Een gesprek met Peter van Dongen

Foto’s, film en verslag van Elmi
Zondag 18 februari interviewde journalist Ricci Scheldwacht tekenaar Peter van Dongen over zijn beeldroman Familieziek. Dit was in boekhandel van Stockum, Spui, Den Haag:

Voor ‘Familieziek’ bewerkte Peter van Dongen de gelijknamige roman van Adriaan van Dis tot een beeldroman. 9,5 jaar heeft dit project geduurd. Het verhaal gaat over een Indisch gezin, getekend door de oorlog, dat probeert te aarden in het Holland van de jaren vijftig. Zowel de familie van van Dis als van Peter van Dongen zelf heeft model gestaan. De oma van van Dongen ging met haar 3 dochters (één ervan is de moeder van van Dongen) naar Nederland. Ook de moeder van van Dis kwam met 3 dochters naar Nederland. De mannen van beide vrouwen zijn in de oorlog omgekomen. Net als met veel andere Indische families zijn er raakvlakken.
De zussen fluisteren achter het gordijn over hun geheimen. De vader, gebrand op rechtsherstel, bereidt zijn zoon voor op een nieuw gevaar: de Russen! Te midden van dit alles vindt de jongen troost bij zijn schaduwbroertje, wiens aanwezigheid hij voelt maar over wie nooit gesproken mag worden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.