ss Ranchi, het babyschip in de exodus

Het repatriantenschip de SS Ranchi liep op 25 september 1950 binnen in de haven van Amsterdam. Aan boord waren 37 mensen meer dan toen het vertrok uit de haven van Tanjung Priok op Java. Dat kwam omdat er tijdens de vier weken durende reis 35 vrouwen waren bevallen. Het schip was speciaal ingericht als ‘babyschip’, met extra medische zorg voor de zwangere vrouwen aan boord. Een deel van de baby’s werd vernoemd naar het schip: Rennie, Ranchis of Ranchita. En in hun paspoort stond geen geboorteplaats, maar een coördinaat.Radiomaker Joost Wilgenhof raakte gefascineerd door de Ranchi en deed twee jaar lang onderzoek naar de opvarenden. Hij ging op zoek naar de Ranchi-baby’s, richtte een tentoonstelling in en maakte een podcast voor de NTR, die vanaf 4 oktober te beluisteren is.  VPRO Gids
Zie deze topics uit het archief.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Een reactie op ss Ranchi, het babyschip in de exodus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.