De weduwe van Indië: Darricarrère_Francke_Akkermans

Dit graf werd aangelegd voor Emelie Francke, geboren 1878 te Semarang, overleden in 1965 te Den Haag. Ze arriveert met twee kleinkinderen in december 1951 te Rotterdam per ms Sibajak. Waarna ze opvang vind in Markelo.
Ze was dochter van Julie Mathilde Mosselman (1844 Batavia -1886 Batavia ) en John Francke (1833 Batavia -1889 Tegal) John Francke, opgegroeid in het weeshuis Parapattan te Batavia, tekent in 1850 voor het Oost-Indisch Leger, maar hij vermeldt niet de namen van zijn ouders. Wist hij die niet?
In 1859 verlaat hij het leger en gaat aan de slag  met vertoningen van een magische lantaarn (dissolving views), als geweermaker, werktuigkundig reparateur, annex fotograaf en vind uiteindelijk   een stabiele betrekking als machinist stoombaggermolens van het gouvernement.  Het huwelijk met Julie Mosselmans ging mis in 1884 .

Emelie trouwde in 1897 met Jean Charles Darricarrere (1874 Batavia -1941 Blimbing) klerk ter Algemene Secretarie, daarna employé van de Nederlandsch- Indische Landbouw Maatschappij, commies bij het Departement van Erediensten en Onderwijs. 
Ook in dit graf ter ruste is Emelies zoon Charles August Jules Darricarrère (1907 Batavia-1989 Den Haag), employé van de Dienst voor Waterkracht en Electriciteit, daarna sectiechef bij de Nederlandsch-Indische Waterkracht Exploitatie Maatschappij.
Stamouders waren Maria Pongo en de fransman Jean Darricarère (1817 Sallispice – 1870 Batavia) opzichter suikeronderneming Pesing, Batavia.  

Charles huwde in 1933 met Rene Lilij Akkermans die als laatste werd begraven. Overleden in 2002 te Den Haag, geboren 1914 in Malang, dochter van Louise Alexandrine Henriette barones van Lawick (1874 Pandeglang -1953 Soerabaja) en  Rudolph Akkermans (1866 Djokjakarta-1929 Malang), employée suikerfabriek Balong Bendo, bij Soerabaja.
Stamouders Akkermans waren Johanna van den Abeelen (1831 Nijmegen- ) en Adrianus Akkermans (1827 Namen- 1905 Salatiga), die in 1856 huwden te Den Bosch en kort daarna naar Indië gingen. Adrianus kreeg leidinggevende banen in de indigo, peper en koffieteelt. Alle kinderen werden in Indië geboren en getogen.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

Een reactie op De weduwe van Indië: Darricarrère_Francke_Akkermans

  1. Ik ken een Tommy Francke uit Bandung .Hij was een telegrafist van de MLD samen met Wim Fokker Baretty en anderen..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.