15 jan doc in indofilmcafé: Zoeken naar Enok

NRC :
Rond 1910 ontmoette de Nederlandse administrateur Emile van Rouveroy haar op de kina- en theeplantage van Lodaja op West-Java, ze moet ongeveer zestien jaar zijn geweest. Enok werd de ‘njai’ van Van Rouveroy, zijn huishoudster, zijn maîtresse ook. Zijn bijzit. Dat was in de koloniale tijd gebruikelijk, jonge meisjes voor eenzame Nederlandse mannen.

In de documentaire Finding Enok gaat Boyer op zoek naar sporen van zijn grootmoeder. Zijn nicht Dorna van Rouveroy filmt en regisseert de zoektocht. Uit de verhouding tussen Enok en Emile werd Nelly geboren, de moeder van Maurice. Grootvader echtte zijn dochter Nelly en trouwde met Elly, de grootmoeder van Dorna.
Hoogstwaarschijnlijk werd Enok teruggestuurd naar de desa, het dorpje, waar ze vandaan kwam, zonder haar dochter. Het is een van de raadsels in het leven van Boyer, geboren in 1951. Wat was het lot van Enok?

15 jan indofilmcafé in  Lux-Nijmegen 19.30 


Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

10 reacties op 15 jan doc in indofilmcafé: Zoeken naar Enok

 1. Boeroeng zegt:

  Nog een vertoning. 24 januari, torpedotheater, Amsterdam
  https://www.torpedotheater.nl/voorstellingen/info/2708/filmvertoning-finding-enok


  Zie en beluister dit interview van NPO radio 1:
  ‘Enok’ dat is op West-Java, Indonesië, het woord voor ‘lief meisje’ en de naam van de grootmoeder van fotograaf Maurice Boyer. Enok was de maîtresse van zijn opa in de koloniale tijd, die kort na de geboorte van hun dochter verdween. Lange tijd wist Maurice heel weinig over zijn grootmoeder, het was een familiemysterie. Ruim 100 jaar later ging Maurice op zoek naar de sporen van Enok en Dorna van Nieuwaal maakte daar de docu ‘Finding Enok’ over. Met Natasja Gibbs praten zij in De Nieuws BV over deze zoektocht.

 2. Bernadette S. zegt:

  Enok is natuurlijk Sundanees voor enak.

  Bobo sing raos. 🧸

 3. Bung Tolol zegt:

  @zoeken naar Enok “” Dan sudah ketemu si Enok ? Ian wis ketemu si Enok ? En is Enok al gevonden ? Nee ! Oh oh la la ! Amber alert al uitgegeven ? Vermist al gebeld ? Probeer Facebook ! Misschien weet die oude Indo ene Jeffrey haar te vinden .Jeffrey weet altijd oude neneks te vinden en vraagt dan een enorme schadevergoeding voor haar ,zal si Enok leuk vinden ! 🤡🤪😂

 4. Enok komt van het Bataviase woord NONOK dat betekend vagina.Wal Suparmo

  • Pierre de la Croix zegt:

   pak suparmo (@pak_suparmo) zegt 16 januari 2023 om 20:04: “Enok komt van ……”.

   Ik weet dat u een taalkundig genie bent Pak, maar dat een eenvoudige doesoenbewoner zijn dochter “Enok” noemt OMDAT het van het Bataviase woord NONOK komt gaat mij te ver.

   In mijn moderne Kamus Praktis komt “nonok” ook voor in de betekenis die u hebt aangegeven. Niks specifiek omong Betawi dus.

   En dan …… wat is de relevantie van uw mededeling?

   • Bung Tolol zegt:

    Goed zo Pak Pierre aanpakken die belhamels ! Wel relevant zou zijn als Pak Wal effe haarfijn kon uitleggen waar si Enok nu uithangt .Tidak Tahu natuurlijk .Wel moeten we nu maar afwachten tot die oude Indo uit Heemskerk haar gevonden heeft via Facebook of misschien Instagram of Tik Tok .❓

   • Bernadette S. zegt:

    Nonok? 🙇🏽‍♀️
    Dat is iets wat ik alleen gebruik tegen de hond als ze haar edele delen likt.

    Ik had vroeger een kindermeisje uit Cirebon en ze noemde mij “Nnok” wat daar eigenlijk gewoon de aanspreektitel is voor jonge meisjes.

    Wat meer oostelijk wordt het “Ennok” en in andere delen in Sunda is het…….. jawel……….. “Njai”

    En dat wordt -zonder bijbetekenis- hier weer trendy, op Islamitische scholen wordt het tegenwoordig vaak voor “mevrouw” gebruikt in plaats van “ibu” en men hoort het zeer veel op de selebriti programma’s.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Bernadette S. zegt 17 januari 2023 om 05:07: “Wat meer oostelijk wordt het “Ennok” en in andere delen in Sunda is het…….. jawel……….. “Njai”.

     Plotseling moest ik denken aan de legende van Njai Belorong of Ratoe Loro Kidoel, Godin van de Zuidzee.

     Lang geleden voer ik op de olietanker “Schelpwijk” van de Rotterdamse rederij Erhardt & Dekkers. De 2de stuurman was ook een Indische jongen. Iedere keer als wij van de Perzisch Golf de Indische Oceaan opvoeren op weg naar Japan of andere havens in Z.O. Azië, gooide hij een koperen muntje in zee. “Offer aan Ratoe Loro Kidoel” zei hij, “anders komt er storm”. De Godin was hem dankbaar, want bij iedere oversteek hadden we altijd kalme zee.

     De in de legende geïnteresseerde lezertjes moge ik verwijzen naar Wikipedia (pas op: onbetrouwbaar voor wetenschappelijke doeleinden), waarvan hieronder het eerste stukje:

     Quote

     Nyai Loro Kidul wordt ook Nyi Roro Kidul en Ratu Kidul genoemd; meerdere namen worden haar toegeschreven en zij wordt beschouwd als de meest belangrijke godin van Java in Indonesië. Haar karakter is van een zeer complexe aard die onder het fenomeen godin geplaatst kan worden. De vertaling van haar naam luidt Koningin van het Zuiden of de Zuidzee Godin; de Zuidzee is (de Indische Oceaan of Samudra Kidul) in de Javaanse en Soendanese mythologie. Er is hoewel weinig over haar bekend, ook daar de overleveringen veelal mondeling zijn doorgegeven op Java.

     Unquote

     Pak Pierre

    • Bernadette S. zegt:

     Ah ya, Nyai Rara Kidul doet wel een belletje rinkelen. Wij leerden op school dat ze waarschijnlijk gebaseerd was op de Hindoe godinnen Lakshmi of Durga.
     Mooi verhaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.