Marion Bloem: Iedereen die nog geen mantelzorger hoeft te zijn blijft er graag ver vandaan

Iedereen die nog geen mantelzorger hoeft te zijn blijft er graag ver vandaan’Je gaat je als mantelzorger buiten de samenleving geplaatst voelen. En dat zijn er in Nederland 4 miljoen!’Gisteren zat ik met nog drie vrouwen aan tafel bij Pauw.
Onze namen beginnen bij ons alle vier met een M, merkte Jeroen op, toen de visagisten onze zorgelijke rimpels vergeefs probeerden weg te poetsen en alles uit de kast werd gehaald om onze vermoeide ogen een vitalere uitstraling te geven.
Het thema waarvoor we uitgenodigd waren begon ook al met een M.  Iemand vroeg: ‘Waren er geen mannen te vinden die mantelzorgers zijn?’Natuurlijk zijn die er wel. Mijn zwager was het een tiental jaren, of wellicht al veel langer. Een neef van mij verzorgde zijn moeder tot op het eind. Een vriendin van mijn moeder werd tot op het laatst door haar zoon bijgestaan.   Marion Bloem

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

36 reacties op Marion Bloem: Iedereen die nog geen mantelzorger hoeft te zijn blijft er graag ver vandaan

 1. Loekie zegt:

  Is het wettelijk verplicht om mantelzorger te worden?
  Men wordt vrijwillig mantelzorger?
  Bestaan er alternatieven voor mantelzorg?

  • PLemon zegt:

   @ is het wettelijk verplicht

   # Mantelzorg is over het algemeen zwaarder dan gebruikelijke zorg, omdat mantelzorg in sommige gevallen ook professionele zorg vervangt. Mantelzorg is en blijft vrijwillig

   *** Iemand is mantelzorger wanneer hij of zij zorg verleent aan iemand in zijn of haar sociale netwerk (zoals een familielid, vriend of buurman- of vrouw). Mantelzorgers hebben niet per definitie een hulpverlenend beroep. Mantelzorg is doorgaans langdurig en intensief en bestaat uit verzorgende taken en (eventueel) uit huishoudelijke taken. Voorbeelden van huishoudelijke taken zijn schoonmaken, boodschappen doen en het verzorgen van huisdieren. Voorbeelden van verzorgende taken zijn (helpen bij) het wassen en hulp bij het toiletbezoek. Mantelzorg gaat doorgaans verder dan de zogenaamde ‘gebruikelijke zorg’.

   https://www.zorgverzekering.org/algemene-informatie/langdurige-zorg/mantelzorg/

  • Jan A. Somers zegt:

   “Men wordt vrijwillig mantelzorger?” Ja, je rolt er vanzelf in. Nog erger, het wordt je niet eens gevraagd.

  • R Geenen zegt:

   @@Bestaan er alternatieven voor mantelzorg?@@

   Ja, geld, geld, en nog eens geld!

   • Jan A. Somers zegt:

    “Ja, geld, geld, en nog eens geld!” Klopt helemaal. Professionele zorg kost salaris, als je al iemand kunt vinden. Billenpoetsen is niet zo’n geliefd beroep. Wordt bovendien intellectueel niet hoog aangeslagen. Zulk menselijk contact wordt slecht betaald!
    ” Bert als mij iets overkomt bel niet de ambulance !”” Voor mij is het om het even, of de ambulance of de begrafenisondernemer. Alleen moet de ambulance er sneller zijn. Dat is het enige moment in het leven dat een mens haast heeft in het vervoer.

 2. Loekie zegt:

  Mantelzorg kan (lood)zwaar zijn. Maar je doet of je doet het niet. Als je het niet (meer) kan of wilt, dan stop je ermee, hoe moeilijk ook. Maar als je het blijft doen, maak dan niet zoveel misbaar. Kijk eens wat ik doe, kijk eens hoe zwaar ik het heb. En dan weer eens hyper bij Pauw zitten.
  Nu zoekt Bloem graag de publiciteit. Dat is haar vak. Nu dus met mantelzorg, daarvóór over de dood van haar zus en weer daarvoor onder meer over de prostaatkanker van haar man.
  Moet ze natuurlijk vooral zelf weten, maar een kijker en lezer zou wel eens aan de term ‘literair opportunisme’ kunnen denken.

  https://marionbloem.nl/museum/boeken/c20-mdm_recensie.htm

  • Indisch4ever zegt:

   Ga je weer lekker Loekie met mensen minachten ?
   Ben je soms jaloers op indo’s die iets bereiken ?

   • Loekie zegt:

    Kijk ’s : als iemand, zoals Bloem, voortdurend de publiciteit zoekt, dan is het ‘risico’ dat de toehoorder / lezer reageert op al hetgeen in de publiciteit wordt gegooid. Veel lezers zullen langdurig applaudisseren en het prachtig vinden wat er allemaal wordt gezegd, maar er zullen ook enkelen zijn die er anders tegenaan kijken en dat laten weten. Nu kun je dat afdoen met ‘minachten’, maar je zou het ook kunnen opvatten als een ander geluid.
    Ofwel: niet alles wat een Indo doet of zegt is per definitie heilig enkel en alleen omdat het wordt gedaan en gezegd door een Indo.

  • Carl zegt:

   Het is juist goed dat een bekend persoon als “spreekbuis” dient voor ons die onbekend zijn….jammer dat Loekie dit negatief benadert…marion Bloem bedoelt misschien dat je op moet letten dat je jezzlf niet buiten de maatschappij zet, wanneer je intensieve mantelzorg biedt…je niet alleen concentreert oo degene die ziek is maar ook aan de leuke en sociale dingen van het leven blijft meedoen..ik heb dat ook ervaren tijdens 35 jaren ( naast een hele drukke baan) mantelzorger voor mijn zieke zus te zijn geweest…je moet jezelf blijven oppeppen om tóch andere dingen te ondernemen en niet alleen met zieken en ziektes bezig te zijn. Bravo , djempol aan alle mantelzorgers in de hele wereld.

  • Jan A. Somers zegt:

   “maak dan niet zoveel misbaar.” Normale mantelzorgers maken geen misbaar. Die zorgen alleen maar. Maar er mag best af en toe een schijnwerper op hen worden gericht. Dat zal hen goed doen, kunnen ze weer verder met zorgen. Maar misschien begrijpt u die intentie niet.

   • Bert zegt:

    Heb vannacht een nachtmerrie gehad ,droomde dat ik mijn 3 zusters 35 jaar lang moest verzorgen ,nou ik kan ze niet eens 3,5 uur verzorgen en na 3,5 dag krijg ik al moordneigingen ,gegarandeerd dat ik ze na 4 dagen in de kali besar flikker ,daarom heb ik veel respect voor mensen die het geduld en toewijding bezitten om hun naasten te verzorgen ,sommige mensen (ik) kunnen dat niet ( geen geduld) Zou ik zelf mantelzorg willen hebben ? Nee beslist niet ,laat me maar gewoon dood gaan .

   • Loekie zegt:

    Ik heb het niet zo op schijnwerpers. U wellicht wel.

    • Bert zegt:

     Enige jaren geleden had ik een vriend ,die dagelijks bij mij over de vloer kwam en mij ook hielp in de kantine van een sportclub maar het ging slecht tot zeer slecht met hem ,hij bezwoer mij “” Bert als mij iets overkomt bel niet de ambulance !”” Op een dinsdag was het zover ,hij stortte neer ( Grote vent van 1.96 ) Ik nam de telefoon en zei alleen “” Bellen Johannes of niet “” Hij zei “”Nee”” Volgende dag mati ,hij was thuis in elkaar gezakt en meteen dood .Moraal van het verhaal zijn leven was al niks en zijn gezondheid zeer slecht ,als hij dan ook nog kunstmatig in leven moet worden gehouden ,bekijk het maar .Ik denk er precies over zoals hij ,wacht mij de ene therapie na de andere ,zeg ik alleen bekijk het maar ,spelen met mr Dood zie ik niet zitten .

    • Anoniem zegt:

     Zoals men zegt: langer blijven is slechts uitstel van vertrek.

    • Hans Boers zegt:

     @ Loekie, die o.a. schreef: “Ik heb het niet zo op schijnwerpers. U wellicht wel.”

     Nou nou heer Loekie, niet zo ontkennend a.u.b. U staat wel degelijk vaak in de schijnwerpers, al was het alleen maar wegens het negatieve hetgeen u ten toon spreidt in uw commentaren her en der hier op dit forum.
     Jammer, want u weet best heel veel…..en helaas laat u dat te weinig merken.

     Een fijne zondag nog en keep on smiling en hopelijk is het niet teveel gevraagd

    • Loekie zegt:

     Fout.
     Je mag zeggen wat je wilt, maar niet dat ik de schijnwerpers op mijzelf richt..

    • PLemon zegt:

     @ spelen met mr Dood zie ik niet zitten

     #Vanuit een ander gezichtspunt zoals suïcide al helemaal…

     *** Alvarez wist waarschijnlijk heel goed dat die slaappillen niet genoeg waren om eraan dood te gaan. Hij wist in ieder geval zeker dat zijn vrouw in de buurt was en hem spoedig zou vinden in de slaapkamer, met alle gevolgen van dien.
     Zwagerman had geen beter voorbeeld kunnen geven hoe doortrapt de zogeheten impulssuïcide als pressiemiddel kan werken.

      Levenswil

     Maar het verhaal is nog niet uit. Zwagerman citeert Alvarez verder: ‘Na die poging overheerste bij Alvarez de teleurstelling. “Ergens voelde ik mij door de dood bedrogen.” Hij had de dwingende verwachting gekoesterd dat de dood verheldering, inzicht, het finale “antwoord” op knellende en neerdrukkende levenskwesties zou brengen. Dat bleek een illusie. Hij had de dood in de ogen gezien zonder ook maar een glimp van een “antwoord” te hebben ontwaard. In plaats daarvan bleek de dood “een ronde nul”, “een gat in het geheugen”, een onaanzienlijk en onttakelend niets.’ (p. 34)
     Met andere woorden: Alvarez werd pas met de dood geconfronteerd nadat hij weer was bijgekomen. Voor zijn zelfmoordpoging had hij de dood ingevuld met de dwingende verwachting daarin verheldering, inzicht en het finale ‘antwoord’ op levensvragen te krijgen. Alvarez was dus eigenlijk een diepgelovig mens die ‘van boven’ antwoord had verwacht op zijn problemen. Maar wat blijkt: de dood geeft helemaal geen ‘antwoord’, maar is gewoon ‘een onaanzienlijk en onttakelend niets’. Daarom sluit hij zijn boek af met de woorden: ‘Zelfmoord is een verschrikkelijke, maar volkomen natuurlijke reactie op de moeilijke en onnatuurlijke omstandigheden die wij soms voor onszelf scheppen
     http://www.fonstel.nl/suicide6.htm

 3. R Geenen zegt:

  Mantelzorger? In SoCal heel normaal.

 4. Indisch4ever zegt:

  Mantelzorg is een modern naampje voor iets wat honderdduizenden jaren oud is in de menselijke samenleving : de familie en vrienden verzorgen.
  Overal ter wereld heel normaal

 5. W.Postma-Reindorp zegt:

  ben al jaren lang een mantelzorger, en natuurlijk is het heel zwaar, maar ik voel me helemaal niet buiten de maatschappij staan, juist door anderen ondersteunt en met beide benen stevig in de maatschappij staan. We hebben samen veel lol, en soms valt er ook een dikke traan, so what, dit hoort er ook bij!

  • R Geenen zegt:

   @W.Postma-Reindorp :
   Vraag. Bent U familie van Eddie Postma uit West Sumatra, Sawahlunto en Padang? Hij was een van de overlevenden van de djalan Olo 27 moordpartij in Padang.

 6. connoisseur2 zegt:

  Heb mijn vrouw verzorgt, multiple myeloma, van af Aug, 2007 tot dat zij “crossed the river” Jan. 2010, zoals de belofte bij het huwelijk.

 7. R.Wieringa zegt:

  Wat voor een ander hulp aan je ouders normaal is voor de ander het niet in de nederlandse samenleving … mijn vrouw maar zelden familieleden van gelukkig enkele ouderen woonachtig in zorginstellingen familie bezoek ontvangen….effin Ja ook wij hebben vele tranen,oplossingen moeten vinden ,bedenken hoelang dan toch wij nog ..voor onze ouders kunnen zorgen . wij ook op waren..zo ook zoekactie naar een verzorgingstehuis uit zeer ernstige medische omstandigheden Pa ,ja het hele systeem van plaatsen van hoogbejaarde ouderen is support instanties nihil…. wat betreft bij ons in 2016 het geval was . je zelf voor opvang moet gaan zoeken… Ja zus vele zorginstellingen zelf maar in noord Holland informeerde of er plek was ja vaak gescheiden van elkaar of maanden wacht lijsten….Wat denken ze wel onze ouders als sinds 54 getrouwd waren en sinds 1963 in Amsterdam slotermeer woonden..in hun eerste vaste huur woning onze ouderlijke woning de allerlaatste zoon pas in begin 90 uit huis vertrok! Ze elders apart plaatsen ,dacht effe niet he op zijn amsterdams gezegd..
  ik (geb 1963) (zelf nieuwe aorthaklep sinds 2007 hartpatient sinds kind..) ben 1 van de vijf kinderen die onze ouders (pa mei1918 -nov 2018 ) (ma 11-1928-heden) nog steeds al tientallen jaren ondersteunen , Ja beiden circa 30 jaren geleden aan kanker leden. en vele niet op kom vingers te kort..voor het aantal ziekenhuisopnames sinds 1968 .En dan verwachten ze tijdens een keukentafel gesprek in 2016 of wij nog extra hulp inzetten met wij bedoelde ze de kinderen geb 1956-1968. woonachtig over nederland en velen nog baan en gezin of zelf ziek. of herstellende .Wij toch met zijn velen waren ??? Mijn vrouw ook haar uiterste best doet ook sinds ’93 in de zorg werkt in Hof van eden te amsterdam,ze al puffend even langs ging bij mijn ouders voor extra contole zorgtaken..voor haar schoonouders Ze desondanks al tiental jaren thuiszorg hadden (ja die paar uur per week ,gewoon om te huilen zover er wel thuiszorg kwam vanwege ziekte uitviel..) Wat denken ze wel wij als indische kinderen onze upil zitten te peuteren of zo ? Daar hadden wij niet eens tijd voor,hoe vaak wij s’nachts een telefoontje kregen van politie of ambulance personeel het mis ging met pa of ma ,stonden wij binnen 45 minuten voor hun deur vanuit Almere.. in Amsterdam ! Mijn dochter (1995) zelfs in opleiding was in de verpleging zelfs bij hun sliep wanneer het kon …zo ook haar nichtje,ja zelfs de jongeren hielpen .. Ja dan kun jij van mij echt verwachten ik zeer mij moest inhouden wat helaas mij niet lukte ..ja pech dan voor die dame van gemeente voor het keukentafel gesprek achteraf lekker..pats ik goed gevoel erbij gehad… Ik liet dus even mijn stem zeer duidelijk horen ik er over denk verdorie.. .. Ik als 1 van de zonen mijn ouders (geb 1963) al sinds mijn jeugd al wist mijn ouders änders” waren namelijk zwaar getraumatiseerd ,vooral van onze Pa als knil militair Birma spoorwegen en Fukuoka mijnen ja en ook nog na de bevrijding werd ingezet op bali en 1e politionele acties .. En in 1957 -1962 vanuit nederland voor douane was uitgezonden naar voormalig Ned. nieuw Guinea met mijn ma en toen mijn oudste broer en zus om voor nederlandse regering even weer geld gaat binnen scheppen via accijnzen etc.. Ja zelfs ook in 1947 uit het knil werd geplukt voor de douane ..ik bedoel maar… De medewerkers hulp instanties zijn soms niet goed op de hoogte met wie zij te maken hebben..Hoe lang vele van onze ouderen tientallen jaren sukkelen met hun gezondheid. Hoe de indische gemeenschap hier beland waren in jaren 50 en welke condities er mee omgegaan is door de ned. regering..gewoon schandalig …ja toch? Nog even in jan 2016 onze eindelijk zijn onderscheidingen kon ontvangen dank zij defensie vrijwillige inzet Marco Huysdens (een pluim verdiend) dag voor pa’s ontslag in het amsterdamse ziekenhuis het gebeurde ,eerdere momenten niet kon in 2015 vanwege reeks opname’s pa .. mag ik (lees wij,zo ook alle indo’s zo ook de molukkers etc ) eens voor mijn (onze) ouders wat meer zorg verwachten….En terecht toch ? Zo zijn er zo vele kinderen van de indische gemeenschap voor hun ouders zorgen .zelfs ik afgelopen zaterdag een indische man zag van ver over de 60 jaren ik inschatte bleek zoon en vader te zijn ik hem sprak ik hem complimenten gaf hij mij heel erg bedankte en omarmde mij voor het compliment van mij ,ach zei ik daar zijn wij indo’s onder elkaar he hij lachde en stelde zich voor gaf zijn oude pa weer een hap bami.. Ja zo gaat dat he …geen pasar missen he..dat gun je toch je ouders…zolang ze willen of kunnen mee gaan,de geuren van smaragd snakken van die oh zo mooie tijd in Ned. Indie….

  • R Geenen zegt:

   @ R. Wieringa: Ik weet niet hoe de anderen op dit forum denken, maar ik laat u weten, dat ik zeker de helft van uw schrijven niet heb begrepen. Neem aub de tijd met schrijven en lees het even na. Na al die jaren in het land van de blanda kan u ons toch duidelijker maken wat u te zeggen heeft.
   Enfin, het gaat over de mantelzorg en ik vermoed dat u er niet mee eens bent.

   Even het volgende voor u. IK woon als 83 jarige in SoCal en zorgt voor mijn getraumatiseerde echtgenote. Daarnaast help ik zoveel als het in mijn vermogen ligt, ook andere Indische mensen.
   Gisteren werd ik opgebeld door voor mij een onbekende Indisch man, de heer Anton van Schijndel. De goede man, een oud knil, woont samen met zijn echtgenote in een vrijstaand huis en doen zoveel mogelijk nog alles zelf. Hij is 93 jaar en echtgenote een paar jaren jonger. Had advies nodig want wist niet precies wat o.a. BSN was en wat ook een Sofie nummer was. Krijgt uitkeringen en militair pensioen. Wilde weten wat zijn dame krijgt als hij komt te overlijden.
   Heb gegevens op gezocht, sofie nummer bestaat niet meer, gaf hem wat kopieën, adressen en telefoon nummers. De meeste oudjes hier doen nog zoveel mogelijk alles zelf en rijden ook zelf in hun auto’s rond. Gemakkelijk met een automaat en bijna allemaal rechte straten zonder fietsers, brommers en wandelen de mensen. Maar elkaar helpen is heus geen kunst, gewoon doen.

   • R Geenen zegt:

    @Bert: De 93 jarige Indo met de naam Anton van Schijndel, heeft een Cadillac Coupe de Ville in metallic wijnrood. Ik denk ergens begin jaren 80. Goed verzorgd en lijkt haas nieuw De wijnrode leren stoelen lijken zelf nieuw. Voor de deur staan een japannertje, wit, waar zijn vrouw in rijdt.

  • Arthur Olive zegt:

   Ik heb op verschillende manieren het relaas van R.Wieringa proberen te lezen om te begrijpen waarover het gaat en voor mij was het de beste manier om het snel te lezen zonder er bij na te denken.
   Kom tot de conclusie dat mantelzorg niet voor iedereen is en dat het slechte gevolgen kan hebben.

   • Bert zegt:

    @Pak Olive : U trekt de juiste conclusies ! Ik begrijp het gefoeter van si Loekie wel ,je doet ,t of je doet ,t niet maar ga niet je zelf op de borst slaan van “” Kijk mij nou ,ik doe mantelzorg””, Ja slechte gevolgen ,jezelf totaal wegcijferen kan inderdaad niet goed uitvallen voor zo,n individu .Ik help ook weleens mensen in ziekenhuizen of bejaarden instellingen maar zodra ze te veel EISEN van mij ,ben ik weg ,moet leuk blijven die “” Mantelzorg”” van mij .

    • Boeroeng zegt:

     Doet Marion Bloem dat dan, Zichzelf op de borst slaan? Lijkt me niet

    • Loekie zegt:

     “. En alhoewel je op het toppunt van je kunnen verlangt om te mogen stoppen met de mantelzorg, kun je en mag je dat niet verlangen. Zou je jezelf dat toestaan, dan verlang je naar de dood van degene van wie je houdt.”
     In het algemeen: moet je de ander koste wat kost zo lang mogelijk bij je houden, ongeacht zijn/haar omstandigheden… of gun je de ander bevrijding van ziekte, pijn, dementie en wat al niet, en daarmee rust?

 8. Bert zegt:

  Ja ,lijkt me een mooie kerel die oude Anton ,zie hem zoefen in zijn ook mooie Cadillac ,mag zijn vrouw ook in die Cadillac rijden ? Vermoed van niet .De naam Wieringa uit Slotermeer komt me bekend voor ,dat hele stukje hierboven geschreven is gewoon om zijn hart te luchten over al het ongemak ,waar je op een gegeven moment bij het ouder worden te maken krijgt .De schrijver zelf is pas 56 jaar en hartpatient ,ja en dan verwacht de Nederlandse Staat ,dat hij ook nog eens voor zijn oude ouders gaat zorgen .moet niet gekker worden .Heb zelf met mijn moeder van 2002 tot 2008 best ook wel een lange lijdensweg moeten ondergaan ,ik was er faliekant op tegen ,dat ze naar een verzorgingshuis ging maar wat was het alternatief ? Helft van haar kinderen woont in het buitenland en de andere helft werkte toen nog .Haar thuis laten wonen ? Ja leek mij het beste maar dan zou ik elke dag naar haar toe moeten want de rest stak geen poot uit .Ze ging toch naar een verzorgingstehuis samen met nog 2 oude kennissen ,die verzorgingstehuizen vallen nog mee maar zodra je in een verpleegtehuis belandt ben je in de aap gelogeerd ! Heb gezien hoe oudjes hier behandeld worden ,geef mijn portie maar aan Fikkie ! Het is goed dat die Indo,s elkaar daar in SoCal helpen en een aanspreekpunt hebben ( Ron Geenen ) Tja Ron jij bent natuurlijk ook een mantelzorger voor je vrouw maar tegelijkertijd ben je een gratis adviesbureau voor al die oudjes .Dat is natuurlijk een groot probleem voor die oudjes ,het is tegenwoordig bijna een geheel digitale wereld ,alles gaat via de computer ,niet meer bij te benen voor al die oude kakeks en neneks .

 9. Bert zegt:

  @Boeroeng :Ik citeerde si Loekie,lees verder op 1 juni 2019 om 17.19 uur .maar ben het wel enigszins met de strekking ervan eens .

 10. R.Wieringa zegt:

  Was blijkbaar te moe geweest .. Ben niet een tegenstander van Mantelzorger te worden genoemd zo voel ik mij niet dat voelt zo bijzonder is het niet ,maar wij deden dit uit vrijwillige basis al tientallen jaren. Wij noemen het gewoon je ouders helpen niks mis mee dat te doen. (kijk wij weten als geen ander met je (getraumatiseerde ) ouders om te gaan toch? Kijk wij met (de 2egeneratie ) weten wat dat is en daarmee zelf ook worstelen.. .Wat ik gisteren probeerde te verwoorden is dat wanneer je als kinderen voor je zieke bejaarde ouders wilt gaat zorgen bedenk wat er allemaal bij komt kijken het echt heel zwaar kan worden ,vergeet niet voor jezelf op te komen je ook ouder wordt je merkt het als maar zwaarder wordt,vooral je zelf ook iets onder de leden hebt…. Velen kinderen van hoogbejaarde ouders zien er tegen op of beginnen er niet eens aan en of sommigen zelfs weigeren.ze het een taak voor de instanties zijn en wat al niet ze zeggen. Ja en dat vinden wij gek.. . Natuurlijk blijf je als kind graag zorgtaken doen voor onze ouders nadat in juni 2016 uiteindelijk ze in verzorgingshuis woonden in driehuis ,maar de gezondheid van onze ouders werden ondanks de betere zorg met faciliteiten als maar met de maanden slechter ,pa weer diverse ziekenhuisopname’s nodig had en later weer opnieuw daarbij longontsteking had en tenslotte overleed. Maar hebben geen spijt dat wij al die jaren onze ouders thuis hielpen..en nu nog mijn alleen onze moeder er is… komt er wel wat rust in de tent.. maar gemis groter naar je Pa…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.