Boeken

Burgemeesters in Nederlands-Indië 1916-1942 | A.A. Lutter :
In 1905 kregen voor het eerst de grotere bevolkingscentra op Java een extra bestuurslaag in de vorm van een gemeente. Later kwamen er ook gemeenten op Sumatra, Celebes, Borneo en de Molukken. Deze gemeenten kregen een gemeenteraad die door de bewoners, zowel Nederlandse als inheemsen, gekozen werd. Pas in 1916, werd hieraan het ambt van burgemeester toegevoegd, een bestuurlijke indeling die bleef bestaan totdat de Japanse bezetter in 1942 hieraan een einde aan maakte.

Zie fragmenten.

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Een reactie op Boeken

  1. Selamat malam,

    Ik kwam hier per toeval terecht, ik ben zelf een Molukse. Ik ben op zoek naar boeken dat verteld uit het verleden. Nu ik ouder ben heb ik zoveel vragen die ik niet meer kan stellen aan mijn opa en oma. Het enige wat ik weet dat mijn opa een bloedhekel had aan Japanners, hij is destijds gevangen genomen en mishandeld. Als er bv een Japanse film op tv kwam liep hij nr de tv en spuugde het helemaal onder. Ik was toen te jong om te beseffen wat er nou gebeurde. Ik volg jou graag om het een en ander te lezen op jou blog. Heel interessant! Dank je wel iig dat ik deze info en boeken kan vinden op jou blog.

    Hormate

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.