My Blue Heaven

Zie de film My Blue Heaven
Wikipedia: My Blue Heaven is een Nederlandse film uit 1990 van Ronald Beer. De film is gebaseerd op een scenario van hemzelf. Het gaat over een Indische familie die in de jaren 60 emigreert naar Nederland en aldaar aanvankelijk niet wordt geaccepteerd.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

9 reacties op My Blue Heaven

 1. Bung Tolol zegt:

  Ikan asing di koper anda ? Bersama dengan pakaianmu ? Tidak terlalu pintar ! Zoute vis in je koffer ? Samen met je kleren ? Niet zo slim ! Mijn vader voerde in de jaren 60 v.d.v.e Ikan asing ( Gaboes en Djambal ) in vanuit Singapore tot nu toe 2022 ruikt het in die opslagbox naar Gaboes en Djambal ! Moet wel zeggen het was gouden handel . Lievelings gerecht van mijn moeder ? Ikan asing met een beetje sambal en rijst al ! Natuurlijk wel met de hand eten .Veel Indo,s van de eerste generatie stonden dichter bij de Indonesier dan bij de Hollander ,wat wel vrij logisch was de meesten hadden een Indonesische moeder .( Zo ook mijn moeder )

  • Bernadette S. zegt:

   Asing is vreemdeling mijnheer Bung. 🫣 Wij eten dit inderdaad met de hand (de rechter! Ook NOOIT iemand de linkerhand aanbieden of iets geven met links).

   Tegenwoordig wordt de Ikan Asin wel heel goed vacuüm verpakt. Ik betaalde laatst zo’n 65.000 voor een kilo. Ik zag het ooit op de grote markt in Den Haag en daar was het wel duur. Het krijgt hier nu een wat slechtere naam door de -zogezegd- grotere kans op maagkanker 🤷🏽‍♀️

   Wat ik persoonlijk erg lekker vind, is de Ikan Bandeng die we uit Semarang of Surabaya meenemen. Wel liefst zonder graten. Maar jullie hebben iets soortgelijks wat smeuïger en minder droog is; gerookte makreel!

   • Bernadette S. zegt:

    In Semarang hoeft men momenteel het huis niet te verlaten om wat vissen te vangen. De overstromingen zijn dit keer zeer heftig.

    Voor ons is nu ook bang afwachten; normaal is er een piekperiode van regen rond nieuwjaar (nu dus) en eind januari. De koffer van mama is al ingepakt (zonder ikan asin, wel met Indomie) en de olielampen en Aqua galon staan al gereed. Het probleem is, dat zelfs bij onderstromen van andere gebieden, iedereen wel lijdt onder het platleggen van het elektriciteitsnet en de watervoorziening.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Bernadette S. zegt 2 januari 2023 om 09:44: “In Semarang hoeft men momenteel het huis niet te verlaten om wat vissen te vangen”.

     Kennelijk niets veranderd sinds “mijn tijd”, > 70 jaar geleden. Vergeet de slangen niet die bij bandjir met de visjes het huis in zwommen. Eentje in mijn bed gevonden dat ik net had verlaten. De oeler van zeker 1 m vond het er blijkbaar lekker warm. De baboe die mij uit bed had gejaagd, begon te gillen.

     Memories are made of this ……

     Pak Pierre

 2. Nou ik heb nog nooit gehoord over Indische mensen die naar Holland zijn geëmigreerd, zij moesten Indië uit dus het land verlaten door Soekarno of Indonesiër worden. Dus zij zijn eruit geschopt.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Nou meneer Van Willigenburg, dan geldt “emigratie” richting NL wél voor Indische mensen (totoks overigens ook) die WNI waren geworden maar al na korte tijd hun keuze betreurden en spijtoptant werden.

   Zij werden als nieuwbakken WNI-er weliswaar niet uit Indonesia geschopt, maar in Indonesia weggepest. Per definitie waren deze mensen wel “emigrant” richting NL.

 3. Tjodot zegt:

  Geweldige film die zich afspeelt in de jaren 50. Goed beeld hoe de Nederlanders de info’s beoordeelden. Tikje overdreven hier en daar. Al met al toch een leuke film.

  Tjodot

  • Bernadette S. zegt:

   Jammer genoeg krijg ik niets te zien als ik de link open. En alle Nederlandse en Belgische TV websites en streaming diensten werken niet buiten Europa.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Tja mevrouw S., er moet toch nog wát voor u geheim blijven.

    Maar er was ook nog een gelijknamig liefdesliedje.

    Pak Pierre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.