Eindelijk rendang !

eindelijkrendang Bron is de Telegraaf.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Eindelijk rendang !

 1. Ron zegt:

  Ik zat op dit artikel te wachten, want anderen hadden het artikel uit de telegraaf naar mij toegestuurd. Bij voorbaat zeg ik, een ieder maakt het op zijn manier. De volgende mensen hebben het van de Minang mensen geleerd.
  Volgens Daan Ungerer (nu 88), mijn oma Chevalier en moeder, allen Padangers, die het op dezelfde manier bereiden, hoort de ketumbar en djintan er niet in. En wanneer men toch beide kruiden wilt gebruiken is de verhouding ketumbar tot djintan 3 op 1, dus 1 eetlepel op 1 theelepel.
  Kunjit wordt ook niet gebruikt, maar wel de kunjit bladeren. (de aroma). En waar blijven de lomboks? Voor 1 1/2 pond vlees gebruik ik 2 eetlepels sambal. Limoon blaadjes ja, maar geen citroensap.
  Mijn volgorde is eerst de klappermelk (8 koppen) koken op hoog vuur tot de olie boven komt drijven. Dan alle kruiden en vlees blokken er in. Blijven roeren. Wanneer de saus begint in te dikken, vuur op klein, roeren tot het vlees gaar en droog is.
  Intussen ben ik al zoveel methoden tegengekomen, dat ik de tel kwijt ben. Een ding is zeker, het is het meest beroemde gerecht van Indonesie.

 2. Huib Otto zegt:

  Nou ben ik geen kenner hoe een bepaald Indisch gerecht moet worden bereid en gekruid. En zal me daar ook nooit speciaal in verdiepen.
  Wel heb ik één ding van mijn moeder onthouden als ze een poging deed ook mij wat kookbenul
  bij te brengen. Al was dat al 70 jaar geleden nog in Bandung, kort voor ze me op mijn 17e jaar op het vliegtuig zette naar Nederland en dat is dat er altijd ketumbar djintan nodig was om een Indisch gerecht goed te laten smaken. Mijn moeder is geboren en getogen in Semarang, dus Javaans en ging na haar huwelijk naar Bandung met mijn vader die KNILLER was en bij de MLD in Andir werkte. Dus daar werd het eten op zijn Sundanees toebereid.
  En Ron doet het op zijn Sumatraans. En zo zullen wel meer varianten Rendang zijn. Herinner me dat we op Puntjak vaak Rendang gingen eten als we daar een bungalow betrokken omdat het volgens mijn moeder daar zo zalig was.

  • Ron zegt:

   Huib, inderdaad zijn er tientallen variaties van dat beroemde gerecht. Ik heb geschreven dat je ook ketumbar en djintan kan gebruiken. Maar gebruik het dan wel in de juiste verhouding.
   Djintan is een veel sterker kruid en wanneer het 1 op 1 wordt gebruikt met ketumbar zit je goed fout. Daarnaast staat rendang PADANG ook bekent als ten eerste droog en bruin/zwart van kleur en ten tweede goed pittig, dus met sambal. Rendang Padang kan je dan ook maanden lang in een stopfles bewaren en goed houden. Als kind nam ik wel eens wat uit de stopfles en deed het op een boterham. Wij kinderen zijn niet melk, maar met sambal groot gebracht.
   Mijn moeder zei altijd: “Heeft het een saus dan heet het KALIO. Heeft het geen sambal dan is het rendang PALSU. Heeft rendang ook suiker, dan is het rendang Java”.

   • Boeroeng zegt:

    Ron,
    Het artikel heeft het over 2 eetlepels ketoembar+ 2 eetlepels djintan voor 500gr vlees.
    Hoeveel eetlepels van elk doe jij voor 500 gr?

    • Ron zegt:

     Beste Boeroeng, ik gebruik bij rendang Padang geen ketoembar en djintan. Dat gezegd hebbende denk ik dat de hoeveelheid voor 500 gram vlees wel erg veel is. Wil men de eetlepel, afgestreken?, ketoembar gebruiken, dat staat daartegenover 1 theelepel djintan.
     Over het algemeen zijn kruiden poeders zeer geconcentreerd.

     Reeds eerder heb ik vermeld, dat rendang (droog) lang houdbaar is. Daarom maak ik het meestal van ongeveer 1 1/2 pond tot 2 kg vlees. Ook maak ik meestal gebruik van de verse kruiden. B.v. liever 4 cm djahé (ginger) dan 1 theelepel poeder, enz

 3. Huib Otto zegt:

  P.S. Dat restaurant op de Puntjak maakte Rendang Padang volgens het reklamebord aan de gevel..

 4. Huib Otto zegt:

  Ron, goed dat je mijn geheugen opfrist over de mengverhouding van ketoembar – djintan. Want dat heb ik eigenlijk nooit onthouden. Dus als ik een gerechtje in elkaar pruts omdat familie of vrienden op bezoek komen, dan doe ik het maar met tangan dingin. Meestal valt mijn gepruts wel in de smaak. Trouwens als het niet goed zou smaken dan haal ik het maar bij een goede toko. Er is in Amsterdam Zuid een hele goed verschenen schijnt het want ik heb een goede recensie op hun FB gezien van o.a. van Marion Bloem.

  • Ron zegt:

   Heb reeds eerder vermeld dat Marion Bloem een jongere nicht is van mijn vrouw. Hun beide grootouders Kouthoofd zijn broer en zus. Een tante van Marion is getrouwd met Ron Krancher en ze hebben o.a. een dochter Aisha, die nu in Ierland woont. Ron en zijn dochter hebben het familie stamboek Kouthoofd uitgegeven. Bovenstaande als inlijding. Toen ik het boek bestelde, heb ik tegelijk het familie kookboek “Krancher Culinair” gekocht. Het is ook werkelijk gevuld met recepten van de familieleden. Er staan 4 verschillende rendang recepten in. Als je de 4 gerechten naast elkaar legt dan zie je 4 verschillende smaken. De een gebruikt tomaten, een ander paprika en trassi en een derde o.a. vetsin. Zo ook heeft een ieder zijn eigen inzicht in het gebruik van de kruiden. Voor mij maakt het niet uit, want ik hoef het niet te eten. En smaken verschillen. Gelukkig noemen ze in het boek het gerecht ” rendang” en niet “rendang Padang”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.