geen sprake was van een Indo-Europese gemeenschap., als reden werd en wordt gegeven dat de (vermeende) rang- en standverschillen te groot waren en dat geldt nog steeds zo. Ik heb het aantal ontkennende Indo’s niet geteld, maar ook dat kan gemeten worden, want kijk maar naar Facebook of Google.

    • Pierre de la Croix zegt:

     vandenbroek@libero.it 1953 zegt 13 december 2022 om 23:43: “Ik heb het aantal ontkennende Indo’s niet geteld, maar ook dat kan gemeten worden, want kijk maar naar Facebook of Google”.

     Alsof die media betrouwbaar genoeg zijn en een nauwkeurige, wetenschappelijk verantwoorde meting waarborgen.

     Pak Pierre

 6. Nederlandse vertaling van Google: BARANG KALI MASUK ANGIN= goederen rivier binnen wind!

  • Bung Tolol zegt:

   Barangkali ( aan elkaar ) =misschien en masuk angin =verkoudheid .Dus kan de zin luiden “”Misschien een verkoudheid “” Is ook logisch want het is hier in Nederland Dingin !!! 😜😁😂Stervenskoud !

   • Pierre de la Croix zegt:

    Bungkie, ik neem aan dat Pak Wali die letterlijke woordvertaling van Google voor ons had opgeschreven als grapje. Ik kende het al, maar vond het toch leuk om het hier terug te vinden, te midden van al die serieuze praat over slavernij, Generaal Eenoog (gefundenes fressen voor de heer ing. R. L. Mertens) en het nauwkeurig tellen van bersiapslachtoffers waarop de geleerden kennelijk nog niet zijn uitgeteld.

    Keep smiling. Selamat tidoer. Vergeet de warme kruik niet.

 7. De Hr TRIP wat ik ooit over heb , de Staiton Manager van de GARUDA INDONEISAN AIRWAYS in Makasar, die ontvoerd is door Kahar Muzakar tijdens transport van de stad naar het vlieg veld is SIBELIUS Trip.Omdat jij mot had met zijn vrouw, wil hij niet bevrijd worden en is met de bende de bossen ingetrokken.Verder niets mee e over hem gehoort en zal zeker( naar leeftijd) al gestorven zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.