Chinezen in Indonesië


Bron . Klik op het plaatje.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

60 reacties op Chinezen in Indonesië

 1. Ron H zegt:

  Het verbaast mij nog altijd dat zo weinig is geschreven over de moordpartijen onder de Chinese bevolkingsgroep tijdens de bersiap (.Dat heeft hun in bepaalde plaatsen genoodzaakt om zich dmv organisaties te beschermen. Zie Jacob Zwaan: Tiong Hwa Tjoeng Hoei;. uitg. De Bataafse Leeuw)
  Zij waren OOK Nederlands staatsburger en kozen tijdens de Japanse bezetting niet voor de Jap, zoals Sukarno cs.
  Maar het ligt misschien niet in de aard van de Chinese bevolkingsgroep om nog aan de bel te trekken bij de NL Overheid.
  NB. Mijn familie heeft tijdens de Jap bezetting en de bersiap veel steun ondervonden van de ons omringende Chinese families.
  Dat wil ik hier alsnog memoreren, want niemand heeft het nu nog over de vele Chinese slachtoffers tijdens de bersiap.

  • Boeroeng zegt:

   De meeste nabestaanden van Chinese bersiapslachtoffers zijn niet naar Nederland gegaan. Dus hun verhalen werden hier nauwelijks doorverteld. In Indonesië hielden ze ook maar liever hun mond, want daar wilde men deze negatieve verhalen van hun revolutie niet horen.

   Het nu begonnen excessenonderzoek wilt aandacht besteden aan de slachtoffers van extremistische revolutionairen.

   In het onderzoek naar de bersiap wordt ernaar gestreefd een omvattend beeld te geven van het geweld tegen de (Indo-)Europese burgerbevolking en andere etnische groepen door Indonesische (strijd)groepen

   https://www.ind45-50.org/bersiap
   Ik hoop dat we meer horen over de Chinezen, maar ik verwacht niet veel details.

  • J zegt:

   Helemaal mee eens, de NL regering is erg ondankbaar tegenover de groepen die aan onze kant stonden, of het nu onze elitesoldaten uit Ambon waren, de Chinezen, of de Europeaan/Indische groep!

 2. Ron Geenen zegt:

  @Ik hoop dat we meer horen over de Chinezen, maar ik verwacht niet veel details.@

  Een tante van moederskant (Chevalier) is getrouwd met een Tan. De meeste nazaten wonen in Amsterdam, maar willen niets van ons weten. Werden zelf boos, dat ik hun naam op mijn web onder de Chevalier stamboom heb vermeld.

  • Ron H zegt:

   Ik vermoed dat “adat” hierbij een rol speelt.

   Even een aanvulling uit mijn ervaring: In S’b bestond in de 40- begin 50-er jaren een jazzcombo “The Rhythem Rascals”. De trompettist F.L., een blanke sinjo , trouwde een totok Chinees meisje. Dat heeft in de Chinese familie een enorm drama teweeggebracht.
   Uiteindelijk is zij compleet door haar familie verstoten. F.L. was écht niet “van de straat”; hij was toen tandarts en in Amsterdam na een aanvullende medische studie anesthesist in een ziekenhuis geworden. Het kinderloze huwelijk is uiteindelijk ontbonden en is zij alsnog met een Chinese man getrouwd en naar Canada geëmigreerd.
   Of dat daar iets mee te maken heeft weet ik niet, maar F.L. heeft daarna ook totaal gebroken met zijn Indo circuit (hij was daar tegenover ons heel open en eerlijk in) en zijn naam zelfs veranderd in F de L. (dit even terzijde).
   Ron H

  • Jan A. Somers zegt:

   De vriend van een kleindochter van me ()advocaat) is Chinees (advocaat, octrooigemachtigde). Kan je alleen zien aan zijn uiterlijk. Zijn ouders hebben een Chinees restaurant, en hebben geen problemen met de relatie. In de weekenden helpt hij daar nog steeds. Zijn ouders worden al oud, maar geen van de kinderen wil de zaak overnemen. En die zaak is hun pensioen. Toen ik een paar weken geleden ernstig ziek was heeft hij nasi tim voor mij gemaakt.

   • Loekie zegt:

    Wat kan je zien aan zijn uiterlijk: dat hij chinees is of dat hij advocaat is?

    • Jan A. Somers zegt:

     Ik heb waarschijnlijk u te hoog ingeschat.

    • Ron Geenen zegt:

     Toen ik uw vraag naar aanleiding van de heer Somers schrijven las, kon ik het niet laten om te glimlachen. Want dat hij advocaat was moest echt genoemd worden. Stelt u voor dat het de hulp kok van het restaurant was. Mijn oude moeder sprak vroeger van de Indische kouwe kak!

    • Arthur Olive zegt:

     Ik moest ook glimlachen toen ik die opmerking van Loekie las, maar dat komt waarschijnlijk omdat de Indo’s uit Amerika geen gevoel voor humor hebben.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Stelt u voor dat het de hulp kok van het restaurant was.” Mijn aangetrouwde Chinees was zowel tijdens zijn studie in Rotterdam als gelijktijdig in Delft hulpkok in de zaak van zijn ouders. Daar mag hij trots op zijn, en ik als overschoonvader ook. Ik was ook werkstudent, maar dan slechts van één studie tegelijk. In Nederland studeren veel Chinezen, en niet alleen de rijksten. Ik at eens in een Chinees restaurant in Leiden, achter het Rijksmuseum van Oudheden. Het was stil, tussen de middag, en de bazin kwam gezellig kletsen. Ze had drie kinderen, alle drie aan de studie, alle drie in de weekenden hulpkok. En ze was bang dat ook hier geen van de kinderen de zaak zou willen overnemen. Daar gaat je pensioen!

    • Ron Geenen zegt:

     Allemaal goed en wel! Maar de manier waarop u het schrijft, lijkt het dat het meest belangrijke “het zijnde een advocaat” is. Waarbij u blijkbaar de opmerking van Loekie niet geheel of helemaal niet heeft begrepen. Het oude rang en stand!

    • Anoniem zegt:

     ” lijkt het dat” Mij is geleerd: het is niet altijd zoals het lijkt Verder legt Hr/Mw Loekie altijd zout op slakken. Vind ik niet erg. Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is. En buitenlandse Nederlanders krijgen altijd moeilijk met het taalgebruik. Kan ook niet anders, taal verandert.

    • Ron Geenen zegt:

     @En buitenlandse Nederlanders krijgen altijd moeilijk met het taalgebruik. Kan ook niet anders, taal verandert.@

     En ze verliezen het gevoel voor humor, wordt er beweerd.

    • Jan A. Somers zegt:

     Sorry hoor, mijn gegevens waren weer verdwenen, en daar kijk ik nooit naar.

    • e.m. zegt:

     @Arthur Olive zegt:3 maart 2018 om 17:58 , maar dat komt waarschijnlijk omdat de Indo’s uit Amerika geen gevoel voor humor hebben.@

     — Dag Pak Olive, u houdt terecht een slag om de arm.

     Onlangs las ik er van één: ““”Schrijven over schrijvers wordt dacht ik een vrij eenzijdige geleuter.””

     — Ik kwam gelukkig (voor mij;) weer helemaal bij . . .

    • Arthur Olive zegt:

     “Ik kwam gelukkig (voor mij;) weer helemaal bij …”.

     Dat geleuter geldt dus ook voor schrijvers die schrijven over de schrijvers die over schrijvers schrijven.
     Ik weet niet of dit humor is, zeg het maar.

    • Ron Geenen zegt:

     Ik krijg nogal wat commentaren/vragen/meningen over mijn echtgebeurde verhalen over Nederlands-Indie en vooral de oorlogsjaren en er vlak er na. Een Indo uit Nederland schreef mij o.a.: “Waargebeurde oorlogsverhalen zullen altijd de aandacht trekken, en het Indisch gebeuren is actueler dan ooit en zal, in tegenstelling tot romans en gefantaseerde verhalen, altijd actueler blijven”.

    • e.m. zegt:

     @Ik weet niet of dit humor is, zeg het maar.@

     — Laat me niet lachen . . .

    • Jan A. Somers zegt:

     ” Het oude rang en stand!” Wat betreft studie ben ik een beetje meer dan een gewone advocaat. Maar daar heb ik geen last van. Behalve als ik een rokkostuum moest huren. Mijn rang dateert uit mijn militaire diensttijd, en dat is al heel erg lang geleden, inderdaad heel oud. En wat stand betreft spiegel ik me altijd aan Heer Bommel, heer van stand. Bij een van mijn sollicitaties als werkstudent kreeg ik de voorkeur omdat ik de NRC las. Kon in elke dag Tom Poes uitknippen voor het prikbord.

 3. Bert . zegt:

  Wat kan je zien aan zijn uiterlijk : dat hij chinees is of dat hij advocaat is ? Lijkt een domme vraag maar is het niet ,stel dat de goede man in China woont ,wat denken die Chinezen dan ? He daar loopt een Chinees ! Nee natuurlijk want het zijn allemaal Chinezen ,nee ze denken he daar loopt een advocaat ! ( Want advocaten waar ook ter wereld lijken op elkaar ) Ik heb ook weleens een Chinese advocaat gehad ,nou ik zie in eerste instantie gewoon een advocaat pas als de alcohol dampen ( spreek nooit nuchter met een advocaat ) een beetje vervliegen denk ik dan verrek het is een Chinees !

  • Anoniem zegt:

   Ja, en als hij jou zijn honorarium voorlegt, zegt hij er glimlachend: sambal bij?

   • Bert . zegt:

    Ach meneer Somers ,dat zijn van die afgezaagde Hollandse grapjes ( Tja hoe weet ik nou dat u het bent ? ) Ik heb het voorrecht gehad 3 jaar met Chinezen gewerkt te hebben ,goudeerlijke mensen ,heb ze hoog zitten !

    • & Ernie zegt:

     Excuus, de heer Somers.

    • bokeller zegt:

     Afgezaagd,nu dan een heuse ”Sambal” tip
     tegen wintertenen.

     Hete Surinaamse sambal op je tenen smeren.
     Laat dit een half uur intrekken en indien nodig een paar dagen herhalen.
     Lianne Blom

     siBo

    • Jan A. Somers zegt:

     ” sambal op je tenen smeren” Surinaamse variant op tenenkaas?

    • e.m. zegt:

     @indien nodig een paar dagen herhalen.@

     — Maximaal drie maanden, daarna winti-dokter raadplegen . . .

 4. Boeroeng zegt:

  Bert…… wordpress.com doet vaker moeilijk. Vaste lezers denken dat hun naam automatisch zijn ingevuld bij een reactie en dan heeft wordpress het weer uitgeveegd.
  Je kunt dus niet met zekerheid aannemen dat ‘anoniem’ dezelfde persoon is als van een paar uren geleden.

  Je hebt natuurlijk wel gelijk met dat sambalgrapje. Afgezaagd

  • Ron Geenen zegt:

   Bij het “Beantwoorden” zie je onder het vak met “Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen” Klik op de ruimte waar je email komt en bij mij komt meteen mijn email te voorschijn. enz.
   Pas onder je eigen gegevens kom je als laatste bij “Reactie plaatsen” Kind doet de was toch.

   • Jan A. Somers zegt:

    Ach ja meneer Ron, u heeft gelijk. Maar mij is altijd verteld dat een computer geen fouten maakt. Daarom ben ik een beetje lui. Er zijn tenslotte belangrijkere dingen in het leven om aan te denken. Er zitten zoveel dingen in mijn hoofd dat ik keuzes moet maken.

    • Ron Geenen zegt:

     @ Maar mij is altijd verteld dat een computer geen fouten maakt. @

     Dat klopt als een zwerende vinger. De persoon die de computer bedient, maakt de fout. Een computer bestaat uit een heleboel domme onderdelen, die samen gevoegd, een zeer intelligente machine worden. Hij/zij is een buitengewone huisdier, die precies doet wat de baas hem/haar verteld. Uw computer is de beste robot die er in uw huis is. Op het moment dat u b.v. aan het skypen bent, ontvangt u een email uit een ander deel van de wereld. In mijn geval, terwijl ik deze email aan het tikken ben, lezen diverse mensen mijn website, krijg ik emails binnen en kan ik tegelijk ook naar muziek luisteren via een cd of you-tube. Kan foto’s manipuleren en afdrukken.
     Al deze zaken kan geen ander apparaat in uw of mijn huis doen. Uw computer brengt de wereld in uw huis/flat. En de wereld ligt aan uw voeten. Uw bent blijkbaar met zoveel warrige zaken uit het politieke verleden bezig, dat u gewoon vergeet, dat uw communicatie alleen plaats kan vinden via uw computer.
     Heeft u ooit er aan gedacht een schrijven van een Indo uit Glendora, Californie, te ontvangen?
     Toen ik dat een jaar of 5 geleden goed door had, liet ik door een bevriende IT voor mijn doel, de beste computer bouwen. Zocht de beste onderdelen uit, die beschikbaar waren. Et voila!

    • Loekie zegt:

     Jawel, maar op een dag daar komt een stroomstoring en de hele knappe robot hij niets meer kunnen. En als de storing lang duurt, of blijvend is, dan paniek overal. Niks meer ken, helemaal niks meer ken. Veel mensen dan weer naar school om te leren hoe werkt een pen, hoe werkt een kaartenbak enzovoort. Dan moet Boeroeng een krant maken waarin ook alle brieven uit Glendora afgedrukt worden. Die krant wordt dan gedrukt met hulp van een stoommachine.

    • Ron Geenen zegt:

     Wat stroom storing? Heb in mijn garage een nood-dynamo staan.
     Daarnaast is er tussen mijn computer en het lichtnet (onder mijn bureau) een battery installatie, die er voor zorgt, dat er in de eerste plaats geen fluctuerende stroom naar mijn computer gaat en mocht de stroom uitvallen, dan kan ik nog zeker een half uur doorgaan.

    • e.m. zegt:

     @Die krant wordt dan gedrukt met hulp van een stoommachine.@

     L’histoire se répète, tout d’abord comme une tragédie, après comme une farce*:

     “”Er zijn geen Indo’s meer!””**

     *Karl Marx
     **vrij naar Multatuli

 5. Bert . zegt:

  @Boeroeng ,Ha ha ha Boeroeng nou in dit geval wist ik het 10000% zeker ,ach soedah mr Somers is of wordt 88 jaar mag je best wel enige clementie mee hebben.

 6. Peter van den Broek van die andere generatie zegt:

  Alhoewel Peranakan chinezen een klein deel van de Indonesisch/inheemse bevolking vormen (< 1%) was en is hun economisch belang onevenredig hoog. Al in de koloniale tijd hadden ze als middelmen een belangrijke invloed op het handelswezen. De Nederlanders zagen dit met lede ogen aan en hebben niets gedaan om anti-chineze gevoelens te beteugelen. Ik denk daarbij terug aan de Chinezenmoord of Bataviase Furie (9 tot 11 oktober 1740) waarbij een slachting onder de Chinese bevolking van Batavia in Nederlands-Indië plaatsvond waarbij tussen 5.000 en 10.000 Chinezen door de Europese inwoners, hoofdzakelijk Hollandse kolonisten, van de stad werden vermoord. Dat niet alleen de Indische geschiedenis maar ook daar laat zien dat Chinezen het mikpunt was van onlustgevoelens. Ik heb in het verleden wat gelezen over het vermoorden van Chinezen in de Bersiaptijd, er moet nog ergens een proefschrift rondzwerven of neem nou Patricia Tjiook-Liem, The Chinese from Indonesia in the Netherlands.

  Dat niet alleen, na de oorlog zijn duizenden Chinezen uit Indonesië gevlucht. Ik meen dat er sprake is van meer dan 7.000 Chinezen die b.v.b. naar Nederland vertrokken. het aantal is moeilijk te bepalen aangezien Chinezen niet als etnische minderheid worden behandeld in de statistiek maar ook omdat de positie van de Chinezen vnl in Ned. onduidelijk was: aan Europeanen gelijkgesteld, maar niet meer dan dat of Nederlandse onderdanen gelijk aan d inheems bevolking. En dat was nog maar een begin.

  • Ron H zegt:

   Dank voor deze aanvulling. Maar mij is altijd geleerd dat de peranakans tot een ander etnische groep behoren dan de totok Chinezen.. Bestaat dat onderscheid vandaag de dag nog? Ik kan mij ook voorstellen dat dit meer een sociaal onderscheid is met de daarbij behorende consequenties.
   En voor zover mij bekend werden door de Nederlands Ind. overheid alleen de Japanners aan Europeanen gelijkgesteld

   • Boeroeng zegt:

    Chinezen, Indonesiërs , andere oosterlingen, andere niet-europeanen konden ook gelijkgesteld worden .

    In 1894 werd Ong Kie Hong gelijkgesteld met Europeanen.

    https://ibuko.com/de-familie-ongkiehong/

   • Jan A. Somers zegt:

    Peranakans zijn toch gewoon Indo’s? Maar dan een beetje anders.
    “werden door de Nederlands Ind. overheid alleen de Japanners aan Europeanen gelijkgesteld” Nee, en er werd niets gelijk gesteld. Het gaat in beginsel niet om ‘Europeanen’, maar om een bevolkingsgroep die onderworpen is aan de in Nederland geldende wetten (incl. Indische afwijkingen). (IS, art. 131, (2)). Maar: IS art. 131, (4): Inlanders en Vreemde Oosterlingen zijn bevoegd om, voor zooverre zij niet reeds met de Europeanen aan gemeenschappelijke voorschriften zijn onderworpen, zich in het algemeen of voor eene bepaalde rechtshandeling te onderwerpen aan niet op hen toepasselijke voorschriften van het burgerlijk en handelsrecht der Europeanen. (…). Ongeveer gelijkluidend is ook art. 163 e.v. Bijvoorbeeld: (5) De Gouverneur-Generaal is bevoegd (…) de bepalingen voor Europeanen toepasselijk te verklaren op personen, daaraan niet onderworpen. …. . De Japanners waren aan de bepalingen voor Europeanen onderworpen, als genoegdoening aan de machtigste natie van Azië die al in 1899 geklaagd had dat haar onderdanen tot de overheerste klasse werden gerekend. Maar onder welk recht viel nu een Chinees, die woonachtig op Formosa het Japanse onderdaanschap had verworven, en zich daarna vestigde in Indië? Ook Siamezen, Filippino’s, Turken en Egyptenaren vielen onder Nederlands recht. Maar ook vele Inlanders die op eigen verzoek vielen onder de rechtsregels voor ‘Europeanen’.
    Deze artikelen waren wel aanleiding tot gevoelens van discriminatie. Het ging in dit artikel in beginsel om aanpassing van de rechtstoestand bijvoorbeeld in het bestuur, de rechtspraak en het belastingwezen te verkrijgen aan de onderling verschillende rechtsbehoeften der bevolkingsgroepen. De wettelijke indeling had tot doel degenen die ongeveer dezelfde rechtsbehoeften hadden in een grote groep samen te brengen, maar met de gekozen (rommelige) formulering wilde men alleen maar de schijn wekken van niet te doen wat men wèl deed. Het probleem was dat deze wet zelf niet aangaf wie Europeaan, Inlander of Vreemde Oosterling was. En deze probleemstelling was op zich ook al niet relevant; het ging er bijvoorbeeld niet om òf je Europeaan was, maar of de voor Europeanen geldende regels ook voor jou golden. Zoals bijvoorbeeld wel opging voor o.a. Japanners, maar niet voor Europeanen die zich hadden ‘opgelost’ in de Inlandse bevolking. Staatsrechtgeleerde Van Vollenhoven zocht wel naar aansluiting bij een gezonde pluriforme praktijk ter zake van de verscheidenheid van land en volk zonder achterstelling, maar karakteriseerde de vaak onontwarbare juridische kluwen als een janboel.

  • Jan A. Somers zegt:

   “een belangrijke invloed op het handelswezen.” In Batavia woonden kort na de verovering alleen Javanen voorzover zij in dienst waren van de Compagnie. Uit Bantam terugkerende Javanen werden gewantrouwd, men probeerde Chinezen aan te trekken, zowel ambachtslieden, als om het handelsverkeer te herstellen. Gemakkelijk ging dit niet, Bantam probeerde hun vertrek naar Batavia zoveel mogelijk te dwarsbomen. Eind 1619 woonden er ongeveer 400 waarover een Kapitein-Chinees@ werd benoemd om civiele zaken onder zijn landgenoten af te doen. In artikel 4 van de instructie van 1632 werd aanbevolen dat “Indiaansche natiën vriendelijk getracteerd worden, (…) zonderling de Chineezen, dewelke met alle beleefdheid dienen gewonnen om den handel van dezelve op Batavia meer en meer te doen vermeerderen.” In een missive van 13 september 1635 adviseerden de Heeren-XVII “Batavia van allerhande Indische natiën en bijzonder de Chineezen (…) te doen frequenteren en bewonen.”
   @ “waertoe by de voornaemste Chinesen uyt alle haere naem voorgedragen is eenen genaempt Bencon”. Colenbrander 1921, III, 541. Deze Bencon was een vriend en toe-verlaat van Coen. Blussé 1989, 115. Deze overal in Azië gangbare regeling heeft veel weg van exterritorialiteit. Op 1 november 1632 bedroeg het aantal Chinezen in de stad 1702 mannen, 554 vrouwen en 134 kinderen. Mac Leod 1927, I, 336.
   Nederburgh 1923, 11. Naderhand kwamen de Chinezen als woekeraars en smokkelaars van opium in een kwade reuk te staan. Brokx 1925, 5-6, 14-15. De wrijving tussen de Nederlanders en de Chinezen werd mede veroorzaakt doordat de hard werkende Chi-nezen spoedig in de plaatselijke economie de overhand kregen. Blussé 1989, 114-124.

 7. Bert . zegt:

  @Boeroeng ,Tja die zin klopt NIET “” Ja ,en als hij jou zijn honorarium voorlegt ,zegt hij er glimlachend (BIJ) dat ontbreekt ! sambal bij ? Kijk het zou ook zomaar Toby de Brouwer kunnen zijn ,die schreef hier eens “” Anoniem?”” Nee hoor ik ben Toby de Brouwer ! Ik kwam niet meer bij van het lachen .Ach Boeroeng jij weet wie die afzender is ,ik niet ( met zekerheid) maar dhr Somers was de eerste verdachte.tja en als “” Rasechte Indo “” denk ik rechtlijnig dat is de verdachte hij moet hangen .

  • Boeroeng zegt:

   Rondhangen mag…… aan galgjes hangen niet zo..

   • Bert . zegt:

    @Boeroeng :Helemaal waar ,betoel ,een psycholoog zei eens tegen mij “” U bent rechtlijnig ,u denkt zwart wit “” Ja zei ik ken ik ook niks aan doen ,ben als Indo geboren ,zei die psycholoog “” ach kasian u bent gepardonneerd ! “”

    • bokeller zegt:

     Mss.wel ‘ns gehoord van
     Chinese weerbaarheidskorpsen
     de Po An Tui,na de oorlog in leven
     geroepen om de Chinese wijken te
     beschermen.
     Wapens /kleding van het Knil en een
     klein wapenschild als herkenning.
     Anders waren er meer doden onder
     hun gevallen.
     siBo

    • Peter van den Broek van die andere generatie zegt:

     Schot in de roos Heer Keller. Er waren PAT (Po An Tui) weerkorpsen in bvb Medan, Batavia en ook Soerabaja, vaak door de Nederlandse autoriteiten bewapend. Opmerkelijk is dat de PAT in Medan gesteund werd door de Chinese Consul aldaar. In Batavia was een soort centraal Comité voor PAT ingesteld. Hadden Indo-Europeanen ook zulke weerbaarheidskorpsen, aangezien zij toch ook mikpunt waren van het Bersiap-geweld?

    • Jan A. Somers zegt:

     ” ook Soerabaja, vaak door de Nederlandse autoriteiten bewapend” Van Soerabaja is me dat niet bekend. Daar waren overigens(uiteraard) in de bersiap geen Nederlandse autoriteiten. En ook geen Nederlandse korpsen. In Soerabaja waren overigens nogal wat (totok) Nederlanders al uit de kampen terug gekeerd, het geweld was niet alleen tegen Indo’s gericht!

    • Peter van den Broek van die andere generatie zegt:

     Dhr Somers. Er zitten 4 pertinente fouten/veronderstellingen in Uw verhaal. Kunt U aangeven welke en enige bewering juist is?

    • Jan A. Somers zegt:

     Welke? U weet het. Ik niet. Ik schrijf alleen op wat ik meen te weten. Niet hijgerig.

 8. bokeller zegt:

  Effe nog een kleine aanvulling
  In het KNIL waren ook Chinezen en
  helaas ook gesneuvelden,die wel als
  Chinees soldaat werden genoemd.
  Sterker nog één van mijn slapies
  was een Chinees Jan Bok.
  siBo

 9. bokeller zegt:

  Heer van den Broek,
  Als Knil-soldaat in Medan had ik weleens te maken
  met de P.A.Ten niet alleen op het militair vlak,
  maar ook Chineze films bekijken en het lekkers
  dat dan rond gaat.
  ER waren soms wel taal problemen.
  siBo

  • bokeller zegt:

   .Voor de puzzelaars,hier vele gegevens,
   Ik wist bijv niets van geïnterneerde Indonesische
   schepelingen in Australie gedurende de oorlog.
   etc-etc
   siBo
   https://documents.mx/documents/dutch-archives-nefis-ww2-records.html

   • Peter van den Broek van die andere generatie zegt:

    Lou de Jong beschrijft in deel 11C, blz 124 de situatie van de Indonesiers in Australië http://loe.niod.knaw.nl/grijswaarden/De-Jong_Koninkrijk_deel-11c_bw.pdf

    De Indonesiërs in Australië
    Kort voor en na de val van Indië omstreeks tweeduizend Indonesische zeelieden op diverse schepen, hoofdzakelijk schepen van de KPM, in Australische havens aankwamen, dat die zeelieden zich ontheemd voelden, dat zij, mede onder invloed van Australische vakbondsleiders, GELIJKE behandeling met de andere opvarenden eisten en dat het, toen hun eisen waren afgewezen, begin april ’42 tot grote stakingen kwam, waarna bijna zevenhonderd stakers via diverse gevangenissen in het interneringskamp Cowra werden opge sloten.

    Die zeelieden waren in Australië niet de enige Indonesiërs. Twee kleine groepen bleken zich in en bij Mackay te bevinden, benoorden Brisbane—Javaanse arbeiders die kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog mèt hun gezinnen voor een tijdelijk verblijf in Australië waren toegelaten waar zij een spoorweg moesten aanleggen. Dan waren er Indonesische schepelingen aan boord van de eenheden van de Koninklijke Marine die in Australië aankwamen, en Indonesische militairen in de twee eerder vermelde compagnieën van het Knil. Later kwamen daar nog groepen bij: een groep Javanen van het Franse eiland Nieuw-Caledonië (daar werkten voor de oorlog in tinmij nen ca. zevenduizend Javaanse arbeiders die hun gezinnen bij zich hadden), Indonesische ex-Knil-militairen die als heiho’s (hulpsoldaten) in ’44 op en bij het noorden van Nederlands-Nieuw-Guinea waren aangetroffen en die in eerste instantie in Australië aan het Knil werden toegevoegd, een groep Indonesiërs die begin ’45 op Luzon werd bevrijd,….

    ……en voorts als vermoedelijk grootste groep de geïnterneerden van Boven Digoel: bijna driehonderd mannelijke gedeporteerden die in juni ’43 mèt de ruim tweehonderd gezinsleden die zich bij hen bevonden, naar Australië werden overgebracht, waar de meesten een half jaar later in vrijheid werden gesteld (sic).

    Opmerking: Wat ik nooit begrepen heb is dat de Nederlands-Indische autoriteiten weliswaar de oproerkraaiers uit Boven.Digoel naar Australie versleepten, maar waarom ze dan niet de belangrijkste nationalisten zoals Sukarno e.d. naar Australie versleept hebben.
    Dat had toch veel voor de hand gelegen en meer zin gehad. Nee, kostbare scheepsruimte en bemanning werden gereserveerd voor die gevaarlijke misdadigers uit Boven-Digoel. Gelukkig is dat schip i.t.t. het Ms.Van Imhoff niet door de Japanners gebombardeerd. Wanorde en chaos was helemaal compleet, een kenmerkende en Nederlandse situatie zowel aan het begin van deze oorlog als aan het begin van de dékolonisatie-oorlog.

 10. J zegt:

  Helemaal mee eens, de NL regering is erg ondankbaar tegenover de groepen die aan onze kant stonden, of het nu onze elitesoldaten uit Ambon waren, de Chinezen, of de Europeaan/Indische groep!

 11. Wal Suparmo zegt:

  Historicus GIEBELS heedt gescheven dat Sukarno een request heeft in gedient aan de Resident van Benkoelen, voor de GG.Dat hij ook naar Ausrtalia zou willen geevacueerd worden . Het antwoort is dat nautruurlijk negatief omat hij een inlander is .De brief is in hrt Rijks Archief in Holland.Anders was er GEEN PROCLAMATIE.

 12. De Indonesische Regering had ooit een verbod uitgegeven dat de Chinesen niet in de districkten en afdelingen mogen handel drijven en wonen.Dus alleen maar in grote steden wat een exodus was geworden van een paar millioen Chinesen uit Indonesia. China had zelf boten gestuurt om hun optehalen.Maar helaas de geen TOTOK CHINESEN maar de INDO Chinees die een goed en vrij leven hadden kunnen niet in China onder di Communstische regering leven(niet ‘KRASAN’).De vrouwen moesten unieforme blauwe broeken dragen en moesten opstaat of in landerijen werken en de mannen in de fabrieken.90% willen terug naar Indonesia en velen hadden erg duur betaald aan de corrupte ambtenaaren van de Immigratie dienst om weer naar Indonesia erug tekeren.Een gedeelte van hondrd duizenden die niet kunnen betalen zijn naar Hongkong of Macao gevlucht dat op dat ogenblik nog onder koloniale beheer was van de Engelsen en Portugesen.Wal Suparmo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.