Het ultieme liefdesgerecht: ajam opor

Bij veel mensen gaat de liefde door de maag. Wil je iemands hart veroveren, dan weet Patricia een gerecht waarbij succes gegarandeerd is. “Als mijn moeder ajam opor voor mijn vader maakte, was het alsof ze hem een portie liefde voorschotelde.” Mijn Indische vader overleed toen ik 11 was. Toch kan ik hem nog goed herinneren.   De Westkrant

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Het ultieme liefdesgerecht: ajam opor

 1. A. Olive zegt:

  Moet dat niet OPOR AYAM zijn inplaats van ajam opor?

  • Bernadette S. zegt:

   🙇🏽‍♀️ Inderdaad.
   Ik maak het redelijk vaak, ik lust persoonlijk alleen kippenborst maar anderen hebben liever de dij en poot dus dat komt goed uit. Het is goed in te vriezen (behalve de eieren natuurlijk). Wat ik altijd gebruik, is de daun jeruk, die hebben we in de tuin staan, dat geeft een frisse smaak.

   • Bernadette S. zegt:

    Als ik eerlijk ben, kook ‘ik’ het niet meer zo vaak zelf, maar geef voornamelijk aanwijzingen. We hebben een nieuwe aanwinst, ze is een jonge Sundanese (dus ik kan oefenen want daarin ben ik veel minder vaardig dan in het Javaans) en ze leert en kookt graag. Ze gaat nu ook alleen naar de markt, dat scheelt veel in tijd voor mij. Het probleem is wel een beetje dat de Sundanezen gewend zijn om zeer pikant te eten, daar moeten we nog wat aan werken.

   • A. Olive zegt:

    Ik heb een vraag over Kelapa Kopyor.
    Mij werd vroeger verteld dat de kelapa zo’n dik vruchtvlees heeft omdat ze de klapperboom ziek maken door arang rond de wortels van de boom te branden. Is dat zo?

    • Bernadette S. zegt:

     Ja dat is correct. Het is tamelijk zeldzaam en één Kelapa is wel 40.000 rupiah. Heel duur dus.

    • Bernadette S. zegt:

     En ‘hij die alles beter weet’ beweert dat het een fabeltje is. Iedereen hier die ik ken denkt dat dit wel degelijk de methode is om de kopyor kokosnoot te produceren, maar hij zegt dat het puur genetisch is?! Ik heb het eens opgezocht en misschien heeft hij wel gelijk. Anderzijds denkt men wel dat het door slechte omstandigheden of ziektes zou kunnen ontstaan. Gelukkig hebben we niet gewed.

     Uit de vakliteratuur:
     (https://kelapaindonesia2020.wordpress.com/produk-dari-kelapa/kelapa-kopyor/)
     Selama ini banyak mitos pembuatan kelapa kopyor yang hidup di masyarakat. Misalnya, pangkal batang tanaman kelapa biasa, dibakar sampai hangus, tanah di sekitar batang digali dan diberi kapur dll. Bahkan ada yang percaya, bahwa kelapa biasa pun bisa saja diperam hingga menjadi kopyor. Semua itu tidak benar. Sebab terjadinya kelapa kopyor adalah proses genetik. Ada kelainan genetik pada individu tanaman kelapa kopyor, hingga proses melekatnya daging buah pada tempurung kelapa tidak terjadi. Kalainan genetik ini pada mulanya terjadi, kemungkinan besar akibat pengaruh nutrisi, agroklimat, sinar matahari, serangan penyakit dll. Namun kelainan itu kemudian menjadi menetap, hingga sifat genetiknya bisa diturunkan pada generasi berikutnya.

     Vertaald:

     So far, many myths about making kopyor coconuts are alive in society. For example, that the base of the stem of an ordinary coconut plant is burnt until it is charred, that the soil around the stem being dug up and limed, etc. Some even believe that even regular coconuts can be kept tight to become a kopyor. None of that is true. Since the presence of coconut konyor is a genetic process. There are genetic abnormalities in individual kopyor coconut plants, so the process of attaching fruit meat to the coconut shell does not occur. This genetic disorder occurs initially, most likely due to the influence of nutrients, agroclimate, sunlight, disease attacks, etc. But the condition then becomes persistent, until its genetic nature can be passed on in the next generation.

     Tot nu toe zijn er veel mythes over het maken van kopyor kokosnoten die in de samenleving bestaan. Bijvoorbeeld dat de basis van de stengel van een gewone kokosplant wordt verbrand tot het verkoold is, de grond rond de stengel wordt opgegraven en er kalk wordt gestrooid, etc. Sommigen geloven zelfs dat gewone kokosnoten krap gehouden moeten worden om kopyor te worden. Dat is allemaal niet waar. Omdat het voorkomen van kokoskopyor een genetisch proces is. Er zijn genetische afwijkingen in individuele kokosplanten, dus het proces van het hechten van vruchtvlees aan de kokosnootschaal vindt niet plaats. Deze genetische aandoening onstaat in eerste instantie hoogstwaarschijnlijk door de invloed van voedingsstoffen, agroklimaat, zonlicht, ziekteaanvallen, etc. Maar de aandoening wordt dan aanhoudend, totdat de genetische aard ervan in de volgende generatie kan worden doorgegeven.

    • A. Olive zegt:

     Dank mvr. Bernadette S voor uw antwoord.
     Misschien weet ‘hij die alles beter weet’ ook of het waar is dat een parel zich kan vormen in een klapper als de germination pores van de klapper gesloten zijn. Dit moet heel zeldzaam voorkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.