Ad Jansen (97) was hospik : ‘… maar de meerderheid heeft zich niet misdragen’

Veteraan hospik bij de mariniersbrigade, Ad Jansen (97), denkt en praat nog veel over die inmiddels omstreden verklaarde oorlog. ,,Je kunt eindeloos twisten over de rechtvaardigheid ervan.”
zie de video bij   AD.nl

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Ad Jansen (97) was hospik : ‘… maar de meerderheid heeft zich niet misdragen’

  1. R.L. Mertens zegt:

    @hospik; ‘meerderheid etc.’- Het ie bekend dat hospik’s over het algemeen meer aan de gewonden(Nederlands en Indonesische) dacht dan aan ‘orde en rust’ gedoe! In Limpach; De Verbrande Kampongs van generaal Spoor staan enkele voorbeelden ervan; een gewonde Indonesiër die met klem door de hospik afgeraden wordt om vervoerd te worden. En dan toch op bevel gebeurd; tijdens de rit bezwijkt! – Dat dan ‘meerderheid van de mariniers’ zich niet misdragen heeft is natuurlijk onzin; voor elke gedode marinier werd gewoonte getrouw; een kampong of desa in de fik gezet. Waarbij diverse onschuldige desa bewoners de dupe werden! Zie ook de bekentenis van J.Hueting in 1969
    – In de Excessen Nota is vermeld het ‘beroemde verhaal’ van die 3 mariniers die weigerden om een kampong in brand te steken. En daarvoor door de krijgsraad tot gevangenis straf werden veroordeeld. En daarna in Nederland terug, geboycot werden in hun burger loopbaan.

  2. Over BRANDENDE KAMPONGS gesproken en gescheven VAN GENERAAL SPOOR,is er NOOIT over een kampung gesproken dat ook in verbrand is gestoken op opdracht van de TERUGKEREN NEDERLANDSE TROEPEN in SEMARANG . Dat is op 9 November 1942 om 11.00 uur.Is kampung PANDEAN LAMPER LOR Semarang ,betaande uit 3 gangen per gang of ongeveer 40 of meer meer dan 100 huizen .Komleet met bevolking van ongeveer 500 personen,die wegejaagd waren met mitralijeur en geweerschoten .Op slachtoffers zijn, wist men niet. De reden van de verbranding is dat de troepen die de stad moesten bewaaken aan de Oostelijke Rivier van de BANJIR KANAAL bij de BRUG, altijd beschoten en aangevallen worden door de PEMOEDAS die uit het Oosten komen hier zich in de kampong vestoppen.Nooit is er rapport uigemaakt wat temeer over schade vergoeding.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.