Commotie over speech burgemeester Potters bij herdenking  in De Bilt 

De speech die de Biltse burgemeester Sjoerd Potters ( foto) donderdagmiddag hield bij de herdenking van de Japanse capitulatie is bij een deel van de aanwezigen compleet verkeerd gevallen. AD.nl


indie herdenking ‘ in De Bilt. Vorig jaar hield de burgemeester een zeer slechte toespraak. Maar dit jaar vloog hij helemaal uit de bocht. Zijn toespraak kon hij beter tijdens de mei herdenking houden. En als holocaust overlevenden of nazaten dit zouden horen. Dan stonden zij op en zouden hierover hun ongenoegen uiten. Na zijn toespraak heb ik vanaf mijn stoel hem toe gesproken. U schoffeert mijn ouders en hun lotgenoten en het is beschamend dat u deze toespraak hier vandaag heb gedaan. Wel de spanning was te snijden tijdens de herdenking.
Bron

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

26 reacties op Commotie over speech burgemeester Potters bij herdenking  in De Bilt 

 1. Boeroeng zegt:

  De speech van de burgemeester in 2018.
  Ook toen was er de kritiek dat het nauwelijks ging over herdenken van de doden in WOII en de ellende van de overlevenden, waarvoor de nabestaanden zich verzamelden.

  • Boeroeng zegt:

   De speech van Potters in 2018

   Klik om toegang te krijgen tot Speech_burgemeester_Potters_herdenking_Japanse_capitulatie_15082018.pdf

   Hij zei:
   —-
   ” we de slachtoffers herdenken die in en na de Tweede
   Wereldoorlog zijn omgekomen. In Nederlands-Indië zijn dat er 6000. ”
   —–

   Oei….. in de speech opvallend weinig aandacht voor die Nederlandse slachtoffers te Indie en dan een onjuist cijfer van 6000 uitspreken.
   Wat is er mis met zijn feeling voor WOII in Indië ?
   Schattingen:
   24000 Nederlandse doden in WO II.
   10.000 -12.000 Nederlandse doden na 15 augustus 1945
   En dit laatste is een voorzichtige schatting.

   • Bert Krontjong zegt:

    “” We de slachtoffers herdenken die in en na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen ,In Nederlands -Indie zijn dat er 6000″” Onjuist cijfer ? Dat is een gotspe ! Zeg maar + 50.000 Nederlandse doden inclusief Indo,s en dan de slachtoffers onder de Indonesische bevolking circa 6 miljoen w.o de Romusha,s en slachtoffers van de hongersnood en die van het gekrakeel tegen de Nederlanders en niet vergeten Jangan lupa het onderlinge gekrakeel .Van een burgemeester mag je toch wel enig historisch besef verwachten .Dat je zo afstandelijk praat over een oorlog ,die al heel lang geleden is afgelopen b.v de Belgisch -Nederlandse oorlog in 1830 kunnen we nog wel begrijpen ,er zijn geen directe nabestaanden meer maar daar is hier geen sprake ,er waren nog directe nabestaanden van die Japanse kampen en zelfs nog mensen ,die als kind in dat kamp verbleven ,dat was burgemeester Potters even vergeten .Ik kan Potters een goede raad geven ;Laat je speech door iemand anders schrijven met verstand van zaken !

 2. Loekie zegt:

  Dat een burgemeester aanwezig is bij een herdenking, kun je je iets bij voorstellen.
  Dat wil zeggen: hij is aanwezig omdat hij (beleefdheidshalve) is uitgenodigd door het organiserend comité. Maar de beste man (of vrouw) netjes een zitplaats bieden, in het welkomstwoord welkom heten en verder laten zitten. Na afloop koffie geven. Al.
  Ik bedoel: dat hij burgemeester is of commissaris van de koning of wethouder betekent niet dat hem daarom het woord gegeven moet worden. Heeft hij liever ook niet, want van Ons Indië weet hij niets.

  • Bert Krontjong zegt:

   “” Van ons Indie weet hij niets !”” Zo klaar als een klontje maar als je Potters een rede laat houden over de homo strijd en hun vechten voor erkenning ,zal hij alles uit de kast halen ,want dat raakt hem persoonlijk ,hij is daar ook open in ,wel grappig ik ken een Jeanne Potters ,die de eerste Lesbische schaakclub oprichtte ,schat van een mens maar totaal van de pot gerukt ,ik wil niet zeggen dat Sjoerd Potters ook van de pot is gerukt maar je een beetje inleven in de mensen voor wier je je redevoering houdt is toch niet te veel gevraagd ?

   • R Geenen zegt:

    Het zou daarom goed zijn dat deze figuren ook worden gekozen en niet aangewezen volgens de politiek ter plaatse.Want dan krijg je een rand figuur voor de show die iedere maand een ton opstrijkt.

    • Bert zegt:

     @Ron :een ton per maand ? ha ha ha ,die burgemeester van Het Bilt inwoners aantal 42.000 krijgt 8.666,52 euro bruto per maand ,die jonge jongen van Ajax ,die nu voor Juventus voetbalt krijgt ietsje meer 1 miljoen euro NETTO per maand ,die jongen is 19 jaar oud/jong .

    • R Geenen zegt:

     Bert, moeilijk te vergelijken, maar ik heb zo’n idee dat voor het werk dat die 19 jarige jongen verricht hij meer recht heeft op dat miljoen dan die burgemeester voor die 8666 per maand. Nederlanders, en zeker gestudeerden, hebben geen recht op dat salaris als ze niet eens weten wie Indische mensen zijn. Die 19 jarige moet die burgemeester een flinke trap onder zijn jojo geven.

    • R Geenen zegt:

     Bert: Net even uitgerekend: die Burgemeester maakt ruim een ton per jaar. Wat voor werk doet zo’n persoon eigenlijk? Meer een ere baantje en van de ene party naar de ander?
     In de laatste jaren van mijn engineering en gecombineerd met mijn makelaardij was een paar ton per jaar gewoon. Maar ik werkte wel 7 dagen in de week als dat nodig was. Mijn klanten waren koning.

 3. Elmi zegt:

  Speech van de burgemeester:

  Herdenking capitulatie van Japan, gemeente De Bilt
  Donderdag 15 augustus 2019, versie 15 aug. 2019
  Geachte aanwezigen, veteranen, inwoners van de gemeente De Bilt en vooral ook alle jongeren, die vandaag gekomen zijn,
  Vandaag, 74 jaar geleden, capituleerde Japan. Daarmee kwam er formeel een einde aan de tweede Wereldoorlog. 75 jaar geleden is daarvoor in Frankrijk al fel gevochten. Op 6 juni 1944 vielen de geallieerden Normandië binnen. Dat leidde uiteindelijk – na een voor Noord-Nederland zwaar laatste oorlogsjaar – tot onze bevrijding op 4 mei 1945.
  In Azië werd er op dat moment nog heftig gestreden. In 1942 werden grote delen van Nederlands-Indië door Japan bezet. Dat land was in 1936 een alliantie aangegaan met nazi-Duitsland.
  Pagina 1 van 9

  Japan, toen overbevolkt en arm, deed dat om drie redenen:
  • een sterk gevoel van nationalisme en superioriteit bij de Japanse machthebbers die het land in een waanzinnige oorlogssituatie bracht;
  • het communisme moest worden uitgeschakeld;
  • de relatie met nazi-Duitsland kon op die manier worden versterkt.
  Lang daarvoor had Japan een goede relatie met Nederland. Aan het begin van de 17e eeuw vestigde de Verenigde Oost-Indische compagnie zich op Decima, een eilandje voor de kust van Nagasaki. Nederland was het enige Westerse land dat een dergelijke relatie met Japan onderhield. Het is heel waarschijnlijk dat ook het Nederlandse kolonialisme de Japanners heeft geïnspireerd.
  Pagina 2 van 9

  In december 1941 bombardeerden de Japanners de Amerikaanse vloot in Pearl Harbour. Nederland verklaarde de oorlog aan Japan in navolging van Amerika en Engeland. De goede band was ten einde. Zo’n band herstel je niet gemakkelijk, zeker niet na een heftige periode van zinloos geweld.
  Onder de Japanse bezetting van Nederlands-Indië hebben veel mensen geleden. Ze werden het slachtoffer van agressie, van onderdrukking en van willekeur. Ze verloren hun zelfbeschikkingsrecht. Ze werden vernederd. Vaak waren de slachtoffers weerloze burgers. In een situatie van oorlog worden grote beslissingen maar door enkelen genomen.
  Pagina 3 van 9

  Zo vertelde ik hier twee jaar geleden het verhaal van Anne Groen-Koen, die als jong meisje gevangen zat in een van de jappenkampen. Als jong meisje was ook zij een willoos slachtoffer van een oorlog. Met vele anderen zat zij vast in een systeem.
  Vooruitkijkend naar 75 jaar vrijheid wil ik het vanmiddag vooral hebben over het effect van een oorlog op jonge mensen:
  • zij hebben nog een heel leven voor zich;
  • zij vormen zich een idee van de wereld en de rol die ze daarin willen hebben;
  • zij hebben weinig tot geen invloed op systemen en beslissingen van volwassenen.
  Pagina 4 van 9

  En toch … toch is er ook veel aan het veranderen. De opkomstplicht voor militaire dienst is ruim 20 jaar geleden opgeschort. Het leger was destijds een systeem waarin jonge mensen leerden te doen wat hen werd opgedragen en daarmee discipline bij te brengen. Dat is op zich niet verkeerd, mits jongeren ook wordt geleerd zelf te blijven nadenken over hun eigen toekomst en de toekomst van onze samenleving.
  Niet iedereen onderwerpt zich aan een opgelegd systeem. Onlangs eerde men in Duitsland Von Stauffenberg, die in 1944 een aanslag pleegde op Hitler. Hij was kolonel en verzetsstrijder. Een dubbelrol, die we ook af en toe zien bij verzetsstrijders in Nederland. Hij koos voor een verzetsrol op basis van zelfbeschikking.
  Pagina 5 van 9

  Dat zelfbeschikkingsrecht is van groot belang. We leven in een wereld waarin we dat steeds meer gaan beseffen. Het is steeds meer te zien bij ontwikkelingen in het onderwijs, in de zorg en binnen tal van bedrijven en organisaties.
  En ook bij jongeren ervaar ik steeds meer zelfbeschikkingsrecht. Volgende maand wordt hier in het gemeentehuis de 10-jarige Carmen geïnstalleerd als de nieuwe kinderburgemeester. Ongetwijfeld gaat ze op dit gebied een voorbeeldrol vervullen.
  Dat zegt veel positiefs over de veranderingen tussen het begin van de twintigste en het begin van de eenentwintigste eeuw. Er is wat mij betreft nog meer nodig. Een verlaging van het actieve kiesrecht naar 16 jaar zoals voorgesteld door de Raad voor het Openbaar Bestuur past goed bij de toename van het zelfbeschikkingsrecht van jonge mensen.
  Pagina 6 van 9

  Dat maakt dat jonge mensen meer invloed hebben op het systeem waarin ze functioneren. Dat ze minder afhankelijk zijn en echt invloed kunnen uitoefenen. Dat ze de regie kunnen nemen.
  Het omgekeerde gevoel in de vorige eeuw wordt mooi beschreven in het lied “Mijn jeugd” van Jacques Brel. Hij beschrijft het overleven van de puberteit en het ervaren van de eerste liefde. Maar dan eindigt hij met de woorden: “Maar de oorlog brak aan … en zie ons hier nu staan.”
  Wij staan vanmiddag bij een oorlogsmonument. We zijn via Brel weer terug bij de impact van een oorlog op het leven. Het leven van iedereen maar vooral ook van jonge mensen, die nauwelijks of geen invloed kunnen uitoefenen.
  Pagina 7 van 9

  We staan hier ook met veteranen, die zich in deze en de vorige eeuw hebben ingezet in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Hun verhalen zijn belangrijk: de volgende generaties blijven zo beseffen hoe waardevol onze vrede is.
  De verhalen over de tweede Wereldoorlog zullen niet heel lang meer worden verteld door de getuigen ervan. Maar naast de muziek is er ook nog de kunst. Zo is er een bijzonder monument in de tuin van de Soestdijkseweg 15. Het werd gemaakt door Co de Swart en onthuld op 20 oktober 2003. Het herinnert ons aan het neerstorten van een Amerikaanse bommenwerper. De omgekomen jonge bemanningsleden staan op het monument vermeld. Dit monument is de moeite waard een keer te bezoeken.
  Pagina 8 van 9

  In elke oorlog vallen slachtoffers. Wij herdenken deze slachtoffers maar we kijken ook met vertrouwen naar de toekomst.
  Volgend jaar vieren we 75 jaar vrijheid in dit land en in grote delen van Europa.
  Ik dank u voor uw komst vanmiddag!
  Pagina 9 van 9

 4. Boeroeng zegt:

  Veel dank Elmi,
  Pagina 1 en 2 horen bij een Indië-herdenking.
  Pagina’s 3.4.5.6.7.8.9. is te veel gemauw over andere zaken….en te weinig gerelateerd aan waarom de mensen daar verzameld zijn…

  • R Geenen zegt:

   Waarom dan een gesprek met die idioot aangaan. Een jaar eerder heeft hij dat ook al gedaan.
   Gewoon niet uitnodigen en laat hem dan zelf het uitzoeken. Gewoon gebrek aan fatsoen.

 5. Loekie zegt:

  In het kader van de aanhouder wint: stoppen met de ‘traditionele’ 15 augustus herdenkingen. Ophouden. In Den Haag zijn ze de weg kwijt, in De Bilt ook en als je de speeches uit andere steden opvraagt zul je zien dat men daar ook een andere weg is ingeslagen.
  En als 15 augustus stopt, is aan de ‘liefhebbers’ om desgewenst iets anders te organiseren. Dan kunnen ze eindeloos praten over vrede, veiligheid. lief zijn voor allochtonen, kinderburgemeesters en wat al niet. Over Banjoe Biroe, Tarekan, Nieuw Guinea, Java Zee, Kesilir, Pakan Baroe, hellships, Kempetai, enz enz enz hoeven ze het dan niet hebben, want daar weten ze toch al geen flikker van. Maar meer nog: al die jongens, meisjes mannen en vrouwen hoeven zich op 15 augustus bij het horen van de speeches dan niet meer om te draaien in hun graf, voor zover ze dat al hebben.

  • Hans Boers zegt:

   Daar moet ik eerlijk in zijn….Af en toe kan ik je bloed wel zuipen, maar je hebt van die momenten waar ik volledig achter je rake op-/bemerkingen sta, zoals nu (bovenstaand).

   • Bung Tolol zegt:

    Heel eerlijk van hans Boers ,ja die Loekie heeft van die rare bevliegingen ,soms vliegt hij/zij totaal uit de bocht en lijkt het net een dreinende puber ,die voor alles zijn gelijk wilt halen maar zo nu en dan getuigt hij/zij toch over een groot inzicht te hebben en de juiste conclusies te kunnen trekken .Loekie is net Memphis Depay soms speelt hij als een krant maar zo nu en dan ook de sterren van de hemel .Dat stuk van 16 aug om 22,18 uur ,daar schuilt een grote kern van waarheid in .

 6. Loekie zegt:

  Zelfbeschikkkingsrecht.
  Dat is het kernwoord in de toespraak. En hoewel hij dat niet expliciet zegt, bedoelt de burgemeester natuurlijk dat de Indonesiërs recht hadden op zelfbeschikking, dat de Hollanders daar niks te zoeken hadden en dat daarom niet teveel ingegaan moet worden op het wee van de Hollanders tijdens de oorlog, laat staan in de jaren daarna.
  Dat recht of zelfbeschikking doet alles en iedereen vervagen naar de achtergrond totdat er niets meer van te zien is. En dat is de grote bedoeling.

  • PLemon zegt:

   @ Dat recht op zelfbeschikking doet alles en iedereen vervagen . ..

   # Het navrante is dat Nederland door zich ‘vrijwillig’ te onderwerpen aan Brussel ook langzaam het gevoel van onvrijheid weer leert kennen. Na de Spaanse, Franse en Duitse overheersing blijft het een vreemd trekje bij volkeren zich door een sterker (gewapend, economisch, numeriek) ander volk of systeem te laten leiden. Of is het een natuurwet…” survival of the fittist/strongest” en diegene die zich het beste kan aanpassen aan de veranderende omstandigheden overleeft de situatie.

   • RLMertens zegt:

    @PLemon; ‘zelfbeschikkingsrecht etc.’- Het recht van ieder individu/volk! Is geen Nederlands woord. Is ook nooit toegepast! ‘Maar de (politionele) oorlog brak aan….en hier staan we nu’. Nu is het van belang! En toen?
    Note; zijn toespraak vind ik nou niet bepaald shockerend. Ik lees ook nergens in zijn speech over die 6000 doden. Ik ben toch benieuwd wat hij vorig jaar heeft gezegd. En dan ….hem nog vragen? Misschien; ….dan maar ook voor de derde maal vragen! Want driemaal is toch ….Of vraagt BoengTollol (met 2x l) met op de achtergrond voor muziek; Bert Krontjong en si Loekie met zijn tjendol catering; als smaakmaker!

    • Boeroeng zegt:

     De link naar de speech van 2018:

     Klik om toegang te krijgen tot Speech_burgemeester_Potters_herdenking_Japanse_capitulatie_15082018.pdf

     Daar staat iets over 6000 doden

     De speech van 2019 is ook niet zo shockerend, maar grotendeels is het niet gerelateerd aan waarom de mensen daar bijeen waren.
     Net als in 2018 toont de burgemeester een gebrek aan feeling met het hoe en waarom van de aanwezigen.

    • Bung Tolol zegt:

     Tolol is met een ,satu L dubbel L ken niet di dalam bahasa Indonesia ,behalve als je mabok bent dan mag je LaLLen .

    • RLMertens zegt:

     @Boeroeng; ‘waarom de mensen daar bijeen waren etc.’- Om een (@Loekie; alweer) een kassian verhaal aan tehoren? Toen ik, eind 1949, in Holland aankwam werden wij met vreemde ogen bekeken/aan gekeken. De eerste lading, na de overdracht, van gerepatrieerden! De tottoks vooral(!) kregen van hun eigen volksgenoten te horen; ‘jullie met jullie baboes en djongossen; eigen schuld, dikke bult’. De Kl’ers ;’ werden voor vuile koloniale moordenaars uitgemaakt. In Noordwijk a/zee zag ik op een dag, dat een ex- KL’er zijn welkomsboog al meteen naar zijn aankomstdag eigenhandig vernielde; hij wilde helemaal niet meer aan zijn Indië tijd worden herinnerd. Ook wij Indo’s, werden voor geadopteerde(!) Inlanders aangezien; ‘hé pinda ga terug naar je apenland’. Men had hier toen al helemaal geen interesse meer voor ons Indië. Een verloren strijd. Een aftocht naar het vaderland! En er werd gezwegen, gezwegen ….Nu na 70 jaar? Denk men dat de Nederlander voor onze herdenking/en nog interesse toont? (Laat staan; een kassian verhaal afdraait)

    • RLMertens zegt:

     @Bung Tolol; ‘behassa met één l etc.’- Ik schreef/sprak in het maleis…van toen! Want met één l, klinkt het geaffecteerd als; Toooooooolol ! De uitspraak van een deftige tottok tegen een inlander; ‘kamoeeeee ooorang toooolol’

 7. Edgar Ingram zegt:

  POTTER HOORT DE KLOK LUIDEN MAAR WEET NIET WAAR DE KLPEL HANGT

  • Bung Tolol met 1 L zegt:

   Ja Edgar ,hoe halen ze het toch in hun hoofd ,die motorisch gestoorde Harry Potter een redevoering te laten houden tijdens die herdenking voor die slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog .Harry Potter wist niet eens dat er een Tweede Wereldoorlog was geweest ,ja van Indische mensen had hij weleens gehoord ,mensen uit India toch ? En Jappenkampen dan Harry ? Jappenkampen ? Oh ja dat wist Harry wel ,dat waren vakantie kampen speciaal voor Jappen ,je had ook nudisten kampen ,jongeren kampen ,familie kampen en zigeuner kampen .Harry dreunde het allemaal op ,hij had er wel verstand van of niet ? Ja hoor Harry ga maar lekker naar die klepel zoeken !

 8. RLMertens zegt:

  @Boeroeng; ‘2018 speech van de burgemeester etc.’- Zijn speech was louter de toehoorders onverbloemd(!) de realiteit van toen voor te houden. Meer niet. Ons volk werd in 1945 met ‘Indië bevrijden’ volledig misleid. Het was niet bevrijden, maar( wederom) bezetten!
  Die ‘6000 doden’ zijn de ca. aantal militairen, die tijdens ‘die bevrijding van Indië’ zijn geslachtofferd voor dit doel!
  Zo ook de ca,10.000 bersiap (incl. de pro Nederland bevolkingsgroepen) slachtoffers!
  Note; lijkt mij juist goed om hem voor de 3e keer uit te nodigen. Wellicht dat dan veel meer zaken naar voren komen bv. de achtergehouden betalingen etc.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.