Slag in de Javazee herdacht

In Den Haag is vanmorgen de Slag in de Javazee herdacht, vandaag precies 75 jaar geleden. (…)
Ook in Indonesië was een herdenking, op het Nederlands Ereveld Kembang Kuning in Surabaya  NOS

Een tweet van Rob Swartbol, Nederlandse ambassadeur te Indonesië.
javazeeherdenkingjakarta

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Slag in de Javazee herdacht

 1. HES zegt:

  Waar blijft de tijd ? Was 12 en had beetje indruk omdat mijn Vader had een grote wereld map aan de muur van de eetens kamer met vlaggetjes van de vechtende landen, waarop ik kon zien waar de Duitsers en Japanners waren en het zag er triest uit. Mijn Vader ging het leger in, hij hoefde niet te dienen want wij waren “statenloos”, zijn vader heeft nooit het Nederland staatburgerschap aangevraagt, hij was geboren in Bohemia nu Czech Republic. Ik zelf heb het Nederlands burgerschap aangevraagd in Holland en dat heeft mij in de dienstplicht geland, dat is een verhaal bij ’t zelf.
  Maar Pap zei, “Ik ben in dit land geboren (Ambon), in dit land ben ik opgegroeid en naar school gegaan, in dit land heb ik een baan en goed leven, zal ik nu mijn rug toe draaien naar dit land nu dat zij in moelijkheden is ?” en zo is hij bij de Burma Railroad terecht gekomen. Pap heeft nooit over zijn ervaringen vertelt maar ik zag hem thuis eens in shorts en zag de littekens op zijn kuiten. Weet dat de Japaners op de kuiten sloegen met dun bamboo of rottan, ik heb verschillede likken opgelopen maar niet zoals mijn Vader. Het kan gek klinken, de Japanse bezetting en Berstap heb ik als een avondtuur beschouwd, alleen een episode gedurende de Bersiap was een slecht en emotional voorval, die ik diep in hersens catacomb heb opgesloten, maar jongstleden werdt mij gevraagd om dat voorval in schrift te delen en dus kwam alles weer naar boven en het was voor mij weer emotional, tot nu denk ik nog over het voorval. Als een 16 jaarige jongen heb ik gezien wat mensen hun mede mens kan aandoen, het is een diep triest ooggetuigen.

 2. Boeroeng zegt:

  Herdenking Slag in de Javazee in Surabaya
  Geplaatst op 27 februari 2017

  Vandaag werd, 75 jaar na dato, in aanwezigheid van nabestaanden en hoogwaardigheidsbekleders op Nederlands Ereveld Kembang Kuning de de slachtoffers die vielen bij Slag in de Javazee herdacht. Onder hen de bemanning van de Hr.Ms. Java, Hr.Ms. de Ruyter en Hr.Ms. Kortenaer.
  Naast de familieleden wordt de ceremonie bijgewoond door de Nederlandse ambassadeur, Rob Swartbol en de Nederlandse consul in Surabaya, Sylvia Pangkey, Nationaal Comite 4 en 5 mei en het vfonds. Namens de Oorlogsgravenstichting sprak onze president Piet Hein Donner over de brug tussen herinneren en herdenken, de brug tussen generaties, het afnemende onderscheid tussen daders – slachtoffers en de les voor het heden. “De beste manier om de slachtoffers te herdenken is om te leren van het verleden en onverdraagzaamheid en onrecht voortdurend te bestrijden”.
  https://oorlogsgravenstichting.nl/nieuws/artikel/82/herdenking-slag-in-de-javazee-in-surabaya

 3. Boeroeng zegt:

  Radioverslag

 4. e.m. zegt:

  Slag in de Javazee [Oorlog tussen Nederland en Japan] – Anne Doedens & Liek Mulder – Walburg Pers – isbn 9789462491380 – €21,50

  [CITAAT]
  “”Op 8 december 1941, een dag na de Japanse aanval op Pearl Harbor, verklaarde de Nederland de oorlog aan Japan. Drie maanden later staakte het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) de strijd. Zo begon de Japanse bezetting van de belangrijkste Nederlandse kolonie, die voortduurde tot 15 augustus 1945.

  De Nederlands-Japanse Oorlog was onderdeel van de blitzkriegachtige opmars van Japan in Zuidoost-Azië. De Japanners waren veel beter getraind en uitgerust dan de geallieerden die hun strijdkrachten hadden samengevoegd in het American-British-Dutch-Australian Command. Tijdens de Eerste Slag in de Javazee (27/28 februari 1942) kwam schrijnend het verschil tussen de moderne Japanse militaire zeemacht en die van de geallieerden aan het licht. Een geallieerd eskader van veertien oorlogsbodems onder leiding van schout-bij-nacht Karel Doorman was kansloos tegen een vloot van achttien Japanse schepen. In deze ongelijke strijd, inclusief de Tweede Slag in de Javazee op 1 maart, sneuvelden tweeduizend geallieerde marinemannen, onder wie ruim negenhonderd Nederlanders. Nederland verloor bij de Eerste Slag de kruisers Hr. Ms. De Ruyter en Hr. Ms. Java alsook de jager Hr. Ms. Kortenaer. Deze zeeslag maakte voor de duur van de Tweede Wereldoorlog een einde aan de zelfstandige oppervlaktevloot van de Koninklijke Marine. Bij de Tweede Slag werden nog eens drie geallieerde schepen tot zinken gebracht en maakten de Japanners achthonderd krijgsgevangenen. Dit was de laatste grote zeeslag die de Japanners in de wateren rond Nederlands-Indië leverden. Ze konden nu ongehinderd hun verovering van Nederlands-Indië voltooien en hun heerschappij over geheel Oost-Azië bezegelen.

  Slag in de Javazee beschrijft niet alleen de twee slagen in de Javazee en het Nederlandse optreden, maar ook andere relevante gebeurtenissen uit de korte Nederlands-Japanse Oorlog van december 1941-maart 1942. De tekst wordt verlevendigd met verslagen van deelnemers aan de strijd.””
  [EINDE citaat]

 5. Wal Suparmo zegt:

  Waar was de airsupport nodig voor de Slag van de Java Zee.Terwijl Kalidjati en Morkrembangan nog in handen was van de MLD was en het Australische squadron. Is het omdat de MLD commandant Generaal Majoor L.H.VAN OYEN niet aanwezig meer is en in Australi zat?En het commando alleen maar in handed was van de waanemend commndnt Kol.E.T.KENGEN( dit volgens de KNIL historicus Kpt.Peter van Meel).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.