Het geluid van geweld

 

,

.

Het historisch onderzoek van het geweld te Indonesië augustus 1945-december 1949 is in de laatste fase .
In 2020 publiceert men de verslagen in diverse boeken.
Het boek Het geluid van geweld van Esther Captain en Onno Sinke gaat over de periode 1945-1946 met een focus op het Indonesisch geweld tegen de etnische minderheden, Europanen, Molukkers, Chinezen en andere Indonesiërs. Het verschijnt in april 2022

Ook 11 andere boeken van dit onderzoek komen begin 2022 in de winkels.
De presentatie is 17 februari.
Druk op de pijltjes bij deze laatste link.

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

6 reacties op Het geluid van geweld

 1. vandenbroek@libero.it zegt:

  Ja, het lastige vraagstuk van de slachtoffersaantallen, daar zeggen de 2 onderzoekers Captain en Sinke wat. Wat is dan belangrijker : het precieze aantal slachtoffers of dat er ueberhaupt slachtoffers zijn gevallen. Ik ben benieuwd met wat voor nieuwe gegevens en conclusies zij komen. Een duidelijk uitspraak over het aantal slachtoffers mag na drie jaar diepgaand onderzoek toch wel gegeven worden!

  Afgezien van het verhaal van Captain en Sinke is op I4E in 2013 een interessante discussie geweest over het aantal slachtoffers waarbij de zeer geachte Prof. Frederick betrokken was. Hij plaatst op een geven moment terloops een opmerking waar alleen Boeroeng attent op reageert

  Prof. Frederick zegt: “to most East Java areas outside Surabaya, the ODO revised the total confirmed deaths (for Java and Sumatra?) as of that time to 11,262”.

  Boeroeng merkt snedig op: “I don’t understand.ODO had confirmation of 11,262 deaths in May 1947 for East Java. All killed by extreme nationalists, mostly young people (pemuda). How come the figure of 3.500 was made by ODO? Or wasn’t this last figure an ODO-conclusion. But is there no estimating of ODO about the etnic background of the 11.262 victims”. And if you can extrapolate the 11.262 to whole Java and so on to whole Indonesia. The result can be 20.000 or 30.000 Dutch people.

  Boeroeng stelde de voor mij relevante vragen en met de opmerking van prof. Frederick om meer onderzoek te plegen ben ik op onderzoek gegaan.
  Het draaipunt is het aantal van 11.262, dat prof Fredrick noemt. Ik kon hem wel om uitleg vragen, maar dat kan ik pas doen als ik zelf eigen onderzoek doe en met aansprekende resultaten kom.. Je moet wel wat concreets brengen om iets terug te krijgen.

  Ik heb de gegevens van meer dan 2000 Bersiapslachtoffers verzameld, het merendeels Indo-Europeanen. Daardoor heb ik ook een idee gekregen, dwz ik kan beredeneren hoe prof. Frederick aan zijn. 11262 slachtoffers is gekomen. Maar daarvoor is verificatie nodig, ik zoek voor mijn redenering een bevestiging en die vind ik alleen in archieven in Nederland.

  Probleem is dat de coronasituatie in Nederland veel risico’s bevat, tenminste in vergelijking met Italië . Ik weet niet aan mijn vrouw uit te leggen waarom ik overbodige risico’s moet nemen naar Nederland te gaan om een tijdje in de archieven te duiken terwijl het omicron virus zijn opwachting in Nederland maakt. Dat betekent dat ik de komende tijd gewoon in Italië blijf.

  • vandenbroek@libero.it zegt:

   de link naar de discussie in 2013 iThe bersiapdiscussion as revived by W. Frederick
   Geplaatst op 21 november 2013 door Indisch4ever is:

   https://indisch4ever.nu/2013/11/21/the-bersiapdiscussion-as-revived-by-w-frederick/#comments

  • Boeroeng zegt:

   Omikron verspreidt zich over de hele wereld. Ook in Italië.
   Ik weet niet of de besmettingsgraad voor alle varianten in Nederland hoger is dan in Italië.
   Maar als je onzeker bent, gewoon thuis blijven.

   Als het goed is, moeten Captain en Sinke meer cijfers brengen over de burgerslachtoffers van het Indonesisch extremisme. Vervolgens moet men op basis daarvan tot inschattingen komen. En hoeveel vergeten moordpartijen kunnen ze benoemen?
   Wbt zuid-celebes 1946.. wat was daar aan de hand, zodanig dat men het DST ‘carte blanche’ gaf.

   Ik hoop ook dat zij kunnen duidelijk maken dat er ook veel Indonesisch etnisch/politiek extremisme was na 1945… richting Europese burgers en meer europees-georienteerde burgers.

 2. vandenbroek@libero.it zegt:

  Ik weet dat in Celebes een 1000-tal Bersiapslòachtoffers zijn gevallen. Als ik tijd heb , kan ik nagaan wie die slachtoffers precies waren: namen, geslacht , leeftijd e.d. ik richt me meer op Java en Sumatra.

  Het aantal Europese dwz Nederlandse slachtoffers is relatief beperkt. De Europeanen= Nederlanders waren geïnterneerd en werden na de Japanse capitulatie door de RAPWI geëvacueerden. Zij stonden bij wijze van spreke onder Britse bescherming en konden zodoende relatief ongemoeid in de grote steden in veiligheid gebracht worden. Daarna vertrok een groot deel als Repatriant naar Nederland.

  Het aantal Europese Bersiapslachtoffers, die niet Indo-Europeanen waren, is min of weer bekend. Het grootste aantal Europese dwz Nederlandse slachtoffers op Java viel in Soerabaja tijdens het Gubung-transport eind oktober 1945, Tevens was een groot aantal Nederlandse slachtoffers te betreuren in Ambarawa. Wellicht kan dhr Mertens als ooggetuige daarover meer vertellen..

  Op Sumatra werden de Europese= Nederlandse geïnterneerden vanuit de kampen naar Java gebracht. Het aantal Nederlandse slachtoffers is miniem. wel ken ik verhalen over andere Europeanen zoals Zwitsers en Denen die in de Bersiap op Sumatra werden vermoord. Mijn aandacht richt zich op Sumatra meer op de Indo-Europeanen zoals bij de Olostraatmoorden in Padang.

  Er is nog weinig bekend over Indo-Europeanen die op het platteland van Java werden vermoord vooral op Oost-Java bij de suikerrietfabrieken en andere Nederlandse ondernemingen waar grote gemeenschappen van indo-Europeanen zich gevormd hadden, die veel te lijden hebben gehad van de Bersiap. Ik heb een lijstje gemaakt van Suikerfabrieken en zoek daarbij de Indo-Europese gemeenschap. Ik kan de voorlopige conclusie trekken dat vele oudere mannen en jongens uit deze gemeenschappen door extremisten werden ontvoerd en later om het leven gebracht. Hun families werden bijeen gedreven en naar z.g.n. beschermingskampen getransporteerd. Gezien het profiel van de slachtoffers was er sprake van gerichte en systematisch jacht op Indo-Europeanen en in minder mate Ambonezen en Chinezen. Of er dan sprake was van Genocide kan ik pas aan het eind van mijn onderzoek zeggen.

 3. vandenbroek@libero.it zegt:

  citaat prof Frederick: ” A great many persons died unaccounted for and simply disappeared from not only the historical record but, in time, memory as well”.

  Op Java Post is er een discussie geweest over “vermisten”, maar die vlag dekt de Bersiap-lading niet. Sommigen beweren dat vermisten na een tijdje werden teruggevonden zoals degenen die naar de republikeinse beschermingskampen werden gedeporteerd. Die werden dan als vermist opgegeven en kwamen bijvoorbeeld op Roode Kruislijsten terecht. Om hoeveel teruggevonden vermisten het gaat, wordt niet vermeld.

  Maar de omstandigheden waaronder de personen vermist werden, dient in ogenschouw genomen worden, anders is vermisten een hol begrip. De ODO Opsporingsdienst Overledenen geeft aan dat vele vermisten in de Bersiap gekidnapt werden in de zin van op klaarlichte dag alleen of in groepjes door extremisten ontvoerd en vermist. Op een topic gaf Boeroeng een authentieke lijst van een kleine tweehonderd ontvoerden/vermisten , die op één na, (was op de lijst met potlood aangegeven) binnen een tijdsverloop van een paar weken vermoord werden teruggevonden zie ODO-lijsten over slachtoffers in Batavia en Soerabaja gepubliceerd in locale kranten.

  Ik ben benieuwd of de onderzoekers Captain en Sinke namen kunnen geven aan deze ontvoerden/vermisten dus vermoord vgl de Desaparecidos . Zo wordt inhoud gegeven aan de Bersiapslachtoffers., die anders naamloos verdwijnen uit de geschiedenis en ook uit het collectief geheugen.

 4. R.L. Mertens zegt:

  @Geluid van geweld; ‘bersiap etc.’- De alom gehoorde oproep om paraat te zijn voor de vrijheidsstrijd(!) van de jonge natie…Waarom, waardoor, zo maar ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.