Peilingen over de ambassadeur en krans.

Dit is gestemd per 30 augustus 2022 in twee peilingen, begonnen op 17 augustus.
Zie hier

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

21 reacties op Peilingen over de ambassadeur en krans.

 1. Nona Ketjil zegt:

  Ik vind de vraagstelling/ ja-nee niet duidelijk. Begrijp nu nog niet hoe het bedoelt is..

  • Bernadette S. zegt:

   🤦🏽‍♀️ Dat is een grote beginnersfout en redelijk amateuristisch; in (marketing) enquêtes en raadpleging van de bevolking maar ook in de advocatuur leren ze je om NOOIT ontkennende vragen te stellen (tenzij je iemand wil verwarren natuurlijk).

   “Vindt u niet dat u groot bent?” Niemand weet dan of je met ja of nee moet antwoorden. Tevens geef je een subjectieve indruk, je toont eigenlijk wat je zelf denkt/vindt als vraagsteller.

   https://onzetaal.nl/taalloket/ontkennende-vraag-beantwoorden

   • Boeroeng zegt:

    De vraagstelling was niet suggestief.
    Ik denk dat de voorgeschreven antwoorden anders moesten zijn voor de duidelijkheid.

    Peiling 1
    Ja… een Indonesische vertegenwoordiger aanwezig is ongewenst
    Nee… een Indonesische vertegenwoordiger aanwezig is niet ongewenst

    Peiling 2
    Ja… het is ongewenst dat een Indonesische vertegenwoordiger een krans legt
    Nee… het is niet ongewenst dat een Indonesische vertegenwoordiger een krans legt

    Zo toegelicht moet toch duidelijk zijn ?

 2. Boeroeng zegt:

  1 Nee= niet eens met de stelling in de vraag —> aanwezigheid is niet ongewenst
  1 Nee= niet eens met de stelling in de vraag —> kranslegging van de ambassadeur is niet ongewenst

  • Nona Ketjil zegt:

   Dan heb ik het verkeerd ingevuld en met mij ws nog wel anderen.

   • Boeroeng zegt:

    ai…. misschien over een tijdje met anders geformuleerde vragen de peilingen overdoen

    • Nona Ketjil zegt:

     Ja, was de vraag met b.v. IS begonnen was het duidelijker geweest, helaas kan ik mijn stem njet meer uitbrengen

    • R.L. Mertens zegt:

     @Boeroeng; ‘Indon.ambassadeur etc.’- Juist nu( nog actueel) nieuwe peiling opzetten. – Bv. bent u het eens met de prominenter rol van de Indonesische ambassadeur? Aan te kruisen hokjes; ja – neen.

 3. P van Geldere zegt:

  Een vertegenwoordiger kan een gewone burger maar hoeft geen ambassadeur te zijn.
  In het geval van de Herdenking j.l.15 augustus was het een ( genoemd ambassaduer).
  Als hij het werkelijk was ,dan had het voor mij niet gehoeven( gemogen ).
  17 augustus riep Bung Karno de onafhankelijk uit van dat land maar werd door geen enkele regering erkend.
  Pas Ingaande 1 Januari 1950 werd het land
  Indonesië genoemd.Periode “45 -‘ 50 was het nog steeds Nederlands -Indië.

 4. Geen BOHONG berichten uitspreien.De tijd is al voorbij!.De volgende morgen 18 Augustus 1945 werdt de Republik Indoneia direct erkend door EGYPTE .Nadien gevolgt zelfs door Australie met zijn blockade van Schepen naar Indonesia(Ned-Indie) en door India. Zelfs nog,in het zelfde jaar door HET VATICAAN.Het is geen RMS, die tot nu toe alleen maar door Holland is erkend en door geen enkel land. Als een Hollandse misbaksel en verlakerij aan de laagste en armste laag van Ambonesen.

 5. Nona Ketjil zegt:

  Wali Suparmo, uw reactie slaat nergens op. Gaat niet over het onderwerp

  • R.L. Mertens zegt:

   @NonaKetjil/PvanGeldere; ‘pas 1 januari 1950(? moet zijn 27/12-’49) erkend etc.’- India en Egypte hebben de Republiek meteen dd.17/8-’45 erkend. Een primeur; het eerste koloniaal bezette land, dat na de WO2 zich zelf onafhankelijk verklaarde. Een meester zet. Alles wat Nederland daarna deed was een stapje te laat. Want de net opgerichte VN bemoeide zich meteen met dit conflict. Dus erkende de VN Republiek defacto! Zo ook de Britten, die meteen bij aankomst in Batavia 30/9-’45 contact zochten met de Republiek; om agressie te voorkomen. Dit, natuurlijk tot groot ongenoegen van Nederland.

  • Bert Siap zegt:

   @ Nona Ketjil : Agak kasihan Pak Wal ,dia tinggal di Jakarta selalu banjir dan dia sangat tua ! 🤣😎😁

 6. A. Olive zegt:

  In de peiling heeft men het over gewenst of ongewenst.
  Ongewenst is duidelijk maar degenen wiens antwoord gewenst is zouden ook kunnen bedoelen dat ze het tolereren dus een derde vraag met “geen opinie” als antwoord zou op deze peiling een betere verklaring geven hoe men erover denkt.

  Het is mijn opinie dat als een groot gedeelte van de Indische community tegen de aanwezigheid van een officiele Indonesische vertegenwoordiger is dat hij dan niet gevraagd moet worden.
  Men vraagt op een huisparty toch ook niet individuelen die niet met elkaar om kunnen gaan?

 7. Boeroeng zegt:

  Een meerderheid van de deelnemers vind de aanwezigheid van de Indonesische ambassadeur niet ongewenst. Als dat representatief is voor mensen met een Indië-achtergrond, dan is er dus geen meerderheid om die ambassadeur niet meer uit te nodigen.

  Je kunt opwerpen dat die minderheid die zich stoort aan die Indonesische vertegenwoordiger zo ontdaan i is dat men voor hun rust die personen niet meer moet uitnodigen. Maar dat hele traumatische van een grote minderheid met Indië-achtergrond is er niet. Er komt al 34 jaar een Indonesische ambassadeur en er is nooit veel ophef geweest. Wel soms vragen van mensen : moet die Indonesier nou ook hier zijn.

  Die ambassadeurs werden uitgenodigd in een sfeer van verzoening en oude emoties loslaten.
  Mooi principe, toch ?

  • A. Olive zegt:

   Verzoening is wel degelijk een mooie principe. Maar om emoties los te laten moet men officieel spijt betuigen van beide kanten. Het is al moeilijk genoeg om te vergeven laat staan vergeten.

   • Boeroeng zegt:

    Spijtbetuigingen kunnen een positieve factor zijn in een verzoeningsproces,
    Het niet krijgen van spijtbetuigingen en excuses verwordt soms tot een excuus om boos te blijven.
    Het is die boosheid die dan een verzoeningsproces blokkeert.
    In dit geval is het een niet kunnen verzoenen van individuen, niet van staten en volkeren:
    Op diplomatiek niveau is die verzoening er reeds lang.
    Gewone Indonesiërs en gewone Nederlanders vinden ook al vele jaren: het is voorbij, niet meer boos zijn op ‘de vijand’ .

   • R.L. Mertens zegt:

    @A.Olive; ‘spijt betuigen etc.’; Van beide kanten; dus ook van de Republiek?
    Bersiap moorden in opdracht van de Republiek? Waarom/waardoor is bersiap ontstaan?

    • A. Olive zegt:

     Bersiap moorden waren niet in opdracht van de Republiek.
     De proklamatie van 17 aug 1945 betekende dat de Republiek het op zich had genomen om de burgers te beschermen. (de jap gaf het over aan hun).De Republiek was daar verantwoordelijk voor als ze enige gelovigheid wilden geven aan hun proklamatie. De Republiek was daar echter niet toe in staat gedurende eind 1945 en begin 1946.
     De Republiek werd veels te vroeg uitgeroepen. Voordat ze orde konden handhaven met gevolg de Bersiap.

    • R.L. Mertens zegt:

     @A,Olive/BertSiap; ‘te vroeg etc.’- Al in 1912 was er de Indische Partij; Indië los van Holland olv. E.Douwes Dekker(neef van M). De leider werd verbannen. 1916 Oprichting van de PID/Politieke Inlichtingen Dienst= een geheime politie, die overal aanwezig was. Daarna 1927 de PNI van Soekarno, die eveneens/gearresteerd/ verbannen werd( in 1942 door Japan bevrijd). Inlandse nationalisten werden monddood gemaakt/ gearresteerd en naar het concentratie kamp Boven Digoel getransporteerd. Een malaria gebied omringt door koppen snellende Papoea stammen; waarbij men vanzelf in gekte vervielen en stierven! In 1936 werd door een Volksraad lid Soetardjo een petitie ingediend; om binnen 10(!)jaar tot zelfstandigheid (dus niet eens onafhankelijkheid!) te komen. Pas 2 (!) later 1938 kwam er antwoord; afgewezen bij Koninklijk Besluit! In 1940 werd wederom door raden Wiwoho Poerbohadidjojo een petitie ingediend; voor zelfstandigheid(!) binnen het Koninkrijk; eveneens afgewezen! Wel werd aan Thamrin verzoek voldaan; Inlander heet nu Indonesiër! Uiteraard woedende reacties in de Inlandse pers. In aug.1941 ondertekende(!) Nederland het Atlantisch Handvest/voorloper VN; elk volk heeft het zelfbeschikkingsrecht. In de 7 dec.1942(!)HM rede ontbrak het zelfbeschikkingsrecht. Door de enige Indonesische minister in het Londen kabinet vurig bepleit! Van Nederland was niets meer te verwachten. Vandaar de Proklamasi op 17 aug.1945! Die door Den Haag/van Mook provocerend werd beantwoord met; niet praten met de Republiek, een Japans maaksel, Soekarno de collaborateur etc. En toen ook Indische/Nederlanders deze feestvierende merdeka schallende Indonesiërs hautain tegemoet traden; rood/wit vlaggen werden van de gebouwen afgerukt, vechtpartijen; wat zijn die Inlanders brutaler geworden etc. en het rood/wit/blauw dd. 19/9-’45 bij vm. Oranje hotel, Soerabaja; (verboden voor honden en Inlanders), werd gehesen; brak de hel los! Bersiap; boenoeh Belanda/dood aan de Hollanders! Vooral toen ook nog op 4/10-’45 ontmoeting Hatta- vd Plas; geen zelfbeschikkingsrecht= geen merdeka te horen kreeg sloeg vlam in de pan! En wij buiten de kampen; vrouwen, kinderen ouderen werden de klos! -Te vroeg uitgeroepen?

 8. Bert Siap zegt:

  Precies ! De Repoeblik was eigenlijk te vroeg uitgeroepen ,dat wisten Soekarno en Hatta maar al te goed ! Maar zij werden gedwongen die onafhankelijkheid uit te roepen ,onder druk van die pemoeda,s .Wat krijg je dan ? Geen gezag van wie dan ook geen Hollands gezag ,geen Japans gezag en nog geen Indonesisch gezag ! Nou “” Heren “” Moordenaars ,verkrachters ,plunderaars ,dieven ,gajes en ander ongedierte ga je gang ! En die ratten gingen aan de gang zoveel stelen en roven als ze konden en tegelijkertijd mensen tjintjangen .Wat zou er in een willekeurig welk land gebeuren als het Staatsgezag wegvalt ? Juist ja moord en doodslag !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.