1-9 okt Week van de Koloniale Geschiedenis

Programma Week van de Koloniale Geschiedenis 2022
Museum Bronbeek organiseert in de Week van de Koloniale Geschiedenis (1 tot en met 9 oktober) diverse activiteiten.

In dit document kunt u het volledige programma lezen:  Download ‘Programma Week van de Koloniale Geschiedenis 2022′

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

11 reacties op 1-9 okt Week van de Koloniale Geschiedenis

 1. Boeroeng zegt:

  Museum Bronbeek gaat dieper in op allerlei rampen: van natuurlijke calamiteiten en catastrofale ongelukken tot door mensen zelf gecreëerd onheil in de voormalige koloniën in de Oost en de West. We hebben een afwisselend programma samengesteld op en buiten Bronbeek. Kom jij ook?
  Tijdens de Week is de tentoonstelling Swamp Rescue te zien. Dat gaat over de vliegramp in de Tweede Wereldoorlog boven Nieuw-Guinea en de daaropvolgende reddingsoperatie in 1944. Op zondag 2 oktober geeft Bas Kreuger er een lezing over.

  Zie Java Post: https://javapost.nl/2019/06/18/louis-rapmund-fotograaf-op-twee-fronten/
  Rapmund werd oktober 1945 vermoord, onderweg van Batavia naar Bandoeng.

 2. Peter van den Broek 1953 zegt:

  @ Boeroeng
  Rapmund werd samen met andere Nederlandse militairen en 2 burgers omstreeks 16 oktober 1945 vermoord. Klik je op de link, dan wordt de rode kaart uit het persoonsdossier in het Nationaal Archief zichtbaar.
  Rechtsboven staat op de kaart O.D.O. gegevens Acte B.S. N° 1990/1947, vrij vertaald in het Nederlands staat er : OpsporingsDienst Overledenen O.D.O. gegevens Overlijdensacte Burgerlijke Stand te Batavia/Jakarta: jaar afgifte 1947 acte n° 1990.

  De Bersiap onderzoekers hebben zulk soort kaarten ook in handen gehad maar hebben nagelaten dzee gegevens over de Burgerlijke Stand in hun database te registreren , laat staan te verifiëren Toch wel vreemd, want de overlijdensacte is HET officiële bewijs dat iemand dood werd verklaard met de relevante juridische consequenties. Zonder zo’n acte staat iemands dood juridisch nog niet vast, laat ik voor het gemak zo’n persoon vermist of de zaak was bij de ODO nog in behandeling noemen.

  De vraag is nu hoeveel actes met Bersiap slachtoffers er precies bij Burgerlijke Stand te Batavia/Jakarta werden geregistreerd. Prof. W,H, Frederick geeft naar ik meen in een reactie op I4E uit 2013 een getal van 11.262 aan, Dat aantal is te verifiëren.

 3. Peter van den Broek 1953 zegt:

  Maar terug naar KNIL militair Louis Rapmund. Hij had best een Brits vliegtuig van Batavia naar Bandoeng kunnen nemen.

  Wie gaf hem bevel om snel naar Bandoeng te reizen samen met 7 andere KNIl-militairen en 2 burgers? Waarom hadden ze zo’n haast, terwijl ze wisten dat de reis over land levensgevaarlijk was? Ze kregen logistieke steun, hadden de beschikking over 2 auto’s en zware bewapening, dat zijn dingen die je in die tijd,niet zou gauw in de klerenkast vind!. Daarbij komt dat Rapmund ook NICA-documenten meenam, zeker voor het slapengaan nog wat rapporten bestuderen. Al met al een vreemd geschiedenis.

  Maar er gebeurde wel meer vreemde dingen in die tijd, want neem nou de gebeurtenissen in Serang waarbij Faber eltnt NICA (sic) op 12 oktober 1945 in de gevangenis door Indonesische Nationalisten/pemoeda’s werd vermoord. Opmerkelijk is dat Faber een Engelandvaarder was! Later in de oorlog wordt hij door Van der Plas (plaatsvervanger van Van Mook) naar Sumatra gezonden. Plotseling wordt hijbegin oktober 1945 in Serang (West-Java) gesignaleerd en opgepakt. In die dagen worden ook andere personen afkomstig uit Sumatra (o.a. Billiton) gearresteerd. Allen worden vermoord.

  Ik heb meer de indruk dat er lichtvaardig en nodeloos levens van Nederlandse militairen en burgers op het spel werden gezet.

  • R.L. Mertens zegt:

   @PetervandenBroek; ‘allen werden vermoord etc.’- En wat dacht u hoe de stemming was bij de Pemoeda’s toen deze militairen in het openbaar verschenen? Om het Nederlandse gezag wederom te tonen. Haat! En wij buiten de die beschermde kampen; vrouwen, kinderen en oudjes werden daar de dupe van!

   • Peter den Broek 1953 zegt:

    Wat ik, Peter van den Broek denk “hoe de stemming was bij de pemoeda’s”! is helemaal niet relevant.

    Dat de gebeurtenissen in Tjianndjoer direct met hem toen te maken hebben, is weer een bewijs dat zijn correlaties niets te maken hebben met causaliteit.
    Dhr Mertens maakt keer op keer denkfouten, gaat niet uit van facts, verzamelt op willekeurige, niet-systematische wijze zijn gegevens . Daardoor maakt hij zich medeplichtig aan het in stand houden van mythes en speelt Bersiap ontkenners in de kaart. Dat mag wel tot overdenken geven. Ik wacht nog steeds op een doorwrocht opinie stuk van hem.

    • R.L. Mertens zegt:

     @PetervandenBroek; ‘niets te maken met causaliteit etc.’- Dus de verschijning van geüniformeerde Knil manschappen okt.1945 hebben geen causaal verband met bersiap? Het resultaat was toch haat/molest/moord!
     Zie ook uw verhaal over die Knil officier in Malang. –
     Note; mijn opinie stuk verscheen al in 2010 op deze site; Omkijken naar Indië! En de Uwe?

    • Peter van den Broek 1953 zegt:

     Wat voor wartaal is “geüniformeerde KNIl-militairen? Dat waren om precies te zijn KNIL-militairen van Ambonese afkomst olv ltntn Zijlstra, die wegens insubordinatie uit Balikpapan werden verwijderd en begin oktober in Batavia trigger-happy zich te buiten gingen. Dat was ook iets geheel anders.

     Het verhaal over ltnt C.R.R. van der Vecht in Malang was ook iets geheel anders, die werd op 13/11/1945 in een gevangenis door ketting-beren geëxecuteerd, dwz met een geweer neergeschoten.

     Haat is een motief, molest/moord is het resultaat, er worden gewoon teveel dingen. doorelkaar gehaald, Waar is het systematisch en hygienisch denken gebleven?

     Maar als het historisch kader bij deze gebeurtenissen ontbreekt , dan is de vlucht naar voren, het gelegenheidsargument haat/molest/moord gauw genomen.

     Er wordt niks maar dan ook helemaal niks verklaard, louter mythes in stand gehouden.

    • R.L. Mertens zegt:

     @PetervandenBroek; ‘niks verklaard etc.’_ Hoezo; dacht u dat de verschijning van Knil militairen in die bersiap okt.’45 periode kalmerend/vredelievend werkte?- ‘Historisch kader?’; Daar werd iets groots verricht? Verboden voor honden en Inlanders? ‘gelegenheidsargument etc.’ – En wat heeft u dan bij uw systematisch onderzoek naar de bersiap slachtoffers gevonden? Een hygiënisch antwoord; verschoond van haat?

 4. Boeroeng zegt:

  Meer over Frederick en zijn bersiapinschattingen

  https://indisch4ever.nu/2013/11/21/moord-op-duizenden-indische-nederlanders-was-genocide/
  https://indisch4ever.nu/2013/11/21/the-bersiapdiscussion-as-revived-by-w-frederick/

  Download het boek Het geluid van geweld.
  Zoek linkerzijde onder het plaatje naar het linkje
  Start met dit: https://library.oapen.org/handle/20.500.12657/56843

 5. Peter van den Broek 1953 zegt:

  Prof WH Frederick stelt dat hij “intuïtief” vreesde dat de hogere aantallen Bersiap slachtoffers het meest waarschijnlijk waren. Dit zegt wel een Amerikaanse professor , die aanvaardbare wetenschappelijke onderzoekmethodes hanteert om informatie systematisch te verzamelen, daarbij is hij ook kwantitatief geschoold. De interviews met hem intrigeerde mij zo dat ik zijn onderzoeksmethode ging volgen.

  Bij een lijstje van namen viel me op dat de overlijdensaktes opeenvolgende nummers hadden . Bij 3 actes kan dat toeval zijn maar als het meer dan 80 actes in één en hetzelfde jaar betreft, dan is er wat anders aan de hand. Sinds de corona-crisis weet ik wat oversterfte is, maar oversterfte in de Bersiap heeft niets te maken met een zware bronchitis . Mijn gegevens heb ik geverifieerd en nu heb ik wat reacties metccorrecties geplaatst bij www. oorlogsgravenstichting.nl

  Kijkt U maar bij E.R. Klerks, C.O. Klein, A.P. Peltz, C.Terwigt, M.S.Halewijn om maar een paar voorbeelden te noemen.

  De Oorlogsgravenstichting laat onvermeld 90% van de namen op mijn lijstje,, maar deze zijn wel in de overlijdensregisters van de Burgerlijke Stand te Batavia/Jakarta opgenomen. Zeker vermist en nooit meer teruggekeerd !

  • R.L. Mertens zegt:

   @PetervandenBroek; ‘het meest waarschijnlijke etc.’- Een professor die intuïtief(!) met aanvaardbare(!) wetenschappelijke(!) onderzoek methodes hanteert…. dus op intuïtie etc? …..Nou, nou….over wartaal gesproken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.