De piano

 Miko Flohr
In onze woonkamer staat een piano. Het is een oud ding – zeker niet onooglijk, maar zichtbaar getekend door de jaren. Het instrument staat sinds 2007 waar ik woon – eerst in Nijmegen, toen in Oxford, en nu in Wassenaar. Af en toe speel ik wat, en zo nu en dan probeert een van de kinderen uit wat er gebeurt als je een toets indrukt – of meerdere tegelijk. Zij zijn, zo realiseer ik mij dan altijd meteen, de vierde generatie die erop speelt. Misschien wel de vijfde.  Mijn opa, Chris Flohr, was, voor de oorlog, een begenadigd pianist.
(…)
De piano is een tastbaar relict van dat verleden, die het leven van mijn grootouders, hun kinderen, en deels zeker ook hun kleinkinderen in verregaande mate gevormd heeft – en nog steeds vormt. Het is de piano die, desgevraagd, stilletjes laat weten dat we niet mogen vergeten dat er ooit, voor deze familie, een pril, en onzeker begin was in een nieuw land dat totaal onbekend was.
(…)
Welkom in Nederland
Waar je vandaan komt bepaalt hoe je kijkt naar de wereld om je heen. De racistische protesten tegen bruine mensen bij het hotel buiten Albergen raken voor mij direct aan de onzekere contractpensionjaren van het gezin waarin mijn vader destijds kind was – jaren waarin volstrekt niet evident was dat mensen zoals mijn bruine grootouders welkom waren in het witte Nederland, en waarin zij op grond van hun huidskleur als anders werden geïdentificeerd.. Een aantal spandoeken en uitspraken sloegen letterlijk in als een bom. Dit racisme, nog steeds zo openlijk?

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op De piano

 1. Ed Vermeulen zegt:

  Beste heer Flohr
  Heeft uw piano een Indisch verleden? Is de piano ooit met uw familie mee naar NL gekomen? Zo ja, mag ik dan vragen naar het merk van uw piano?
  Dank bij voorbaat.
  Een groet vanuit Baarn
  Ed vermeulen

 2. ed zegt:

  De Piano. Had ik nu maar eerst door op de naam van de heer Flohr te klikken het hele verhaal gelezenn. Het antwoord op mijn vraag staat immers in het verhaal beschreven. De reden van mijn vraag….ooit schreef ik een verhaal over Naessens de Pianoman. Vandaar mijn belangsteĺling…. https://groenegraf.nl/pianoman
  Een groet van Ed Vermeulen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.