Indisch Herinneringscentrum verlaat Arnhem 

 gelderlander.nl: Het Indisch Herinneringscentrum gaat Arnhem verruilen voor Den Haag. Het centrum is nu gevestigd op landgoed Bronbeek maar heeft daar te weinig mogelijkheden om uit te breiden.

omroep West: Eén van de redenen van de verhuizing is ruimtegebrek op de huidige locatie. ‘Het landgoed is heel erg vol’, vertelt Van Genugten. ‘We hebben onvoldoende ruimte om een volwaardig herinneringscentrum neer te zetten.’ De keuze voor Den Haag was snel gemaakt: ‘Den Haag is bij uitstek de Indische stad van Nederland. Het is heel goed als we daar weer voet aan de grond zetten.’

verhuizingfeb17herinneringscentrumpersbericht van het Indisch Herinneringscentrum (nog) Bronbeek.
klik op het plaatje

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

19 reacties op Indisch Herinneringscentrum verlaat Arnhem 

 1. Boeroeng zegt:

  Wat ik begreep, was de eerste klacht dat het centrum geen ruimte had voor een ontmoetingscentrum annex kleine expositieruimte .
  Terwijl die ruimte er wel was in het bijgebouw waar ze zitten.

  Tjaaa…. de commandant wil die ruimte niet vrijgeven. Defensietop en politiek in Den Haag… they dont give a damn.. En heeft Jet Bussemaker wel voldoende haar collega-kabinetsleden aan het slipjasje getrokken.

  • Pierre de la Croix zegt:

   De reden is, als ik het goed lees, “te weinig mogelijkheden om uit te breiden”.

   Tja wat valt er uit te breiden … verwacht men dan nog zoveel herinneringen die in het centrum een plaatsje moeten krijgen?

   Heel binnenkort zijn allen die nog tastbare herinneringen aan Indië hebben, vertrokken naar God in den Hemel. Naar mate de tijd daarna vordert zal de belangstelling van de levenden voor HUN herinneringen ook afnemen.

   Misschien wringt de schoen ergens anders en moet men overwegen Bronbeek te “demilitariseren” in dier voege, dat het militaire wordt beperkt tot de functies van Bronbeek als rusthuis voor moegestreden strijders met hun wapenmuseum en dat de rest, inclusief restaurant, faciliteiten voor bijeenkomsten en IHC, onder civiel bestuur komt.

   Geen competentiestrijd meer. Demarcatielijnen duidelijk getrokken.

   Pak Pierre

 2. peterflohr zegt:

  Heel erg jammer. Op dit moment een prachtige expositieruimte in Bronbeek aanwezig, een prachtig restaurant om familiereunies te houden, een fantastisch rustige omgeving met parkachtige ruimte voor veel bijeenkomsten en verbonden met de geschiedenis van Bronbeek. Het is niet heel erg jammer, het is vreselijk jammer!
  Of vergis ik mij en blijf de huidige expositieruimte behouden?

 3. Boeroeng zegt:

  Wat was dan de betekenis van het convenant van 2008 olv Jet Bussemaker ?
  Als de ministeries in Den Haag het allang weer vergeten zijn.?
  https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2008/08/15/indisch-herinneringscentrum-op-landgoed-bronbeek

 4. Loekie zegt:

  “Den Haag kent een grote Indische gemeenschap. “., aldus het artikel.
  Vraag me af of de omvang van die gemeenschap in Den Haag tegenwoordig nog wel groot is

 5. buitenzorg zegt:

  Ben bang dat het de zoveelste dure verhuizing wordt, zonder al te veel zicht op succes. Het gezicht van de Indische geschiedenis en cultuur, wat dat ook moge wezen, behoud je niet door een gloednieuwe museumruimte en koempoelanzaal. Door cursussen spekkoek maken en line dancing.Over tien jaar is de eerste generatie versleten, en heeft de tweede en derde misschien veel meer behoefte aan een digitale hangplek. Maar goed, de wens komt voort uit het IP en het past in het beleid van de staatssecretaris, dus het centrum komt er. Moge het floreren.

  • Indisch4ever zegt:

   Het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek heeft haar eigen wensen, los van het Indisch Platform.
   Het idee is genoeg ruimte te hebben voor een ontmoetingscentrum, een hangplek voor mensen met een indië-achtergrond en dit direct te combineren met een expositieruimte, bibliotheek, archief, videoruimte etc. En een kantoorruimte om te werken en vergaderen.

   Als ik de foto zie van het bijgebouw waar ze in zitten is er nog een grote ruimte. Maar Defensie wilt dat niet afstaan. En de regering en de Kamer pikken hun verantwoordelijkheid niet op.

 6. RLMertens zegt:

  Was Den Haag niet al eerder een Indisch huis rijk? Die, toen al ten onder ging met alle verkregen subsidies? En toen ‘verhuisde’ naar een grand café in Zoetermeer? Dat toen weer verkocht werd….. …..

  • Jan A. Somers zegt:

   Dat was toch al twee keer in Den Haag? Maar voor een zeevarende natie is driemaal is scheepsrecht! Onze kruisridder heeft het over de uittocht naar God in de hemel. Is er informatie over bezoekersaantallen nu en in de toekomst? En exploitatiekosten? Afgezet tegen de kosten in Bronbeek en de kosten in Den Haag? Wie betaalt de huisvesting en exploitatie nu en straks? Als belastingbetaler mag ik dat toch weten? Gaan de herdenkingsmonumenten in de tuin van Bronbeek mee? Krijg ik nu mijn bersiapbankje? (Ik had dat liever bij het Indisch Monument). Ik vind Bronbeek zo’n ingetogen plaats. In Nederland de enige plaats met Indische historie! En over die extra ruimte valt toch te praten? Of wachten we op z’n Indisch op een gul Paatje Gouvernement? Dat wachten hebben we toch al geleerd!

 7. bokeller zegt:

  Pak Boeroeng,
  Let wel,’t is verleden tijd.
  Zo ook van het IHC.± 7 jaar terug.

  http://www.indischherinneringscentrum.nl/themakingof/content/opening-publiekspresentatie
  siBo

 8. bokeller zegt:

  Tjsa,dacht dat ik je daarover informeerde met” Verleden tijd.”
  Toen was het ’n Knil museum,
  Nu is het een Japanse achtertuin.
  Maar ja,iedereen is tevreden met de hedendaagse presentatie.
  Ja zelfs de hemel in geprezen, door de kenners.
  En over het IHC,het sudderen duurde wel 7 jaren.
  siBo

 9. Boeroeng zegt:

  Ook Den Haag is volgens haar blij met de komst het Herinneringscentrum, dat de herinnering levend houdt aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de daaropvolgende dekolonisatie.
  Er is behoorlijk wat ruimte nodig om de tentoonstellingsruimte, de ontmoetingsruimte en het kantoor van het Herinneringscentrum onder te brengen. ,,We hebben er zelf al een beeld bij en we denken aan een museumachtige ruimte.” De financiering van het nieuwe onderkomen gebeurt vanuit de stichting Herinneringscentrum zelf, dat subsidie krijgt via het ministerie van VWS.

  Van Genugten is er van overtuigd dat het aantal vrijwilligers, nodig om het centrum te laten draaien, in Den Haag voldoende zal zijn. ,,Den Haag heeft al een grote groep actieve vrijwilligers.”

  http://www.ad.nl/den-haag/indisch-herinneringscentrum-keert-terug-naar-den-haag~a237daa6/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.