Hoe dan toch die Indonesische vertegenwoordigers ?

Het lijkt alsof die ongewenstheid al langere tijd sluimerde en nu ineens aan de oppervlakte kwam de afgelopen week
Hoe breed ligt die onvrede met Indonesische aanwezigheid op de Nationale Indië-herdenking

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

43 reacties op Hoe dan toch die Indonesische vertegenwoordigers ?

 1. P van Geldere zegt:

  De Indonesische ambasadeur toont geen respect.Huj legt de krans en keert zich nagenoeg gelijk om.Hele slechte beurt.Kortom RESPECTLOOS.

  • R.L. Mertens zegt:

   PvanGeldere; ‘respectloos etc.’- Ach, een beetje zenuwachtig na al dat gedoe….dus niet zo fitten, jah. Onze koning stotterde zelfs bij zijn excuses indertijd. Ging zelfs meteen na het ritueel naar de WC…..of het een plasje betrof of ….een grote boodschap is niet bekend

   • Bert Siap zegt:

    @Onze koning stotterde zelfs bij zijn excuses indertijd !”” Nou ja Willem heeft zijn hele leven gestotterd ! Niets voor niets noemden ze hem op school Willem de Stotteraar .😁😜🤣En wat die W.C gang betreft si Willem nam een botol tjebok mee dus …………..

   • Noordin zegt:

    Onze koning? Nou, niet van mij.
    Die familie is helemaal niet zuiver, Al eeuwen niet. Is wel vreemd van u…

  • Boeroeng zegt:

   Ik denk dat er wel een knikje was van de ambassadeur,. Maar juist op dat moment schakelde de regisseur over naar een andere camera.
   Zie deze clip op 53 seconden

   • Bert Siap zegt:

    Bukan main ! Kecilnya Duta Besar itu ! Hij is even groot als die twee kleine kinderen misschien 1.50 mt Maar meneer Van Gelder hij knikte wel degelijk ! Hij deed dat zoals vele Oosterlingen kort en discreet maar hij deed het !

    • R.L. Mertens zegt:

     @PvanGeldere; ‘hij knikte wel degelijk etc.’- Zegt BertSiap. Zie je nou wel; wel degelijk een knikje.. nou ja, niet ieder knikje is knikje …vooral bij nekpijn! Hoe is het eigenlijk met uw eigen knikje?

 2. Van der Wal. zegt:

  Waarom niet? Nederland heeft behoorlijk van Indië geprofiteerd. Excuses enerzijds terecht. Anderzijds zou ook excuses van Indonesië nu zeer terecht zijn. De Bersiap 1945. Moord en doodslag! En dan? Bevolking aan het lot/vrijheid ideaal overlaten?
  Idiote gedachte van hedendaagse geschiedschrijvers. Natuurlijk moest er destijds ingegrepen worden. De onafhankelijkheid van geheel Indië kwam een paar jaar te vroeg. Of te laat. Afspraken over een federaal bestuur werden niet nagekomen. Soekarno won en wilde daarna ook nog delen van Brits Malakka hebben. In 1960 ook nog Nieuw Guinea. Van onafhankelijkheid naar grootheidswaanzin. En de arme Javaan, Sumatraan of Molukker? De tani ploegde voort! En het toerisme in Bali bloeit.
  Over schuldvragen, excuses en nederige boete doeningen zijn ze in Indonesië niet geïnteresseerd. Zelfs met de Jappen hebben ze geen probleem. Raar maar wel waar. Onze Indische nalatenschap? De Republiek Indonesia is het meest welvarende land in Azië geworden. Technologisch. Wetenschappelijk. Sociaal zal het nog jaren duren. Mits de bevolkingsaanwas (religie) in toom gehouden wordt. Moet gezegd!
  OK. Nederland heeft zijn excuus aangeboden. Nu nog Jakarta. Daarna soeda!

  • R.L. Mertens zegt:

   @vanderWal; ‘destijds ingegrepen worden etc.’- Om nog meer te profiteren na meer dan 3 eeuwen bezetting? * ‘ook nog Nw.Guinea etc.’- In de ondertekende (!) 25-3 1947 Linggadjatti overeenkomst art.3; ‘ overdracht omvat het gehele grondgebied(!) van Nederlands Indië etc’. Echter Nederland saboteerde dit en zonder het af van de overdracht; onder de mom van opvoeding(!) tot het zelfbeschikkingsrecht van de Papoea’s t. En om de Indo’s daar te droppen(commissie Werner; alleen 25 % Westerse Indo’s werden in Holland toegelaten!) Tot grote woede van Bung. In geen 3 eeuwen is er na hen omgekeken. De Papoea bevolking liepen toen nog in penis kokers rond. En nu; een koloniale erfenis van moord en doodslag * ‘Nu nog Jakarta ect.’ – Toen op 17/8 1945 de proklamsi werd uitgesproken werden overal rood/wit vlaggen op de gebouwen geplaatst. Alle Indonesiërs vertoonden zich feestend met rood/wit speldjes en de gehele ( Indische) Nederlands, denkend dat tempo doeloe wederom is aangebroken keken met minachting naar dit Inlands gedoe. Er waren er, die de Japanners ‘meehielpen’ om deze rood/wit vlaggen te verwijderen( oa in Soerabaja) Er ontstond uiteraard handgemeen. Er waren ook Indo/Hollandse jongeren die het geweldig vonden om die katjongs hun rood/wit speldje te laten opeten…! Vooral toen bekend werd, dat er in Soerabaja op het vm. Oranje hotel (verboden voor honden en Inlanders) de driekleur werd gehesen en daarna door de pemoeda’s verscheurd tot rood wit werd situatie moordend! De kreet merdeka werd bersiap/boenoeh Belanda. Zij, die zich altijd hooghartig Europees gedroegen ( oa tegen hun bediendes) werden gemolesteerd/vermoord! Gewoon oorzaak en gevolg!. – Tijdens de Japans bezetting stierven ca 4 miljoen(!) Indonesiërs een hongerdood! In die ‘politionele oorlog’ daarna sneuvelden meer dan 200.000 Indonesiërs. 7 Miljoen(!) verloren door die verbrande kampongs/dessa’s huis en haard en hadden; zwervend een verkommerd bestaan! * Excuses van de Indonesiërs?
   *note; vraag eens aan die oude 1e generatie (Indische) Nederlanders of ze indertijd ooit(!) Inlandse vrienden of kennissen hadden! .

   • A. Olive zegt:

    “vraag eens aan die oude 1e generatie (indische) Nederlanders of ze indertijd ooit(!) Inlandse vrienden of kenissen hadden!.”
    Hoeft niet eens 1e kan ook wel 2e. Onze verschillende families hadden de Kebon, de Babu Cuci, de Djongos enz. Deze mensen waren meer dan vrienden, ze woonden en behoorden bij de familie. Velen werden ogevoed door hun Babu

    • Bert Siap zegt:

     Ja zo is het Hr Olive ! Mijn ouders hadden zowel in Indonesie als in Nederland Indonesische vrienden .Eentje zal ik hier noemen Mw Enting ,zij was een Indonesische maar getrouwd met een Indo ,zij had altijd een goed humeur en lachte de hele dag door .Mw Enting was heel pienter maar ze had 1 makke ,wat dan ? Zij kon geen Nederlands lezen ,laat staan schrijven .Als zij ergens naar toe moest ,liet zij het adres opschrijven en toog dan op weg .Eenmaal in de buurt klampte zij iemand aan en zei dan met een triest gezicht “” Adoeh menir ik lupa mijn briel ,u ken kijke apa op deze papiel “” en zij toonde het briefje met het adres .De heer of dame keek er dan op en zei Oh mevrouw dat is de Hudsonstraat hier pal achter nummer 9 !”” Eenmaal moest Mw Enting paling kopen maar zij was de naam van deze vis vergeten ,dus zij naar de visboer en zei “” iek moet deze ikan kopen ,hij doe zoooo ! “” en Mw Enting bewoog van Links naar Rechts en weer van Rechts naar Links ,een hele gymnastische oefening .De visboer knikte bevestigend “”Oh u wilt paling kopen !”” Moet er wel bij zeggen Mw Enting liep er altijd bij in sarong kebaja .Een schat van een mens ! 😍😁😎

    • A. Olive zegt:

     Heer Mertens dan heb ik ook een weedervraag.
     Hoeveel Indonesiers kent u die bevriend waren met Blanda’s of Indo’s ?

    • R.L. Mertens zegt:

     @Olive: ‘ onze kebon, baboe, djongos etc. ‘ – De bedienden als gelijkwaardige(!) mensen beschouwd? Zelfs geschoolde Inlanders wo. Soekarno, Hatta hadden niet dezelfde rechten, waren niet gelijkwaardig aan Europeanen. – Jullie kebon, baboe wel?

    • A. Olive zegt:

     “Jullie kebon, baboe wel? ”
     Kan mij niet herinneren dat wij op hun neerkeken, integendeel, als kind moesten wij naar hun luisteren. Soekarno was een ander geval, daar hadden mijn ouders de pest in maar niet omdat hij een Indonesier was.
     Ik wacht nog steeds op uw antwoord. Laat ons weten hoeveel Indonesiers u kent die bevriend waren met Blanda’s of Indo’s.

    • R.L. Mertens zegt:

     @A.Olive; ‘hoeveel Indonesiërs, die bevriend zijn met Belanda’s etc.’- En dat vraagt u aan mij? Vraag het aan een Indonesiër. Of kent u geen enkele Indonesiër? – Mijn vader had een Indonesische klasgenote, Mulo jr. ’30, waar hij mee goed contact had en ook bij haar ouders thuis welkom was. Zij was ook zijn partner op het eindfeest; ‘oh, hij is met die Inlandse …’ hoorde hij zijn klas genoten roddelen. Na de oorlog Soerabaja1947 stapte uit een dokkar voor ons huis een Indonesisch echtpaar, die mijn vader hartelijk omhelsde etc….De daarop volgende dag; bezoek van een jeep met 2 MP’s! Onze Indische buren hadden mijn vader bij de MP aangegeven, dat hij Republikeinse sympathieën had…’- @’Soekarno een ander geval ect.’ – Daar hadden uw ouders de pest in…omdat hij niet jullie djongos/bediende was?

 3. 🌹🌷🌺🌸 zegt:

  Persoonlijk zie ik liever dat Nederland ALLE diplomatieke betrekkingen met Indonesie rompeert. Indonesie is gewoon geen veilig land voor Nederlanders ivm decennia lange anti-Nederlandse haat propaganda, indoctrinatie en complot theorieën. Als Nederland niet breekt dan stopt de propaganda en mental abuse nooit en word alleen kwaadaardiger.
  Ik heb meer respect en solidariteit voor de miljoenen slachtoffers van Indonesisch militair geweld, zij moeten worden beschermd en zich gesteund kunnen voelen in Nederland. Daarom moet Indonesie totaal worden geboycott.

  • Bert Siap zegt:

   @Daarom moet Indonesie totaal worden geboycot !”” Ja dat zou lekker slim zijn ! Wat zijn de belangrijkste producten die wij uit Indonesie importeren ? Organische en chemische producten ,Plantaardige olien en vetten en Veevoeder . Wat haalden wij eerst uit Rusland en Oekraine ? Precies deze producten ! De invoer uit Rusland en Oekraine ligt nu op een laag pitje ,nog net niet opgebrand ! Gevolg ? Torenhoge prijzen aan de pomp en bij de Supermarkt ! Het lijkt er op dat wij met die boycot van Russische producten ( Aardolie en gas ) vooral ons zelf in het vlees snijden ! Gasprijzen bijna verdubbeld andere energie kosten eveneens .Tarwe en Mais onbetaalbaar geworden .Supermarkt prijzen 20% duurder .Horeca 30 % duurder .Gaat goed zo met al dat geboycot ,we zijn zelf de lul ! 😎😁🤣Neemt niet weg dat ik die Indonesische militairen ook graag een enkeltje MAAN toewenst !

   • A. Olive zegt:

    “Torenhoge prijzen aan de pomp en bij de Supermarkt !”
    Biden’s oorlog met de fossil fuel industry in Amerika heeft hier alles mee te maken.
    America was niet alleen self-sufficient, er werd veel geexporteerd. Biden stopped de Keystone pipeline en gaf de green light voor de Baltic pipeline van Rusland naar Duitsland.
    Hij ging daarna met zijn hoed in hand naar het Midden Oosten om olie te vragen. Zelfs de dirty oil van Venezuela. Nu export hij olie van onze srategische oil reserve naar China. Hij wordt blackmailed door hun vanwege zijn corruptie. De prijzen bij de pomp gaan hier eindelijk omlaag maar het is nog steeds hoog vergeleken met twee jaar geleden. Ze gaan omlaag vanwege een recession.

    • Boeroeng zegt:

     Arthur , Amerikaanse politiek is niet het onderwerp in dit topic.

    • A. Olive zegt:

     Boeroeng, Amerikaanse politiek heeft wel degelijk wat te maken met Europa’s afhankelijkheid op Rusland voor energy. Dit was mijn reactie op wat Bert Siap schreef over de hoge prijzen die jullie nu moeten betalen vanwege de oorlog in Oekraine.
     Europa had gas en olie kunnen invoeren van Amerika inplaats van Rusland.
     Dat was het plan van die rotte Trump die zogenaamd met de Russen heulde.
     Het volgende korte video is de reden waarom wij en jullie zoveel betalen.

    • Boeroeng zegt:

     Arhur je bent offtopic. Amerikaanse politiek is jouw interesse, dat kan.
     Maar stip even iets aan in 1 zinnetje en blijf ontopic.

 4. Boeroeng zegt:

  Update 18 augustus 10.00 peilingen onder lezers Indisch4ever-weblog
  Peiling 1 :
  ca 64 % van de deelnemers vindt de aanwezigheid van een Indonesische vertegenwoordiger niet ongewenst
  Peiling 2:
  ca 67 % van de deelnemers vindt een kranslegging van een Indonesische vertegenwoordiger niet ongewenst

 5. Hanny zegt:

  Ja we zeggen altijd let bygones be bygones en toch, op zo’n moment, denk je toch weer “tja, ze hebben mijn opa en oom vermoord..” Het blijft altijd op de achtergrond.

  • R.L. Mertens zegt:

   @Hanny: ‘ ze hebben mijn opa en oom vermoord etc.’ – Wel eens jezelf afgevraagd; waarom/waardoor?- Mijn oud oom, opzichter spoedde zich na 15/8’ 45 naar zijn onderneming. Werd daar : ‘als tuan’ welkom geheten’; aan een paal vastgebonden, gemarteld en stierf; een helse dood.

   • De NICA heeft zo ’n geweldige provesionele geheime dienst om teraporteren dat ALLS GOED EN WELCOME IS , om zijn baas lekker temaken.Net wetende dat de Japaners de Indonesiers al 3 jaar lang de Amerika,Inggis en Belanda zo te haten en hun met en bamboe roentjing te verwelkomen!

 6. R.L. Mertens zegt:

  @🌺: ‘ Indonesië moet totaal worden geboycot etc.’ – Met zo’n kreet op een groot bord geschreven, bij de as. Tong tong fair, Den Haag te staan …dan toon je pas lef. Ipv. anoniem gebral!

  • Bert Siap zegt:

   Diegenen die Bedienen op de Pasar Malam zijn vaak Indonesiers ,diegenen die Bediend worden zijn vaak Nederlanders ! Het kan allebei de groepen geen nasi bal schelen of jij met een groot bord “” Boycot Indonesia “” op het Malieveld staat .Ze zullen je alleen maar meewarrig bekijken en denken “” Kasian die vent ,heeft ie niets beters te doen ?”” 🤣😁😎😜

   • Bert Siap zegt:

    Hoorde net een Nederlandse expert op de radio zeggen “” Ja wat voert Oekraine nu uit ? Mais nou dat wordt niet gegeten door mensen noch dieren !”” Heeft die expert zeker nog nooit Prikandel Djagoeng gegeten ! Of Pop Corn .Mijn ervaring met Prikandel Djagoeng is meteen na het bakken opeten en niet later opwarmen in de magnetron ,tidak enak !

 7. A. Olive zegt:

  Ik vraag mij af of het resultaat in de opiniepeiling wel juist is want de vraag is in de negatief. Als je dus ja aanduid dan ben je er mee eens

  • R.L. Mertens zegt:

   @)Olive; ‘ís in de negatief etc.’- Juist. Omdat de opsteller de ‘negatieve sfeer’ tijdens de bekendmaking (!) wilde benadrukken. Terwijl het resultaten laten zien; zeker meer dan 60% positief te zijn! – Derhalve bijna de helft nog steeds met koloniale in doctrine is besmet! Auteur du Perron zei het al in jr.30; kolonialen; een poepsoort die al uit verte stinkt’. En nog steeds stinkt!

 8. Boeroeng zegt:

  De vragen gaan over wat ineens her en der door verontwaardigde mensen beweerd wordt
  * Dat de aamwezigheid van een Indonesische vertegenwoordiger ongewenst is
  en/of
  * Dat die vertegenwoordiger een krans legt ongewenst is

  De vraag kon ook zo geformuleerd zijn
  * is een indonesische vertegenwoordiger gewenst
  en
  *is het gewenst dat een indonesische vertegenwoordiger een krans legt

  Misschien krijg je iets andere uitslagen, maar de algemene tendens zal niet echt veel anders zijn, denk ik.
  Daar komt bij dat hoe Indisch4everlezers antwoorden, ook wel zal afwijken hoe mensen met een Indië-achtergrond stemmen. Kan een paar % zijn .

  • A. Olive zegt:

   “Misschien krijg je iets andere uitslagen, maar de algemeene tendens zal niet echt veel anders zijn, denk ik.”
   De vraag “Is een indonesische vertegenwoordiger gewenst” is zonder na te denken gemakkelijk. Als de vraag in de negatief wordt gevraagd dan is een ja antwoord echter juist negatief.
   Opiniepeilingen in de politiek worden vaak in de negatief gevraagd als men al van tevoren denkt dat men er tegen is. Voor die reden is het hier in California verboden om een negatieve vraag te stellen met de verkiezingen.
   Ik heb een vermoeden dat de uitkomst van de opiniepeiling niet juist is.

   • R.L. Mertens zegt:

    @A.Olice; ‘uitkomst etc.’- Hier; een kwestie van begrijpend(!) Nederlands lezen. In Calif. verboden; door wie? Trump? Over democratie/vrije mening gesproken!

   • Boeroeng zegt:

    Dit zijn geen verkiezingen.
    Als dit een peiling was over welke partij of welke persoon te kiezen, dan had ik woorden als gewenst of ongewenst niet gebruikt.
    Het gaat mij om een tendens te meten in welke richting lezers denken 5 % meer of minder is niet van belang.

 9. R.L. Mertens zegt:

  @A.Olice; ‘uitkomst etc.’- Hier; een kwestie van begrijpend(!) Nederlands lezen. In Calif. verboden; door wie? Trump? Over democratie/vrije mening gesproken!

  • Bert Siap zegt:

   Het zou prettig zijn voor andere lezers ,als er maar een keer ,1x satu kali op een reactie wordt gedrukt .! 😁🤣😜 en wat ook prettig zou zijn ? Als de NAMEN van LEZERS goed worden weergeven !

  • A. Olive zegt:

   Heer Mertens, nu dat u Trump erbij haald. Tromp heeft niets te zeggen in California. De woke progressieven hebben de super majority en dat is de reden waarom er gebrek aan law and order is. California is een sanctuary state en illegaalen worden met de honderd duizenden ontvangen terwijl wij meer dan 161000 homeless hebben. Uw neef van Beek maakte nog een opmerking jaren geleden dat hij zoveel homeless zag in Santa Barbara, een hele rijke badplaats. Ik had hem toen nog gezegd om de representative van dat county een brief te schrijven want dat was een Indo met de naam Bas.
   Er is een exodus uit California van mensen en business naar Florida en Texas. Mijn vrouw en ik zijn te oud om weg te gaan en dat is ook de reden dat wij hebben gekozen om in een guarded resort community te wonen.far from the maden crowd.
   Als u ooit in San Fransisco bent geweest dan zal u het niet herkennen. drugnaalden en mensen poep zowat overal in downtown en de politie mag niet veel doen.

  • A. Olive zegt:

   “Hier; een kwestie van begrijpend(!) Nederlands lezen.”
   Dat maakte mij wel aan het lachen omdat in het verleden zovelen op I4E elkaar beschuldigen dat er niet begrijpend gelezen werd en dat werd ook van u gezegd heer Mertens.

Reacties zijn gesloten.