Indische bamisoep 

Ze boffen maar in Den Haag. De Tong Tong Fair is deze week. Wat een geweldig programma en wat een hoop cultuur. Natuurlijk is eten ook cultuur, maar er zijn ook voorstellingen, zanggroepen, tentoonstellingen, en veel ruimte voor de Next Generation. Dus dacht ik zo: ook hier Indische week.   Telegraaf.nl

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

80 reacties op  Indische bamisoep 

 1. Loekie zegt:

  “En veel ruimte voor de next generation”.
  Zal wel moeten, want de vorige generation al nagenoeg dood. Dat wil zeggen: de eerste generatie.
  De oudsten van de tweede generatie ver in de 70, de jongsten in de 60. Beide delen lopen verweesd rond en kunnen Ons Indië niet uitstralen, al doen sommigen nog zo hun best om tempo doeloe te doen. Zo van: ik ben van Bandoeng en jij? Twee jaar oud waren ze toen van Bandoeng naar Holland gingen….
  Dan is er de derde, vierde, vijfde generatie met hun voedingsbodem in Nederland en dat, het kan niet anders, spat er van alle kanten af. En die spetters zullen en kunnen nooit het Indische doen schijnen.
  Valt dus nogal mee met dat feest in Den Haag, als je tenminste niet alleen naar de buitenkant en het eten kijkt.

  • R Geenen zegt:

   @@De oudsten van de tweede generatie ver in de 70@@

   O ja, graag uitleg. Mijn dame is van 1945, Malang, wees van de 2 jaar, als enige van de familie.
   Welke generatie?
   Ben 83, geboren in 1936, Sawahlunto. Welke generatie?
   Ik heb al diverse variaties gelezen/gehoord.

   • Jan A. Somers zegt:

    Moet u zich ook niet druk over maken. Er zijn leukere dingen in het leven.

    • R Geenen zegt:

     Ik ben ook niet voor niets mijn eigen geschiedenis aan het uitzoeken. Daarbij kan ik diverse dingen tegenkomen, waarbij ik ook niet eens ben. O.a. het generatie beoordelen door dat landje waar u in woont.

    • Indorein zegt:

     Meneer Somers, ik ben het hier geheel met u eens. De generatie zegt op zich niets. Is niet meer dan een getal (al dan niet wetenschappelijk onderbouwd, hahaha!).

     Afgelopen Hemelvaartsdag was ik op de Fair in Den Haag. Moordend druk! Leuke en minder leuke (erg lang wachten op mijn bestelde portie eten) dingen ervaren. Maar vond het toch wel weer heel gezellig dat er van alle leeftijden daar rondwandelden en zinnige en onzinnige uitspraken deden (Ja je hoort wel wat als er een mengelmoes van mensen rond dwarrelt). Echt een pasar.
     Voor mij dus niet interessant of je 1e of 10e generatie bent. Het was gewoon een gezellige warboel!

     De bands die speelden stelden weer eens teleur en ook Edwin van Ligten viel me tegen, zijn akoestische gitaar klonk erg versleten op de frets! Kan ook aan de PA liggen misschien.
     Het optreden vóór Edwin van Ligten was ook voor mij totale adakadabra! Dat soort zeer experimentele muziek hoort absoluut niet thuis op een pasar. Geen touw aan vast te knopen, of … zoals ze tegenwoordig bij het OM/Justitie plegen te zeggen: “daar kun je geen chocola van maken”.

     Maar ach, voor sommigen is indorock gespeeld door oudjes uit de 50-ger of 60-ger jaren nog steeds hemelse muziek gespeeld door engeltjes. Het zij zo.
     Ik prefereer de muzikale (gitaar)klanken van de huidige jonge generatie Indische musici: lekker in het gehoor liggende muziek op een hoogstaand niveau. Maar ja die zullen niet gauw uitgenodigd worden door de organisatie heb ik het idee.

     1x per jaar de PM bezoeken blijft nog leuk en gezellig. Den Haag is dan wat mij betreft wel “the place to be”. Want Haagse Indo’s zijn toch nog steeds de ware? Of ….. ??
     Ik kom uit de provincie.

  • Loekie zegt:

   Soms, als je iets leest, moet je niet meteen de microscoop erop zetten, maar van een afstandje lezen, om de grote lijn (waar het om gaat) te bezien.
   Als je een hap neemt, dan proef je en je vindt lekker of niet. Voordat je de hap neemt, kun je ook alles wat op de lepel ligt uit elkaar plukken, bekijken, betasten, ruiken en beoordelen en dan beslissen of je wel of niet wilt eten. Als je niet eet, is één ding zeker: je zult nooit weten hoe het proeft.

  • Boeroeng zegt:

   Hoezo loopt de tweede generatie verweesd rond? Hoe moet ik dat opvatten?
   Er is niks fouts aan vertellen waar je geboren bent .
   Waarom ben je weer denigrerend met “tempodoeloe’ , Loekie ?

   • Loekie zegt:

    Goed lezen Boeroeng en proberen te begrijpen wat er staat.
    Er staat: proberen tempo doeloe te doen. Dat wil dus zeggen: een sfeertje willen scheppen, over de oude tijd praten enz…. en dat terwijl men die oude tijd niet heeft meegemaakt, niet kent. Dat geeft aan dat men iets wil forceren, iets wil oproepen, willen doen zoals de ouders deden. Maar dat kan niet en dat is die verweesdheid. Wat men wel kent is het opgroeien in Nederland enz.
    Ofwel: ik ben niet denigrerend bezig.

   • Boeroeng zegt:

    Niet denigrerend ?
    Dan komt de schijn ervan dan door je vele wel denigrerende uitlatingen.

    Over het verleden praten doen we hier volop. En jij doet mee.
    Er is niks verkeerds met dat.
    En dat van geforceerd je ouders imiteren, weet je zeker dat het niet denigrerend is?
    In ieder geval is het niet waar.

    wbt dat Indische mensen hun regionale of familieherkomst aan elkaar vertellen… dat is oud-Indische traditie, men wilt dat weten, men is op zoek naar kennis, kennissen, familie en met soortgenoten voluit kunnen praten.

   • Loekie zegt:

    Soortgenoten?

 2. Bert Krontjong zegt:

  @Ron jij bent 2e generatie ( Kind +ouder) En al is je vrouw 9 jaar jonger ,zij is eerste generatie ( alleenstaande geen ouders ) Dit zijn de maatstaven die er toen gehanteerd werden .En waar je geboren bent maakt niks uit ,was je zonder je moeder hier naar toe gekomen ,wordt je ook tot de 1e generatie gerekend ,zelfs pak Somers ,hoewel 15 jaar ouder als je vrouw is 2e generatie .

  • R Geenen zegt:

   Dat is weer een andere uitleg. De generatie wordt dus bepaald door het land Nederland. Niet het land waar je geboren bent en ook niet in een ander land dan Nederland, zoals de Amerindo.

   • Bert Krontjong zegt:

    In Amerika zijn zowel jij als je vrouw eerste generatie .

    • R Geenen zegt:

     Wel, een ieder zijn mening. Ik ga uit van het land waar ik ben geboren en die generatie optelsom houd ik aan

    • Jan A. Somers zegt:

     “Wel, een ieder zijn mening.” Gelukkig, hoef ik dan ook niet mijn zakjapanner te pakken voor dit onzinnige rekenwerk. Ik ben van mijn generatie. En af en toe zwerft er iemand rond van een andere generatie. Lekker in leven blijven met z’n allen zou ik zeggen. En met de bamisoep. Heette dat bij de vorige generatie niet bami kuah? Dat is voor de verkoop toch een deftiger naam dan dat gewone bamisoep? Of loop ik weer achter?

 3. Bert Krontjong zegt:

  Ja ik weet hoe je erover denkt maar de Nederlandse bureaucratie houdt er andere normen bij aan ,net zoals bij Turken .Marokkanen ,de gezin samenstelling ,dus pa en ma eerste generatie ,kindertjes 2e generatie ,het gaat om aankomst in Nederland en de onderlinge familieband ,de generaties ervoor tellen niet .Ik ben gewoon 2e generatie Indo in NEDERLAND ,mijn kinderen zijn 3e generatie in Nederland en hun kinderen weer 4e generatie in Nederland !

  • R Geenen zegt:

   @Bert; En ik heb in wezen als persoon in SoCal eigenlijk niets te schaffen met Nl. Ik kom uit het voormalig Indie en vertrok daar als 7de generatie. Dus ben ik de 7de generatie Indo in Socal. En dit klopt, want mijn familie stambomen staan ook zo op mijn website, en daar wordt aangegeven tot welke generatie ik dus behoord. Vermoed dat de genealogische verenigingen in Nl er ook problemen hebben met door de Nl methode.

 4. PLemon zegt:

  @ Dus ben ik de 7de generatie Indo in Socal

  # Klopt in uw eigen stamboom…maar als instromer van een ander land ben je als individu (zonder ouders) hun 1e generatie ‘vreemdeling’

  *** Wouter Muller (1947) was in 1974 de eerste opbouwwerker in Twente. Tegenwoordig werkt hij bij Scala, een algemene welzijnsorganisatie in Hengelo. Muller is ook een populair musicus i

  Muller licht toe: ‘Verreweg de meeste Indische Nederlanders van de eerste generatie zijn erg teleurgesteld over hoe zij werden ontvangen en bejegend. Ze voelden zo goed dat zij hier niet welkom waren. En zij vonden het een enorme belediging dat de Nederlanders vrijwel niets wisten van hen of wat er in Indië was gebeurd. Het beetje maatschappelijk werk dat er was, ging volgens het regime van aanpassen, aanpassen, aanpassen. Het bekendste voorbeeld is dat ze hier door maatschappelijk werkers werd geleerd om aardappelen te schillen. Alsof er in Indië geen aardappelen werden gegeten.’

  ‘Neem mijn vader en ooms. Door heel hard werken hadden zij in Indië redelijke posities bereikt in de burgermaatschappij, bij de overheid of in het leger. Zij waren alles al kwijtgeraakt, en nu werd ook nog eens hun staat van dienst van tafel geveegd. Een oom van mij was bedrijfsleider bij de Shell op Sumatra, met 120 man onder zich. Hij werd dankzij een goed woordje assistent-portier bij Shell in Den Haag, in zo’n hokje bij de poort. Dat is exemplarisch voor wat de eerste generatie is overkomen. Drijfveer was: we houden elkaar vast en zorgen voor een goede toekomst voor onze kinderen, zonder ze te belasten met ons verdriet om Indië en de oorlog.’

  ‘De invloed van de erfenis van de oorlog en de naoorlogse periode lijkt bij de meeste ondervraagden niet heel groot te zijn geweest, althans niet in de zin dat er trauma’s op hen zijn overgedragen of dat zij in hun jeugd ernstig onder deze erfenis hebben geleden.’ (uit: ‘Indisch is een gevoel’)

  Peter Bouman: ‘Dat bestrijd ik, er is enorm veel aan de hand. Wanneer de kinderen gaan studeren of het huis uitgaan en de ouders in hun allerlaatste levensfase zitten, zullen de leden van de tweede generatie opeens wél met hun Indische achtergrond worden geconfronteerd. Ze zullen zich realiseren dat de emotionele band met hun ouders niet ideaal was. Je hebt de INOG (Indische NaOorlogse Generatie) als bekendste organisatie die mensen met tweedegeneratieproblematiek behandelt

  https://www.zorgwelzijn.nl/elke-indo-draagt-geschiedenis-mee-zwz014219w/

  • R Geenen zegt:

   In Glendora is ook een genealogische club. Ben daar wel eens op verzoek ook geweest. Die mensen waren erg blij om iets anders te horen en hebben mijn verhaal volledig geaccepteerd. Maar ook zij spreken van generaties Engelsen, Scandinaviërs, enz. En wat een land er van wil maken, daar sta ik ver vandaan.
   En of Wouter Muller een “populaire musicus is”, zegt mij niet veel.
   Ik vind het veel erger hoe deze Indische mensen na aankomst in NL als 2de rang burgers werden behandeld. Persoonlijk heb ik dat vaak bij oudere Indo’s gezien, gehoord en hoe ze er onder leden.
   @ Drijfveer was: we houden elkaar vast en zorgen voor een goede toekomst voor onze kinderen, zonder ze te belasten met ons verdriet om Indië en de oorlog.’@@
   Een zwakke drijfveer. Wat dat betref bewonder ik de ongeveer 60,000 Indo’s inclusief de 25 Molukse families, die zeiden of dachten: Jullie kunnen de pot op!

   • Indisch4ever zegt:

    Als de gedachte is dat die andere 300.000 indo’s in een voor hun slecht land bleven =Nederland , dan moet je hun eerder bewonderen dan die 60.000 die volgens deze mening naar een veel beter land als Amerika gingen.
    Die 300.000 hebben het dus veel moeilijker gehad en met succes hun draai kunnen vinden

    • R Geenen zegt:

     In de eerste plaats waren het geen 300000 maar meer rond de 250000. Zij die in NL bleven hadden het een stuk makkelijker. De behandelingen namen ze allemaal op de koop toe. Durfden meestal niet een nieuw avontuur aan. Pas toen een paar jaar later de berichten uit Amerika overkwamen, dat door heel hard werken en wel werden betaald voor hun werk inclusief ervaring, durfden een paar anderen ook de stap te maken.

    • Indisch4ever zegt:

     Ron, Als je vind dat de indo’s in Nederland het een stuk makkelijker hadden, dan zeg je dus dat het beter leven was en is in Nederland dan in Amerika.
     Hadden al die mensen dan wel weg moeten gaan ?

    • R Geenen zegt:

     @@Hadden al die mensen dan wel weg moeten gaan ?@@

     Ha, ha, je denkt slim te zijn. Een van de redenen dat veel Indo’s in Nederland bleven, kwam door hun huwelijk met een Blanda of een German (ongeveer 80%?). Die wilden namelijk liever bij de familie blijven. Heb 2 vrienden die mij het hebben bevestigd. Andere feiten waren o.a. dat Indo’s uit de niet grote steden, maar uit het noorden en zuiden van het land, door de slechte behandeling aldaar, ook vertrokken. Zij die de discriminatie goed hebben gevoeld, vertrokken. Ook diverse gezinnen, die kinderen hadden, die nog niet volwassen waren, vertrokken. Daarnaast wilden ook vrijgezellen het avontuur aangaan. Vandaag aan den dag kan ik voor mij zelf oordelen, dat ik het hier beter heb dan als ik in NL was gebleven. Immers dit land beantwoord aan de manier waarop ik wil leven. En ik weet zeker dat de meesten hier er zo over denken.

    • Indisch4ever zegt:

     Ron,
     Prima dat je gelukkig ben en geen spijt heb over vroegere keuzes.
     Wat betreft discriminatie.. Ja… dat was en is in Nederland ( Amerika ook… en nog veel erger vroeger)

     Maar als je vind dat het in Nederland erger was dan in Amerika, dan impliceer je dus dat indo’s het zwaarder hadden in Nederland.
     Dus moet je de indo’s die bleven in Nederland meer bewonderen. Lijkt me logisch..

     De generatie geboren voor 1935 te Indie hadden in meerderheid niet een Hollandse partner, stevig geworteld te Nederland.
     Dus die partner was voor hen niet te reden om Nederland niet te ontvluchten. Ik denk aan mijn ouders, ooms, tantes, hun kennissen.

     Van hen hoorde ik ook nooit veel geklaag over hoe erg de discriminatie in Nederland is en dat ze het liefst weg willen.

     Mij lijkt dat je al die mensen die hun geboorteland verlieten of moesten verlaten en ergens ver weg een nieuw bestaan moesten bouwen het niet makkelijk hadden.
     Ik denk niet dat indo’s te Nederland het moeilijker of makkelijker hadden dan indo’s te Amerika.
     Tenzij iemand met goede cijfers en goede onderzoeksrapporten iets duidelijker kan vertellen.

    • R Geenen zegt:

     Een van de belangrijkste redenen dat de Indo’s met gezin uit Nederland vertrokken, was het niet erkennen van hun Indische opleiding en ervaring. In ieder geval waren het Indische mensen met durf en niet bij de pakken blijven zitten. En ik las toch een artikel dat een geschatte 80% van de huwbare Indische meisjes en jongens met Europeanen trouwden. Zo waren 2 van mijn zussen met blanda’s getrouwd. En die bleven in Nederland. Ook mijn moeder die later hertrouwde met een totok, bleef in NL. En dat terwijl ze wel eens geuit heeft: Woonde ik ook maar in Amerika. Haar man wilde niet en had bv nog nooit een auto gereden. Ja kijk! Dan zijn er ook velen die beroeps militair waren en bleven hangen. Ook de kleine groep Molukkers, die door hun blijvende landgenoten als verraders van hun droom werden gezien, doen het hier goed. Het leven van op eigen benen staan en zonder belemmeringen, maar gaan voor eigen kunnen en kansen, maakt van de gemiddelde mens een succesvol persoon. Heb daar vele voorbeelden van.

    • Anoniem zegt:

     Vele Indische gezinnen zijn vanuit het voormalig Nederlands Indie naar Brazilie vertrokken.Velen kregen een betrekking bij de Philipsfabrieken in Sao Paulo.

    • R Geenen zegt:

     @Vele Indische gezinnen zijn vanuit het voormalig Nederlands Indie naar Brazilie vertrokken.@

     Veel??? Door een verzoek van uit Nederland aan Brazilie mochten er zeker veel komen. Maar in werkelijkheid waren het een 100 tal. En na een jaar of wat vertrokken een deel van de Indische mensen/gezinnen o.a. naar Amerika of terug naar Nederland. Vanuit Nederlands Indie naar Brazilië is mij niet bekend. Wel zijn er Indische families van uit Indonesie, gesponsord door families in Californië terecht gekomen.

 5. Arthur Olive zegt:

  “Een zwakke drijfveer”
  Mijn oom, een Lucardie, die dacht ook: Jullie kunnen de pot op!
  Hij is rechtstreeks met zijn gezin vanuit een pension in Nederland naar Amerika gegaan.
  Zijn kinderen en kleinkinderen zijn goed terecht gekomen en zelf hij en zijn vrouw hadden een goede oude dag financieel.
  Ik weet niet hoe het in Nederland is maar hier in Amerika is een van de 6 die met pensioen gaat een miljoenair

  https://www.inc.com/business-insider/how-to-retire-as-a-millionaire.html

  • R Geenen zegt:

   @@Ik weet niet hoe het in Nederland is maar hier in Amerika is een van de 6 die met pensioen gaat een miljoenair@@

   De website met adviezen heb ik nooit eerder gezien. Maar bijna alle adviezen die er worden gegeven, heb ik in het verleden toegepast. Heb gespaard om een buffer van 2 jaar salaris, dat ik opzij heb gezet. Dat pensioen gaan als een miljonair is trouwens niet zo moeilijk. Tel alleen maar de waarde van je huis op. Tenminste als je die heb afbetaald. Een huis die je in de jaren 80 voor $100,000 koopt, heeft vandaag een waarde van $600,000 tot $700,000. En ik heb mijn huis al 17 jaar geleden afbetaald. En de belastingen hier in CA zijn heel wat soepeler dan in NL. B.v. hier worden je spaargelden niet belast, alleen de interest er op. Nog iets, als je een rekening hebt bij een Credit Union bank waarvan je checking en/of savings is meer dan een ton, heb je helemaal geen kosten bij hun. Money makes money; you know that!

   • Jan A. Somers zegt:

    Miljoenair, in Nederland telt bij de statistiek de waarde van het huis waarin je woont niet mee. Je moet toch ergens wonen? Dat geld zit vast in baksteen, en is dus niet vrij beschikbaar.

    • Arthur Olive zegt:

     “Je moet toch ergens wonen?”
     Men kan in Nederland dus overnight van de ene dag op de andere miljonair worden als men ze’n huis verkoopt en in een huurhuis gaat wonen.

    • R Geenen zegt:

     @@Dat geld zit vast in baksteen, en is dus niet vrij beschikbaar.@@

     Niet in Nl maar wel hier in SoCal. Heel kort. Een hypotheek heet hier een mortgage. Nu bestaat ook het woord Reverse mortgage (omgekeerde hypotheek) In SoCal is een regel, dat men een hypotheek op zijn huis kan afsluiten op het gedeelte dat geen schuld heeft. Dat bedrag is vaak ongeveer 2/3 van het hypotheek vrije gedeelte. dat bedrag hoeft men niet terug te betalen, zolang men leeft. Men behoudt het recht tot het einde om in de woning te blijven wonen. Nadat beide, zowel man als vrouw zijn overleden, wordt de woning getaxeerd en verkocht. De bank neemt eerst zijn deel terug en als er iets over is, gaat dat verdeelt worden onder de erfgenamen.
     Voorbeeld: Als mijn vrouw en ik het nodig zouden vinden, en van die regel zouden willen gebruik maken, ik een reverse mortgage van 2/3 van bv $600,000, d.i. $400,000 cash krijgen. Men kan het lumsum laten uitbetalen, of op maandelijkse termijnen over 10 jaren, om maar wat op te noemen.

    • PLemon zegt:

     @ Nu bestaat ook het woord Reverse mortgage (omgekeerde hypotheek)

     # Bij ons heet het …de opeethypotheek.

     ***. De opeethypotheek maakt het mogelijk het bedrag van de overwaarde te lenen, waardoor je meer bestedingsruimte hebt. Bij deze hypotheekvorm is je woning het onderpand. Het is mogelijk het bedrag van de lening in een keer op te nemen. Je kunt er ook voor kiezen om een periodieke uitkering te ontvangen. Deze optie is vooral geschikt als je te weinig inkomen hebt om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten voor je overwaarde.
     Rente van een opeethypotheek
     De opeethypotheek is een lening. Je zult hierover rente moeten betalen. Deze rente is relatief laag, omdat je woning als onderpand wordt gebruikt. Je kunt de rente alleen niet aftrekken. Het is ook mogelijk de rente bij de lening op te tellen, de schuld neemt daardoor toe.
     https://www.ikbenfrits.nl/hypotheek/algemeen/opeethypotheek/

    • R Geenen zegt:

     @@De opeethypotheek maakt het mogelijk het bedrag van de overwaarde te lenen@@

     In SoCal zijn ze wel wat vriendelijker jegens de aanvrager van een reverse mortgage. In de eerste plaats wordt bij een aanvraag van de “opeethypotheek” hier ook verplicht de resterende hypotheek af te lossen. Voorbeeld: huis gekocht voor $200,000. Vandaag is de waarde $900,000. Rest Hypotheek $100,000. Eigendomswaarde is $700,000. Te krijgen reverse mortgage is 2/3 van $700,000 – $100,000 = $366,000 Hiervan moet er nog af de kosten lender, geschat een $30,000
     Huiseigenaar kan ongeveer een bedrag van $330,000 krijgen. Men kan dit laatste bedrag in eens krijgen, een gedeelte ineens en de rest in maandelijkse termijnen. Of als iemand bv 72 jaar is alles in maandelijkse termijn over 20 jaar uitstrekken. Maar de eigenaar van het huis blijft tot de dood in zijn huis. De berekeningen worden meestal gerekend naar de jongste van het koppel, dit in verband met de rente die wel berekend wordt, maar na de dood ook in rekening wordt gebracht. Oude mensen die van reizen houden, maken daar gebruik van.

    • Jan A. Somers zegt:

     Denk er om dat een hypotheek (lening) een schuld is in de activa. Je hebt alleen baksteen ingeruild voor een min -post, af te trekken van je vermogen. Dag miljonair! Maakt eigenlijk niets uit, veel is veel. Alleen leuk voor de belastingdienst.

    • R Geenen zegt:

     @@Alleen leuk voor de belastingdienst.@@

     Ha, ha.Ja de beruchte belastingdienst bij U wilt overal een stukje van de koek hebben. Hier gebeurd dat niet. Hier zijn het je ouderdomsspaarcenten. Alleen de rente die je er van trekt, is belastbaar.

    • Jan A. Somers zegt:

     “de beruchte belastingdienst bij U wilt ” De belastingdienst bij ons heeft niets te willen. Gewoon uitvoeren wat door regering en parlement is besloten. Daar zijn uw vertegenwoordigers bij geweest.
     “Hier zijn het je ouderdomsspaarcenten.” Bedrijfspensioen noemen wij hier uitgesteld loon. De premie die hiervoor van je salaris wordt afgetrokken, plus de bijdrage van het bedrijf, worden afgetrokken van je salaris vóór belasting. Over dat opgebouwde bedrag wordt geen vermogensbelasting geheven terwijl het toch wel vermogen is. Bij pensionering wordt van de uitkeringen natuurlijk wel inkomstenbelasting geheven, het is tenslotte uitgesteld loon dat toentertijd niet belast werd. Over de pensioenfondsen heeft de overheid niets te vertellen. Het zijn onderhandelingen en afspraken tussen werknemers, werkgevers en vakbonden, die zitten ook samen in de besturen van die fondsen.
     Heb je een eigen pensioen verzekerd bij een verzekeringsmaatschappij, of een lijfrente gekocht, dan kan je jaarlijks die premie ook aftrekken van je inkomen vóór belasting. En over het opgebouwde bedrag wordt ook geen vermogensbelasting geheven. Wel weer natuurlijk inkomstenbelasting over de uitkeringen.
     In al die gevallen ook voordelig. Tijdens je werk had je een hoger loonbedrag, in een hogere belastingschijf. Tijdens je pensionering heb je een lager loonbedrag, met een lager tarief. Ik ben best tevreden met mijn pensioen!

    • R Geenen zegt:

     @@Gewoon uitvoeren wat door regering en parlement is besloten. Daar zijn uw vertegenwoordigers bij geweest.@@

     Nu maakt u mij wel aan het lachen. Mijn vertegenwoordigers zijn hier in California. En die zijn niet zo belasting hebzuchtig. En helemaal niet met het geld dat ik, als rechtmatige, van uit uw land toegezonden krijgt.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Mijn vertegenwoordigers zijn hier in California.” Genoeg reden om niet moeilijk te doen over de situatie in Nederland. Waar ik best tevreden mee ben. Ik doe toch ook niet moeilijk over het parlement in de USA? Waar een president belastinggeld kan gebruiken buiten het parlement om. Als de Amerikanen daar tevreden mee zijn, wat zal ik dan moeten oordelen? Het is toch uw democratie?

    • R Geenen zegt:

     @Genoeg reden om niet moeilijk te doen over de situatie in Nederland. @

     Misschien valt het bij u onder moeilijk doen. Maar ik heb een zusje in Berkel. En wij bespreken wel eens wat het beste voor haar is wat betref haar huis en de hypotheek die er op zit. Daardoor heb ik een goed inzicht in de materie gekregen. Heb daardoor gezien dat de klant meer de dupe is dan in CA.

 6. Indorein zegt:

  Nederland is geen leuk land als het om belastingdruk gaat. Helemaal waar! NL heeft de hoogste belastingdruk van Europa, en misschien ook wel van de wereld (dat weet ik niet zeker). Een voorbeeld: 1 ltr benzine in NL € 1,83 ! In Spanje € 1,21. De BTW op 1e levensbehoeften is 9%!

  Die hoge druk komt, omdat alle politici leugenaars zijn en prachtige beloften doen met de verkregen belastingopbrengsten. Echter, achteraf blijkt dan dat het slechts mooie woorden waren om de kiezers te paaien (kiezersbedrog) waarna men zich gerieflijk nestelt in de dik betaalde stoel als politicus of regeerder.
  De Europese kiezer wil echter steeds bedrogen worden; blijkt ook weer eens uit de laatste Europese verkiezingsuitslag.
  De Amerikaanse kiezer heeft laten zien, dat hij/zij het beu is om steeds weer te worden bedrogen door schijnheilige kandidaten. Dat ze de huidige president hebben gekozen is hun keuze, niet die van de Europeaan, die wil nog steeds geloven in een utopisch paradijs genaamd Europa, dat hem/haar zal worden toegeworpen door de Brusselse elite van dik betaalde politici die nog nooit echt hebben gewerkt.
  Dat utopisch paradijs is er voor de Oost- en Zuid Europeanen want het is het voortvarende en daardoor rijke Noord en West Europa die het gelag betaalt.

  • Boeroeng zegt:

   Volgens deze cijfers,,, was de belastingdruk in 2007 te Nederland niet hoger dan het EU-gemiddelde:: https://nl.wikipedia.org/wiki/Belastingdruk
   Idem in de 12 jaren daarvoor. Dan kun je bedenken dat het een trend is en dat in de 12 jaren daarna tot 2019 de belastingdruk in Nederland mogelijk ook niet hoger was dan het EU-gemiddelde.

   Er is ook dit schema van de OES0-landen (niet alleen EU-landen) :
   https://www.daskapital.nl/5146851/overzicht_nederland_zit_in_de/
   Het is even kijken naar de EU-landen en het lijkt alsof Nederland ook in 2016 rond het EU-gemiddelde zit met de belastingdruk.
   nu.nl meldt dat Nederland in 2018 onder het EU-gemiddelde lag,
   Onderwijl is men in sommige EU-landen boos op het ” belastingparadijs Nederland” , die vooral grote bedrijven helpt belastingen te ontduiken.

  • Jan A. Somers zegt:

   “en prachtige beloften doen met de verkregen belastingopbrengsten.” Het is net andersom! Elk jaar maakt elk ministerie een lijst van dingen die volgend jaar moeten gebeuren. In het parlement is men het hier natuurlijk niet over eens, daar komen plussen bij en gaan er minnen af. Dan gaan die herziene lijsten naar het ministerie van Financiën, die zet ze op de zakjapanner (of is dat een zakchinees geworden?). Daar komt dan een totaalsom uit. Met een hele hoop fantasie wordt dat bedrag verdeeld over de mogelijke wettelijke belastingbronnen. Uiteraard is de Kamer het daar ook niet over eens, wordt weer schuiven met plussen en minnen, van links naar rechts en terug. Over het laatste voorstel wordt dan gestemd, en wordt daarmee wet. Daar kan dan de belastingdienst mee aan de slag. Geen cent meer of minder. Natuurlijk komen er in de loop van het jaar veranderingen voor, het leven staat niet stil. Maar dat moet elk ministerie binnen het eigen budget oplossen, en aan de Kamer voorleggen.
   In de laatste weken werd het bekend dat er veel achterstallig onderhoud blijkt te zijn aan bruggen, wegen, e.d. Nou, dat zijn dan voor een paar jaar nieuwe begrotingsposten die moeten worden ingepast in de jaarlijkse rituelen.
   Dat heet polderen, al bekend vanaf de middeleeuwen. Een polder is een democratisch land in het klein. De ingelanden zoeken samen uit wat er moet worden gedaan om o.a. droge voeten te houden. En ze weten er ook een prijskaartje aan te hangen. En dat prijskaartje als polderlasten te verdelen over de ingelanden, de landeigenaren. Met als baas de dijkgraaf met de (gekozen) heemraden.

   • Jan A. Somers zegt:

    ff vergeten. De laatste jaren is er heisa over de AOW-leeftijd en de pensioenen. Iedereen wil wat en steeds wat anders. In ieder geval over MEER. En in mijn hoofd zie ik steeds de minister van Sociale Zaken, samen met de minister van Financiën nee schudden met hun hoofd. U leest het goed; Financiën. Niemand heeft het over het prijskaartje, en daar gaat het nou net over.

    • Loekie zegt:

     In ieder geval over meer….
     Nou, als je 40 jaar zwaar klotewerk hebt verricht en je wilt dat niet blijven doen tot je 70e, maar tot je 65e, dan is dat geen kwestie van méér willen.

    • Jan A, Somers zegt:

     Dat is een ander onderwerp van die discussie, daar wordt nu gezocht naar regelingen. Met de grote vraag: wat is een zwaar beroep, hoe frauduleus is dat begrip? En het moet wel door iemand worden betaald.

    • Loekie zegt:

     “En het moet wel door iemand worden betaald.”
     Nou, daar heeft Keesie zelf voor betaald, 40 jaar lang.

    • Jan A. Somers zegt:

     Nee. De hoogte van de huidige premie in die 40 jaar was gebaseerd op pensioen met 65, met een gemiddelde levensverwachting tot ca. 76. De huidige hogere levensverwachting is nu deels gecompenseerd (verslechterd!) door de overgang van pensioen gebaseerd op eindloon, naar baseren op middelloon. Maar niet helemaal, en die levensverwachting blijft maar stijgen. Voor de zware beroepen is dat nog niet goed in te schatten. Zij kunnen echt niet langer dan tot hun 65 werken, en dus premie betalen. Maar het zou best kunnen dat ze gewoon mee doen met die hogere levensverwachting en feitelijk dus te weinig premie hebben betaald (tot hun 65). Die sommetjes zijn nog niet goed te maken. En hoe je het ook wendt of keert, het premiegeld moet toch binnen zijn. Zoals ik het al schreef: MEER. En ik weet niet of de huidige mensen die solidariteit willen opbrengen.

   • PLemon zegt:

    @ en prachtige beloften doen met de verkregen belastingopbrengsten.”

    # Vanzelfsprekend zijn die opbrengsten tevoren berekend en begroot en door tegenvallers tijdens de rit of meevallers gecorrigeerd. Maar politieke partijen paaien de kiezers met beloftes die opbrengst aan hun stokpaardjes te besteden om aan de hand van een regeringsdeelname die te kunnen waarmaken. En dan begint het tawarren en gaat het mis voor veel kiezers die stuklopen op onze compromissen democratie.Zo werd de PvdA in Rutte2 bij de laatste kamer verkiezingsronde in mootjes gehakt.

    • e.m. zegt:

     @PLemon zegt: 3 juni 2019 om 17:14 Zo werd de PvdA in Rutte2 bij de laatste kamer verkiezingsronde in mootjes gehakt.@

     — Dag Pak Lemon, met alle respect … maar ik ben beter van u gewend. Uw bovenstaande conclusie is overigens geheel correct, maar nergens gebaseerd op uw voorafgaande argumentatie.

     Ik ben zelf al decennia lid van PvdA en kon de verkiezingsnederlaag duiden. Maar om andere redenen dan de uwe. Achteraf gezien (achteraf hè) mag de PvdA de kiezer misschien wel dankbaar zijn voor die enorme mokerslag. De kans om zichzelf opnieuw uit te vinden … zeg maar.

     Na de korte kabinetsperiode Rutte I was het CDA mutatis mutandis hetzelfde overkomen. Het voordeel van PvdA-leider Lodewijk Asscher is de flamboyante aanwezigheid van een nieuwkomer als Thierry Baudet, een kundig debater en communicatief vaardig naar zijn achterban, maar met bijzondere vergezichten als een boreale wereld -waar menig Indo zich door aangetrokken voelt- en diens uilskuikens van Minerva.

     U bent altijd heel goed in leerzame linkverwijzingen. Met de hh. Loekie en Beroeng beweegt u zich daarbij in goed gezelschap. Ik waag me echter niet aan een eigen mening zonder bijbehorende relevante argumentatie, en geef u daarom onderstaande tekst en linkvervolg mee.

     Bruggen slaan
     Regeerakkoord VVD – PvdA
     29 oktober 2012

     VVD en PvdA delen een onverwoestbaar geloof in de toekomst, een rotsvast vertrouwen
     in wat Nederlanders samen voor elkaar kunnen krijgen en de diepe overtuiging dat ons
     land de komende jaren een stabiel en daadkrachtig kabinet nodig heeft om hiervoor
     kracht en energie vrij te maken.

     Als volkspartijen met steun in brede lagen van de bevolking zien wij het als onze
     opdracht om bruggen te slaan. Tussen Den Haag en de samenleving. Tussen stad en
     landelijk gebied. Tussen rijk en arm. Tussen jong en oud. Tussen hoog- en
     laagopgeleiden. Tussen mensen die in elke verandering een uitdaging zien en mensen die
     vooral bezorgd naar veranderingen kijken. Deze coalitie wil de onderlinge
     verbondenheid, het optimisme en de kracht van Nederland versterken.

     Dit regeerakkoord weerspiegelt onze zoektocht naar het beste van twee werelden. Wij
     hebben ons niet laten verlammen door verschillen of het tegenhouden van plannen van de
     ander; wij zoeken inspiratie in wat ons bindt. Het land heeft samenwerking nodig en daar
     vroeg de kiezer op 12 september om.

     Dus reiken wij elkaar de hand en halen we het beste uit elkaar. Dat maakt grote
     hervormingen en noodzakelijke doorbraken mogelijk: in de zorg, op de woningmarkt, op
     de arbeidsmarkt, in het buitenlands beleid en op energiegebied. Hervormingen en
     doorbraken waardoor Nederland sterker uit de crisis kan komen.

     De ene partij is beducht voor een overheid die in de weg loopt. De andere partij vreest
     een overheid die mensen in de steek laat. Samen kiezen we voor een overheid die mensen niet in de eerste plaats als consument ziet, maar als burgers die de ene keer zelfstandig, de andere keer samen de toekomst van Nederland vormgeven. Een betrouwbare overheid die kansen biedt en grenzen stelt; die optimaal beschermt en minimaal belemmert.

     Wij zijn ervan overtuigd dat het goed is voor onze samenleving en onze burgers om
     ruimte te maken voor initiatief en ondernemerschap. En wij weten dat het verstandig en
     sociaal is om er te zijn voor mensen, die niet mee kunnen komen. Ieder mens is allereerst
     zelf verantwoordelijk voor succes in het leven en de mogelijkheden daartoe willen wij zo
     groot mogelijk maken. Maar nooit zullen wij de ogen sluiten voor de mensen die het
     zonder extra zetje in de rug niet kunnen redden.

     Wij willen Nederland sterker uit deze crisis laten komen. Met een solide beleid: dus
     brengen wij de overheidsfinanciën op orde en stimuleren wij innovatie en duurzame
     technologie. En op een sociale manier: dus verdelen wij de lasten eerlijk en richten wij
     onze collectieve voorzieningen zo in dat ze ook voor latere generaties toegankelijk
     blijven. We investeren extra in onderwijs en stellen hogere kwaliteitseisen aan leraren en
     schoolleiders. Ook dat is solide en sociaal.

     Een sterke economie heeft baat bij een hoge kwaliteit van dienstverlening door de
     overheid. Dat kan alleen als we vakmanschap meer ruimte en waardering geven. Mensen
     in de voorste linie van het onderwijs, in de zorg en bij de politie moeten trots kunnen zijn
     op hun werk en zich gesteund weten door hun leidinggevenden. Vertrouwen, ruimte en
     voldoende tijd zijn daarbij belangrijke randvoorwaarden. Niet toegeven aan de reflex om
     op elk incident te reageren met nieuwe regelgeving. Bewezen vakmanschap belonen met
     minder verantwoording en controle. Het loongebouw moet zo in elkaar zitten dat echte
     vakmensen voor promotie niet hoeven te vluchten in managementfuncties.

     Werk blijft de snelste route naar een goed inkomen en economische zelfstandigheid. Dat
     moet lonen. En werk moet fatsoenlijk zijn. Dus verkleinen wij de verschillen tussen
     flexibel en vast werk. Na ontslag staat alles in het teken van het vinden van nieuw werk.
     We accepteren niet dat mensen onnodig thuis zitten en spreken daar zowel hen als de
     werkgevers op aan.

     Ook voor de integratie van nieuwkomers in Nederland is werk van het grootste belang.
     Daarom stellen wij hoge eisen aan mensen die uit vrije wil naar Nederland komen: een
     opleiding, beheersing van de taal, een gedegen voorbereiding en het vermogen om hier
     economisch zelfstandig te kunnen leven. Maar wie dat doet en zijn of haar bijdrage levert
     aan de toekomst van ons allemaal, is en blijft welkom.

     Een sociale samenleving is een veilige samenleving. Een samenleving waarin bewoners
     en ondernemers zich gesteund weten door het gezag. Met politie die zichtbaar is op straat
     om duidelijke regels effectief te handhaven.

     Europa heeft ons vrede, veiligheid en welvaart gebracht. Als het Europa goed gaat, gaat
     het ons goed. Veel van onze werkgelegenheid en welvaart wortelt in een Europese markt
     waar Nederlandse ondernemers hun producten en diensten slijten. Van de euro hebben we veel profijt gehad en het einde van de euro zou grote onzekerheden voor onze economie en welvaart met zich mee brengen. We zijn bereid elkaar te helpen om de Europese Unie en de euro te versterken, maar niet tot elke prijs. Steun dient hand in hand te gaan met bewezen inspanningen van landen om hun financiële problemen op te lossen en hun economieën te versterken.

     Wij gaan aan de slag. Met passie voor ons mooie land en met hart voor de mensen. Met
     een open oog voor de wereld om ons heen. Met gevoel voor urgentie, maar ook met
     energie voor jaren en ideeën die aan één kabinetsperiode niet genoeg hebben. We gaan
     aan de slag door kansen te pakken, problemen op te lossen en bruggen te slaan.

     Mark Rutte
     Diederik Samsom

     BRON: https://www.pvda.nl/wp-content/uploads/2012/10/10457-regeerakkoord-2012.pdf

    • Bert Krontjong zegt:

     Snap niet helemaal wat de PvdA en Rutte2 met het topic Indische bamisoep heeft te maken ,behalve dat die coalitie een soepzooi was .Linkse kiezers stemmen massaal PvdA om de VVD uit de regering te houden ,idem dito doen dat de Rechtse kiezers ,die walgen van de PvdA .en om op topic te blijven ,wat doen die soepkippen ? Ze maken een kongsi ,nou ja ben je dan een soto ayam of niet ? En wat die belastingdruk betreft ,Nederland is lief en aardig voor grote multi -nationals maar perst en zuigt zijn eigen bevolking uit .Ben het wel eens met Indo Rein of je nou gepakt wordt door Links of Rechts ,je wordt door beiden de soep ingedraaid .

    • Loekie zegt:

     Vervelende aan PvdA is dat die club altijd een brug te ver gaat, met alle gevolgen van dien.

    • e.m. zegt:

     @Bert Krontjong zegt: 3 juni 2019 om 18:58 Snap niet helemaal wat de PvdA en Rutte2 met het topic Indische bamisoep heeft te maken ,behalve dat die coalitie een soepzooi was .@

     — Ik ook niet, maar het was geen soepzooi.

     Mede dankzij de PvdA stond Nederland na Rutte II er beter voor dan in 2012. Geert Wilders, held van veel Indo’s durfde de verantwoordelijkheid uiteindelijk niet aan en liep van de onderhandelingstafel weg. De PvdA pakte nadien die politieke verantwoordelijkheid wel op. Alleen al dit gegeven zou, anders dan Diederik, Thierry Baudet veel sociaal bewogener voor zijn achterban over het voetlicht hebben getild.

     Maar misschien is het ook wel goed, dat we niet allemaal hetzelfde zijn.

    • Jan A. Somers zegt:

     “gaat het mis voor veel kiezers ” Klopt, de kiezers die zich laten paaien door bla bla en nog steeds niet weten dat wij in onze democratie het moeten hebben van coalities. “tawarren?” Daar zijn Indische mensen toch kunstenaars in? Waarin iedereen een beetje moet inbinden.Het kan best zijn dat een coalitie niet goed valt bij de Indische gemeenschap. Kennelijk heeft die gemeenschap dan niet op de goede mensen gestemd. En geen medestanders in de politieke partijen gezet. Of helemaal niets gedaan. Pech gehad, Niet zeuren! Op naar de volgende verkiezingen. Ik heb in Nederland nog nooit problemen met een coalitie gehad. Kan ook moeilijk, de volgende coalitie is met wat plussen en minnen gelijk aan de vorige. U weet toch: ministers komen en gaan, ambtenaren blijven. Het moeilijkst is altijd het leren van de nieuwe namen. En dan de juiste naam bij de juiste persoon zetten. Dat is beleefd bij het aanspreken. En de kranten genieten van de menselijke afwijkingen, net als de hierboven genoemde kiezers. Gebeurt er tenminste iets in ons saaie land. Gewoon Homo Ludens lezen, dan snapt u alles.

  • R Geenen zegt:

   Het volgende bericht kreeg ik van een vriend uit Nederland.
   Weg met de EU, centralistisch, anti-democratisch, totalitair regime.

   En om de benzine prijs in SoCal te vergelijken: ongeveer $0.95 per liter. Terwijl het in andere staten ongeveer een $0.75 per liter kost.

   • e.m. zegt:

    Ach wat … die 1000 (hoeveel?) duizend EP’ers, nou, nou.

    Uw vriend had er beter aan gedaan uit te zoeken om hoeveel gepensioneerden het in Nederland en ommelanden gaat, of misschien alleen maar hoeveel miljarden de Nederlandse Pensioenfondsen totaal in huis hebben.

    • R Geenen zegt:

     Als gestudeerd persoon (met titel) en jaren op Buitenlandse zaken in het buitenland voor Nl gewerkt te hebben, is dat bij hem ook allemaal bekend. Hij heeft daar zijn eigen mening over.

    • e.m. zegt:

     @Hij heeft daar zijn eigen mening over.@

     — Wat wilt u dan zelf -als heer Geenen- de medelezers van I4E proberen duidelijk te maken. Of had u er eigenlijk verder geen bedoeling mee?

    • R Geenen zegt:

     Blijkbaar is het voor de een wel duidelijk en voor de ander niet. En een goed verstaander heeft vaak slechts een half woord nodig.

    • e.m. zegt:

     U geeft geen antwoord. Beetje goedkoop allemaal; een grote broek aantrekken en verder niets eigenlijk. Tja, …

   • Jan A. Somers zegt:

    Pensioenvoorziening voor parlementsleden (en ministers) is niet een rekensommetje zoals bij normale werknemers. Zij hebben slechts een zeer beperkt aantal jaren als zodanig pensioenopbouw, vandaar die 37%. Die kunnen niet gewoon meedraaien binnen het ABP, en hebben een eigen regeling. Hoort gewoon in hun arbeidsvoorwaarden. Geldt ook voor onze eigen ministers en parlementsleden. Als je er niet mee eens bent kan je terecht bij je vertegenwoordiger in de Kamer. Dit soort pensioenen wordt gewoon bij wet vastgesteld, en daar gaat de Kamer over. Mijn pensioen is vastgesteld in het overleg tussen werkgevers en werknemers/vakbonden. Zo is dan ook het bestuur van het fonds samengesteld. Daar heeft minister/parlement niets mee te maken. Best pensioen hoor!
    Mijn Zeeuws meisje valt in een andere categorie. In die tijd werd het pensioen afgekocht bij het huwelijk. Je werd dan toch betaald door je man!!! En had geen financiële zelfstandigheid. (maar je betaalde dan ook geen premie). Maar naderhand hebben de pensioenfondsen voor de gezondheidszorg hier toch een regeling voor getroffen. Je moest een lijst maken van de werkgevers die je had gehad, met de jaren, en daar is een regeling uitgekomen. Geen volledig pensioen, maar ja, je had ook nooit premie betaald. Wel meedraaiend in de indexering. Ook mijn meisje is een tevreden gepensioneerde!

    • R Geenen zegt:

     @Als je er niet mee eens bent kan je terecht bij je vertegenwoordiger in de Kamer. @

     Ik weet niet of dit nu on topic is of niet, maar ik wil toch wel eens reageren op uw schrijven hier boven. U heeft dat namelijk al diverse keren in misschien andere vormen geschreven. Heb een jaar of wat geleden een nette brief geschreven naar elke politieke partij in de 2de kamer. Deze brieven hadden betrekking op de Indische oudjes die nu, omdat ze door Nederland in de steek waren gelaten, honger lijden en in armoede leven. Ik heb vooral de brief geschreven voor mevr. Else Brail. Ik dacht dat het een 13 brieven waren. Er was slechts 1 (een) politieke partij die mijn schrijven beantwoorde. Dat was D66 en die schreven dat ik voor de genoemde zaak bij de NL Ombudsman moest wezen en niet bij hun. Maar toen ik de Ombudsman schreef, kreeg ik een schrijven terug, dat het een zaak van de Nl regering was. Vindt U dat niet geweldig? Intussen is mevrouw Else Brail overleden. Blij voor haar. Is ze van de ellende af. Weet u wanneer men bij een politieke figuur terecht kan? Vlak voor de verkiezingen.

 7. Bert zegt:

  @E.M ,no hard feelings pak Eppeson omdat ik die coalitie PvdA/VVD in 2012 een soepzooi vond ,ben wel blij dat de PvdA weer de weg omhoog heeft gevonden ,hadden ze wel nodig na al die verkiezing dreunen .In 2012 had ik ook PvdA gestemd ,terwijl ik toen lid was van de SP maar Links moest een vuist maken tegen Rutte en consorten en stemde massaal Diederik ,grote teleurstelling ( zacht uitgedrukt) toen hij een kongsi vormde met diezelfde Rutte .U zegt dat die coalitie een succes was ,als dat waar zou zijn geweest ,waarom had de PvdA dan 29 zetels verloren ? De SP vormde in Amsterdam ook een coalitie met de VVD ,daar worden ze nu ook hard voor afgestraft .Groen Links was zo slim om niet in een coalitie met de VVD te stappen ,anders had hun het zelfde lot gewacht .Wat Wilders betreft door zijn anti -moslim retoriek en houding ,krijgt hij het stempel Rechts opgeplakt maar zijn sociaal -economische politiek is toch behoorlijk Links en hij heeft Fleur Agema in de gelederen ,iemand die het goed meent met de Indische gemeenschap ,top vrouwtje !

  • e.m. zegt:

   @Bert zegt: 3 juni 2019 om 23:00@
   — Zeker Pak Bert, dank nog voor uw steun in 2012(!). Uit mjjn blote kepala ging het om een pakket bezuinigingsmaatregelen ad 16 miljard euro en dat durfde Geert Wilders niet aan.

   Had de coalitie Rutte II uit meerdere partijen (3-4) bestaan, was dat bezuinigingsgetal waarschijnlijk weggepolderd. Dus wat u @kongs@ noemt, is rationeel verklaarbaar.

   @U zegt dat die coalitie een succes was ,als dat waar zou zijn geweest ,waarom had de PvdA dan 29 zetels verloren ?
   — Pak Bert, deze vraag moet in tweeën knippen. Het fin.econ.politiek succes van de coalitie is een feit. Het @waarom had de PvdA dan 29 zetels verloren ?@ is des kiezers!
   Als PvdA kun je dan alleen maar achter je oren krabben en jezelf de vraag stellen, waar hebben als Partij zowel qua communicatie als connectie met achterban, kiezer en congres HET laten liggen?
   Maar zo’n vraag komt natuurlijk pas bovendrijven, nadat de kiezer keihard heeft afgerekend!

   @ Groen Links was zo slim om niet in een coalitie met de VVD te stappen ,anders had hun het zelfde lot gewacht .@
   — Nou nee, ze hadden van de PvdA kunnen leren. Ikzelf ben meer GroenLinks dan Christen Unie, maar heb enorm respect voor de politieke moed van de CU om – anders dan GL- regeringsverantwoordelijkheid te willen nemen. Nederland moet uiteindelijk wel bestuurd worden. JK heeft nu meer problemen met zijn eigen 2eK-fractie dan met de huidige coalitie.

   @Fleur Agema@
   — Mee eens. Een bevlogen en zeer deskundige politica op o.a. het terrein van de Zorg. Past zo in het profiel van de SP!

   • Bert Krontjong zegt:

    Ja Fleur Agema ,wat een bevlogenheid ,toen ze voor die Indische zaak pleitte ,jammer alleen dat ze van de PVV is .Ook jammer dat Links niet zo,n figuur als Baudet heeft ,ben ik een fan van Baudet ? Als persoon wel ,hij is knap ,charmant zeer intelligent ,heeft 2 academische titels ,schreef een lading boeken ,speelt goed piano en ook niet onbelangrijk heeft wat Indische roots maar zijn filosofie met dat rare boreaal of zo en hij is knap conservatief voor zo,n jonge vent ,zeg maar goed rechts nee FVD is beslist niet mijn partij ,Loek van Wely ,Schaakgrootmeester schijnt ook lid te zijn van Forum en gaat zelf in de eerste Kamer zitten ,de meeste schakers schamen zich kapot ik ook zeg nu maar dat ik een dammer ben .Ja pak E.M was ome Joop er nog maar !! ..en jan Schaeffer ook zo,n PvdA krachtpatzer .sorry Lodewijk en Jesse vind ik maar een stelletje droeftoeters ,al stem ik nu G.L

    • R Geenen zegt:

     @Bert: Als ik zo over je lees, dan ben je wel gecompliceerd. In ieder geval is je politieke kleur moeilijk te bepalen. Toch even over die Baudet en alle populisten. Voor mij zijn die ontstaan als tegenweer tegen de doorgeschoten politiek van de bestaande partijen. Vooral het emigratie beleid van de vaak zogenaamde vluchtelingen en de kosten die er aan worden besteed. Het lastig vallen van de mens, het aanranden van vrouwen, de criminaliteit van de randfiguren. Ik sla dit gade van ver, gelukkig. Wat waardeer ik mijn rustig leven en vrijheid zonder enig bemoeizucht en zonder stress.

    • Jan A. Somers zegt:

     @heeft twee academische titels@ Ikke lekker drie! Plus een militaire titel. Mijn schoenen zijn al scheef gesleten! En de cardioloog is tevreden over mij. De huisarts vertaalde dat voor mij, u bent nog niet dood. In leven zien te blijven met je pillen, en weten waar de spoedeisende hulp is. Een mens kan het er maar druk mee hebben. Maar ik heb promotie gemaakt, ik hoef niet meer naar de sloedeisende hulp, maar direct naar de eerste hart hulp.

    • R Geenen zegt:

     Hebben al die titels uw hart wel goed gedaan, meneer Somers?

 8. PLemon zegt:

  @ …de conclusie is overigens geheel correct, maar nergens gebaseerd

  #Hr e.m. u mag het ermee oneens zijn omdat de analyse ontbrak. Maar voor u vond ik die in onderstaande tekst als een terugblik en waarschuwing voor het Rutte effect.

  *** Frits Bolkestein omschreef de paarse kabinetten-Kok ooit treffend met: ‘de PvdA levert de premier, wij het beleid.’ In Rutte I kleurde ook Geert Wilders netjes binnen de lijntjes van de VVD. Vlak daarna sloten D66, GroenLinks en ChristenUnie een ‘Kunduz’-akkoord met VVD en CDA, waardoor de huren werden verhoogd, verzorgingshuizen werden gesloten en het eigen risico werd verhoogd. Na Rutte I noemde Diederik Samsom tegenstander Mark Rutte ‘een gevaar voor Nederland’, maar toch ging zijn PvdA daarna regeren met de VVD.

  Voor linkse kiezers is het pijnlijk om te zien hoe progressieve politici zich in allerlei bochten moeten wringen om rechts beleid te verdedigen. Hoe PvdA-staatssecretaris Klijnsma een versnelde verhoging van de AOW-leeftijd moest doorvoeren, terwijl bijna een half miljoen mensen werkloos is. Of PvdA-staatssecretaris Van Rijn, die zo hard bezuinigde dat tienduizenden zorgwerkers op straat werden gezet. Of Lodewijk Asscher, die flexbanen niet duurder maakte dan vaste banen, waardoor de vaste banen steeds meer zijn verdwenen. Of Jesse Klaver, die samen met de VVD’er Pieter Duisenberg het initiatief nam om de studiebeurs af te schaffen. In zijn boek De mythe van het economisme noemt Klaver dit zelfs één van zijn grootste prestaties.

  Verkiezingen is keuzes maken

  De VVD voerde een achterhaald economisch beleid, waar in tijden van economische krimp de rekening werd gelegd bij gewone burgers, door grote de bezuinigingen op publieke voorzieningen en sociale zekerheid. Maar in tijden van groei de winst vooral ging naar de grote bedrijven, die steeds minder belasting gingen betalen en de lonen konden matigen.
  https://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j9vvij5epmj1ey0/vkcc9jv9w9pu?ctx=vgfy1fxrgtrr&tab=1&start_tab0=200

  • e.m. zegt:

   Terima kasik Pak Lemon !

  • Loekie zegt:

   Wel erbij vermelden dat dit linkse gepiep is geschreven door Van Raak, een SP’er, da’s die club die electoraal steeds meer wordt weggevaagd.

   • PLemon' zegt:

    @ geschreven door Van Raak, een SP’er,

    # Tja…Hij raakt ‘m wel, vol in het compromissen gezicht. Voorlopig staan de onvermurwbare partijen als de SP, PVV, SGP en Dierenpartij daarom aan de zijlijn.Verloochening van je standpunten, heet in het jargon ‘ verantwoordelijkheid nemen’ . Het land moet immers geregeerd worden. Misschien ligt de oplossing in de andere regeerstijl die Baudet voorstaat? Het volk via de sociale media meer betrekken bij de te volgen politieke koers. In ieder geval zoals nu door versplintering moeizaam meerderheden worden gevonden voor een voorstel maakt dat we niet raar meer opkijken dat de opkomst voor het stemhokje straks echt zal inzakken.
    https://www.parlement.com/id/vh8lnhrp8wsz/opkomst_bij_tweede_kamerverkiezingen

    • Jan A. Somers zegt:

     “moeizaam meerderheden worden gevonden ” Artikel 1 Grondwet, Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. enz. Mevrouw A wil naar links, mijnheer B wil naar rechts (wat dat ook moge zijn). Gelijke behandeling betekent een werkbare meerderheidscoalitie in het midden. (overigens typisch Indisch, tawarren!) Beide politieke partijen zullen worden uitgescholden voor verraad aan de kiezer. Doen ze niet moeilijk over, zij kennen het spel, hebben Homo Ludens gelezen. Voor mijnheer JAS is er al helemaal geen probleem, op wie hij ook heeft gestemd. Hij krijgt hetzelfde als vorige keer, de ene keer met een vleugje links, de andere keer met een vleugje rechts. Maar hij moet wel blijven stemmen, anders komt er misschien de volgende keer een groot vleugje in zijn verkeerde richting. Maar dat zal in het algemeen wel meevallen. De minister wordt vervangen, maar de nieuwe moet in de leer bij de ambtenaren die het handwerk moeten doen en gewoon zijn blijven zitten. Gelukkig maar, het land moet bestuurd blijven. Blij dat we politieke partijen hebben, en ambtenaren. In mijn jongere jaren zat ik altijd in een stembureau, best gezellig. Koffie en broodjes verzorgd door de sociale werkplaats, warme hap door een groot verpleeghuis. Soms bezoek van een delegatie van de OVSE. Deftig hoor.

    • Loekie zegt:

     “Gelijke behandeling betekent een werkbare meerderheidscoalitie in het midden. ”
     ???????????

   • Bert Krontjong zegt:

    We hebben hier in ibu kota Amsterdam een Indische SP wethouder van afd Woningen ,een socialist dus ,nou het woningbeleid van Amsterdam is nog nooit zo a-sociaal geweest ,deze wethouder ,aardige man trouwens is helaas totaal niet voor zijn taak berekent .Een goede raad voor deze man begin een Indische toko/restaurant/website of zo maar laat deze heel belangrijke portefeuille aan iemand anders over ! Nog een tip voor hem ,emigreer naar Irian Jaya .

 9. PLemon zegt:

  @ Maar hij moet wel blijven stemmen, anders komt er misschien de volgende keer een groot vleugje in zijn verkeerde richting. Maar dat zal in het algemeen wel meevallen. 

  # Na bijna 3 kabinetten Rutte gaat het inderdaad met een groot vleugje de verkeerde kant op voor de links georiënteerde kiezer. Het is voor hen vooral bitter als de plussen van het door compromissen tot stand gekomen beleid meer de beter gesitueerden toevallen.
  Of de socialen er lering uit trekken en blijven stemmen?

  (… in tijden van economische krimp de rekening werd gelegd bij gewone burgers, door grote de bezuinigingen op publieke voorzieningen en sociale zekerheid. Maar in tijden van groei de winst vooral ging naar de grote bedrijven, die steeds minder belasting gingen betalen en de lonen konden matigen.)

  • R Geenen zegt:

   @@(… in tijden van economische krimp de rekening werd gelegd bij gewone burgers, door grote de bezuinigingen op publieke voorzieningen en sociale zekerheid. Maar in tijden van groei de winst vooral ging naar de grote bedrijven, die steeds minder belasting gingen betalen en de lonen konden matigen.)@@

   Uw bovenstaande opmerking doet mij terugdenken naar de jaren 70, voordat ik in 81 naar SoCal vertrok. In Den Haag, Rijswijk en Rotterdam waren toen een stuk of 10 Amerikaanse Ingenieurs bureaus gevestigd, die allemaal in de petrochemie en chemische fabrieken betrokken waren.
   Daar heb ik netwerking geleerd. In een periode van ongeveer 12 jaren heb ik voor 5 verschillende bedrijven/bureaus gewerkt, terwijl de meesten het liefst bleven hangen. Gewoon omdat ik via anderen informatie kreeg, dat ze me daar nodig hadden en iedere keer gemiddeld een 15% meer betaalden en/of voor een hogere functie ging. Een kwestie voor je zelf zorgen, want ik ben mijn eigen bedrijf. Door van de een naar het andere bedrijf te hoppen, leer je ook diverse methoden en systemen van eng. design. In Socal heb ik daar de vruchten van geplukt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.