Nederlands-Indië: de onbetaalde rekening 

© Nelly

Peggy Stein:
Het betreft een morele eenmalige toekenning en het Kabinet Rutte II sluit de eerder overledenen uit. Ook hun weduwen en hun kinderen wordt de pas afgesneden naar een ‘morele’ uitkering van dat salaris. Dit laatste én de minimale toekenning van de Regering levert nóg meer leed op dan de instanties zich realiseren. Hoe hard kan de wereld zijn.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

86 reacties op Nederlands-Indië: de onbetaalde rekening 

 1. Anoniem zegt:

  Hoe hard kan de wereld zijn? Kijk naar Holland
  Cap – uit het verre Westen.

 2. Robert zegt:

  Een weinig geld kan veel vuil dekken en bindt de mond toe denken de geldduivels,brandkastridders ,paneelkrakers en schuimers aan het Binnenhof. De dieven en de leugenaars wonen onder een dak in het roversnest aan het Binnenhof.

  • e.m. zegt:

   Ja, de Spanjaarden willen ook nog steeds dat Nederland over de brug komt vanwege de botervloot en het tafelzilver. Maken op hun beurt onze demissionaire Minister van Financiën Ir. J.R.V.A. Dijsselbloem (geb. 1966) voor alles en nog wat uit.

   • Robert zegt:

    Nederland over de brug komen? Er is geen brug, alleen maar een beerput.

    • e.m. zegt:

     De Zeelandbrug was anders gedurende een langere tijd de langste brug ter wereld. Waar een klein land groot in kan zijn . . .

     Beerput? Tja … was dat in Indië al niet zo; welke Indo/Indische Nederlander wil z’n handen nu vuilmaken aan een beerput ?

    • Loekie zegt:

     Langste brug van Europa, niet van de wereld.

    • e.m. zegt:

     I stand corrected !

    • Jan A. Somers zegt:

     Nog veel erger! Die brug stond pas over vele jaren op de rijksbegroting in het rijkswegennet.. Maar de provincie begon er maar zelf aan. Wel betaald via tolgeld, maar alles kost toch geld? Ik vond het onderdoor varen mooier dan er over heen rijen.

   • Cezar zegt:

    Was dat niet typisch Nederlands, wat Dijsselbloem deed? “Met de vinger wijzen?”

    • Indisch4ever zegt:

     is ook typisch amerikaans, duits, italiaans, braziliaans.. you name it.

    • e.m. zegt:

     Als het al om wijzen zou gaan, dan vooral naar zichzelf (lees: Nederland). Het kabinet Rutte II stond volledig in het teken van het terugbrengen van de staatsschuld naar 60% en het begrotingstekort weer op de 3%-norm te krijgen.

     Om dat te bewerkstelligen heeft Dijsselbloem in Rutte II maar liefst 55 miljard euro moeten bezuinigen. Slechts één keer raden op wiens bordje de daartoe te nemen harde maatregelen terecht kwamen (tip: niet op die van Spaanse, Portugese, Griekse of Italiaanse huishoudens).

     Maar Nederland is daardoor wel één van de vijf landen die zich aan de Europese begrotingsregels houdt.

     Geen wonder dat een zwaargewicht als de Duitse Minister van Financiën Dr. Wolfgang Schäubele (CDU) zich hooglijk heeft verbaasd, dat met name Zuid-Europese landen, Spanje voorop, zich zo hebben opgewonden over Dijsselsbloem’s woorden:

     “”Als Sozialdemokrat halte ich Solidarität für äußerst wichtig. Aber wer sie einfordert, hat auch Pflichten. Ich kann nicht mein ganzes Geld für Schnaps und Frauen ausgeben und anschließend Sie um Ihre Unterstützung bitten. Dieses Prinzip gilt auf persönlicher, lokaler, nationaler und eben auch auf europäischer Ebene.“”

     — Komt overigens ook vaak voor in reacties op I4E. Men gaat voorbij aan de kern en vervolgens struikelt men over wat juist het minst belangrijk is.

    • Ron zegt:

     Ik las net wat die goede man had gezegd. En dat doe je niet in zo’n functie. Doe je het wel, dan loop je risico, dat je het over je heen krijgt. Vermoedelijk heeft hij dan ook zijn verontschuldiging moeten geven. Het alles mogen zeggen mentaliteit kan wel eens verkeert uitvallen.

    • Jan A. Somers zegt:

     Ik weet het niet zeker, maar ik dacht dat de Eurogroep, onder voorzitterschap van de heer Dijsselbloem, een akkoord heeft bereikt met Griekenland(??). Als er een nieuwe regering zou zijn, zou Dijsselbloem geen lid meer van die groep mogen zijn. Hij had dus niks te verliezen. Maar dit is nu een complottheorie van mijzelf. (ben ik niet zo goed in).

    • Ron zegt:

     “Drank en vrouwen!”

    • e.m. zegt:

     De anticlimax in het debat was nog groter dan de Griekse staatsschuld

     Zijn aftreden was geëist, zelfs door zijn sociaal-democratische partijgenoten in het Europees Parlement. Maar toen Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem zich donderdag kwam verantwoorden, was alles plots vergeven.

     http://www.volkskrant.nl/binnenland/dijsselbloems-aftreden-werd-geeist-maar-plots-is-schnaps-und-frauen-hem-vergeven~a4491197/

 3. rob beckman lapre zegt:

  Op 17/12/2015 schreef ik op deze site een reaktie over “resterende (forse)bedragen van Het Tractaat van Wassenaatr(1966)” Ondanks dat ik meende dat er nog honderden millioenen euros in de Staatskas -na uitbetaling “Het Gebaar”-over zouden zijn.Meen ik dat,EN de NL regering nog gigantische bedragen van de Republik Indonesia tegoed heeft door onteigening (“nationalisati”)van Nederlandse bezittingen -JavascheBank, Nederlandse Handels Mij., Hollandse Beton Mij., Borsumij, BPM, Staats Spoor, electriciteits bedrijf Aniem.Nieuwe berekeningen,waarbij het begrip “compounded interest”(rente-op-rente-op rente)werd gebruikt,leverde een totaal bedrag van meer dan 3,575,000,000 euro’s op wat de 689 millioen(harde)NL guldens in 1966,eind 2015 waard waren.Na uitbetaling van “Het Gebaar” (159 millioen euros)zou -als mijn rekenmachine het doet-nog tenminste 3,416 millioen euros in de Staatskas zitten.Was dat geld bedoeld om de genationaliseerde bedrijven schadeloos te stellen?Zo ja,waarom zwijgt onze regering in alle talen? Was 689 millioen guldens niet “aan de zuinige kant”?

 4. ellen zegt:

  Laten wij alsjeblieft de claim m.b.t. het Traktaat van Wassenaar overlaten aan de organisatie die er verstand van heeft. Anders komen er weer onterechte speculaties en acties, en petities, die nergens op slaan. Het Traktaat van Wassenaar was ergens een kwijtschelding van schuld aan Indonesie. De – verminderde – Indonesische herstelbetalingen waren bestemd – als schadevergoeding – voor de onteigening van Nederlandse bedrijven na Zwarte Sinterklaas (december 1957). En alleen de gevluchte gezinnen tussen 1 december 1957 en 1 september 1962 komen in aanmerking voor een schadevergoeding. Zij moesten vluchten met achterlating van al hun bezittingen en konden ook geen vendutie (openbare verkoping) houden.

 5. Jan A. Somers zegt:

  Ik heb weinig verstand van dit soort financiële zaken. Maar ik scharrelde juist in wat vergeelde en aangevreten afrekeningen van mijn vader: NHM, agentschap Soerabaja 7 mei 1946: saldo op 1 januari 1942 ƒ3.835, 48, rente ƒ9,40. Overgeschreven naar Vlissingen, incl. beleggingsdepot: Over dat depot kwam er een opmerking bij dat deze in Bandoeng in een speciale oorlogskluis ondergebracht (…) dat deze effecten tot op heden nog intact zijn. Ministerie van Marine: 8 september 1947: Eigendommen (uitrusting) door oorlogshandelingen verloren gegaan: ƒ793,60. Ministerie van Binnenlandse Zaken 3 november 1981: Uitkeringswet enz. ƒ 7500,–. Aangemerkt als Indisch Oorlogsslachtoffer ( 10 november 1954: ƒ8700,–. Daarnaast nog wat ‘klein spul’. Ik snap het niet allemaal, maar behalve het niet uitgekeerde salaris van de bezetting is er toch het een en ander gebeurd. Wel heeft mijn vader altijd ogen en oren opengehouden en tijdig gereageerd. En op de hoogte gehouden door zijn ‘vakbond’.

  • Jan A. Somers zegt:

   ff vergeten: De herstelbetalingen aan de genoemde maatschappijen hebben niets met de Indische slachtoffers te maken. Dat is een zaak van die maatschappijen.

 6. rob beckman lapre zegt:

  Las ergens een reaktie “I stand corrected”.Moet die zin ook(terecht)op mijn verwijderde reaktie van Ellen(08/04/017) van toepassing verklaren.Lees misschien over zaken,en zie verbanden,die zelfs onze politici niet kunnen/wil;en zien.Basic issue hier;Grootgebracht met begrippen als (ongebroken)Trouw,en (onafgebroken)plichtsbetrachting t.a.v.mijn Souverein,Patria,ons volkslied,en de driekleur,komen deze (ongewenste)reakties naar boven.Sorry folks: inderdaad “I DO stand corrected”,Rob

 7. Huib Otto zegt:

  Kreeg van mijn zus uit Amerika een mailtje over een artikel in de Amerikaanse media dat Jeroen Kinderdief zijn belastinginspecteurs naar de kleedjesmarkten tijdens Koningsdag gaat sturen om cash 21% BTW te incasseren.
  Geld dat broodnodig is voor vervoer en huisvesting van vluchtelingen zo schijnt hij te hebben gezegd..

  • Indisch4ever zegt:

   Huib, dit lijkt me nepnieuws.

   • Jan A. Somers zegt:

    Modern woord, I4E gaat met zijn/haar tijd mee!

    • e.m. zegt:

     In Amerika zeggen ze, dacht ik ‘foxnews’. Mogelijk afgeleid van Aesop’s ‘The Fox and the crow’. Not sure tho’ . . .

    • Arthur Olive zegt:

     In Amerika zeggen ze Fake news.
     Foxnews is recht leunend nieuws en meer mensen luisteren er naar dan alle andere gecombineerd. Men krijgt nieuws die zowel pro als anti Trump is.
     Als Trump vandaag op water loopt dan krijg je van die andere stations morgen te horen dat hij niet kan zwemmen.

    • e.m. zegt:

     ‘Foxnews’ is dan toch van dat Trump vandaag op water heeft gelopen ! Wat is daar dan ‘fake’ aan ?

    • Arthur Olive zegt:

     Fake news is wanneer de Obama administratie zegt dat er geen chemical bommen meer zijn in Syrie nadat Obama een redline had aangekondigd. Heus waar, de Russen en Assad hadden hem dat gezegd.

    • e.m. zegt:

     @Heus waar, de Russen en Assad hadden hem dat gezegd.@

     — Als dat echt wordt geloofd, dan moet ik waarlijk Fox News een compliment maken.

     Hier in Nederland weten we beter, namelijk dat dat op gezag was van de VN-OPCW-missie onder de strenge leiding van niemand minder dan de Nederlandse diplomate Sigrid A.M. Kaag.

     *Verenigde Naties- Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons**
     **vert. Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens

    • Arthur Olive zegt:

     Pak E.M.
     Ik had het niet over wat men geloofde op Fox News maar ik had het over wat de Obama administratie ons wilde laten geloven.
     Susan Rice was Obama’s national security advisor en John Kerry was zijn Secretary of State. Ze zouden niets hebben gezegd zonder de goedkeuring van Obama en als hij dat niet goed had gekeurd dan zou er een retraction zijn.
     Remember de leugens van Rice waar ze 5 keer op tv een video de oorzaak gaf van de moord op de Amerikaanse ambasadeur in Lybia.
     Op jan 2017 vertelde ze dat er geen chemical weapons in Syrie meer waren door toedoen van diplomacy en dat daarom het niet nodig was voor Obama om aktie te nemen na zijn “Redline” waarschuwing.
     Het zelfde heeft John Kerry gezegd in 2013.
     U zult hier waarschijnlijk niets van gehoord te hebben want u kijkt niet naar Fox News.
     Op Google kunt u dit alles lezen met het typen van Susan Rice, John Kerry, Obama,Chemical weapons.

    • e.m. zegt:

     @Pak Arthur Olive zegt: 10 april 2017 om 01:17 Ik had het niet over wat men geloofde op Fox News maar ik had het over wat de Obama administratie ons wilde laten geloven.@

     — Dag Pak Olive, u schreef toch echt in eerste instantie @Pak Arthur Olive zegt: 9 april 2017 om 18:31 Fake news is wanneer de Obama administratie zegt dat er geen chemical bommen meer zijn in Syrie nadat Obama een redline had aangekondigd. Heus waar, de Russen en Assad hadden hem dat gezegd.@

     — U geeft in uw navolgende reactie al antwoord op de vraag ‘hoe, waar en van wie hebt u dit dan vernomen, Pak Olive?’ Daarbij hebt u gelijk, ja … ik kijk en luister vanuit mijn sociaal-maatschappelijke beleving inderdaad niet (graag) naar -no offence intended- red neck-like ultra-rechts reactionaire brainwash voor goedgelovigen casu quo een intern vrouwonvriendelijke broadcasting system. Vandaar ook mijn neutraal objectieve verwijzing naar de UN-OPCW-mission onder de bezielende leiding van de Nederlandse VN-diplomate Mevr. Kaag.

     Dat u vindt dat dit niet in uw kraam te pas komt, is overigens uw goed recht. En dat u in uw vervolg van @10 april 2017 om 01:17@ naast Obama, Susan Rice en John Kerry erbij haalt, blijft ook uw goed recht, maar de relevantie daarvan ontgaat mij.

     Het verbaast dan ook geenszins, dat u bijvoorbeeld niet adviseert om, pak ‘m beet op United Nations Security Council atau Fact Finding Mission Reports van de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons te googelen.

     Maar even goeie vrienden hoor, Pak Olive. Ik wens u dan ook een goede start van de nieuwe week !

    • Jan A. Somers zegt:

     Zo’n commissie heeft nauwelijks vrijheid en moet altijd beleefd blijven. Vragen stellen en antwoorden opschrijven. Jammer, maar zo is het nou eenmaal met soevereine landen als Syrië. Het enige wat je goed moet proberen te doen is die vragen en antwoorden te controleren op consistentie. Die commissie was toentertijd overigens een Nederlands initiatief. Bij TNO in Rijswijk werd hard en goed gewerkt aan waarschuwingsmethoden voor gifgasaanvallen. De directeur, de heer Ooms, was er internationaal heel druk mee en heeft zo de VN meegekregen. Maar de landen waar het om ging vonden dat niet leuk en vertelden dat ze soeverein waren. Niet alleen Syrië hoor, ook Amerika, Engeland Frankrijk e.d. Het enige wat die commissie verder kan doen is internationaal blijven je mond open doen. Shaming heet dat geloof ik.

   • Tolol zegt:

    @Indisch4ever Nee hoor heb ik ook gehoord die kabar angin.Die kindertjes ook die van 3 en 4 jaar moeten 21 % BTW betalen + 21% milieubelasting+21% Toeristenbelasting en die resterende 37% is Kinderbelasting en als ze gaan huilen krijgen ze nog een lel toe !

   • Huib Otto zegt:

    Boeroeng, daarom heb ik er ook iets over gezegd om reacties uit te lokken.
    Maar ik heb je het bericht maar gemaild zodat je het verder kan natrekken.
    Zal wel een 1 april grap zijn van iemand van het EU parlement uit Italie, Portugal of Griekenland.

 8. Jan A. Somers zegt:

  Hierboven staat: DE onbetaalde rekening. Eén rekening? Welke? Voor mij is het zo langzamerhand echt Indisch Verdriet geworden. Ik weet dan niet over welke rekening(en) men spreekt. U wel? Waarom noemt men die kindjes niet bij naam? Stuk voor stuk. Met het daarmee gemoeide geld? Niet over de betalingen voor nationalisaties, dat is voor genationaliseerde bedrijven, niet voor onze sinjo’s en nonnies. Niet voor de Javasche Bank, dat is voor de basis van het betalingsverkeer en de staatsschuld. Niet voor onze sinjo’s en nonnies. Al die andere rekeningen misschien wel. Maar dan wel stuk voor stuk noemen. Met normale Nederlandse namen, geen backpay, dat kan je voor heel veel dingen gebruiken. Gewoon achterstallige salarissen. En al die andere dingen. Ik zag in de oude stukken van mijn vader het een en ander langskomen. Leuk dat geld, maar precies voor wat? Ben ik nou zo’n financiële minkukel?

  • PLemon zegt:

   @Hr JS “. ..onbetaald…maar precies voor wat”

   Er wordt selectief wel betaald…de vRijn backpay…maar door de vervaldatum bepaling vallen en vielen nabestaanden buiten de boot.Virtueel bleef er voor de rechthebbende en zijn erfgenamen dan een rekening openstaan zonder betaling.

   Er wordt gezien het relatief lage uitkeringsbedrag moreel een schuld vereffend maar door de mitsen en maren blijven dan vele onbetaald.

   *** PStein: ‘De rest is overleden. Het betreft een morele eenmalige toekenning en het Kabinet Rutte II sluit de eerder overledenen uit. Ook hun weduwen en hun kinderen wordt de pas afgesneden naar een ‘morele’ uitkering van dat salaris. ‘

   • Robert zegt:

    De rest van de “morele uitkering” wordt onder de brandkastridders van het Binnenhof verdeeld.

    • Jan A. Somers zegt:

     Heeft u dat in de Handelingen gelezen? Ik denk waarschijnlijk een in de Indische gemeenschap populaire complottheorie. Of modern: nepnieuws.

 9. Mas Rob zegt:

  Ik durf het haast niet te vragen, maar op het gevaar af voor oliedom te worden versleten vraag ik het toch: ben ik nu de enige die weinig begrijpt van delen van het stuk van mevrouw Stein?

  Een voorbeeld
  “Een groot dilemma deed zich namelijk al jaren voor. De angst dat u uw onderneming in Nederlands-Indië zou kwijtraken én het behoud van uw wereldpositie in Handel.

  Nederland had een dagelijkse behoefte aan zekerheidsstelling en groei. Aan een bruisende handel. En niet alleen Nederland had behoefte aan een kapitale grootmacht. Ook de zogenaamde partners én de communisten. Ik hoef u niet uit te leggen wat er op het spel stond. Dat heeft u zelf heel goed bijgehouden en steeds geagendeerd in Den Haag, in Londen en Washington.”

  • Loekie zegt:

   U bent niet oliedom. Mw. Stein, net als vele anderen, is gelijk een kokkin die de camera’s op zich gericht weet en met veel woorden (die als uitleg zijn bedoeld) van alles in een pan dondert en zegt dat zij bezig is met een overheerlijk authentiek gerecht voor een groot gezelschap. Tot slot wordt gezegd dat alles is na te lezen op haar site.
   Nou nou nou, zeggen sommigen, die kan koken, die heeft er verstand van. Anderen weten dat zij maar wat heeft gedaan, genietend van de aandacht die de camera’s haar zullen geven. En daar ging het om: je doet wat, maakt niet uit wat en je vraagt aandacht….voor jezelf.

  • PLemon zegt:

   @Hr Mas Rob ” weinig begrijpt van delen vh stuk…’

   In die tekstfragmenten veronderstelt de auteur van de lezer al kennis van zaken te hebben cq een ‘ ingewijde ‘ te zijn. Soms zijn ze wel eens te cryptisch 😉
   Ws verwijst mw Stein naar deze periode :

   *** Onder de leus “Indië verloren, rampspoed geboren” werd door de regeringen Beel en Drees een koloniale oorlog gevoerd tegen een volk dat na eeuwen overheersing baas in eigen land wilde zijn.

   Volgens sommigen was behoud van de kolonie nodig vanwege de status. Nederland zonder Indië zou degraderen, niet meer zijn dan een grote boerderij aan de Noordzee, in de rij der volkeren op een lijn gesteld worden met het onaanzienlijke Denemarken.
   https://books.google.nl/books?id=zbjNAgAAQBAJ&pg=PT100&lpg=PT100&dq=indi%C3%AB+verloren+rampspoed+geboren+betekenis&source=bl&ots=zOJX2YoeIu&sig=NXb6IhsCT7PcpwFIM6f_7vbDY6Q&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwizq9iXypnTAhWHvRoKHZDjBnk4ChDoAQhAMBE#v=onepage&q=indi%C3%AB%20verloren%20rampspoed%20geboren%20betekenis&f=false

   • Mas Rob zegt:

    Maar dat is juist het probleem: waarom moet een lezer gaan invullen wat een schrijver bedoelt? Ook een ‘ingewijde’ heeft daar moeite mee.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Tja Mas Rob, werd ons niet al op de middelbare school, althans die uit mijn jeugd, de vraag gesteld wat of die-en-die beroemde dichter of schrijver had bedoeld met een bepaalde strofe of regel?

     Ik moest als opstandig teener in dat verband denken aan het sprookje over de nieuwe kleren van de keizer: Wie het kunstwerk niet ziet in zijn ware schoonheid is oliedom.

     Peggy Stein laat zien dat een mens een hoop nonsens kan schrijven en daarmee toch de aandacht kan trekken, als het thema maar smeuïg genoeg wordt bevonden. Vide in deze de tot nu toe nog niet te stuiten stroom van reacties.

     Overigens fijn weer eens wat van u te lezen.

     Pak Pierre

    • Mas Rob zegt:

     Het genoegen is geheel wederzijds, Pak Pierre.

 10. ellen zegt:

  Jan A. Somers: Hierboven staat: DE onbetaalde rekening. Eén rekening? Welke?
  Vreemd, mijn vader heeft het nooit gehad over een onbetaalde rekening. Terwijl hij van alles meegemaakt heeft. Voorbeelden te over. Als burger-militair (technische dienst militaire luchtmacht) in Japans krijgsgevangenschap, op een helschip vervoerd naar Sumatra, voor jaren werkzaam geweest bij de dodenspoorweg Pakan Baroe, deelgenomen – in een Knilbataljon – aan de Eerste Politionele actie (1947). De onderneming (suikerplantage) van zijn vader (mijn grootvader) werd – in 1945 – gerampokt en verwoest door de pemoeda’s. Grootvader overleed in 1947 in een nationalistenkamp. Het gezin van mijn vader moest in 1958 noodgedwongen het land verlaten. Maar nooit heeft mijn vader geklaagd over achterstallig salaris en een onbetaalde rekening. Misschien had hij van te voren al orde op zaken gesteld, en was hij dik tevreden met zijn pensioen, “want tropenjaren telden dubbel”.

  • Robert zegt:

   Mijn familieleden hebben hun boerderij met 350 melkloeien verloren jn de Bersiap tijd. De boerderij werd gerampokt en met de grond gelijkgemaakt.
   De uiers van de koeien werden met bamboe spietsen doorboord,zodat ze geen melk konden produceren. NOOIT werd enige compensatie of schadeloosstelling uitbetaald.Daar is een onbetaalde rekening!In Holland verloren ze hun schamele spaargeld dankzij de koele ontvangst en de hoge huurprijzen en de kosten van levensonderhoud.De Heren worden bedankt!

  • Ron zegt:

   Uw vader heeft het geluk gehad met zijn hele gezin van zijn pensioen en dubbele tropen jaren te genieten. Mijn vrouw was de enige overlevende van de familie en als kind van 11/12 jaar oud naar NL gestuurd. Vele anderen kwamen alleen met moeder (moeder Geenen) alleen in een pension in NL terecht. Bij hun tellen de ellende van de tropenjaren dubbel.

 11. Mas Rob zegt:

  In 2014 schreef ik een reactie op I4E waar ik nog steeds achter sta:

  Het Traktaat van Wassenaar moet in de tijd worden gezien. Het was 1966, het jaar van Supersemar, waarbij President Soekarno de facto werd afgezet. De oorlog in Laos en Vietnam werd heviger en in de westerse hoofdsteden sprak men van domino’s die konden omvallen in Zuidoost-Azië. Het westen had Soekarno gezien als degene die Indonesië de communistische wereld in wilde loodsen en zag de nieuwe sterke man Soeharto als degene die dit had verhinderd. Goede en sterke banden met Indonesië werden als een topprioriteit gezien. Niet zozeer uit economische motieven, als wel om regionale en mondiale strategische belangen veilig te stellen.

  Aan de andere kant was de nieuwe Indonesische regering en legertop bereid om zaken te doen met het westen, maar niet tegen elke prijs. Het leger was dan wel anti-communistisch, nationalisme kwam in alle rangen voor. Buigen voor de voormalige kolonisator door alle claims te honoreren was duidelijk een brug te ver.

  Het was dus schipperen. Eerlijk gezegd kan ik het de toenmalige Nederlandse regering niet kwalijk nemen dat zij niet gingen voor de hoofdprijs. Het getuigde van realiteitszin. Niet alleen was er Indonesische weerstand, ook de VS en andere westerse bondgenoten zaten niet te wachten op een Nederland dat de nieuwe toenadering zou verstoren.

  Of zoals het met een goed Nederlands gezegde heet: ‘beter een half ei, dan een lege dop.’”

  • Robert zegt:

   De Handelingen beschrijven niet de praktijken van de brandkastridders in de Ridderzaal.

   • Jan A. Somers zegt:

    Gelukkig is er dan nog een Rekenkamer die dan geld mist bij het Ministerie van Financiën. Maar ja, Indische mensen bemoeien zich niet met de politiek. En willen die dingen niet zien. Lekker eten en omong kosong op de Pasar Malam is veel leuker.

    • Loekie zegt:

     U heeft wel in de politiek gezeten?

    • Jan A. Somers zegt:

     De landelijke politiek indirect via een politieke partij. De provinciale politiek via actieve deelname aan structuurplannen, in een adviescommissie voor Gedeputeerde Staten. Ben daar tien jaar voorzitter van geweest. Je was daar kop van jut tussen Gedeputeerde Staten, Provinciale Staten en insprekend publiek. Veel geleerd! Nu volg ik het alleen nog maar, te oud om me druk te maken. Dat laat ik over aan de jongere Indische gemeenschap. En toen werd het stil!

    • Pierre de la Croix zegt:

     Begrijpend lezen, niet weer gaan vitten, meneer of mevrouw Loekie.

     Zo langzamerhand mag een iegelijk die zich op I4E roert – dus ook u – toch wel weten dat de heer Jan Somers een Indischman is (via zijn Madoerese grootmoeder geloof ik) en als hij zelf zegt dat Indische mensen zich niet met politiek bemoeien, dan hoeft de vraag of hij politiek actief is (geweest) niet aan hem te worden gesteld. Dat is vragen naar de bekende weg.

     Pak Pierre

    • Pierre de la Croix zegt:

     Oeps … terwijl ik mijn stukje schreef postte de heer Jan Somers een berichtje over zijn politieke leven.

     Tja …. als ik de heer Jan Somers al niet meer om zijn stellingen kan vertrouwen, wie dan wel?

     Nu ja, hij was indirect, ondersteunend, politiek actief, maar toch ……. Dus géén echte Indischman?

     Pak Pierre

    • Loekie zegt:

     Da’s mooi, maar u bent geen actief politicus geweest die zich uit dien hoofde met politiek kon bemoeien. Ambtelijk bent u wel bezig geweest, maar dat is geen actieve politiek.
     Als u zegt “Indische mensen bemoeien zich niet met politiek” bedoelde u wellicht dat deze mensen de politiek niet volgen (via kranten, tv, radio, tijdschriften, boeken). Dit laatste zal voor de meesten ongetwijfeld gelden.

    • PLemon zegt:

     @Hr J.S. “Maar ja, Indische mensen bemoeien zich niet met de politiek. ”

     Misschien vond de politiek de Indische instroom niet zo interessant. Pakweg 300.000 repatrianten zouden misschien maximaal 2 tot 5 zetels opleveren? Vooropgesteld dat we een homogene groep waren. De ‘echte politiek’ had het door dat we net zo divers zijn als de doorsnee Nederlandse burgerij.

     ***in 2006 was het aantal geldige stemmen 9.838.683
     Er zijn 150 zetels te verdelen.
     Dus sowieso 1 zetel voor (9.838.683 gedeeld
     door 150) -> 65.591 stemmen.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Ambtelijk bent u wel bezig geweest,” Nee hoor, we hadden alleen maar ambtelijke ondersteuning. Wij waren vrijwillig bezig, in je ‘vrije tijd’, met reiskostenvergoeding. En elk jaar een dagje uit naar een onderdeel van ons werk. De adviescommissie bestond uit een groep vertegenwoordigers van diverse provinciale actiegroepen. Via deze commissie had je directe toegang tot het politieke bestuur, Gedeputeerde Staten. Politiek bedrijven kan je op 101 (en nog een paar) manieren. Dit was leuker dan Indisch Verdriet. En met goede resultaten.

    • Ron zegt:

     Dit was leuker dan Indisch Verdriet.@

     Logisch. Op kosten van de belastingbetaler.

 12. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Het systeem van Herstelbetalingen (met als voorbeeld het tractaat van Wassenaar) zoals toegepast na WOI door de overwinnaars op het Duitse rijk leidde tot een horrende inflatie , gepaard gaande met torenhoge werkeloosheid en Verelendung (Weimar Republiek). In dit klimaat gedijde het Nationaal-Socialisme van Hitler en c.s. met uiteindelijk de moorddadige WO2 als resultaat.

  De Geallieerden wilden na WO2 een derde WO voorkomen en eisten geen herstelbetalingen van Duitsland, Japan noch Italie. Dat Nederland bij het Tractaat herstelbetalingen eisten van haar vroegere kolonie spreekt voor het economisch onbenul van de politici toentertijd met dhr Luns voorop.

  Nederlandse ondernemingen werden weliswaar deels gecompenseerd (10-15%) door de Staat Indonesië, maar het resterend verlies werd via fiscale aftrekregeling door de Nederlandse Staat gedragen dwz de belastingbetaler. Privépersonen daarentegen werden met een kluitje in het riet gestuurd, dwz dubbel belazerd.

  • R.L. Mertens zegt:

   @PetervandenBroek veag; ‘Privé personen…dwz.dubbel belazerd’ – Dus, toch maar accepteren of…..?

   • Robert zegt:

    De prive personen werden met een immens grote kluit de beerput ingestuurd.!Zoals in een goed bordeel wordt door de Nederlandse overheid met verschillende maten gemeten.

    • RLMertens zegt:

     ‘back pay’- Het is toch opmerkelijk dat bij overeenkomst deze betalingen bij de Republiek zijn ondergebracht en deze vervolgens nalaat het uit te betalen. De Nederlandse staat daar na, bij rechtspraak, niet verantwoordelijk wordt gehouden voor deze situatie. Waardoor nb. Nederlandse belanghebbenden de dupe zijn geworden. ( muv. de recente uitkeringen aan de nog levenden)

  • Jan A. Somers zegt:

   Volgens mij (maar wie ben ik?) ging het niet om herstelbetalingen, maar om verrekening van nationalisatie. Dat is heel normaal in het zakelijk verkeer. Toen in de laatste financiële crisis ABNAMRO, Fortis, SNS op omvallen stonden werden deze via nationalisatie van ondergang gered. Betaald door het opkopen van het uitstaande aandelenkapitaal. De staat is nu bezig dat aandelenkapitaal in tranches weer te verkopen op de markt om te proberen het geld terug te krijgen.

   • Mas Rob zegt:

    Nu geen valse (‘maar wie ben ik?’) bescheidenheid, meneer Somers! Zoals gewoonlijk heeft u gelijk.

    • Jan A. Somers zegt:

     Was niet vals hoor. Ik ben in het Indisch Verdriet echt een beetje de weg kwijt. Ik lig er niet wakker van, maar met reageren moet je voorzichtig zijn als je niet zeker bent van je zaak.

 13. Huib Otto zegt:

  Ik hoor net op de radio dat er een grote claim is of komt van de anti-slavernij verleden club voor 400 jaar slavernij door de VOC. Dus maak je borst maar nat belastingbetaler. Ze doen een dringend beroep op Rutte van nieuw Vlinks hen daarin te ondersteunen.

  • Mas Rob zegt:

   Eerlijk gezegd weet ik niet precies waar het nu om gaat, Huib:
   Anti-slavernij verleden club (naam van die club?)
   400 jaar slavernij door de VOC (Alleen de VOC? niet de WIC? Waarom? Hoe?Wat?)
   nieuw Vlinks (VVD? het aanstaande kabinet?)

   • Huib Otto zegt:

    Dag Mas Rob,
    Je wordt op je wenken bedient door Loekie, Pak Somers en Iboe Ellen. Ik ving alleen het nieuwsbericht daarover op en het verhaal over een kennelijk Surinaamse vrouw afgaande op het accent waarmee ze de claim toelichtte aan de verslaggever.
    Vond het en vind het trouwens verder ook niet zo de moeite waard om er veel tijd in te steken, want kan/moet mijn tijd beter besteden. Wou het gewoon even melden.

    Een goede vraag waarom ze niet in het inmiddels zelfstandige Suriname of Curacao zijn gebleven maar toch naar het land van die vermaledijde slavenhandelaars zijn gegaan.
    Om te claimen? En al die bijstand te ontvangen misschien om lekker BB met R te eten?Of gewoon Zwarte Piet af te schaffen?.

  • Loekie zegt:

   De politiek is bezig met de (in)formatieronde. Het is traditie dat allerlei lobby’s, belangengroepen enz dan hun wensenlijstjes deponeren bij de informateur opdat die wensen meegenomen kunnen worden bij de (in)formatiebesprekingen. Nee heb je, ja kun je krijgen.
   Wellicht kan de Indische lobby ook zo’n lijstje deponeren.

 14. ellen zegt:

  Ik heb ook vernomen – via de media – dat de roep om schadevergoeding of smartengeld voor 400 jaar slavernij niet gaat werken, ook niet via een rechtszaak. Dit omdat slavernij in vroegere tijden GEEN strafbaar feit was. De VOC-maatschappij b.v. was gebaseerd op slavernij, het was een ‘gewoon aanvaard maatschappelijk verschijnsel’. De slavenhandel van de WIC was een zogenaamde driehoekshandel. De schepen voeren met handelswaar naar Afrika, kochten daar slaven en voeren vanuit Zuid-Amerika en het Caribische gebied met goederen, meestal suiker, weer naar Nederland. De slavenhandel bracht grote financiële risico’s met zich mee. Om de prijs per slaaf hoog te houden zorgde het bestuur van de compagnie voor een geregelde aanvoer. De handelsfirma waakte er voor dat de schepen niet tegelijkertijd zouden aankomen. Hierdoor bleef de prijs hoog en werd voortijdige sterfte van de slavenvoorraad aan boord en in de handelscentra vermeden.

  • Jan A. Somers zegt:

   Maatschappelijk verschijnsel: Klopt, de Europese slaven in Noord-Afrika werden ook voor veel geld vrijgekocht.

   • ellen zegt:

    Slaven konden zich – vrij duur – laten vrijkopen. Vrijgekochte slaven kochten op hun beurt familieleden vrij of namen zelf slaven. Het is een niet gekend verhaal. Het waren niet zozeer de brave blanke vooruitstrevende christenen en andere weldenkende mensen die de slavernij in Suriname de doodsteek gaven. Nee, de slavernij werd van binnenuit uitgehold doordat voor de afschaffing in 1863 al 65 procent van de niet-blanke bevolking vrij was. En deze groep ‘vrijen’ kocht steeds meer lotgenoten vrij. Zo blijkt uit het promotieonderzoek van jurist en antropoloog Ellen Neslo, dat ook is uitgegeven in het boek Een ongekende elite, De opkomst van een gekleurde elite in koloniaal Suriname 1800-1863.
    https://www.vpro.nl/programmas/ovt/speel~RBX_VPRO_7072116~het-uur-van-de-vrijheid-was-daar-11-21~.html

 15. Jan A. Somers zegt:

  “kochten daar slaven” Dan waren er in Afrika toch ook verkopers? Die horen toch ook bij de handelsketen? Met ketenaansprakelijkheid? Wordt bij hun ook schadevergoeding geëist? Wat ik niet begrijp is dat de nabestaanden niet naar Afrika zijn gerepatrieerd, maar naar Nederland. Leuker dan Afrika of Suriname? Uit wie bestaat overigens de club van de slavernij bij de VOC? Zitten daar ook nabestaanden van de slaven van de gegoede Indonesische bevolking bij?

  • Arthur Olive zegt:

   Wat ik niet begrijp is dat de nabestaanden niet naar Afrika zijn gerepatrieerd, maar naar Nederland.

   In de slaventijd was er een wet dat de slaven niet naar Europa mochten ” gerepatrieerd” worden.
   Nu mogen de nabestaanden wel, dus daarom.
   Trouwens men heeft geprobeert om uit Amerika de nabestaanden terug te laten gaan naar Afrika in Liberia maar dat was een fiasco omdat o.a. de gerepatrieerden een onderscheid wilden maken tussen hun en de locale bevolking.

   • Boeroeng zegt:

    Arthur , Waarom zijn de Afro-Amerikanen niet massaal naar Afrika gegaan toen ze vrij waren? Het was niet hun land, niet hun volk waar ze zich thuis voelen.
    Idem gingen Surinamers en Antillianen naar Nederland, waar men gemakkelijker toegang had en meer bestaansmogelijkheden.

    • Arthur Olive zegt:

     Boeroeng, dat wist ik en het ligt ook voor de hand dat ze niet massaal terug wilden gaan naar Afrika.
     De reden dat er toch nog mensen terug wilden naar Afrika is vanwege de discriminatie in de Carolinas omdat de Republiekijnen daar verloren hadden.
     De overtocht en de opvang was slecht georganiseerd. Huisvesting en voedsel of medische help was er bijna niet.
     Dit leek veel op de condities in Nieuw Guinea om een homecountry voor de Indo’s te beginnen. Er was geen sprake van een goede organisatie. Mijn vriend, Daan Bruigom, werd met zijn moeder en zus gewoon op het strand in Manokwari gedeponeerd zonder dat ze wisten wat ze moesten doen. Dit gebeurde met de aankomst van het schip de Waibalong in 1949.
     Nederland heeft die migratie van kolonisten daarom ook stop gezet.

   • Jan A. Somers zegt:

    Het ging mij er niet om een georganiseerde repatriëring, maar om het zelfstandig reizen. En ik had het niet over die vrije slaven in Amerika maar over hun nabestaanden. Die nabestaanden konden best naar Afrika, naar Nederland was beter. Een eigen getto in de Bijlmer. Wat weten wij eigenlijk van nabestaanden van de slaven in Indië? Zowel in Europees bezit als in inheems bezit?

 16. ellen zegt:

  http://www.platformslavernijmonument.nl/pdf/Definitief_BurgerinitiatiefVoorHerstelbetalingen_jan2017.pdf

  Ik vind bovenstaande link op internet met een mededeling over het Landelijk Platform Slavernijverleden. De motor achter het initiatief is mevrouw Dr. Barryl Alexandrina Biekman.
  Zelf moet ik deze link nog nader bekijken.

 17. rob beckman lapre zegt:

  Las,”toevallig” vanmorgen een 29/03/017 artikel op de site “Theindoproject.org” onder kop “The indische kwestie;……..” by Inez Hollander,Ph.D.Mevrouw Hollander heeft het over de “approx 700 million dutch guilders of the Wassenaar Treaty (zie ook mijn reaktie op Indisch4ever dd 08/04/017),of which the dutch government pocketed (“in de zak gestoken”)223 million guilders,while the rest mostly went t Dutch companies, but NOT to the actual war victims”.Verder schreef ms Hollander “Dutch government received 1,6 million dutch guilders from the sale of the Thailand Railroad (“Burma Spoorweg”)..P.v.d.Broek schreef mi terecht iets over “prive personen dubbel belazerd”.Zoals men de “gemengbloedigen”(=de Indo)in de 50’er jaren al niet in het overwgend blanke Nederland wilde hebben,maar ons liever de jungle van Nieuw Guinea wilde laten ontginnen.Veel werd, en wordt nog steeds, voor ons verborgen gehouden.Is het vreemd dat ik in oktober 2012 in en artikel in de “Checkpoint” onder kop “Onderzoek dan ook alles” pleitte voor onderzoek naar zaken die voor de “eenvoudige(belastingbetalende!) burger verborgen blijven”.De 1e,en 2e generatie Indo’s(ook in den vreemde)voelen zich inderdaad “belazerd”door regeringen die WEL een beroep deden op Trouw,Plichtsbesef etc.etc van hun Staatsburgers,maar met twee maten werkten (Continentaal NL-maat en Oostelijk deel Koninkrijk der NL -maat)qua “backpay” voor ambtenaren en krijgsgevangen militairen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.