Herdenkingen, de verslagen

BN de Stem
‘Zoals dé Nederlander niet bestaat, zo bestaat dé Indische Nederlander ook niet’
Het is druk in de tuin van woon-zorgcentrum Raffy in Breda. Veteranen, vier generaties Indische Nederlanders, andere belangstellenden zijn daar bijeen voor de jaarlijkse Indië-herdenking. Er wordt gezongen, gesproken. Ontroerend openhartig gesproken.

****************

ED, herdenking te Helmond:Het is best een heftige klus waar ze ja tegen zei. Maar Julia van Doren (14) vindt het vooral een eer. De Geldropse scholier beloofde Trees Bauwens (88) uit Eindhoven dat ze haar verhaal over de oorlog in Nederlands-Indië overal en zo vaak mogelijk zal doorvertellen.
Ze hebben lang gezwegen. Het was te groot, hun oorlogsverhaal. Het zat in elke vezel: het geluid van fluitende kogels, de paniek, de angst, de doden. De emoties zaten zo muurvast dat ze er vaak niet eens met hun eigen kinderen over praatten.
***********


Herdenking Rotterdam, bron video en tekst is RTV Rijnmond
De herdenking was traditioneel bij het Indisch Straatsieraad op de Boompjes, bij de vlaggenparade. De Rotterdamse wethouder Said Kasmi en directeur van het Moluks Historisch Museum, Henry Timisela, hielden een toespraak. Ook was er muziek van zangeres en muzikant Esmay Usmany.
**********


Dordrecht: Muziek, gedichten, toespraken en twee minuten stilte vormden maandagavond de Indië-herdenking in de Trinitatiskapel in Dordrecht. De herdenking bracht verschillende generaties Indonesische Nederlanders en hun familie samen, onder wie veel jongeren.
**********

Heerenveen,  Omrop Fryslan:
Van der Zwan zijn eigen familiegeschiedenis
Van der Zwan zijn moeder werd geboren in Semarang en groeide op in Bandoeng, op het eiland Java. Met haar ouders en andere familie bracht ze de oorlog in Japanse interneringskampen door.
Hij weet goed te vertellen hoe zijn moeder over oorlogstijd dacht. “Over de twee atoombommen die de Amerikanen gooiden op Hiroshima en Nagasaki was ze heel duidelijk: hoe verschrikkelijk ook, die bommen vielen net op tijd. Anders had het hele gezin de oorlog niet overleefd.”
***********

Nijmegen, de Gelderlander:‘Alle persoonlijke geschiedenissen vertellen samen het verhaal over Indië’
De bezetting van Nederlands-Indië door Japan en de daaropvolgende dekolonisatieoorlog was voor velen ingrijpend. Miljoenen lieten het leven of raakten op drift. Het is een ingewikkeld stuk geschiedenis waarin iedere groep zijn eigen pijn heeft. Maandag werden beide conflicten herdacht.
Nijmegen, indischhistorisch.nl:
De opkomst was groot en duidde op een behoefte aan herdenken en bijeenkomen. Hoofdsprekers waren Adriaan van Dis die veel van zijn Indische achtergrond meeneemt in zijn werk. De tweede hoofdspreker was de Nijmeegse beeldend kunstenaar Peter de Thouars. In zijn werk is altijd in enige mate zijn Indisch-zijn en familiegeschiedenis aanwezig.
*******

***********

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.