Wat betekenen excuses nog in de hedendaagse sorry-democratie?

Het kabinet wil excuses aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden. Maar wat betekent dit nog, in de hedendaagse sorry-democratie?
Als voormalig uitwisselingsstudente naar Indonesië vraag ik mij echt af wat wij met al die opstapelende excuses van de Nederlandse regering nu eigenlijk nog precies willen bereiken.
Ronald Lepez, voormalig proefvoetballer bij SC Heerenveen, stelde deze week in  deze krant dat het excuus dat Nederland wil maken voor het slavernijverleden ook moet gelden voor het vroegere Nederlands-Indië ( LC 8 november). Leeuwarder Courant

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

30 reacties op Wat betekenen excuses nog in de hedendaagse sorry-democratie?

 1. Bernadette S. zegt:

  Mag ik hier een generaliserend Indonesisch stand- of oogpunt op geven (gebruik geen korrel maar een zak zout)?
  “Wij -de 230 van de 250 miljoen inwoners- weten eigenlijk niet eens goed waar Nederland ligt. De overige 20 miljoen hebben er verre familie of kennissen wonen of hebben wel eens een ‘Tur Eropa’ gedaan dus hebben een wat beter idee. Als we iemand ontmoeten uit Nederland, hebben we het over Amsterdam, bitterballen en Van Persie, we leggen geen enkele link met 350 jaar overheersing. We wisten eigenlijk niet eens dat de koloniale periode zo lang duurde, de vrijheidsstrijd is iets uit een lang vervlogen geschiedenis. We hebben geen mening over de Nederlander, voor ons is die hetzelfde als een Duitser of Australiër, het zijn allemaal rijke Bule. Tevens houden we ons bezig met overleven en het voeden van onze familie, niet met politieke spelletjes en geroofde kunstschatten.”

  • R.L. Mertens zegt:

   @BernadetteS; ‘een generaliserend Indonesisch stand/oogpunt tc.’- Oh jee, alwaar een Belanda, die weer het woord voert voor de Inlander; ‘onze baboe/djongos hadden het indertijd nooit te klagen bij ons……’
   – Ooit een geschoolde Indonesiër ontmoet; een ingenieur, die ik vroeg hoe hij die Hollandse tijd had ondervonden. Hij verhaalde; ‘in Batavia jr.’30 reed de tram met 3 wagons; de 1e klas uitsluitend voor blanken/Europeanen (soms ook Indo’s), een 2e klas met veel Indo’s(heel soms Belanda’s) en tenslotte de de 3e klas; een open(!) wagon met uitsluitend Inlanders/pasar gangers. Ik zelf zat op de Hollandse Inlandse school. En liep op sandalen. Als ik dan in die 2e klas plaats nam en jullie (Indo) Europeanen binnen kwamen; stapten ze mij opzettelijk op mijn tenen. En keken mij dan strak in de ogen………………!’

   • Bernadette S. zegt:

    “jullie (Indo) Europeanen”? 🤭
    Wilt u mijn paspoort en KTP zien mijnheer Mertens? Weet u eigenlijk wat een KTP is? Nogal beledigend om gelijk de stempel van een onwetende WNA op mijn voorhoofd te drukken omdat hetgeen ik schrijf u niet bevalt.

    Ik spreek als WNI voor de huidige (!) Indonesische samenleving waar ik ben geboren, waar ik leef en werk en stemrecht heb, en ik heb mijn inziens recht van spreken over mijn eigen land.

    Het is gewoon zo dat de doorsnee Indonesiër zeer weinig afweet van de koloniale periode. [Als u met een persoon sprak die van in de jaren ‘30 nog precies wist hoe de trams er uit zagen, leeft die waarschijnlijk al niet meer (mijn moeder en tantes die ook nog een mondje Nederlands spreken weten dat niet eens meer).]

    Wij spreken alleen over ‘tempo doeloe’ als er een eetfestijn met voedselkraampjes plaatsvindt. En de verschillen tussen westerlingen zijn hier ook niet bekend, zij worden over één en dezelfde kam geschoren. Het lijkt allemaal meer UW probleem dan dat van de Indonesiër te zijn; moet de Nederlandse samenleving maar boeten omdat u ooit (letterlijk) op uw teentjes bent getrapt? 🙄

    Ook vind ik het een beetje raar dat een persoon die zo’n hekel heeft aan de ‘superieure’ blanke of Indo en zo inzit met de ‘inlander’ er niet voor gekozen heeft om dan maar hier in RI te wonen? Of telt de portefeuille meer dan de principes? (Dan heeft u meer Nederlands bloed* dan u doet uitschijnen 🫣)

    Op een gegeven moment is het misschien verstandig de oude wonden eens niet opnieuw open te rijten. Maar u leeft blijkbaar van conflict. Of in het verleden.

    • Bernadette S. zegt:

     * grapje! Ik denk dat ik als Chinees Indonesische, getrouwd met een Nederlander, dit wel kan zeggen. Twee volken die immers bekend staan om hun zuinigheid.

    • Bung Tolol zegt:

     Ha ha ha die Mertens ,die dacht dat Bernadette een Belanda was ,viel weer van mijn barkruk van het lachen ! 🤣 Bernadette heeft hem mooi lik op stuk gegeven ! Met haar laatste zin sloeg zij de spijker op de kop “” Maar u leeft blijkbaar van conflict ( tot conflict ) Of in het verleden !”” Ik wilde gisteren eigenlijk al reageren op die Mertens maar bedacht mij toen “” Bernadette kan zich uitstekend zelf verdedigen en is niet op haar mondje gevallen !””

    • R.L. Mertens zegt:

     @BernadetteS; ‘paspoort KTP zien etc.’- In mijn tijd jr ’40 had men ook Indonesiërs; de zgn. Staatsblad Nederlanders, die zich een Europese voornaam en gewoontes(!) aannamen, dus ik dacht een nazaat….. of die moet zo nodig die tempo doeloe geschiedenis even ‘goed moet praten/bagatelliseren’. Ik lees dat u met een Nederlander getrouwd bent, vandaar… even een aanmatigend(!) generaliserend een Indonesische oog/standpunt? -Jonge Indonesische historici als Bonnie Tryana ea. denken daar toch wel anders over. Sprak ook toevallig op de onlangs gehouden Multatuli dag hierover met enkele jonge Indonesische studenten. Die lieten toch een ‘ander geluid horen’ dan u. Nou kan ik me voorstellen dat daar de betjak kerel/ lontong verkoper zoals u beweert. Net als bij ons de palingboer/patat verkoper etc. – ‘niet gekozen om hier in RI te wonen etc.’- Moet het dan, vanwege mijn kijk op onze( ook van U!) geschiedenis? U bent toch niet toevallig familie van ene P de la? – ‘oude wonden open rijten etc.’- U begon er toch mee? Voor de goede orde; ik juich van harte. dat onze regering/ koning Indonesië excuses heeft aangeboden. En ‘niet zo maar sorry’ heeft geroepen.

    • P de la zegt:

     R.L. Mertens zegt 18 november 2022 om 23:25: “Moet het dan, vanwege mijn kijk op onze( ook van U!) geschiedenis? U bent toch niet toevallig familie van ene P de la?”

     Neen meneer Mertens, de achtbare mevrouw Bernadette S. is geen familie van mij, maar ik ben wel een gretig lezer van haar stukjes. Zij toont daarin een intelligente veelzijdigheid en schrijfkunst waaraan u met uw eentonige mantraatjes of van anderen gespiekte uitspraken niet kan tippen.

     Zo kan ik haar vraag aan u heel goed begrijpen waarom u met uw blinde pro Indonesische houding, inclusief vergoelijking van de bersiapmoorden voeg ik hieraan toe, gepaard aan uw niet aflatende Belanda haat, niet in Indonesia bent gaan wonen .

     Hoe vaak heeft ene Pierre de la Croix u die vraag ook niet gesteld en daarop geen antwoord gekregen, of een antwoord dat de strijdigheid met uw eigen beginselen alleen maar bevestigt.

     P de la

    • R.L. Mertens zegt:

     @Pdela;’niet kan tippen etc.’- Oei, oei; en ik doe toch zo mijn best om met; intelligente veelzijdig schrijfkunst u te overtuigen; dat bersiap door Nederland is uitgelokt(!); om de Britten over te halen die opstand even neer te slaan( zoals in Soerabaja)….waardoor wij buiten de kawat de pisang werden! U weet het toch; oorzaak geeft gevolg…. En wat mijn geboorteland betreft; ben net terug van een 3 weeks verblijf…en uiteraard mijn jeugdstad Soerabaja bezocht. En in het vm. Oranje hotel gelogeerd. Waar merdeka daadwerkelijk begon. Voor alle duidelijkheid; ik ben een Nederlander/Belanda…..wel met een andere kijk op ons verleden!
     note; zelfs wijlen koningin Juliana was vóór de Republiek. Heb alle Oranje boeken doorgeworsteld en vond (eindelijk) een boek van H.Galesloot; Mevrouw Majesteit; waar zij zelfs refereert aan het Atlantic Charter 1941(!); elk volk heeft het zelfbeschikkingsrecht!

    • P de la zegt:

     R.L. Mertens zegt 20 november 2022 om 21:21: “………..”

     Ach meneer Mertens, u blijft oude koek verkopen die een iegelijk op deze site al lang kent en zwaar melempem vindt.

     Dit duidt n.m.m. op tunnelvisie, geldingsdrang en een gebrek aan inlevingsvermogen. Een gevaarlijk mengsel, indien intelligent door de bezitter ervan gebruikt.

     Gelukkig – alles is relatief – blijft het bij u bij een voortdurend herhalen van oude koek, zoals te doen gebruikelijk wel gelardeerd met vele uitroeptekens, alsof u toch bang bent dat uw oude koek er anders helemaal niet in gaat.

     Gegeven het fanatisme waarmee u uw eentonige boodschap repeterend uitdraagt, alsmede de aard van uw boodschap, is het geen wonder dat lezers als mevrouw Bernadette S. en ik (nogmaals, voor uw informatie, we zijn – voor zover ik kan nagaan – geen bloedverwant, noch Indisch aan elkaar “geparenteerd”), u van inconsequent gedrag betichten omdat u in het land van de door u zo gehate en verafschuwde Belanda blijft wonen.

     Naast tunnelvisie en geldingsdrang blijkt u dus ook behept met een behoorlijke dosis opportunisme en/of masochisme.

     P de la

    • R.L. Mertens zegt:

     @Pdela; ‘een gevaarlijk mengsel etc.’- En bij u steeds maar aantijgingen, kretologieën; niet staat inhoudelijk(!) in te gaan. Door gebrek aan kennis? Of is het aangeboren indolentie?

    • P de la zegt:

     R.L. Mertens zegt 21 november 2022 om 21:22: “…… “.

     In ieder geval geen ziekelijke obsessieve Belandahaat, tunnelvisie en inconsequent gedrag zoals de heer ing. R.L. Mertens.

     P de la

  • Boeroeng zegt:

   Dit ter zijde:
   Ik las jaren geleden op indonesische websites dat men van Persie ziet als iemand van Indonesische afkomst.
   Hoewel zijn oma van Persie – van der Zande in Indonesië woonde ca 1941 heb ik nooit haar ouders kunnen vinden.
   In Nederlandse media was ook nooit gemeld wat haar familieband was.

   on topic dan maar weer:
   Dat Nederlands verleden met Indonesië is meer in Nederland iets in de publieke aandacht.”
   In Indonesië speelt dat nauwelijks voor de gewone Indonesiër.
   Algemeen denkt men niet aan excuses te willen van Nederland. Soedah
   En inderdaad…. wbt de slavernij in Indonesië, excuses aan wie aanbieden en wat is het nut ervan ?

   • Bung Tolol zegt:

    Pa van Persie heeft eens verklaard dat hij inderdaad van Indonesische afkomst was .De vrouw van Robin van Persie is Marokkaans .Hun zoon ,ook al een voetballer is het levende voorbeeld wat voor mooie kinderen je kan krijgen als Indische mensen een verbintenis aangaan met Arabische mensen .of Marokkanen .Heb dit vaak gezien .Binnenkort spelen Van Persie jr en Van der Vaart jr samen in het Nederlands jeugd elftal en beiden hebben een beetje ( sedikit ) Indonesisch bloed en dat kun je ook zien !

   • Hans Boers zegt:

    Dornier ongeval 3 maart 1942 met aan boord evacuees richting Australie, waaronder mevr. Johanna A. van Persie-van der Zande, mevr. van der Zande en Jack van der Zande. De Dornier werd vlakbij Australia getroffen. Zij allen overleefden.
    Jan was niet aan boord, waarschijnlijk achtergebleven te Soerabaja wegens de oorlog.

    Het echtpaar van Persie-v.d. Zande moet gehuwd zijn NA 29 maart 1941 (toen zij zich verloofden te Soerabaja) en vóór 3 maart 1942 toen het vleigtuig getroffen werd.

    https://pacificwrecks.com/aircraft/do24/x-1.html (zie bovenaan de passagierslijst.

    Jan van Persie was zeer waarschijnlijk werkzaam op vliegveld basis Morokrembangan Soerabaja en de familie van dr Zande woonde/werkte vlakbij Morokrembangan namelijk de Perakboulevard te Soerabaja. De Perakboulevard liep van de bovenstad Soerabaja naar de haven Perak (algemene haven en ook de Marina haven/basis)
    De huizen in deze buurten werden bijna allen bewoond door personeel dat iets van doen had met of het vliegveld of de marine basis/haven.

   • Boeroeng zegt:

    Net gevonden: linkje 1 en linkje 2
    Oma van Persie-van de Zande was geboren in 1923 te Amsterdam, ging in 1937 naar Indië, huwde in 1942 te Soerabaja
    Dochter van Johannes Adrianus vd Z. en Tietje Hoitinga, beiden in Nederland geboren en in 1920 te Amsterdam gehuwd .

   • Bernadette S. zegt:

    Dit maakte me wel nieuwsgierig en ik sloeg de Indonesische pers er eens op na.

    Raar genoeg beweert men hier dat de link met Indonesië via de moeder, José de Ras zou zijn?! 🤷🏽‍♀️

    Zijn oma van moeders kant zou uit Surabaya komen. Een beetje rare tekst:
    Darah Indonesia yang mengalir dalam diri Robin van Persie berasal dari garis ibu. Dari cerita yang bergulir dalam keluarga, disebut-sebut nenek ibunda Robin van Persie masih ‘berbau’ Indonesia berasal dari Surabaya. Jose Ras sang ibu dulu memilih tinggal di Belanda.

    Hoe dan ook, de naamsbekendheid hier is enorm. Iedereen die maar iets van voetbal afweet in Indonesië kent hem. Ongelofelijk populair hier en de toeloop tijdens wat demonstratie (zaal)voetbal toernooitjes een paar jaar geleden was enorm.

    Ikzelf volg de soap rond Radja, die momenteel (nog) in Antwerpen speelt, de bad boy 🤦🏽‍♀️. Mijn man heeft het vaak over Huizinga (?) maar dat zegt mij niets. De oudere garde hier kent Simon Tahamata ook wel.

   • Noordin zegt:

    Boeroeng, u ook verwant met P de La?

    • Boeroeng zegt:

     Noordin,
     Ik snap je vraag niet.
     Als P. de la diegene is die ik denk dat hij is dan ben ik gerelateerd via een omweg van familie en/of aangehuwde familie. Maar niet bloedverwant
     —>> broer van mijn oma heeft een achterachterkleinzoon, wiens opa van moederszijde een neef is van een kennis van mij, die kinderen heeft met een neef van P. de la.
     Kampung ketjil.

     Maar zo bedoelde je het niet ?

 2. Bung Tolol zegt:

  Bahwa Keluarga P de la begitu besar ,sehingga lebih baik berbicara tentang Keluarga P de La la la ! Maar moet je die zin even volgen ,die Boeroeng hier neergepend heeft “””Broer van mijn OMA heeft een achterachterkleinzoon ( Eerst dacht ik dat dat zoontje achterlijk was ),wiens OPA van MOEDERSZIJDE een NEEF is van een KENNIS van mij ,die kinderen heeft met een NEEF van P de la !”” Ik heb die zin wel 10x overgelezen ,snap hem nog niet ! 😂😎😜

  • Boeroeng zegt:

   Nog eens zo uitgelegd:
   * Mijn oudoom heeft een achterkleinzoon.
   * diens schoonvader heeft nichtjes
   * en die nichtjes hebben anderzijds een oom die eerder genoemd is.

   Bung, Wat denk je van deze:
   Mijn overovergrootmoeder had een tweede huwelijk met Thomas Davies, oudoom van je tante Adolphine Davies
   Wat ingewikkeld maken: die overovergrootmoeder is de oma van mijn oudoom die ik net bedoelde.

   • Bung Tolol zegt:

    Adolphine Davies ? Oh je bedoelde Tante Roos ! Die was getrouwd met een broer van mijn moeder .Maar ze konden pas trouwen nadat Zijn vader en moeder netjes getrouwd waren voor de wet .Dus die oude Kniller en zijn Njai werden op hoge leeftijd gedwongen naar het Altaar gesleept ! Schandalig vind ik met de ogen van 2022 . Maar o.k je hebt dus via Adolphine wel enige familiebanden met haar kinderen ,dat waren er vijf ,dus mijn neven en nichten .Ach familiebanden ,wat veel belangrijker was de vriendschap die ontstaat als mensen in een benarde positie verkeren b.v samen de kampjaren doorbrengen .Zoals jouw oom Chris en mijn vader .Zij hebben samen in barak 17 gezeten in Bangkinang samen met ene Bo Keller .Chris van 1911 ,mijn vader van 1913 en Bo Keller van 1928 .Die twee samen met Boy van den E zullen wel een oogje in het zeil hebben gehouden op die jonge ( 1943 ) 15 jarige Keller . Bo Keller vertelde mij dat oom Boy met zijn zwepen hard wraak had genomen na de overgave van Japan op die Indonesische heiho,s .Hij zweepte ze het hele kamp door ! Ik vertelde dhr Keller dat ik dit verhaal al kende maar evengoed bewees het wel ,dat het echt gebeurd was .

 3. Bung Tolol zegt:

  Tjee ik wist niet dat Oom Boy zulke mooie voornamen had ,hij had 3 zonen en een dochter , Die dochter leeft nog en is nog wel een beetje getraumatiseerd door dat gedonder in de Ola straat .Oom Boy had twee zonen bij hem in het kamp ,ze waren ietsje jonger dan Bo Keller ,niettemin kamp vriendjes .Deze twee zonen zijn niet zo lang geleden overleden .Zowel Oom Boy als Chris E hebben dus in Nieuw-Guinea gezeten .Bo Keller had daar een goede vriend ene Jan Top schreef hij eens ,laat dat nou ook een oom van mij zijn geweest .Ik wist niet eens dat Oom Jan in NG had gezeten ,net als si Boeroeng ,die ook niet wist dat zijn Oom in Suriname een tijdje werkzaam was geweest ( Bij de Surinaamse Volkskredietbank ) Ach ja je hoeft ook niet alles te weten tussen hemel en aarde .Mijn vader vertrok pal na zijn vrijlating Padang ( Woonde ook in de Olastraat ) hij voorzag al narigheid en nam vrouw en 4 kinderen mee naar Borneo ,Sinkawang .Tot zijn dood in 1982 zijn mijn vader ,Boy van den E en Chris E bloedbroeders gebleven ! Nooit enige heibel tussen die drie voorgevallen ! Nog iets deze drie hadden een eed gezworen ,mocht een van hun overlijden ,zou de overlevende een oogje in het zeil houden op zijn echtgenote .Na 1982 bezocht Oom Boy mijn moeder zeker 2x per week om te kijken of alles goed ging .Chris E woonde te ver ,dacht Den Bosch .

  • Bung Tolol zegt:

   Zijn echtgenote ( Van oom Boy ) zat met Winneke en Dany ( allebei leven nog ) in het vrouwenkamp van Bangkinang .De Beide oudste jongens Nety en Herreke zaten bij hun vader in het mannenkamp ,waar ze vriendjes waren van Bo Keller .Wist helemaal niet dat Nety eigenlijk Armand heette ! Zo zie je maar ,wat je allemaal niet te weten komt als je op een website zit .Oom Boy familie van Bep Bakhuys ? Wist ik ook al niet ,wie die twee anderen zijn Diederik van Vleuten en Nick Clegg ????

   • Boeroeng zegt:

    Bij internering in april 1942 te Padang werden moeder en vier kinderen genoteerd voor het vrouwenkamp. De twee oudste zoontjes waren nog te jong op die datum.

    Bakhuys, Vleuten, Clegg en oom Boy waren nazaten van de familie van Blommestein.

    Lohh die voormoeders uit Indië ya ?

    • Bung Tolol zegt:

     Van Blommestein ? wah klinkt mahal ! Keluarga terkemuka ( vooraanstaande familie ! Zou die familie van den E dat geweten hebben ? Geloof er geen nasi bal van ! Herreke was monteur bij zwembaden en Nety was monteur bij de BATCO ,natuurlijk eerbare beroepen maar niet iets voor een Van Blommestein ,die zijn op z,n minst wel ergens Lid van de Raad van Bestuur en hebben natuurlijk ook contact met de Koninklijke familie .Ik zie Oom Boy met zijn anaks al op paleis Soestdijk .Oom Boy was een kleine ,donkere heel breedgeschouderde Indo .Type kleine Sumo worstelaar .Bo Keller heeft haarfijn uit de doeken gedaan ,hoe Oom Boy die zwepen vervaardigde ,hij was er elke dag mee bezig ! Till the day of revenge ! Na 15 augustus hadden die Indonesische heiho,s beter de plaat kunnen poetsen .Die Indo,s zonnen op WRAAK ! En die kwam er ! Met die zwepen werden ze het hele kamp doorgeslagen .Geloof niet dat jonge Bo Keller hier aan mee deed ,daar was hij nog te jong voor .😜😎😂

  • Bung Tolol zegt:

   Tjonge jonge !! Ik zie groen & geel van jaloezie bij het vernemen van die familie geschiedenis van die fam Van den E .Eerst stammen zij af van die voorname familie Van Blommestein ( Boeroeng) ,dan plotseling zijn ze familie van Van Blommenstein ( Imexbo ) .En als klap op de vuurpijl duikt er een heuse adellijke Javaanse Mas Adjeng op ! Trouwens mooi klein begraafplaatsje ,die gewone moslim zerken liggen er maar open en bloot in de brandende zon maar Mas Adjeng -Van den E heeft er een huisje omheen ! Ja verschil moet er wezen ook na de dood ! Een hele pagina maar liefst besteedde Imexbo aan die fam Van den E ! Nog niet een hele regel aan mijn familie ( 😜😎🤣) ha ha maar ja Bung jouw familie zijn een stel zwervers en klaplopers ! Dat moet ik ten stelligste ontkennen .Ik Bung Tolol ben een zwerver en klaploper maar mijn Soendanese overgrootvader was maar mooi Kepala Kampong ,vlakbij Bandung .Zal wel een kampong van 4 of 5 huisjes zijn geweest maar alla ! Die graven van die familie mogen weleens een likje verf hebben ,toch zonde als ze wegrotten .

   • Piet Schrijver (Niet de keeper P. Schrijvers) zegt:

    Nog niet een hele regel aan mijn familie …….

    Bungkie toch…. Ik mag volgens de wet Privacy niet schrijven over jou 🙂

    Wel over je familie en als je me trakteert op een borrel en me wat gegevens toestopt, wil ik zeer gaarne wat meer neerpennen. Deal?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.