Eer ook de moedige Indië-deserteurs met excuses

Trouw merkte eerder dit jaar al op dat Rutte in zijn ruimhartige strooisel van excuses geen aandacht had voor de dienstweigeraars en deserteurs (Commentaar, 7 maart). Zij moesten ten tijde van de Onafhankelijkheidsstrijd onderduiken of werden gevangengezet en betaalden daarvoor een hoge maatschappelijke en mentale prijs. De redactie schreef: “Het zou het kabinet sieren als ook naar deze mensen en hun nabestaanden een gebaar wordt gemaakt”. En zo is het. Ook voor Nederlandse militairen geldt immers dat bij gebruik van extreem geweld, niet ‘wie trouw zijn plichten vervult’ geëerd moet worden, maar wie zich ertegen heeft verzet.  Trouw

Meer over het boek de Indië-weigeraarsOf bestellen.

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

13 reacties op Eer ook de moedige Indië-deserteurs met excuses

 1. Hajé Wessels zegt:

  Men moet wèl het verschil kennen tussen dienstweigeraars en deserteurs!!!

  • Bert Siap zegt:

   Zo is het ! Zal het proberen uit te leggen in Jip Jop Janneke taal ! Een dienstweigeraar weigert zich in te laten lijven in het Leger .Een deserteur had zich al laten inlijven ! Een weigeraar is geen militair .Een deserteur wel .Heb wel respect voor een Dienst Weigeraar ! Ietsje minder voor een deserteur .Na die gedeeltelijke mobilisatie in Rusland ,kan ik wel respect hebben voor die aankomende Russische deserteurs ! Ja gaat toch niet vechten voor zo,n oude psychopatische ex KGB agent .

  • R.L. Mertens zegt:

   @Haje’Wessels; ‘het verschil etc.’ – Mi. is de oorzaak/doel het belangrijkste; weigeren en deserteren omwille van een foute oorlog voeren of…. toch die oorlog ingaan? Zoals nu; de Indië veteranen waarvoor Rutte zijn excuses maakt… En die Indië weigeraars? Die jarenlang in het gevang terecht kwamen. Zelfs toen ook nog maatschappelijk/loopbaan werden tegen gewerkt! – Om maar te zwijgen voor hen die toen tijdens de ‘politionele oorlog’ deserteerden en zelfs overliepen naar de Republiek. Omwille van hun geweten zich inzette om vrijheid/merdeka voor de Indonesië te bewerkstelligen!

   • Bert Siap zegt:

    Tja Mertens ,U was geen dienstweigeraar en ook geen deserteur maar U had keurig uw diensttijd volbracht in Nederland .Waarschijnlijk in de jaren 50 ,nou mooi steek dat maar in uw zak ! Lijkt mij moeilijke jaren om je dienstplicht te vervullen .Wat mij opvalt diverse mensen op deze site hebben allemaal keurig hun dienstplicht vervuld ! En als klap op de vuurpijl vaak nog in officiers rangen ! Bukan Main ! Toch wel mooi die loyaliteit aan Nederland ! Nou meen ik dat ook hoor ! Die loyaliteit van die Indo,s jegens Nederland ! Tja wat dan ? moeten wij loyaal wezen t.o die Repoeblik Indonesia ?

    • R.L. Mertens zegt:

     @BertSiap; ‘keurig uw dienstplicht volbracht etc.’ – Nou en? De vergelijking met toen ’45-’50; slaat toch als; een tang op een varken! Ik ben ook keurig padvinder geweest! En een padvinder is een dierenvriend…..

 2. ellen zegt:

  Precies. Mijn Vlaamse stamvader uit de 19e eeuw was een deserteur. Hij was als boerenzoon ingeloot in het Belgisch leger, Het was net in de tijd dat Belgie zich ging afscheiden van Nederland, onder koning Willem 1, (onafhankelijkheidsstrijd). Mijn stamvader was loteling, maar deserteerde omdat hij niet tegen zijn eigen volk wilde vechten. Er zaten nog veel Belgen in het Nederlandse leger. In Nederland kon hij kiezen uit een zwerverskolonie of in dienst gaan bij de Jagers van Cleerens, een bataljon dat opgeleid werd voor het Oost-Indisch leger. Zodoende kwam mijn stamvader in Indie terecht, waar er een heel nageslacht ontstond.

  • Bert Siap zegt:

   @Ellen Volgens mij was uw Opa dan geen deserteur maar een dienstweigeraar .Voor Nederlandse begrippen zeker niet want hij nam dienst bij het Oost-Indische Leger ( Het KNIL bestond nog net niet ) Dat er nog veel Belgen in het Nederlandse Leger zaten was vrij logisch ,want het Belgische Leger bestond nog niet tenminste niet officieel ,dat werd pas gevormd tijdens die onafhankelijkheidsstrijd .Zo vanavond ada pesta di rumah Ellen ,Opa was toch geen deserteur ! 😎😂😁

   • ellen zegt:

    Nou, in de familie staat stamvader bekend als een deserteur. Want u zegt zelf, dat een deserteur al ingelijfd was in het leger. Mijn stamvader was ingeloot in het Belgisch leger (was dus al ingelijfd), maar vluchtte naar Nederland. Vele Belgen schijnen – met paard en wapens al – weggevlucht te zijn uit het Belgisch leger. In het Oost-Indisch leger schijnt hij op midden Java vervolgens dragonder (lijfwacht) te zijn geweest aan het hof van de Inlandse vorst (soesoehoenan).

    • Bert Siap zegt:

     Als je je inloot voor een woning wil dat niet zeggen dat je die woning al hebt ! Net als inloten bij een studie je kunt je wel inloten maar dat wil niet zeggen dat je kunt deelnemen aan die studie .Idem dito met een sterretje geldt dat voor het Leger ,je bent pas ingelijfd als je onder de krijgstucht wordt gesteld Uw over,over,over grootvader was gesommeerd om zich te melden ( Hij was ingeloot ) Maar hij meldde zich niet maar nam de benen ! Dus een Dienstweigeraar ! Zeker dengan pasti bukan orang deserteur ! Nee beste Mw Ellen Uw Grand Opa was geen deserteur !

 3. Bert Siap zegt:

  Lucu ( grappig ) dat ik noem si Vladimir tua dan gila ,aku sendiri lebih tua dan gila ( Ik ben zelf ouder en ook gek ) tetapi saya bukan ex KGB ! maar ik ben geen ex KGB ! 😜🤣😎

 4. ellen zegt:

  Okee, heer Siap, laten wij het houden op een twijfelgeval. Anders moet ik die duizenden nazaten in de familie op de hoogte stellen. Mijn stamvader was de grootvader van mijn opa. Dus een betovergrootvader?

  • Bert Siap zegt:

   @Mw Ellen ,Ach ja betoel ,ik denk zo dat al die nazaten het woord deserteur zeer interessant vinden met betrekking betovergrootvader ,tidak apa apa ! Deserteur klinkt lekker crimineel ! ,terwijl bet overgrootvader dat helemaal niet was ! Laat het maar zo !

 5. Hajé Wessels zegt:

  Nog ter aanvulling voor het verschil tussen deserteur en dienstweigeraar.
  Poncke Princen, wie kent hem niet…) was deserteur.
  Ten tijde van de dienstplicht had je twee soorten dienstweigeraars: gewetensbezwaarden, zoals Jehova’s Getuigen en “pacifisten”, maar ook jongens die gewoon niet in dienst wilden en zich lieten afkeuren op S5, ofwel psychische gronden. Heel stoer, maar ze vergaten dat zij later niet of nauwelijks een overheidsbaan konden krijgen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.