16 aug Bevrijdingsdebat & Vrijheidsdialoog

Op 16 Augustus a.s. organiseert Stichting Nusantara Amsterdam een bijeenkomst “Bevrijdingsdebat & Vrijheidsdialoog” in het Verzetsmuseum in Amsterdam.

De datum van 16 augustus is niet toevallig. Het is de datum tussen het einde van de Tweede Wereldoorlog op 15 augustus 1945 (in Azië dus ook in toenmalig Nederlandsch Indië) en het uitroepen van de Onafhankelijkheid van Indonesië op 17 augustus 1945. 16 augustus verbindt deze twee historische data.

Het programma duurt van 12:45 uur tot 17:30 uur en staat onder leiding van Prof. Dr. Fridus Steijlen.
Panelleden: Daphina Misiedjan (Zwart onder Oranje)
Sylvia Pessireron (schreef o.a. Gesloten Koffers)
Nyanga Weder (Welke Sporen Horen We?)
Wim Manuhutu (Manu2U)

Voor deelname aan het Bevrijdingsdebat & Vrijheidsdialoog 2018 kunt u zich aanmelden tot en met 12 augustus aanstaande, per e-mail: Nusantarabeta1@gmail.com of per telefoon bij de projectgroep ‘Bevrijdingsdebat & Vrijheidsdialoog.2018’ t.a.v. de heer Paul Gan, tel: 06 87 43 59 53.

https://www.facebook.com/events/1764795940264589/

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

41 reacties op 16 aug Bevrijdingsdebat & Vrijheidsdialoog

 1. RLMertens zegt:

  Een goed bezette zaal en een uitstekende presentatie van de Stichting Nusantara uit Amsterdam ZO. Ingeleid door de wethouder Rutger Groot Wassink met oa een prachtig/emotionele voordracht door Onias Landveld; ‘noem mij namen’. In dichtvorm de namen van al die (onbekende/vergeten) helden;wo Soejono ea. Blijft ze noemen! Ook een lezing van historica Saskia Wieringa; Verzet en Kolonisatie Oost Indië, die zoals zij zich zelf aankondigde, de Indonesische kant van het verhaal zal belichten; ‘ bersiap, zegt de Indonesiër niets’. Aldus Saskia nav. haar gesprekken met Indonesiërs. Bij het vragen gedeelte merkte ik op dat ; juist bersiap het sein was voor de revolutie. Het belangrijkste moment in die situatie.( nav. het vlag incident te Soerabaja) en vervolgens door weigering van het zelfbeschikkingsrecht, zoals vermeld in het Atlantisch Handvest. En de daarop door Soekarno afgekondigde voedsel boycot gewelddadig/er werd. In de pauze; Het Handvest was haar onbekend!
  note; Vooraf mochten de bezoekers de tentoonstelling ‘Indië tijdens de Japanse bezetting’ bezoeken. Een aanrader(!) Belicht vrijwel alle facetten van die periode. Vooral de gesproken interviews(via telefoon te beluisteren) door hen die het persoonlijk als volwassene(!) hebben ondervonden/meegemaakt; een Nederlander, een Chinees, een Molukker, een Indo, en een Indonesiër. De Indonesiër; ‘ik zat op een Europese school. Tijdens de les vertelde de onderwijzer, dat er ook in Nederland bedienden en gewone werkers waren. Ik vroeg toen; en wat deden al die andere inlanders dan oa.? Die inlanders, merkte de leraar geprikkeld op. Jullie zijn hier de inlanders. Die indolent zijn en tot werken aangespoord moeten worden. Daar zijn het Nederlanders’. Toen werd ik nationalist.
  Nusantara service tijdens de presentatie; bij aankomst koffie met spekkoek, Bij de lunch; loempia, risolles,lemper met allerlei drankjes, wijnen etc. Na de lezing ca,17.oo uur; een maaltijd; nassi oedoek, saté lontong met allerlei drankjes, wijnen, bier etc. En dat alles GRATIS!
  Een bezoeker; ‘dit heb ik van mijn leven nog nimmer meegemaakt’ . Nusantara, djempol!

  • Jan A.Somers zegt:

   “het vlag incident te Soerabaja” Ach ja, belangrijk moment in de geschiedenis. Matpartij tussen Indische en Indonesische djago’s. Vakkundig door een Japanse patrouille uit elkaar gejaagd. Hario Kecik: “Het ging heel snel. Mijn hoofdkwartier was vlakbij, 5 minuten lopen. Toen ik rapport kreeg van het vlagincident ging ik er meteen heen. Toen ik aankwam, was alles al voorbij. Ik zag alleen nog maar bloed op straat.” Toen ik er een uurtje later was, bij het Rode Kruis, was zelfs dat bloed al opgeruimd, de tram reed normaal. Geen Japanners meer te zien.

   • RLMertens zegt:

    @JASomers; ‘bloed al opgeriuimd etc.’- En die afgescheurde vlag? Bleef die wapperen? Niet gezien?

    • bokeller zegt:

     Hi Flippie,als je wat dieper induikt
     zie het zelfs wapperen.
     siBo

    • RLMertens zegt:

     @bokeller; ‘dieper induikt etc.’- Een ex Kniller bij een Sumatraanse olifant in Artis? Onderdeel van het Nationaal onderzoek naar oorlogsmisdaden?

    • Jan A.Somers zegt:

     “bloed al opgeriuimd etc.” Ja hoor, de gemeentelijke diensten hadden straatvegers in dienst. Die deden gewoon hun werk. De tram reed ook gewoon over Toendjoengan. Het was in die tijd in Soerabaja niet zo avontuurlijk hoor. Die Japanners waren niet zo dom hoor. Die wisten dat hun sterkte niet voldoende meer was voor het handhaven (zoals hun was opgedragen) van rust en orde. Vandaar dat ze daarvoor ook de PRI hadden ingeschakeld. Laat die vlag lekker hangen, heeft niemand last van. Er hingen er wel meer in de stad. Voor mijn eigen veiligheid bij het dagelijks doorkruisen van de stad moest ik van baboe Soep ook een rood/wit speldje dragen, was inderdaad handig bij de controles door de PRI.. Waarom ook niet? Ik was ook niet dom. Maar die Indische djago’s van dat ‘vlagincident’ zag je niet meer, zeker erg moe. Grote demonstraties mochten voortaan in de Stadstuin, had ook niemand last van. Let wel op de tijdlijn, in september was er geen bersiap! En de Japanners deden hun opgedragen werk. Niet opgedragen door de keizer, maar door SEAC.

    • RLMertens zegt:

     @JASomers; ‘de tijdlijn etc. ach ja het vlag incident, ‘ – Van 15/8’45 kon iedereen nog het kamp uit. Uitbundig/lachende/zingende kampbewoners; Hollands vlag, jij bent mijn glorie. Keken wel wat vreemd op, toen ieder Inlander getooid was met een rood wit speld en ; merdeka riep. Waarop de aangesprokene met de vuist omhoog tetap= zeker terug riep. Kampbewoners noemden het een soort heil Hitler!
     Na het vlag incident in Soerabaja sloeg de stemming om. Fanatieke koempoelans op de alloon aloon (Ambarawa). Toen klonk de kreet bersiap. Later, onheilspellender siaaaap! Boenoeh Belenda/dood aan de Hollanders! Intimidatie/molest/moord tegen alles wat met Nederland te maken. Niemand van ons durfde zich buiten te begeven.
     Vooral s’avonds, begeleid door op de lantaarn palen te roffelen. Begin 4/6 oktober een voedsel boycot. @bokeller Dankzij Inlandse familie( met levensgevaar) werden wij bevoorraad. Het vlagincident is de aller eerste daad tegen Nederland. De intro tot de revolutie!

    • Jan A. Somers zegt:

     “Uitbundig/lachende/zingende kampbewoners; ” Tja, daar was naartoe geleefd. Bevrijdingseuforie. Die van mij was een beetje anders, een man die in de straat achter de Werfstraatgevangenis rood/witte graffiti voorzag van een blauwe strook. Werd hier op I4E denigrerend over gedaan, maar die snerende meneer had zelf nooit die euforie beleefd. Een belevenis om nooit te vergeten! Een uitroepteken in je hoofd. En dat voor zo’n eenvoudig schilderwerkje, maar ik ben wat betreft een beetje simpel. Maar je moet natuurlijk niet vergeten bij de tijd te blijven. Ik moest elke middag de hele stad door en levend zien te blijven. Baboe Soep raadde mij een roodwit speldje aan, en dat werkte goed (zoals u merkt). Niks emotionele trauma’s. Die voedselboycot heb ik overigens niet meegemaakt. Baboe Soep is tot het laatste moment gebleven, en naar de pasar geweest, totdat mijn moeder en zus werden weggevoerd. Weinig beschermingskamp.

    • RLMertens zegt:

     @JASomers; ‘daar was naar toe geleefd etc.’- Ik ook. Ik beschreef de reactie/hoe het overkwam op/van hen, die elkaar merdeka toeriepen! Wat geleid heeft tot het siaaaaap!

 2. bokeller zegt:

  ## zoals zij zich zelf aankondigde, de
  Indonesische kant van het verhaal zal belichten;

  ‘” Bersiap”, zegt de Indonesiër niets’.
  Aldus Saskia nav. haar gesprekken met Indonesiërs””##

  Vrij logisch dat het de Indonesier niets zegt.

  Het op onpasselijke wijze afslachten
  van Weerloze Vrouwen kinderen ouden van dagen,
  het onthouden van levensbehoeften en dan de dappere
  held uithangen ,dat daarmee de Indonesische Vrijheid
  werd bevochten.
  ## En dat alles GRATIS!##
  siBo

  • Guus zegt:

   Ik wacht nog steeds op het moment dat er een Indonesische Liesbeth Zegveld opstaat die het leed dat Indisch Nederland, burgers en militairen, is aangedaan aankaart bij een Indonesische rechtbank.

   • RLMertens zegt:

    @Guus;’dat er een Indonesische Liesbeth Zegveld opstaat etc.’- Een Indonesische Liesbeth? Om het leed ..aankaart bij een Indonesische rechtbank. Wachten is inderdaad een geduldige zaak. Zoals op de trein wachten, tijdens een NS staking .

    • Guus zegt:

     De ene schadevergoeding na de andere wordt aan diverse Indonesiërs toegekend. Waar blijft een compensatie door de Indonesische overheid voor de schade die hun terreurgroepen hebben aangericht?

    • RLMertens zegt:

     @Guus; ‘de ene schadevergoeding na de andere etc.’- Guus geduld…is zelfs een schone(!) zaak. Die compensatie door de Indonesische overheid wacht op een….Indische Liesbeth, waarschijnlijk; Non Lies.

  • RLMertens zegt:

   @bokeller; ‘het onpasselijke wijze afslachten etc.’- Door alle Pemoeda’s? Pleegden alle Knillers/KL’ers oorlogsmisdaden? Heb jij als Kniller zelf misdaden gepleegd? Met zekerheid is te stellen dat de Republikeinse leiding deze wandaden hebben veroordeeld. Zelfs de bedreigde Indo’s in beschermkampen opnam. Ze zelfs daarna, per trein naar Nederlands gebied vervoerden. (Waarna direct nb. de ‘1e politionele actie’ werd ingezet). En de Nederlandse leiding; gen.Spoor, de GG.van Mook? Die accordeerde; carte blanche(!) de terreur acties in Z-Celebes! Zo in overige delen van de archipel-zie Limpach. Waar honderden ongewapende vermeende(!) strijders werden geëxecuteerd. Kampongs in brand werden gestoken De bewoners; overgebleven vrouwen en kinderen, vanwege hun verbrande woningen met daarin opgeslagen voedsel, daarna van honger omkwamen. Burger bevolking, die vanwege gepreste dwang door de Peloppers voedsel moesten afstaan. Niet meer dan dat. -Lees Manon v.d.Brekel 2017; Massa executies op Sulawesi, gebaseerd op rapporten/verklaringen/krijsraden, opgeborgen in het Nationaal archief, Den Haag, – Daarmee werd de Indonesische vrijheid bevochten. En het resultaat?

   • bokeller zegt:

    ####Heb jij als Kniller zelf misdaden gepleegd? ###

    Hi Flippie,
    Waarom is je familie gevlucht ,dat
    riekt ergens naar.

    Wat deed je pa daar eigenlijk en
    hebben jullie die witte lappen wel bewaard
    toen je pa na ZEER heldachtigheid zich aan
    de jap overgaf.
    siBo

    • RLMertens zegt:

     @bokeller; ‘witte lappen bewaard etc.’- Niet in staat om inhoudelijk in te gaan? Die vraag kan je zelf, als geflipte exKniller, beantwoorden.

   • P.Lemon zegt:

    @. Pleegden alle Knillers/KL’ers oorlogsmisdaden?

    *** Anne Lot-Hoek : ” Je kunt zeggen, dat moet je in zijn tijdsbeeld zien, we wisten toen niet beter. Verschillende militairen die in Indië bij oorlogsmisdaden betrokken waren, zijn met dapperheidsonderscheidingen gedecoreerd. Zo blijkt Majoor J.B.T. König ook een Bronzen Kruis te hebben ontvangen als troepencommandant in de ‘strijd tegen terroristen’ op Bali waar talloze Balinezen onrechtmatig zijn gedood en gemarteld. Dat zegt dus wat over de morele denkkaders van die tijd.

    Herdenking van de slachtpartij in Rengat
    Maar anno 2016 is de discussie daarover nog steeds niet gevoerd. Het Korps Commandotroepen neemt op zijn website nergens afstand van zijn duistere verleden. Sterker nog: het Korps meldt ‘trots’ te zijn op zijn ‘geschiedenis, tradities en daden.’

    @. glemmens1940 zegt:
    15 maart 2016 om 11:28 am
    Waarde Anne-Lot Hoek,
    Zoals vaker op deze web site wordt geuit maakt Anne-Lot Hoek de grote fout te vergeten dat er tot 1949 een oorlog plaats vond waar beide kanten wrede dingen uithaalden, dat gebeurd toch immers in elke oorlog ?
    Ze vergeet daarbij dat – de andere kant – Nederlandse vrouwen en kinderen – afslachten die net de vreselijke oorlog met de wrede Japaners hadden doorstaan.
    Mensen die dit niet hebben megemaakt kunnen dit helemaal niet voorstellen. Wat er van mijn familie over was in eind 1945 zijn in 1946 naar Nederland uitgeweken naar voor velen een vreemd land met onvriendelijke mensen, die niets over de oorlog in het Nederlands Indie wisten of wilde begrijpen en een onvriendelijk klimaat.https://javapost.nl/2016/03/15/het-duistere-verleden-van-de-commandos-in-indie/

    • RLMertens zegt:

     @PLemon; ‘de grote fout te vergeten etc.’- Hoezo, te vergeten? Ze schreef over oorlogsmisdaden. Dus wel of niet misdaden tijdens de oorlog. Misdaden, die bij ons ‘bekroond’ werden met een onderscheiding. Niet vanwege heldendaden tijdens de gevechten! Maar tegen ongewapende burgers. Het standrechtelijk executeren/fusilleren. Goed of fout? Dat is de stelling van Anne Lot Hoek. In Celebes werd het zelfs door de hoogste legerleiding verordend.
     Dat er tijdens de bersiap eveneens misdaden zijn gepleegd.Weet heus wel iedereen. Ik heb het zelf ondervonden. Maar hoe, waarom, waardoor het zo gelopen is? Daar wil niemand van weten. Ook historici laten de feiten uit de geschiedenis!

    • PLemon zegt:

     @Maar hoe, waarom, waardoor het zo gelopen is? Daar wil niemand van weten.’

     ***U wijt dat aan de donkere kant van het koloniaal systeem dwz de tijd dat het westen met expedities de wereld introk en landen naar hun standaarden inrichtte. Daarvoor werd een prijs betaald en kostte het ook levens.
     Zonder het leed dat ermee gepaard ging te relativeren gaat zo’n ontwikkeling van landen met offers die wij terugkijkend hier en nu bespreken en onder het vergrootglas leggen. Eenzijdig de schuld leggen op de westerse partijen voor de negatieve aspecten lijkt meer ingegeven door iemands politieke voorkeur dan de realiteit onder ogen te zien dat evolueren niet zonder pijn kan gaan.

    • RLMertens zegt:

     @PLemon;’dan de realiteit onder ogen te zien etc.’- Ik heb hier niet over de donkere kanten van het koloniaal systeem, maar over het ontstaan(!) van de bersiap! Dat gebeuren, wat door iedereen die het heeft meegemaakt tot nu, bij velen een trauma heeft gebracht. Zo maar(?) geconfronteerd worden met blinde haat, zo vlak na de Japanse bezetting.

    • P.Lemon zegt:

     @Hr Mertens “maar over het ontstaan vd bersiap…

     *** De zachtaardigheid vd “Inlander” kan inderdaad door de goed doordachte agitatie propraganda ( de agitprop) zomaar omslaan in bloeddorst. Zelf nietsontziend naar de eigen naasten en dorps/streekgenoten. Zag donderdag 16 /8 op ned. 2 de uitzending die de ogen opende waar eerst rationele verklaringen ( als armoede, onderdrukking, nationalisme) oa door u als oorzaak werden gegeven.

     ***Na de met prijzen overladen documentaire “The Act of Killing” (2012) vervolgt regisseur Oppenheimer (foto) met
     “The Look of Silence” zijn onderzoek naar de Indonesische omgang met de massamoord op een miljoen (vermeende) communisten in 1965 en 1966. Als Adi, zelf geboren na de gruwelijke genocide, ontdekt hoe zijn oudste broer destijds is omgekomen, gaat hij de confrontatie aan met de mannen die verantwoordelijk waren voor de dood van zijn broer. https://indisch4ever.nu/?s=look+silence

    • RLMertens zegt:

     @PLemon; ‘de zachtheid van de inlander etc. ‘- Mi. is dit een beetje overtrokken mythe.
     Zachtheid omdat de Inlander zo aloes is? Ik denk dat een ieder wel eens door het lint kan gaan. Bij een bepaalde gebeurtenis tot woede/razernij ken komen. Bij bersiap zijn het onze provocaties(!) geweest 1945; hun leiders zouden wegens collaboratie met Japan voor een tribunaal moeten verschijnen etc., niet praten met Boeng; hun president nb., het vlag incident in Soerabaja, dan de verloochening 4/10’45 van het zelfbeschikkingsrecht= geen merdeka! 5/6-10’45 Als reactie, het door Boeng verordende voedsel boycot, met als gevolg; siaaap boenoeh, belanda! Een intense haatexplosie, die niet meer te stuiten was!.Gericht tegen ons ea., die buiten de kampen (onbeschermd)verbleven. Zelfs tegen de door de Jap bewaakte kampen!
     Alles overdenkend is het ook een gevolg van het beleid/leidraad in die hele koloniale periode- zie Hagen’s boek; Koloniale oorlogen. Men was altijd(makkelijk) de overwinnaar tegen al opstandige sultanaten, radja;’s etc. En vooral(!); die smadelijke nederlaag tegen Japan 1942, ten overstaan van al die Inlanders(!) vooral uitwissen. Dat heeft ertoe geleid dat men geen oog had voor de toekomst om bv. via overleg dit tijdperk te beëindigen, zoals Engeland met India. We verspeelden alles; onze goodwill, onze bezittingen; fabrieken, ondernemingen etc. Wat overbleef na dit debacle is, voor ons een trauma, een open zenuw, die steeds weer opdoemt bij de datum 15 augustus. En ook voor de autochtonen; wie wil een debacle herdenken-Zie Raben

    • P.Lemon zegt:

     @Hr Mertens. De oorzaak vd bersiap …. niet het waarom…
     Als u de documentaire ‘ look of silence’ eens tot u neemt, dan leiden al die door u opgenoemde zaken nog niet tot het uitmoorden van naaste familieleden, buren en ongewapende burgers. Nee het fenomeen bloeddorst bij de bersiap en communistenmoorden werd verOORZAAKt doordat men/het volk gevoelig is gebleken voor ophitsende taal en toespraken. Een andere overeenkomst tussen het tjingtjangen van Indischen en ‘vermeende’ communisten is er niet.

    • RLMertens zegt:

     @PLemon; ‘look for silence etc.’- Waarom dit erbij halen? Bepaalde zaken hebben uiteraard overkomst/kenmerken; moorden etc.. Laat we ons focussen op ONZE zaak; bersiap! Nogmaals; onze doelbewuste (!) provocaties hebben dit bloedig gebeuren als resultaat. Zeer waarschijnlijk met opzet om de Britten er toe te genootzaken deze revolte neer te slaan. Zoals in Soerabaja- waar door Malaby’s dood een wraak expeditie moest worden ondernomen. Maar de Britten trokken zich terug en wensten niet in deze oorlog betrokken te worden. Wij Indischen (blank en bruin ea), wij werden geslachtofferd om Indië weer te ‘koloniseren’.!

   • Jan A.Somers zegt:

    “terreur acties in Z-Celebes” Ja, dat ging er niet altijd fraai aan toe. Maar kent u ook de aanleiding (zonder goedpraten hoor)? Het gebied buiten Java/Sumatra viel al snel onder NICA, en na het vertrek van de Australische troepen moest het KNIL daar het gezag waarmaken. Met heel beperkte middelen, verspreid over dat enorme gebied. Met de plaatselijke Indonesische politie (die werkte wel in tegenstelling tot op Java/Sumatra). Wat stelde dat gezag voor? Het Departement Scheepvaart beschikte weer over een flink aantal grotere en kleinere vaartuigen, waarmee alle uithoeken van het omvangrijke gebied werden bestreken. Zo was het weer mogelijk de meeste, ook kleine, bestuursposten te bezoeken. Overal waar de schepen van de Gouvernements Marine kwamen werd dezelfde, gedurende de bezetting verwaarloosde situatie aangetroffen. Een wrak houten steigertje, met een vlaggenstok met een rood-witte vlag, en het opschrift ALRI (Angkatan Laut Republik Indonesia)-Hoofdkwartier. Een schildwacht gewapend met een geweer of een speer naarmate de post meer of minder belangrijk was. Op bezoek bij de kepala kampong was meestal ook de plaatselijke nationalistische leider aanwezig. Als ze verlegen waren met hun primitief kantoortje, werd het bezoek aan boord voortgezet, vergezeld van vrouw en kinderen. Bij een eerste bezoek was de administratie natuurlijk tijdrovend. De plaatselijke politieke verhoudingen, de technische staat van de post, het budget, salaris enz. Enkele keren bleken bestuurders en bemanningsleden oude bekenden van vóór de oorlog, resulterend in een geanimeerd gesprek. Soms was er ook geknetter. Deze bestuurders hadden het vertrouwen van NICA maar de tot hun beschikking staande Indonesische politie kon op enkele plekken zoals het zuiden van Celebes en Borneo niet op tegen infiltraties van de RI vanuit Java. En KNIL stelde daar ook weinig voor. Zij deden hun beklag bij NICA, maar die kon er weinig aan doen. Batavia wist wel raad, Westerling. Die beschikte ook niet over genoeg mensen, maar met zijn welbekende tactieken kwam het in orde. Niet zo netjes, maar de Indonesische bestuurders waren tevreden, rust en orde. Waarom zouden zij klagen over het optreden van Westerling? Die er ook geen geheim van maakte, daar was het de man niet voor. Met rapportages, die in de archieven beschikbaar waren. En uiteraard in de kroeggesprekken. Iedereen wist ervan. Het heeft inderdaad lang geduurd voordat men tot de ontdekking kwam dat het niet allemaal OK was.

    • Ronny Geenen zegt:

     @Iedereen wist ervan. Het heeft inderdaad lang geduurd voordat men tot de ontdekking kwam dat het niet allemaal OK was.@

     In een oorlog is nooit alles ok. Het is een kwestie van doden of gedood worden. Waarom krijg je anders opdrachten en wapens mee?

    • bokeller zegt:

     ###@bokeller Dankzij Inlandse familie( met levensgevaar) werden wij bevoorraad###

     Hi Flippie Mertens,
     Denk je nou echt gedacht dat wij stommelingen zijn.
     Jouw afgekloven verzinsels hebben wij niet als
     een inggus baby ondervonden.
     En nogmaals je hoeft je kepalla gendéng niet
     zo ver in zijn pantat te steken om je afkomst
     te weten.

     siBo

    • RLMertens zegt:

     @RonnyGeenen; ‘is nooit alles ok etc.’- ge.Spoor; carte blanche opdracht geven om ongewapende(!) burgers-vermeende nationalisten- neer te maaien, is dat ok? Vermeulen (tv.interview); zelfs plaatselijk commandant de Vries liep kokhalzend weg.

    • RLMertens zegt:

     @JASomers;’zonder goed praten hoor’ – Wel of niet goedpraten? Was toen ook het dilemma voor gen.Spoor en van Mook. Celebes was/moest nl. pro Nederland zijn/worden. Vandaar de Malino bijeenkomst. Het werd echter steeds maar pro Republiek door al die infiltranten uit Java (?). Dus……- Even later; alles voor niets, want in de Bandoeng conferentie mei 1948, georganiseerd door de Deelstaten zonder Nederland(!) kozen ze warempel toch voor de Republiek.

    • Jan A.Somers zegt:

     “Celebes was/moest nl. pro Nederland zijn/worden.” Dat hoefde helemaal niet hoor. Herlees maar weer eens de opeenvolgende aankondigingen (vanaf 1941) over de Rijksconferentie (werd de RTC) over de zelfstandigheid van Indionesië. De NICA-ambtenaren waren in Australië opgegroeid met de gedachte van een onafhankelijk Indonesië. Overal in de Malinogebieden (de helft van Europa!) wapperde het roodwit, binnen het NICA-gezag! Er werd direct begonnen met maatregelen om de overdracht juridisch/technisch mogelijk te maken. In de in Nederland in 1948 in eerste lezing gereedgekomen wijziging van de grondwet was de naam ‘Nederlandsch-Indië’ al vervangen door ‘Indonesië’. Dat hield een enorme administratieve operatie in. Alle briefhoofden moesten worden vervangen. Al in het Staatsblad van Indonesië(!) van 21 september 1948 stond o.a. dat ‘waar van “Nederlandsch-Indië” sprake is, wordt gelezen “Indonesië” ’. Er kwam ook een onderwijsdienst tot stand voor de opleiding van nieuw personeel dat na de soevereiniteitsoverdracht de Gouvernements Marine zou kunnen overnemen. In die Malino-gebieden was de naam van de GM al veranderd in Federale Schependienst.
     Die federalisering was gezien de bevolkingsopbouw te begrijpen, zo was Nederland zelf ook begonnen! Zo was het in Malakka, in India. Pas nadat de RI akkoord was gegaan met de RIS, sloten de gelederen voor één Merdeka zich weer.

    • RLMertens zegt:

     @JASomers;’die federalisering etc.’- Is gewoon een (vMook?) uitvindsel als tegenwicht tegen de Republiek. Indië was door ons koloniaal beleid(!) een eenheid(!) geworden. Elke inwoner van welk eiland/gebied heette een Inlander te zijn. En plots na 1946 werd opeens aandacht geschonken voor die aparte volksgroepen. In die 7 dec. HM rede is toch gesproken van het voornemens voor een Rijksconferentie; over de zelfstandigheid(!) van Indonesië(!), zoals u zelf citeert. Toch niet over een federatie van staten? Al vanaf deze 7 dec. HM rede, mede vooral door die proklamasie, verzon Nederland alles om die Republiek/Soekarno= aartsvijand dwars te zitten. De rest RIS, Nw.Guinea etc. is zieltogend Nederlandse politiek(Luns) geklungel van jewelste. En dat ten overstaan van het wereldforum. Waarvan RMS nu nog een uitvloeisel is!

    • Jan A.Somers zegt:

     “Toch niet over een federatie van staten?” Waarom heeft u mijn laatste reactie niet eerst gelezen? Al in 1918, de ‘hervormingscommissie: “Van meet af aan stond het bij de commissie vast dat aan Indië (als geheel) autonomie moest worden toegekend, naast toekenning van autonomie aan zelfstandige gebiedsdelen in Indië. Dit begrip werd even verder in het verslag verduidelijkt met de unanieme mening dat de regeling van de inwendige aangelegenheden zoveel mogelijk in Indië zelf diende te geschieden, en wel op diverse niveaus.”
     “En plots na 1946 werd opeens aandacht geschonken voor die aparte volksgroepen.” En India dan? Pakistan? Malakka? U weet toch ook dat een Schot iets anders is dan een Engelsman? Maar voor ons zijn het toch allemaal Indiërs, Pakistanen, Britten? Gezien de reacties hier is mijn Zeeuws meisje overigens blij geen Hollandse te zijn. Maar dat zult u nooit begrijpen.

    • Jan A.Somers zegt:

     En mijn Madoerese grootmoeder was luid en duidelijk geen Javaanse!

    • RLMertens zegt:

     @JASomers; ‘hervormingscommissie 1918 etc.’- In de 7 december 1942 HM rede is toch klip en klaar over de zelfstandigheid van Indonesië gesproken. In de volledige tekst komt niet eens het woord gebiedsdelen; laat staan ‘zelfstandige gebiedsdelen!’ Er wordt steeds melding gemaakt van; beide volken; Nederland en Indonesië. Citaat; ‘de bevolking van Nederland en van Nederlands Indië door haar lijden en verzet haar recht bevestigd om mede te beslissen etc.’ – Hier staat toch niet ‘de volkeren van Nederlands Indië! Verder op; ‘en dat de Indonesiërs in de langzaam gegroeide samenwerking de beste waarborg vinden voor herstel van hun vrede en geluk (?)’
     Die commissie uit 1918 had in die 1e wereldoorlog Is zelfs niet eens in deze HM rede geciteerd/genoemd!
     En India. Pakistan ea. wat heeft het met dit Indonesië van doen?

    • Jan A.Somers zegt:

     ” laat staan ‘zelfstandige gebiedsdelen!” Dat hoefde ze ook niet, dat kunt vinden in de Grondwet van 1922, door haar ondertekend!
     “Hier staat toch niet ‘de volkeren van Nederlands Indië!” Uiteraard, het gaat om het Koninkrijk der Nederlanden, waar Indië een gebiedsdeel van was, net als Nederland. Die hebben allemaal hun zegje over een koninkrijksaangelegenheid. De afscheiding van Indonesië was toch een koninkrijksaanlegenheid?
     “En India. Pakistan ea. ” Allemaal dekolonisatie met ‘serikat’!. En weet u wat de V van VS is? En de V van VK? En de Verenigde Nederlanden? En heeft u op school geleerd van de Amerikaanse burgeroorlog? Allemaal geslaagde staatssystemen als de RIS! Soevereiniteit in eigen kring heette dat.

 3. bokeller zegt:

  Flippie prettige avond!

  siBo

  • RLMertens zegt:

   @bokeller; ‘prettige avond’- gen.Spoor dagorder; Betracht alles wat uw orders in uw jeugd medekreeg; te midden van stof, modder en ontberingen UW burger fatsoen. Beleefdheid treft verder dan welke kogel dan ook! Voor deze geflipte Kniller. Vaarwel tot betere tijden!

 4. Peter van den Broek de andere generatie zegt:

  Een “Indonesische Liesbeth Zegveld” kan niet zonder een “Nederlandse Jeffrey Pondaag” want een advocaat kan en mag niets doen zonder een aanklager. En als er een Nederlandse “Jeffrey Pondaag” opstaat dan hebben we ook een aanklacht nodig vergelijkbaar met die van de “Weduwen van Rawagade”, een schoolvoorbeeld van een goed uitgekozen en tot in de details uitgeplozen rechtzaak.

  Er hapert wel iets aan de Bersiapzaken die ik ken, zoals de met naam en toenaam aangeduide daders, want met een algemene opmerking over “Pemoeda’s” kom ik waarschijnlijk niet erg ver bij een Indonesische rechter.
  Om een voorbeeld te noemen, het Hoe en Waarom van de gepleegde misdaden in de Simpang Club in Soerabaja, laat staan welke Indonesische organisatie(s) daarvoor verantwoordelijk was/waren, is in Nederlandse Geschiedschrijving in nevelen gehuld.
  Opmerkelijk is dat Jack Boer, U weet wel die van de Werfstraatgevangenis, in zijn verleden documenten heeft verzameld over de gebeurtenissen in de Simpang Club, o.a. een verslag, opgemaakt door een Nederlandse inlichtingendienst over Boeng Tomo en zijn BPRI (dus niet PRI) zie “Ordner van Jack Boer” n° 023 in het Archief van Tranen. Ik wilde weten waarom juist Jack Boer deze documenten verzamelde, maar bij aanvraag kon ook mevr. Pia van der Molen daarop geen antwoord geven.
  Waarom de justitiële instanties in Nederlands Indie Boeng Tomo niet hebben vervolgd is mij niet duidelijk, na 1949 was het niet meer mogelijk, zie amnestie-verordening.

  Of dat onderzoeksproject dekolonisatie 1945-1950 daarover helderheid kan verschaffen? de projectmedewerkers zijn tenslotte geen opsporingsambtenaren, maar ze mogen toch wel als historicus/historica wat inzicht geven in de Bersiap, vooral duidelijkheid over de Indonesische zijde.

  Dus ik wacht maar op Jeffrey Pondaag.

  • Boeroeng zegt:

   Op Pondaag wachten voor historische verdieping ? Dan kun je lang wachten.
   En zeker over de bersiap. Dat is een periode die niet past in zijn zwartwituniversum, waar Indonesiërs de slachtoffers en de goodguys zijn . Dat Indonesische geweld wil hij verborgen houden.
   Dat is een van de redenen waarom hij tegen dit onderzoek is. https://www.ind45-50.org/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.