Boek 5: van Rij en Stam

Boek 5 : van Rij en Stam
Politieke springstof met een ongekende kracht.
Die indruk blijft achter na lezing van de rapportage van twee juristen over Nederlandse militaire ‘excessen’ in Indonesië (voornamelijk Zuid-Celebes). Lang hebben kabinetten de documenten in een diepe la verborgen gehouden. Later waren ze beperkt toegankelijk voor wetenschappers. Nu kan het grote publiek er kennis van nemen. historiek.net

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Een reactie op Boek 5: van Rij en Stam

  1. R.L. Mertens zegt:

    @ boek 5; ‘de aangewezen personen, die men voor schuldig hield moesten dan op hun beurt anderen aanwijzen. Ook droeg men de kampong bevolking op uit haar midden de bedrijvers van terroristische activiteiten aan te wijzen. De aangewezen personen werden dan in de meeste gevallen hetzij terstond hetzij na korte ondervraging ter plekke ten overstaan op last van de officier die bij de actie de leiding had dood geschoten’, Aldus Excessennota 1969. De naam Westerling bleef onvermeld! – Een veteraan vertelde ook wel; dat de aangewezene ook werd gevraagd één uit de groep omstanders aan te wijzen. Als hij weigerde werd hij onmiddellijk geëxecuteerd. De volgende, die al plassend in zijn broek uit de groep werd gehaald, kreeg dezelfde vraag. Al verdwaasd, trillend de andere kant opkijkend wees hij iemand uit de groep aan. Hij werd vrijgesproken…..echter later, na afloop van de seance door de groep vermoord!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.