Leidt een gedeeld verleden tot een gedeelde toekomst?

Joty ter Kulve spijt het dat de NRC een opiniestuk
van haar hand ingekort publiceerde van de week.

Hieronder haar volledige tekst.

Leidt een gedeeld verleden tot een gedeelde toekomst?
In het weekblad Elsevier stond een interessant artikel over de heer Lunshof, hoofdredacteur van Elsevier vlak na de Tweede Wereldoorlog.
De heer Lunshof was, samen met o.a. Soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema, van plan de Nederlandse regering in 1947 te gijzelen omdat hij zich niet kon neerleggen bij het Akkoord van Linggajati, waarin Indonesië de jure onafhankelijkheid werd beloofd.
Onze Soldaat van Oranje, geboren in het voormalige Nederlands-Indië en Nederlands bekendste verzetsheld, vocht in de koloniale oorlog aan de kant van de Nederlanders. Hoe vreemd kan het lopen. De ene vrijheidsstrijder tegenover de andere.

Ik belde een oude studievriendin van de Universiteit van Utrecht. Beiden waren we in 1947 vanuit Nederlands-Indië in Nederland aangekomen. We hadden er altijd gewoond en met onze families de Japanse concentratiekampen overleefd. Haar vader, Dr. P.J. Koets, was voor Wereldoorlog II Directeur van het Kabinet van Luitenant-Generaal Van Mook en na zijn migratie naar Nederland hoofdredacteur van het Parool, wethouder en locoburgemeester van Amsterdam.
De heren Lunshof en Koets vertegenwoordigden twee werelden en waren met name verdeeld over de toekomst van Indonesië en de toekomst van Nederland en de wereld.

‘Zo was het toen en zo is het nu’ dacht ik na het lezen van het artikel van de heer Otto Sinke in NRC vorige week over de dekolonisatie en gruwelijkheden van de oorlog. ‘Zouden 17 miljoen Nederlanders en 250 miljoen Indonesiërs ook verder kunnen zonder wederzijdse schuldbekentenissen en excuses?’ vroeg ik mij bij het lezen van het artikel af.
En meteen daarna: ‘Door welke Indonesische instituten wordt dit Nederlandse project gedragen? En welke Indonesische historici heeft de Indonesische regering aan haar zijde bij dit Nederlandse initiatief?’
Ik respecteer de historici die zich hierbij zo betrokken voelen en hoop dat deze initiatieven weer nieuwe deuren openen voor de toekomst. Alhoewel Nederland voor Indonesië één van de landen binnen een hele grote wereld is, zijn de verhoudingen tussen Indonesië en Nederland uitstekend. Mede door de cultuurhistorische en economische verstrengeling.
A shared past leads to a shared future
Laten we dat zo houden in een wereld waar veel mensen en veel landen het zwaar te verduren hebben.

Joty ter Kulve
Wassenaar september 2017

Dit bericht werd geplaatst in Gast Pikirans. Bookmark de permalink .

8 reacties op Leidt een gedeeld verleden tot een gedeelde toekomst?

 1. Boeroeng zegt:

  Ik haak in op wat mevrouw ter Kulve schreef
  “…‘Door welke Indonesische instituten wordt dit Nederlandse project gedragen? En welke Indonesische historici heeft de Indonesische regering aan haar zijde bij dit Nederlandse initiatief?’…..”
  Het is geen gezamenlijk project van de twee overheden.
  De Indonesische overheid is geen partij in dit project.

  In een interview met een Indonesische krant reageert Ireen Hoogenboom op een aantal bezwaren tegen het onderzoek. Ireen Hoogenboom is een van de onderzoekers
  http://www.ind45-50.org/node/23

  Er zijn drie Nederlandse instellingen die dit onderzoek gaan uitvoeren: het KITLV, het NIOD en ook het NIMH. Zij verklaren samen te werken met betrokken Indonesische onderzoekers maar niet met de Indonesische regering. “Het is geen onderzoek tussen twee overheden, het zal enkel plaatsvinden op academisch niveau,” aldus Ireen.

  Voor dit project dat 4.1 miljoen euro gaat kosten zal het Nederlandse team samenwerken met onderzoekers van de Gadjah Mada Universiteit (UGM). Zij hebben de mogelijkheid om zelf onderzoekers te selecteren.

  http://historibersama.com/vertalingen/2017-2/nederlandse-onderzoekster-reageert-detiknews/?lang=nl

  • Jan A. Somers zegt:

   “De Indonesische overheid is geen partij in dit project.” En de Nederlandse overheid ook niet: “het zal enkel plaatsvinden op academisch niveau,” aldus Ireen.”

 2. Henk Harcksen zegt:

  Dank voor de volledige tekst. Een ingekort opiniestuk. Heeft de NRC mevrouw ter Kulve vooraf ingelicht ? NRC en kwaliteitskrant kunnen in dit geval niet meer in een adem genoemd worden.

 3. Boeroeng zegt:

  Tot de komst van de Japanners in 1942 stond het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen op een centraal plein in het toenmalige Batavia. Coen was de eerste gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. In 1621 liet hij bijna vijftienduizend bewoners van de Banda-eilanden doden ter verdediging van het handelsmonopolie van de VOC. Toch kent men hem in Indonesië ook als degene die de stad Batavia, het huidige Jakarta, stichtte. Het geeft een dualiteit aan die in Nederland tot hevig gepolariseerde debatten leidt over goed en fout, over slachtoffer- en daderschap Java Post

 4. Boeroeng zegt:

  Onderzoek oorlogsmisdaden Indonesië
  zondag 1 oktober 2017, 19:03 uur

  Indonesische historici hebben grote twijfels bij de opzet van het door Nederland gestarte onderzoek naar het koloniale verleden in Indonesië. In die opzet staat dat Nederland en Indonesië gezamenlijk en in dialoog onderzoek zullen gaan doen, maar de Indonesische historici die aan dat onderzoek hun medewerking hebben verleend, zeggen dat het verschil in visie op het verleden tussen Nederland en Indonesië zo groot is dat het gedoemd is te mislukken.

  Luister naar Reporter Radio van NPO Radio 1

  • Boeroeng zegt:

   Waarom zou het excessenonderzoek gedoemd zijn te mislukken ?
   Men kan toch verwachten dat professionele onderzoekers in staat zijn meer details te vinden en hun verworven nieuwe inzichten goed op papier te zetten .
   Het is jammer dat men zo weinig medewerking krijgt van Indonesische onderzoekers.
   Maar ook met die beperkte hulp kan men ver komen.

   Het is verder onhandig te streven naar één gemeenschappelijk visie van Indonesiërs en Nederlanders.
   Historici kunnen streven naar meer contact en dialoog met elkaar. Maar dat moet niet de eerste doelstelling zijn van dit onderzoek. En ook na dit onderzoek moet soortgelijke dialogen en samenwerking doorgaan.

   Wie altijd een voorstander was van meer bewustzijn in Nederland over de eigen geschiedenis, de koloniale geschiedenis en mn de excessen van 1945-1950 moet gewoon vóór dit onderzoek zijn. Anders ben je ongeloofwaardig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.